Det är en dryg månad sen jag hällde ut resten av wiskeyn jag gömt under sängen, och med stora bokstäver skrev i min almanacka NYKTER. De sista 20 åren har jag gått från att dricka moderat till att bli smygmissbrukare. Vinet har blivit min bäste hemlige vän. Utåt är jag en otroligt högpresterande handlingskraftig flerbarnsmamma, "underbar och älskad av alla." Jag har inte en enda sjukskrivning pga a, ingen rattfylla. Det är typiskt mig, för ingen ska kunna anklaga mig för något!
Sanningen då? Den är att alkoholen styrt mitt liv, mer och mer. Har haft perioder då jag lyckats begränsa, dra ner, men så åter fallit in i gamla mönster.
Har tyckt att jag haft alla goda skäl i världen att unna mig denna enda tröst, lindring, stresshanterare, sömngivare, smärtstillare, och fr a ångestlindrande medicin.

I Janari började jag föra dricka-dagbok. Lovade mig själv att om jag inte kan dra ner REJÄLT när jag fyller 50 i sommar, då får jag kasta in handsken och avstå helt. Det var ett visst stöd men sanningen blev förfärande; 45 nyktra dagar på 8 månader.
Efter svåra tunga sjukdoms-besked i somras, i familjen, blev jag som slagen till marken. Min vana trogen dövade jag mig med vin "för att orka". Då jag fick ännu fler signaler om att min egen älskade dotter håller på att gå under i drogberoende, sjukdom och elände, blev detta slutet, eller rättare början! Någon i mej sa', "Om du inte kan vara NÅGOT mer för henneän detta, så kan du åtminstone vara nykter."
Att ta upp kampen mot a en gång för alla blev som en livboj att hålla sig vid. Och ja, första tiden har jag delvis flugit på euforins vingar. Min familj tycker jag är fantastiskt duktig, jag har fått massor med pepp. Men ingen, verkligen INGEN vet ju hur mycket jag smugit i mig!! Det är därför alla bara tycker jag är liksom mer cool, jag har lyckats lura dom, allihop! Eller inte? Jag vågar ännu inte ställa frågan rakt ut.

Denna höst är en enda lång kris, livskris, känner mig sjuk och samtidigt då denna lilla friska kärnan inne i mig som är mitt nyktra jag. Jag tar en sån där berömd "time-out" för första gången i mitt liv. Fruktansvärt rastlös, efter det att abstinensen klingat av känner jag en tomhet som skrämmer mej enormt.
Slutligen; att gå in här på forumet, dagligen, har berört mej djupt. Så redan nu vill jag tacka för allt stöd jag fått. För även om jag varit osynlig har jag hållit er i kjolarna och hämtat kraft från alla er som kämpar och delar med er och är så otroligt måna om varandra. Stingo's tråd var den första jag läste. Jag satt vid skrivbordet och tuggade chili tills det brann i halsen.

Från och med nu kan jag känna att jag är en av er, det känns skönt :)

answe77

Vi har alla här lite olika bakgrund, synsätt mål osv. Det vi ändå har gemensamt är det grundläggande problemet och insikten att vårt förhållande till alkohol är felaktigt. Kampen till ett bättre liv för vi lite olika med blandade resultat. Men jag tror alla som skriver/läser här vill lyckas såklart. Vi kan ta lärdom av varandra och peppa då det behövs, trösta ibland och gratulera till en lyckad kamp ganska ofta. Jag är absolut ingen veteran på forumet men uppskattar det väldigt mycket. Lycka till med ditt mål och fortsätt att skriva/läsa här.

Ebba

Vilken kämpe du är och vad modig du är som har vågat skåda ditt drickande i vitögat.

Den där tomheten du beskriver och som många beskriver.
Den kände jag också.
Jag har kommit fram till att för min del handlade den om att jag var ovan att leva här och nu och vara nöjd i nuet.
Alkohol är en quick fix som jag har tagit till i så många år och så många gånger att jag helt enkelt var ovan vid hur livet är när det "bara är", opåverkat.
Naturligt.

Med tiden (14 månader) har ett lugn och en slags ro infunnit sig.
En ro som är äkta.
En ro jag lurade mig, gång på gång, att alkohol gav mig.

Jag tänker också att något av det finaste man kan ge sina/sitt barn är att ta hand om sig.

Tack för att du ville dela med dig av din berättelse här ovan.
Livet är inte alltid lätt, varje dag möter man stora som små hinder. Det är mycket enklare att klättra över dem nykter.
Känner jag :)

till din egen tråd som jag innerligt hoppas ska betyda mycket för dig och självklart även för andra också ! Det betyder mycket mer än man kan tro i början att få skriva av sig och häva ur sig trollen man burit på så länge. Jag hoppas att du också kommer att se att vi är så lika varandra i vår sjukdom och att du inte på nåt sätt är ensam i det du gjort.

Att leva i nuet med hjälp av en dag i taget, se framgångarna, genast göra sig av med frustrationer och ilska så det inte bygger på och göra ett aktivt val på morgonen om att inte dricka just idag ger livet en chans att vinna.

Ta hand om dig !!

Nyfödd

det berörde mej och gjorde mej SÅ GOTT. TACK var och en!

Nu är jag här, en av oss som vill möta oss själva och varandra med ärlighet. Just nu är det mina lögner jag plågas av mest. Att jag varit så jävla präktig utåt! Och istället för att be om stöd och hjälp kämpat med alla denna ångest ensam. Varför?

Försöker tillåta mej att bara känna mej just så eländig som jag är. Istället för att intellektualisera eller trycka tillbaka.

Den ena masken faller efter den andra. Att göra mej synlig här var ett enomt stegför mej.

På måndag ska jag om jag fixar det, gå på mitt livs första AA-möte.
Betyder det att jag är alkoholist?
Behöver jag besvara den frågan?
Kanske inte just nu, kanske räcker det att bara gå dit..

att du behöver svara på den frågan :-)

Jag sökte hjälp själv och tog hjälp av ett behandlingshem. Vid varje gruppmöte presenterade vi oss som alkoholist+ förnamn och även jag, rent mekaniskt. Jag visste ju att jag var det men hade kanske inte riktigt erkänt för mig själv.....inte förrän andra helgen då familjen var på besök !

Jag visade runt i lokalerna och vi kom fram till den stora samlingssalen där de 12 stegen finns på en stor plansch. Jag skulle förklara vad den innebar för oss och använder orden : Vi alkoholister använder den för att lära oss ett nyktert liv...........nyckelorden där var "Vi alkoholister" ! Där och då ramlade det på plats helhjärtat ! Jag ÄR ju en alkoholist !! På riktigt !!

Allt ramlar på plats med tiden då vi är mogna för att ta emot det, en sak i taget !

Nyfödd

Här har jag samtidigt som A blivit succesivt en kär och trogen vän, samtidigt det jag gjort allt för att dölja. Och det värsta är att jag lyckats så bra. En av mina allra närmsta vänner fattade ingenting när jag berättade lite fint att jag inte kan hantera A som jag vill. Att gå från super-women, super-mamma till ALKOHOLIST det kostar. Men jag vet ju att du har rätt, Adde, prickar in fullt tillräckligt med antak kriterier för att få diagnosen. Jo,jag försöker förbereda mej inför imorgon, tänker att jag kanske kunde bara få ta emot som omväxling. Inte prestera som vanligt. Anar också att den här resan har verkligen bara börjat. Men jag är på väg. Äntligen.

LenaNyman

... alla dom där superlativen till att bli alkoholist, Nyfödd. En människa är så mycket. "Jag är..." kan fyllas på med en oändlig mängd epitet. Till exempel "Jag är Nyfödd och jag har fått ännu en insikt på min väg genom livet". Och så har vi ju Rom, som inte byggdes på en dag. Det är likadant med processen du påbörjat nu.

Stor kram!

Med tanke på alla kloka, intressanta och fantastiska människor som finns här på forumet så är kanske inte alkoholist det sämsta att identifiera sig med :-). Men jag förstår fullt ut dina tankar kring detta. Har också dolt det så bra. Den som kanske fattat nåt är yngste sonen och det gör mig så ont att tänka på och jag vet inte säkert. Det är en känsla jag fått. Har slutat nu, på egen hand, så kanske behöver jag aldrig bekänna utåt. Men jag vet inte egentligen om det är bra eller dåligt. Det blir ju inte mindre sant för att det bara är jag som vet. Men jag vill ju också gärna vara så där duktig och fantastisk och att då lägga till alkoholist till det känns ju knepigt. Så här är jag nu... Lyckad, fantastisk, och nykter hemmaalkoholist.

Oavsett om man kallar sig för missbrukare eller alkis så är det dina handlingar som gör dig till den du är. Du har valt att inte längre blunda utan kämpa. Jättebra, du har mitt fulla stöd. Oj då fulla stöd hahaha ja mitt stöd kanske :)

Nyfödd

jag steg över tröskeln till ett AA-möte och jag överlevde, klarade det och nu är jag Ble pos överraskad över värmen som strålade mot mej. SÅ glad.
Tack för fina svar och stöd, jag känner det, hade knappast tagit det steget utan allt avrdamatiserande här. Men känner mej mer nyfödd än nånsin. Berättat för min äldsta och min sambo, fick mer pepp än jag vågade hoppas. Tots alla mörka tankar; ikväll ska jag bara tänka på hur bra jag var som vågade. (aeromagnus, tack för dagens första skratt)

LenaNyman

Man genomfars av en sån mäktig efteråtkänsla när man vågar trots att man inte egentligen törs. Som att vinna tillbaka sig själv.

:)

Nyfödd

Tack! Ja, LenaNyman, igår kände jag mej stark och stolt, idag har jag bara gråtit och det är bara en oändlig sorg som jag inte kan sätta ord på. Det kanske räcker med att jag har varit så elak och slagit så hårt mot mej själv så många år. Och så detta dubbelliv, så det skrämmer mej. Skulle behöva andras tankar om följande: Jag som smygdruckit för att bespara de mina från sanningen samt att jag tänkt att vafan, alla har ju sina hemligheter detta är min. Att jag behöver A! Och att det är min förbannade rätt att behöva något som lindrar... Otroligt barnsligt men dock. Ni andra när ni "kommit ut" med att ni söker hjälp osv; är det nödvändigt att berätta i hur stor omfattning man druckit? För vems skull? Jag tänker främst på Partner och barn, det är dom jag känner skuld och skam inför mycket mer än inför andra. Det heter ju att "det man inte vet har man inte ont av," stämmer det verkligen?

Kvaddad

Jag tänker att huvudsaken är att man startat en förändring genom att berätta och att kämpa på mot nykterhet.
Detaljerna gör ju ingen gladare.....

ärlig mot sig själv är det viktigaste som finns i början. Jag hade ju en finfin förmåga att förneka för mig själv hur mycket jag drack och det kändes så skönt att äntligen få lyfta upp sanningen i dagsljuset,sluta ljuga för mig själv. Andra har jag inte talat om för OM de inte frågat, hittar ingen anledning att skylta med det. Har nån frågat så har jag varit ärlig.

Sen finns det andra saker som jag gjort i fyllan som jag känt att jag behövt ta upp i ljuset för att jag själv skulle få sinnesro. Om inte annat för att be om förlåtelse för den skada jag gjort, att få förlåtelse ger mycket för läkeprocessen men även om folk inte vill förlåta så vet jag att jag gjort det jag kunnat för att ställa allt till rätta. I AA's 9e steg nämns den processen :

" Vi gottgjorde alla dessa människor, så långt det var oss möjligt,utan att skada dem eller andra."

Idag bygger hela min tillvaro på ärlighet, jag måste leva på ett öppet sätt för att må bra. Och jag lovar : Det känns väldigt bra !!

Nyfödd

jodå jag har valt det själv, fick en fruktansvärd längtan efter att vara bara med mej själv några dar. Men här i mitt torp har jag ju aldrig varit en kväll utan A, tror inte det. Så suget kom ögonblickligen, så fort jag steg inanför dörren. Normalt sett är det det allra första jag gör, innan jag ens sätter eld i spisen, jag häller upp ett stort glas vin. Och senast i somras när jag tog ett ryck och gjorde massor invändigt var det med en BIB som snabbt tog slut, jämte färgburkar och tapetklister. Jag gick, som så ofta, in i min bubbla, men inte ensam, vinet var med mej tills jag somnade på kvällen.

Så ej denna gång.

Och ja, suget gör mej verkligen rädd!! Rädd att inte fixa det! Otroligt då, att detta forum har en så stark effekt. Läser och tänker; kan dom så ska jag klara det! Någon hade lämnat kvar öl i kylen. Normalt sett hade jag ALDRIG kunnat motstå att öppna en burk när jag är ledig, på landet etc... Nu gick det, för läsa här och dricka öl, det går bara inte...
Tack för feedback om ärlighet. Får väl känna efter lite i taget, man berättar kanske olika mycket.
Varit på ett första ordentligt Anhörig-stödjande samtal för min dotter. Kunde då bland det som var mina "tillgångar/styrkor" ta upp att jag är NYKTER. Det kändes fantastiskt, vilken seger och jag skämdes inte utan tvärtom för jag gör ju något enastående bra!
Men om jag inte klarar det...då kommer jag förtås att kräla i stoftet och behöva massor av pepp för att ta mej upp igen. För mina krav på mej själv är sådana.

Nåväl; jag önskar oss alla en frisk och god dvs nykter helg med en klar hjärna och sanna känslor, vilka de än må vara. Vi är många som kämpar och åhh vad vi är bra!