halvgute57

Hej!
Ny här, jag behöver tips på hur jag ska kunna konfrontera min bror som dricker för mycket,hans sambo ber om hjälp för hon kan inte nå honom,säger att det är som en charterresa hemma.
Han har jobb men jobbar hemma nu pga corona..
Detta har pågått ett bra tag nu men nu får det vara nog,han måste bryta sitt beteende,jag älskar min bror,vill inte att han ska gå under som vår morsa som var alkoholist..
Om ni har bra tips hur jag ska göra är jag YTTERST tacksam!

Hej! Gick med pga oro för min bror. Vill också veta hur man konfronterar honom. Har du fått tips eller råd???

Ni är båda nya här med liknande frågeställning och du, halvgute57 har startat en tråd här på anhörigstödets forum. Jag börjar med att svara dig, halvgute57 som startat denna tråd. Kanske finns det något i svaret som kan bli hjälpsamt för dig också rödhake.

Du är oroad över din brors alkoholvanor och har pratat med hans sambo som bett dig om hjälp. Du vill förbereda ett samtal med honom. Du berättar också att er mor var alkoholberoende. Det låter tufft, både för dig och för din bror att ha haft det så. Vad fint av dig att du vill försöka påverka din bror att göra andra val när det kommer till alkoholen.

Du frågar lite hur du kan ha ett samtal och det är svårt att ge ett rakt svar på hur man ska ta upp detta. Vad är det du skulle vilja säga, och vad tror du din bror vill själv när det kommer till alkoholen? Många gånger vet de flesta innerst inne om att de kanske dricker för mycket. Att lyfta oron du känner och önskan om en förändring är ett sätt att försöka påverka honom åt ett annat håll, ta reda lite på vart han står och om han är redo att exempelvis söka hjälp för sitt drickande eller på egen hand minska ned/sluta som många också gör.

Att förbereda sig innan ett samtal genom att skriva upp eller prata med någon är många hjälpta av. Vet inte hur det är för dig men bara att du startat denna tråd och frågat här kanske gjort att du funderat en hel del och på så vis förberett dig.

Ett konkret tips är att använda sig av Jag-budskap (uttrycker sig i "jag-termer" istället för att säga "du ..." i inledningen). Det gäller såklart inte alla, kanske är det något som kan vara hjälpsamt för dig.
Här kommer ett liten idé om hur ett sådant kan låta: "jag har förstått att du dricker mer nu än tidigare, jag blir orolig att det ska bli som för vår mor och tänker på din hälsa. Jag skulle önska att du sökte hjälp för ditt drickande eller minskade ner. Vad tänker du själv om det? Det skulle betyda mycket för mig om du ville fundera på det, du behöver inte svara mig något nu, jag förstår om det känns svårt att prata om".

Nu fick du lite tips, det finns inga fel och rätt och du som känner din bror, vet hur ni brukar prata med varandra. Ta till dig av det som känns hjälpsamt för dig.

Om du skulle vilja prata med någon utöver att skriva och läsa här hos oss skulle du kunna ringa till Alkohollinjen, en nationell stödtelefon för den som dricker eller för den som är anhörig. 020-84 44 48 www.alkohollinjen.se.

Detta nummer är också något du skulle kunna ge din bror, om du vill ge honom tips på vart han kan få stöd. Det är ju såklart även möjligt att tipsa om vårt forum eller stöd här på alkoholhjälpen med om du vill ha något att ge som förslag utöver vanlig vård.

Hoppas något här blev hjälpsamt, än en gång välkommen till er båda!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet