Melli

Hej! Jag har precis hittat det här forumet och även om det heter alkoholhjälpen förstod jag det som att det även kan gälla drogmissbruk?

Anledningen till att jag skriver är att jag har ett treårigt barn med en man som varit nykter från sitt amfetamin/blandmissbruk sen i september då ha var på behandlingshem i två månader. Under hösten var allt kaos och jag hade en depression på grund av vår familjesituation, dock hade vi separerat redan 1,5 år innan han sjönk som djupast i missbruket.

Sen han kom hem i slutet av november såg jag en ny person, han hade missbrukat i perioder under hela vår 3-åriga relation. Han har hela tiden sagt att han inte ska dricka för han vet att han kommer vilja ha droger då. Men så för ca två veckor sen sa han att han börjat dricka under ”kontrollerade former”. Vi har (typ) delad vårdnad och idag hade han inte hämtat från förskolan. Först sa han att han var sjuk men när jag sa att jag inte skulle bli arg bara han berättade vad som verkligen hänt så sa han att han tagit återfall på amfetamin. Jag har vår dotter här nu så allt är lugnt med henne, men det jag undrar är hur gör jag nu??? Vill skydda vår dotter och sen tidigare vet jag att han hellre tar henne hög än erkänner att han missbrukar. Finns det någon som har tips på hur man ska prata med en anhörig med återfall? Hur vet jag om det bara är en engångshändelse? Jag litar ju cirka noll på honom på grund av år med lögner, han försökte ju även ljuga och ta dottern idag. Jag vet inte ens när eller om jag borde kontakta honom, känner mig totalt maktlös och ensam just nu... om någon har tips att dela med sig av eller hur ni har hanterat återfall vid delad vårdnad får ni gärna dela med er!

Li-Lo

Vad starkt av dig att du lyfte frågan med din dotters pappa och kunde ta emot det han berättade. Också fint att du har din dotter hos dig. Så klokt av dig att i det tunga som är just nu, med oro för din dotter och kanske för relationen som det ofta innebär att ha barn tillsammans innebär, tänka "positivt". Att det är ett återfall, ett avbrott i hans förändringsarbete. Ofta är det hjälpsamt för den som brutit ett löfte mot sig själv och mot andra att vara ett hopp, eller i alla fall en representant för att det är möjligt att välja rätt igen. Jag gissar att hans"rätt" är drogfrihet.

Att formulera sig i jag-budskap är ett annat sätt att kommunicera. Kanske gör du redan det?

"Jag vet att du arbetat hårt för att förändra dina alkoholvanor och drogvanor och jag tror att en stark motivationskraft för dig har varit att du vill vara en bra pappa. Du har säkert andra skäl också. Jag är glad att du var uppriktig med mig nu när du tagit amfetamin igen samtidigt som det väcker oro och misstro. Vi har ett barn tillsammans vilket gör att dina val påverkar mig. Och henne förstås. Jag vet att du klarar av att vara drogfri för du har visat det. Vad jag förstår så kan ett återfall ibland på sätt och vis vara en lärdom, den som har haft vet mer om sig själv och vilka situationer som är extra utmanande. Jag vill inte hota och hindra din relation till din dotter samtidigt sitter jag här nu med en klump imagen. Vad tänker du nu? Vad var det som fick dig att vara uppriktig med mig?"

Hur låter det här, inte det exakta innehållet utan mer sättet att utgå från sig själv?

Jag hoppas att du får fler svar, alternativ, då det sannolikt inte finns ett generellt facit på din fråga. Ibland tar det lite tid innan en tråd kommer igång. Det låter även som att du har en hel del erfarenhet och det är så tydligt att du tar ansvar inte bara för din dotter utan för dina egna behov. Starkt!

Vänligen
Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet