Ska man ha det så här resten av sitt liv. När kan man besluta att man inte ens ta kan det där första glaset vin. Går inte att stoppa ibland hur mycket det blir sen och då får man ångra det dagen efter. Har sån ångest sen lördagens drickande. Hur gör ni? Och vad säger man till dem man blir hembjudna till Varför man inte vill ha ett glas vin?
H

Vad bra att du skriver här.
Finns många som känner igen sig i allt du beskriver.
Ångest, ånger, att stå emot och att stå för att stå emot.
Jag är verkligen inte någon veteran och kan inte uttala mig med annat än mina erfarenheter.
Men tänker ofta att vi vill lösa så många problem, på en gång.
Vill ha svar på hur länge och hur mycket eller lite.
Så var det iaf för mig, och tycker mig läsa det hos många.
Det som är ganska fantastiskt är att det går att bara testa att vara nykter utan att bestämma något om framtid eller vad man ska säga när man blir bjuden. Liksom ta en sak i taget. Några saker får man verkligen kämpa med, kanske hela livet, vad vet jag. Annat är SÅ mycket enklare än man tror.
Eller, så har det varit för mig.
Där jag är just nu vill jag bara uppmuntra till att våga.
Livet öppnar upp sig med nya små stigar.
Ha en fin kväll!

Tack för orden Se klart.
Ja det är ett helvete när man tror att man ska klara av att bara ta dessa 1-2 glas vin och sen har man tagit 6st och är fullast av alla igen. Sen vaknar man med minnesförlust och ångesten sätter till för man vill inte minnas vad man sagt och gjort.Känns bra att jag hittat till denna hemsida och kan läsa hur alla andra gör och känner. Upptäkten att man är inte ensam om detta problem.

Inte är du ensam. Välkommen hit?Gjorde många halvhjärtade försök att sluta. Några veckor och tre månader som mest. Vaknade alltid och tänkte att jag dricker inte mer. Var så less på ångest osv.

Nu har jag slutat. Fixar inte att dricka lite så nu är det finito. Så mycket vinster med det och ingen kamp.

När jag får frågan varför jag inte dricker säger jag bara att jag inte mår bra av det. Funkat för mig.

Se klart förklarar så bra! ?????

Enorm igenkänning känner jag av ditt inlägg. Min tolerans var stor på slutet. Drack ofta två liter vin per kväll. Minnesluckor varje gång. Bakfylleångest och kräkningar. Kroppen ville göra sig fri från giftet.

Igår ”firade” jag 2 månader som nykter ?

Sex tips till dig:

1) Läs och skriv dagligen här på forumet.

2) Lyssna på Alkispodden.

3) Lyssna på boken ”Skål! Ta mig fan” av Torbjörn Åberg (Storytel).

4) Läs boken ”Tänka klart” av Annie Grace (adlibris).

5) Bestäm dig för att sluta dricka med hela hjärnan. Låt inte begäret efter alkohol få plats i din hjärna alls. (Dithän blir du hjälpt av böckerna.)

6) Ta aldrig första glaset. Att avstå helt är tusen gånger lättare än att dricka ”lite”.

Kram och lycka till!

Tack för eran respons. Har inte kunnat svara på sidan för har jobbat hela helgen.
När man jobbar så funkar det med att inte behöva dricka nånting för då har man inget val. Tack för tipsen ska fixa fram böckerna och alkispodden.
Kram

Ännu en dag som känns bra. Hoppas bara att man kan hålla sig för att inte ta det första glaset igen. Så man inte behöver uppleva denna ångest igen efter en blöt kväll. Är så glad att jag upptäkte denna hemsida.

Härligt att det flyter på! Som sagt, att inte ta det där första glaset igen är jätteviktigt. Vet inte hur många gånger jag själv efter en veckas nykterhet föll tillbaka på: Yes, det var ju enkelt att lägga av, det kan jag göra när jag vill.
Men sedan föll jag längre och längre ner i skiten och mådde sämre och sämre allt efter åren som gick.
I dag firar jag 100 dagar utan en droppe alkohol och skulle inte vilja börja dricka igen om jag så fick 100
miljoner kronor.

Kämpa på!?

Jag kan bara hålla med de andra skrivit i din tråd?Jag vill bara säga välkommen hit!
Jag gjorde värsta grejen av att grubbla på första gången när jag inte skulle dricka alkohol i ett socialt sammanhang.Efter ett tips så sa jag bara när jag blev erbjuden-",nej tack jag mår bättre utan" och fick till svar-"det gör jag också".Ville bara berätta hur det var för mig.
?den gången.
Kram Pilla

Hej H,
Jag är också ny här på forumet och känner att det ger mycket kraft att läsa hur alla kämpar. Har fått samma reaktion som Pilla när jag sagt att jag avstår från alkohol för att det lätt blir för mycket: flera personer har då öppnat upp om att de oroar sig över sitt eget drickande. Och till mindre bekanta verkar alla acceptera att man tar en vit månad utan att komma med frågor på det. Och för mig hjälper det att tänka på bakisångest när jag får alkoholsug, det vill jag aldrig mer ha...

Tack för alla positiva kommentarer. Grattis Torn till dina 100 dagar. Tack för alla fina tips man får av alla fina medmänniskor. Blir så glad

Kram till er alla

Hej igen,
Vad gäller vad man ska säga till andra, har jag kört ”förlängd vit månad” och ingen bryr sig nämnvärt. Det som är bra att komma ihåg är att minimera energin kring vad som handlar om andra/ och ha kraften till dig själv. Den behövs, och vi har inte råd att slösa den på vad andra tänker, tycker eller tror. Att bli nykter är att också bry sig om sig själv, mest. Kan kännas ovant för många av oss. Bra kämpat! Kram.

Hej
Ja allt fungerar fortfande bra med att inte ta det första glaset, är så nöjd med mig själv. Nu är det ju helg igen och maken dricker och frågar om jag inte ska ha ett glas.Tackade nej igårkväll iallafall inga problem alls. Men oftast så känns det som att det kan det fungera bättre när vi är hemma själva. Ha en fortsatt bra helg alla där ute. :)

Kram

Hej
Vad skönt att vakna upp efter en nykter lördag. Länge sedan sist. Men man var sugen till gårdagens middag men jag härdade ut. Känner att man blir rastlös av att inte ta det där glaset som man är så van att ha på helgen. Hoppas att det gått bra för er andra där ute. Kram

Bra jobbat! ?
Vill tipsa dig om att faktiskt läsa på om hur hjärnan är kidnappad av alkoholen om du inte redan gjort det!
Den vill ha dopaminkicken och det är därför man blir så himla sugen på att dricka alkohol.
Har betytt mycket för mig vad det gäller att bevara nykterheten.
Kram?

Känner igen! Oj vad många snabba helgmiddagar det har blivit. Vill bara duka av och sätta igång med något annat..
igår upplevde jag för första gången att jag hade ro att sitta kvar vid bordet och bara vila i stunden, har tagit drygt tre månader. Så ha tålamod med dig själv!
Kram.

Hej
Ja allt fungerar bra fortfarande. Men det brukar funka bra på veckorna . När helgen kommer så vet man aldrig om man faller dit igen, och beroende på vad helgen i övrigt har att erbjuda.

Kram

Du kan ju dra till med att du inte vill ha eftersom du insett hur många kalorier det innehåller. Eller att alkohol innehåller massa skadligt socker (för det gör det!) och att du vill börja leva mer hälsosamt.

Ja det var ett bra tips Ostrukterad. Ja idag känner man sig lite nere och låg. Hoppas dagen blir bättre för man ska ju iväg och jobba.Men jag kämpar på iallafall med nykterheten.

Kram

Hej
Ännu en helg man kunnat avstå vinet . Är ganska stolt över mig själv ändå att jag kan stå emot. Lite lättare kanske eftersom man inte umgås med några just nu.
Kram