Jag undrar om jag lider av medberoende?
Min mamma och pappa är alkolister, mamma var nykter en period i sitt liv men fick återfall och det var nu för flera år sen och nu verkar det inte bli bättre. Hela min släkt kan man säga är alkolister, moster, morfar, mormor (som tog sitt liv när jag var liten), även mina kusiner dricker en hel del, har bröder som också dricker och missbrukat annat..
Jag har känt ett slags ansvar under många år att försöka fixa till min släkt, se till att ses och hitta på roliga saker (utan alkohol) och försökt haft en kontakt och velat stötta osv men det har alltid slutat med att dem flesta avbokat , det går inte att lita på dem. deras humör svänger från dag till dag och det dem säger en dag stämmer inte den andra osv, det känns som att det inte går att planera in något med dem.. jag vet att dem flesta mår dåligt på alla sina håll och släkten är väldigt splittrad.. det är först nu på senare år (jag är 33 nu) som jag insett att jag orkar inte hålla på med detta längre att försöka få ihop släkten, familjen och att göra normala saker tillsammans.. känns som att man vill släppa taget bara men är orolig att det går rakt utför för hela min släkt.. varför känner jag detta behov av att det ska bli bra i släkten /familjen när det sett ut såhär i hela mitt liv. suck man blir så trött.. jag undrar om det är medberoende jag lider av . kram på er

Vi är nog många på Forumet med arvet missbruk och allt tragiskt som det innebär..Jag är från beroendesidan , men är nykter sen 4,5 år..Känner igen detta med att ordna kalas eller sammankomster med släkten..Har haft dop och andra tillställningar där deltagare inte kommit på grund av fylla eller liknande..Tragiskt..Har själv alltid skött mig på kalas och liknande, men varit full hemma och på krogen..Nu för tiden gör det mig inte så mycket att släktingar beter sig dåligt..Jag Väljer själv när jag vill träffa vissa av mina släktingar, och andra väljer jag bort.Jag har en egen familj som jag firar med..Det bästa är väl att du umgås med dom nyktra..Försöka ta en fika eller på annat sätt göra nyktra aktiviteter..Att hålla folk under armarna, att bortförklara deras tabbar Osv. Det blir man bara ledsen och trött av..Hoppas du hittar på saker med vänner och andra som du trivs med..Släkten kan ibland vara värst..

...Hej Moonlight!
Skulle utefter det du beskriver så känns det mera som du har ett stort hjärta," Att hålla folk under armarna, att bortförklara deras tabbar " kan vara medberoende situation men med insikt i alkoholens sjukliga grepp om människor tror jag ej du besitter mycket av den varan.
Går aldrig att ändra på en alkoholist om denne ej själv är intresserad, så den biten kan du släppa på en gång och lägg din energi på att må bra själv istället.
Vet med egen erfarenhet av alkoholens inverkan på mig själv (som nykter nu) och både släkt och vänner samt min dotters mor.

Kram och en önskan om en "torr" sommar