Hej på er alla fina människor :)
När livet är som svårast känns det himla skönt att få skriva av sig så här kommer en del av min historia..
Har levt med min man i 23 år ,vi har två pojkar som är 17 och 21 år.Vi har haft ett lugnt och bra förhållande med helt vanliga alkoholvanor tills för kanske en sex år eller nåt.Av olika anledningar har min man ökat sitt spritintag till att nu dricka fyra- fem liter ren sprit i veckan ibland mer.Har under lång tid hittat gömmor med dunkar o flaskor,hällt ut o kastat bort sprit, har konfronterat han och sagt åtskilliga gånger att jag inte kommer att leva med en alkoholist ( Min mor var alkoholist vilket tyvärr kostade hennes liv ) .Pojkarna som båda bor hemma har också sagt åtskilliga gånger att nu får det vara nog.I januari samlade jag mod och sa åt honom att jag ville skiljas och för fem veckor sedan flyttade jag och pojkarna in i vårat nya hem.Iom detta så har det ju eskalerat så pass att pojkarna inte vill vara hos honom.Han smsar o ringer i fyllan på kvällarna om hur dåligt han mår och hur illa jag behandlat honom.Han ger mig sådana skuldkänslor att jag håller på att gå under., så har nu läkarna gett han ett ultimatum :om han ej slutar med spriten så kan dom inte garantera att han lever fem år till. För mig är det ett självklart val att sluta dricka ,ta tag i sitt liv och låta pojkarna slippa begrava sin far pga den förbannade spriten men ..Flyttar inte jag tillbaka igen så vill han inte sluta dricka helt enkelt.Det är så sorgligt att ens egna barn inte går före spriten men så är det ju tyvärr med alkoholism.. Skulle behöva lite råd om hur man som medberoende klarar av att ta sig ur det och hur man på något sätt kan hjälpa den beroende, det är så svårt :(

Kram från en sorgsen själ

Du har gjort det enda rätta. Tänka på dig och dina barn, även om de är vuxna. Du har ingen skuld i att han fortsätter dricka, det är ett medvetet (påtvingat pga sjukdomen) val han gör. Du kan aldrig hjälpa din man att sluta dricka. Viljan måste finns hos honom själv. Detta är det svåraste för medberoendepersoner att leva med. Vad kunde jag gjort? Som sagt du kan i nuläget inte göra något. Det du skulle kunna göra är att ringa soc som eftersom han har sådant intag kanske få ett LVM. Jobbar han? Ringa hans arbetsgivare. Men att ta flaskan från munnen det kan bara han göra.

Du ska inte tåla att han ringer dig på fyllan eller skickar sms. Trakasserier och är inte ok. Kontakta polis om du tycker det. Det där med att han ska sluta dricka om du flyttar tillbaka är nog bra om du inte går på. Han kan ju sluta först och påbörja behandling sedan kan man kanske prata om framtiden. Du ska inte ta åt dig av hans hot om att det är ditt fel att han dricker. Det är bara bullshit. Det är han som skaffar spriten, det är han som dricker den och då är det han som får ta konsekvenserna. Ungefäör som jag skulle beskylla dig för att jag röker :) Nu gör jag ju inte det. Så håll fanan högt och INGET ÄR DITT FEL!! Du har gjort ALLT RÄTT!!

skogsrå

Du frågar om råd som medberoende hur du kan hjälpa den som är sjuk, först och främst måste du hjälpa dig själv och det verkar du ju ändå i detta svåra börjat göra med ett eget boende för dig och pojkarna. all beundran och lyckönskning till er. Jag har själv skilt mig från en alkoholist och levt med det tunga i många år, min enda väg som lyckats bäst är just det att hjälpa mig själv och våra barn. Att ens tänka på sig själv är så svårt till en början men är verkligen ett måste för att överleva .Eftersom din man ändå kan tänka sig sluta dricka om du flyttar hem är ju ett rop på hjälp från hans sida så lite insikt har han kanske mellan klunkarna. Men för guds skull gör inte det. om du vill hjälpa honom gör det inte under samma tak. Behandling först av sjukdomen sen ev framtid om du vill såklart. Det viktigaste är att du inte blir vårdare Kontakta socialtjänsten och berätta att han är en fara för sitt eget liv,det borde ansvarig läkare gjort. Om han använder bilen tipsa polisen om det,det sätter igång samhällets skyldigheter om vård för din man snabbare. Att din man ringer och ger dig skuld är förskräckligt,desperat och elakt. Om du inte har någon samtalskontakt så sök det. Det finns anhörigstöd att få både för dig och pojkarna. Jag hoppas du hittar verktyg för att stoppa hans skuldochskam överföring. Än en gång hjälp dig själv många kramar till dig från en som vet hur det känns i själen.

etanoldrift

Jag har suttit i en liknande situation och det han försöker utsätta dig för är känslomässig utpressning.. Jodå.. de kan vara såååå fiffiga när de sätter den sidan till.
Min gubbe försökte förhandla fram att han skulle få åka till sin bror för att få ta ett par "brakfyllor" om året.. Och dricka lite "folköl".. för det var ju nästan "alkoholfritt" och räknas inte..
Jodå det kommer en del "det-är-så-synd-om- mig" sms (som jag inte besvarar) som oftast börjar med "hoppas att du har det bra.. jag är orolig för dig.."
Det är bara hans sätt att försöka få någon form av hållhake/kontroll på mitt nuvarande liv.. Människor med missbruksproblematik, är ofta kontrollfreaks.. De vill kontrollera omgivningen eftersom de inte kan kontrollera alla aspekter av sitt eget liv..
Min man, projicerar gärna över sitt eget mående och sina egna obalanser på andra..
Han har ju inte "problem".. det är det bara omgivningen som har..
Han har nyss pensionerat sig, men har börjat prata om att börja jobba deltid igen.. Och tyvärr tror jag att hans alkoholvanor sätter stopp för det. trots att han skulle må bra av den sociala biten.. Men det börjar bli ganska uppenbart för fd kollegor, vänner, grannar osv, att han dricker alldeles för mycket och för ofta..
Själv är han bombsäker på att det "inte märks", eftersom ingen säger något..

Ja då var det fredag igen. En utslagen man. Känner mig tom. Känns som jag går och väntar på ett under. Känner sorg. Det känns tungt.

Jessie

Han ligger oxå och sover...
Varit nykter 1mån men ikv ändrades det. Håller tummarna att det bli nyktert imon.
Hoppas att även du får fet lugnt!

Ja det känns som man bara går och hoppas att det ska bli bättre. Kanske i morgon, kanske han är nykter i veckan, kanske nästa helg. Väntan, väntan. Försöker att bli bättre att sköta om mig, men jag tänker jämt på mannen och hur det blir med drickandet. Hur ska vi kunna leva så här?

Jessie

Jag har alltid sagt att någon gång kommer jag att tröttna på detta. Att här går min gräns.
Jag är på väg dit nu tror jag .
Vi måste börja tänka på oss själva och börja göra saker för vår egna skull. Det gör man inte i en handvändning, inte jag ialf :)
Jag började göra saker vi bestämt tillsammans att göra men som han struntade i eftersom han drack. Innan hade jag oxå stannat hemma men började göra det vi bestämt ialf.
Började tänka på hur jag blev behandlad och tänka att är jag värd detta. Ska jag leva såhär i 20 år till??
Jag blev rädd när jag tänkte så, rädd för att leva såhär i 20 år till då är jag 60 år....
Är det så mitt liv ska levas??
Mitt liv, min glädje ska bestämmas av alkoholen till min man ....
NEJ!!!
Så långt har jag kommit i mina tankar ;)
Nu ska det bli verklighet oxå och där kommer det svåra för mig. Här kommer det dåliga samvetet in att jag inte gjort tillräckligt för att hjälpa honom osv....
Men som de flesta skriver här så vill dom inte bli hjälpta om dom inte vill det själva till 100%
Så jag tror inte vi kan göra så mycket för dom mer än att försöka stötta men bollen ligger hos dom. Det vi kan göra och bör är att stärka oss själva. Skapa oss ett liv utanför hemmet, göra saker vi bli glada över.

etanoldrift

Jag tror att du kommit till gränsen för vad du klarar.. Jag har flyttat ifrån min alkoholist..(och han har fortsatt att dricka)
Nej det var inget enkelt beslut, men jag insåg också, att den enda som kunde ändra på hans dryckesvanor var han själv!
Som du skriver, bollen ligger hos dom. Jodå, han gjorde några halvhjärtade försök att "dra ner" (han tyckte att ett minimum på 2 stycken starköl 50cl 7,2:or låg inom gränsen) Att folköl var att betrakta som "alkoholfritt" (så han kunde hälla i sig tio, tolv stycken)
Dessutom blev han "irritabel" och grälsjuk när han inte fick dricka sin vanliga dos på ca 1 - 1½ flaska vin per dag. Så då kunde han ta sig en brakfylla istället och dricka ur i stort sett en box på en eftermiddag - kväll.. Efter det var han givetvis allt annat än snygg.. bara stygg.. och totalt oresonabel!
Nej, jag ville inte stå och skämmas för grannarna när han lullade omkring i trädgården och eldade skräp och gapflabbade.. Så jag bestämde mig.. Det kommer du också att göra när du nått din gräns..

Jessie

Hur har du det nu?
Blev det som du tänkt dig, blev allt "bättre" när du slapp oroar sig för alkoholen ?
Många frågor ....
Jag hat målat upp en bild att allt kommer bli bra, bara jag slipper undan denna oro...
Sen vet jag att det kommer bli tufft eftersom jag är van vid honom och jag älskar honom på mitt vis. Vi har varit tillsammans i 24 år snart 25.
Många år....

etanoldrift

Hej Jessie
Ja, jag är mer harmonisk nu.. Dock är det ingen quick fix.. Man får jobba lite för det. Jag har sysselsatt mig, träffar mina vänner (som jag höll på att förlora när jag isolerade mig pga att jag skämdes att bjuda hem nån)
Jodå, visst kommer fjärilarna i magen och visst funderar man ibland, när man tänker tillbaks på den fina tiden.. För alkoholisten har ofta en väldigt fin person inuti.. som är kidnappad av alkoholen..
Problemet är att alkoholisten inte vill bli räddad.. Min gubbe anser inte själv att han har några som helst alkoholproblem..
Vi är inte osams, även om det givetvis var en del hårda ord och en mycket tryckt stämning när jag flyttade.. Kanske för att han någonstans inbillade sig att jag varken vågade eller klarade av det..
Ett "hotfullt beteende" som att stå och blåstirra, samtidigt som han skällde.. Jag svarade bara knapphändigt ja och nej och undvek dispyter överhuvudtaget så gott det gick (en som är berusad går för övrigt inte att resonera med..) Men aldrig handgripligheter.. mera förtäckta hot att om jag inte gjorde eller om jag gjorde vissa saker så kunde han "bli arg".. Sedan hände inte så mycket.
Andra gånger grät han och hade världens ångest.. Inte heller ovanligt, fick jag höra av sådana som själv varit både medberoende och beroende (ett sätt att försöka "kontrollera" genom att ge dåligt samvete.
Idag "umgås" vi bara när jag vet att han är någotsånär nykter (och då räknar jag inte heller lättöl och folkölskonsumtion) Fysiskt är han i sämre skick.. Han har magrat, har sämre minne och händerna darrar rejält.. Fast han verkar ha accepterat att vi separerar och han vill fortfarande inte sluta med alkohol..
Det enda som blir jobbigt, är när han får för sig att ringa i fyllan.. Numera så brukar jag stänga av telefonen vissa kvällar (skyller faktiskt på kurs..) Nej, samtalen varar sällan mer än 5 - 10 minuter, men jag får en klump i magen trots att han egentligen inte är otrevlig utan bara saggig.. Fast det finns en poäng, jag blir definitivt påmind om varför jag valde att flytta!
Så på det stora hela mår jag bra! Det finns "medberoendebitar" jag kommer att få titta närmare på, men just nu så tar jag det med ro och försöker landa..

Nykterist

Hej! Jag är ny här. Undrar hur det gått för er som gått ifrån alkoholisten? Tror jag är nära min gräns nu.

etanoldrift

Att separera, löser inte alla problem, men nu ser jag ljuset i tunneln i alla fall..
Även det är ju en process, och jag är i början av min. Helt klart har jag fått det, och är lugnare idag. Jag rår mig själv och känner mig inte lika påpassad.
Sedan är ju alkoholister väldigt nyckfulla och ändrar ståndpunkt sju gånger i kvarten ibland..
Det var mitt beslut att flytta och då ville min man ha skilsmässa. Trots det så ringer han väldigt ofta för han känner sig ensam.
Vi är inte osams, men jag har börjat tycka att det är jobbigt att han ringer i princip varje dag och oftast då han druckit (större eller mindre mängder)
Så idag, när jag vet att han är nykter ska jag försöka prata med honom om det.. Dels att han inte behöver ringa varje dag och dels att han inte ska ringa när han är onykter. Det blir ju inget vettigt sagt.. Jag kommer att förvarna om att jag inte kommer att svara Vilket säkert inte blir populärt..
Men det är smällar man får ta.. Och hur det avlöper får framtiden utvisa..
Det är skönt i alla fall att slippa ha honom tätt inpå, och rännande runt och saggande på småtimmarna.. Men det tar säkert ett tag innan kroppen lärt sig att det är okej att sova med båda ögonen stängda..
Det finns mycket nytt att vänja sig vid.. Ett är att faktiskt släppa ansvaret för alkoholisten som man är så inprogramerad att ha. Att faktiskt låta det egna måendet komma först.. Och kanske bland det svåraste, att ta reda på vad man själv vill och hur man vill att ens liv ska se ut i framtiden..

Nicki2010

Hej har levt i hop med min man i 20 år nu och vårat förhållande har verkligen varit upp o ner tack vare hans drickande, gömmande , ljugande! Han har 2 vuxna barn sen tidigare samt jag med, sen fick vi vårat kärleksbarn som precis fyllt 18 nu sista 2 åren har varit ett rent helvete med drickandet han ger sig på mig psykiskt jag har förstört allt, ekonomi hans drömmar att han måste arbeta eftersom jag är sjukpensionär sedan 2 år tillbaka pga olika operationer i hela kroppen , han säger att det är han som drar in alla pengar mm. Men vad som hände igår går ej att beskriva krossat hjärta han kom hem från arbetet ca 14.30 säger att han ska ha pengar jag talar om snällt finns inga! Han blir galen kallar mig alla okvädningsord man kan sen kommer han hem 21.30 aprak går raka vägen in till mig och sonen gapar och skriker om allt min son ber honom gå ut, då går han emot honom och hotar med att bilen som står därute tänker inte han betala det kan din jävla morsa göra det finns en skuld på den som dom två gjort upp. Givetvis känner sig sonen lurad och blir arg tillbaka ber honom en gång till att gå ut då går han emot honom igen varpå sonen puttar till honom så han ramlar helvetet brakar löst sen börjar dom slåss jag ringer polisen vilket vi har gjort ex antal ggr. Dom kommer efter en stund dom sitter i köket 2 poliser och en polis med oss och frågar om vi vill göra anmälan pga att hot från honom gentemot mig han ska döda mig ha ihjäl våra hundar bränna ner huset mm sonen gör anmälan eftersom att dom slagits. Detta är första gången vi anmäler honom och ena polisen säger att idag ska det ringa någon kvinnojour. Helvetet måste ta slut orkar inte längre tänker att jag tar livet av mig vet hur egoistiskt detta tänk är men känner så. Hjälp vet ej vad vi ska göra han tycker vi ska dra härifrån vilket vi har gjort ex antal ggr men måste ju försöka ta ut skilsmässa fixa en advokat han tänker lura mig på allt finns det några bra tips??? Nu på morgonen gick han upp muttra och gick direkt ut till garaget och sitter och super igen!!!!

Sofia

Du har varit med om en väldigt hotfull och våldsam situation igår och du och sonen har upprättat en anmälan. Nu vill din make att ni ska iväg från bostaden och han har fortsatt att dricka alkohol även idag. Polisen sa igår att kvinnojouren ska ringa idag. Om de inte gör det, så tycker jag att du själv ska ta en kontakt för att få stöd och hjälp i din situation just nu. Det kan finnas en risk för ytterligare våld och hot - om det blir så igen, tveka då inte att ringa 112 (hellre en gång för mycket än en gång för lite!). Du har också en del praktiska frågor kring skilsmässa och advokat. Ett första steg att ta skulle kunna vara att ta kontakt med Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 (läs mer på kvinnofridslinjen.se om du vill), de kan informera om olika verksamheter som kan ge stöd där du bor och även ge stöd och råd direkt i telefon.

Varma hälsningar
Sofia, Anhörigstödet

Kärleksguden

Leave that zero and get yourself a hero.

Du kan inte ha en karl som ger sig på dig psykiskt och som ger sig på eran son fysiskt. Lägg till mer så dricker han för jämnan. Inte ska väl din tid som sjukpensionär se ut såhär? Om något så behöver du stöd och lugn?

Virvelvind

Åh vad BRA att du tog dig ifrån mannen. Helt rätt för dig och pojkarna, de ska inte behöva uppleva samma sak som du antagligen har gjort med din uppväxt.
Stå på dig! Låt ingen få sabba för dig igen och inte för dina grabbar. Ni kan bygga upp ett nytt tryggt och lugnt hem utan alkohol. Gå INTE på böner om att han bättrat sig etc utan STÅ PÅ DIG. Du är värd så mycket mer! Och det finns andra karlar därute utan alkoholproblem. KRAM!