Jag behöver hjälp

231 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Soffpotatis
Jag behöver hjälp
Soffpotatis
Jag behöver hjälp

Precis som rubriken lyder så behöver jag hjälp. Jag har från och med idag bestämt mig för att vara helt alkoholfri i 90 dagar.

Igår gjorde jag bort mig igen. Var hemma hos en väninna och drack mig redlös. Hon var tvungen att leda mig hem. Har en stoor minneslucka. Idag mår jag så klart skit!

Jag känner mig värdelös! Som en riktigt stor idiot! Jag slår och sparkar på mig själv. Kallar mig för fyllkärring och verkligen hatar den jag blivit.

Jag har druckit för mycket för ofta under många år. Jag har gått upp mycket i vikt och ser sliten ut. Jag vill må bra nu! Men jag sätter ju krokben för mig själv hela tiden..

Jag dricker oftast när jag ska varva ner eller om jag känner mig orolig och rastlös. Jag dricker nästan alltid själv och tills det tar slut. När jag dricker med andra har jag nästan alltid kontroll, och är då vanligen inte sugen på att överkonsumera.

För mig handlar det därför om att inte åka till systemet i första taget. Men jag känner mig rådlös för hur jag ska undvika det. Hjärnan lyder mig inte, den övertalar mig om att denna gången kommer du att klara att bara dricka lagom 🙄🤥

Jag fattar inte hur jag ska börja sluta, hur ska jag tänka när hjärnan lurar mig?

snusen
Jag brukar ta riktigt varmt

Jag brukar ta riktigt varmt bad när jag behöver få lugn och ro men samma om jag tex är orolig en del går ut och springer el powerwalkar tex. Man kan även ringa någon och prata med om sin oro man får hitta de som passar en bäst. El be om hjälp hos terapeut, om du inte vill tänka på något så ge inte tanken näring. Säg tanken men bara 2 öl kan jag ju åka köpa dyker upp. En del tycke4 AA funkar som stöd/hjälp hålla sig nyktra.

Säg stopp i huvudet till tanken och gör något som hindrar tanken att få fortsätta. Ring en vän, slå på en film, lös korsord tex. Ibland får man säga stopp flera ggr. Detta är något man får öva men till sist kommer de räcka du säger stopp en gång. Så gjorde jag när jag helt slutade med mitt självskadebeteende, trots de gått långt mer än 5 år sen jag senast skar mig så kommer tanken på skära mig upp ibland när jag blir väldigt upprörd men de blir bara en tanke inget mer behöver inte ens säga stopp längre

Soffpotatis
Tack ❤️

Tack för dina väldigt bra tips! Jag har tänkt att jag ska planera in träning på fredagar efter jobbet. Det är ofta då jag känner för att varva ner med vin.

Det som är svårt just nu är att det är semester och jag känner mig mycket ensam. Jag skulle gärna prata med någon om mina problem, men jag har ingen som står mig så nära tyvärr. Jag törs heller inte gå på AA, åtminstone inte där jag bor. Har dock anmält mig till terapeut idag (online via beroendecentrum).

Det är skönt att man kan skriva av sig här inne i alla fall.

Se klart
Välkommen från en annan soffpotatis

... iallafall för stunden.
Jag tror att du kommer att känna igen dig i så många trådar och berättelser. Är lite för trött just nu för att skriva kloka ord. Mkt bra råd kring filmer, poddar mm hittar du i Andra Halvleks tråd och kan själv rekommendera Annie Grace-boken Tänka Klart.
Jag började med en ambition att vara nykter tre månader, den 6 augusti har jag inte druckit på 7 månader och fortsätter så.
Enkelt är det inte alltid men att dricka som en alkis är förödande.
Ta en dag o taget är mitt allra bästa råd. Godnatt!

Soffpotatis
Hej

Och tack för det varma välkomnandet ”se klart”, så skönt att höra om din nykterhet!

Ska ta mig en titt på tipsen du gav. ❤️

Soffpotatis
1 dag

Det har nu gått 1 dag sedan jag drack. Gårdagen var ännu en dag förlorad till bakfylla och ångest i raden av många. Idag ska jag vara snäll mot mig själv.

Min första tanke igår När jag vaknade var att åka till systemet för att köpa en flaska vin för att ta ”en återställare”, det har jag aldrig gjort förr. Men jag gick in här istället, vilket jag är mycket tacksam över. Läste i någon tråd att om man börjar med återställare går det snabbt utför, har gått snabbt nog ändå tycker jag.

Jag tycker att jag förlorat så mycket respekt för mig själv så jag vet inte riktigt hur jag ska ta hand om mig. Jag har så svårt att hitta glädjen.

Charlie70
Respekten för dig själv kommer tillbaka

Jag lovar det! Inom en månad eller två kände jag själv att jag kunde börja höja mig själv igen. Jag kände mig cool som var nykter och som bad om hjälp för att bli det. Jag kände mig stark och bra som faktiskt tog tag i mina problem. Det kommer du också att känna om inte allt för lång tid. Heja dig!
Kram

VillJuLevaOckså
Så bra att du skrev här

Så bra att du skrev här istället för åka iväg och köpa en eller flera eller många återställare!

Fortsätt hänga här!

Soffpotatis
Jag längtar tills den dagen kommer

Tack för de peppande orden. Det är så svårt att vara så långt ner i skiten. Självbilden stämmer ju inte alls med den jag blir när jag dricker. Det gör livet tungt tycker jag. Denna sjukdom gör att man blir så självupptagen i sitt ältande. Men det är skönt att komma in här och få stöd och känna att man inte är ensam!

VillJuLevaOckså
Kung i baren heter det väl av

Kung i baren heter det väl av en anledning? :-) Fast de flesta blir ju pajaser på bordet....

Du är absolut inte ensam här! Jag är inte så erfaren alls, bara hållit mig borta från bolaget i dryga 3 veckor, men det är mycket lättare nu än första tiden. Smäller kanske till sen, men får ta den sorgen då.

Kliv upp och navigera sakta på skiten så kommer det nog ordna sig :)

Soffpotatis
Ja kung i baren, ha ha

Helt klart gör man sig snarare löjlig 😂

Tack för stödet och humorn. Dags att skitsurfa!

Soffpotatis
2 dagar

Det har gått 2 dagar sedan jag drack. Spenderade gårdagen framför TVn och här inne på forumet.

Har haft många tankar kring varför jag är där jag är idag, så jag tänkte skriva av mig lite.

Har alltid i min ungdom druckit för mycket när jag festat, alltid blivit väldigt full. Då var det dock inte särskilt ofta jag festade. Jag har ofta känt mig som en udda fågel och alkoholen har tagit bort min blyghet inför andra.

Min alkoholkonsumtion började spåra ur för 15 år sedan när jag bodde ihop med min dåvarande. Han drack väldigt mycket och hans föräldrar än mer. Relationen var dålig nästan från början och jag var den som tyckte vi skulle dra ner på alkoholen. Jag gjorde också det under flera år, även om han köpte hem BiB väldigt ofta så var jag då väldigt medvetet återhållsam.

När relationen började ta slut, vilket tog flera år, började jag må sämre och sämre på grund av den eskalerande psykiska misshandeln. Då började jag dricka på riktigt, så dumt!

Nu har jag bott ensam i rätt många år eftersom jag trivs jättebra med det. Men jag har många sår kvar som inte kunnat läka på grund av självmedicineringen. Jag är också jävligt trött på att leva i dåtid.

Jag upplever att alkoholen både tränger undan de verkliga känslorna, men skapar också nya obehagliga känslor, även om något obehagligt inte hänt. Jag upplever att jag blir speedad av alkohol, kanske för att det tillfälligt tar bort livsledan, och att anledningen till att jag överkonsumerar är att speeden håller mig igång.

Två dagar utan nu i alla fall. Skitsurfar vidare...

Bestemor
Bra start

Att reflektera är det bästa man kan göra, för att kunna överlista när lusten att dricka sättet igång.
Jag rekommenderar samtalakontakt. Nu i coronatider kan det ske per telefon. Kommunen har terapeuter, jag har själv nyss börjat med terapi. Det är till bra hjälp.
Välkommen hit, här finns mycket erfarenhet.

Soffpotatis
Tack bestemor

Jag skrev in mig för samtalskontakt samma dag som jag skrev in mig här, väldigt smidigt på 1177. Hoppas väldigt mycket på det, men jag är nervös. Även här har min hjärna börjat förhandla med mig om hur jag ”ska slippa” 🤯 men jag har bestämt mig för att göra det och ska hålla fast vid det!

Det här forumet känns också som en riktigt bra hjälp. Jag är övertygad om att jag nått min personliga botten eftersom jag upplever att jag ”gett upp” eller landat i att jag har allvarliga problem. Jag kommer att skriva här inne varje dag.

Tack för gemenskapen här inne ❤️

Andrahalvlek
Alkoholen är ett symtom

Jag tror att vi alla här förr eller senare inser att alkoholen är ett symtom, och att vi måste göra något åt grundorsaken också förr eller senare.

I och med nykterheten så kommer alla dina känslor bli starkare och mer genuina, och det är tufft men nödvändigt. Tror jag.

Skriv här mycket, det funkar som självterapi. Eftersom forumet är anonymt vågar man uttrycka det som skaver allra mest. Man tvingas sätta ord på sina tankar och känslor.

Att bli nykter är verkligen ingen räkmacka, mycket skräp kommer upp på ytan, men det är så värt det att vara sann mot sig själv.

Välkommen hit!

Kram 🐘

Soffpotatis
Tack andrahalvlek!

Visst är det så! Jag vet att jag är en människa som hellre flyr känslor än bemöter dom. Har ju också duktigsyndromet som förbjuder mig att visa mig svag. Svaghet är ju synonymt med att lämna ut sig själv i min värld 🙄 (Vet på ett intellektuellt plan att det inte är så)

Har helt klart mycket att jobba på!

Se klart
Känslorna

Halloj, ja skräp som flyter upp är en väldigt bra liknelse men också fri sikt mot botten där det finns oväntade känslor som vi tappat bort i vindimman. Jag tycker det låter som du är både stark och målmedveten, heja dig! Sen tar det tid innan alla fördelar blir tydliga för en.
Vi är många som har svårt att visa oss svaga här- paradoxalt nog försätter vi oss genom alkoholen i ett riktigt svagt läge.
Både styrka och svaghet blir tydligast längs vägen! Kram.

Soffpotatis
Så sant

Visst är det så se klart!❤️

Baraenmor
Känner igen mig

så mycket i dina beskrivningar! Är själv inne på fjärde dagen...
Jag försöker medvetet att inte tänka på allt dåligt jag gjort genom åren pga alkoholen utan tänker istället att det var då. Idag är jag nykter! Jätteviktigt att ta det en dag i sänder för mig. Jag bor tillsammans med personer som inte vill att jag dricker, det underlättar för all del - å andra sidan har det ju inte hindrat mig från att dricka tidigare. Det måste vara för din egen skull, för att du är värd det.
Heja på, vi gör det här tillsammans!
Kram

Soffpotatis
Ja baraenmor, nu gör vi detta!

Vi är båda värda att må bra och ta hand om oss.

Jag vill också se framåt! Vet ju att jag gjort mycket dumt och tänker inte älta det i detta skede, bara konstatera. Ältande ger mig ångest och ångest får mig att vilja döva. Har lätt att fastna i ångest.

Kattsingen
Från en soffpotatis till en

Från en soffpotatis till en annan: Styrkekramar!

Soffpotatis
Tack kattsingen ❤️

Styrkekramar tillbaka 💕

Soffpotatis
Har varit en bra dag

Laddade ner ”skål ta mig fan” idag, har lyssnat till där uppläsaren säger att: nu ska du inte lyssna mer idag. (Det är stort för mig som alltid vill göra allt på en gång).

Är hittills, enligt mig, en riktigt bra bok. Mycket träffande!

AmandaL
Vad kul, tack för tipset

Vad kul, tack för tipset soffpotatis, den ska jag också börja lyssna på 🙏🏻🌷

Soffpotatis
3 dagar

3 dagar sedan jag drack. Sovit väldigt gott inatt men vaknade med en flash från min senaste fylla, usch ja!

Det som var bra var att jag kunde lindra ångesten med att säga till mig själv att ”nu ska ju du vara nykter, du behöver inte gå igenom det igen”. Jag känner ett lugn i kroppen och knoppen av att jag bestämt mig. Men nu börjar det verkliga jobbet för mig, att försöka hitta strategier att hantera mina känslor, för jag är en riktigt känslodrinkare. Mitt sug startar alltid av starka känslor, positiva som negativa.

Har dock skapat en liten morot till mig själv. Läste i någon av trådarna här inne att vissa sätter av sina alkoholpengar till sparkonto varje vecka. Jag tänkte sätta in 75kr/dag, kl 22.00, varje nykter dag för att påminna mig själv om att jag gjort något bra och att markera ännu en dag som avklarad.

Nu blir det fortsättning på ljudboken en stund innan frukosten nalkas.

Soffpotatis
AA-möte

Jag har efter att ha lyssnat på boken (skål ta mig fan) bestämt mig för att gå på AA-möte. De har kvinnomöten på orten där jag bor, vilket känns väldigt skönt.

Hur gör man? Är det bara att gå dit?

Andrahalvlek
Spännande

Jag har aldrig varit på AA-möte så det ska bli spännande att höra om dina upplevelser.

Jag tror att de har ”öppna möten” dit alla får gå. Det brukar framgå av möteslistan. När du väl presenterat dig och blivit en del av gemenskapen har de även mer interna möten.

Extra bra med en grupp bara för kvinnor. Män har en tendens att ta sådan plats att det knappt blir något syre kvar i rummet 😉

Kram 🐘

Soffpotatis
AA-möte

Ja, skönt att gå på ett första möte med bara kvinnor i alla fall. Är ju så skör nu så syrebrist är inte så bra ☺️

Ringde och frågade, är bara att dyka upp även på slutet möte. Slutna möten är till för de som vill förändra sitt drickande. Öppna möten är till för även andra som är mer nyfikna på vad AA är.

Ska dit i morgon kväll, så avger rapport på mina upplevelser sedan ❤️

AmandaL
Jag har varit på aa-möten,

Jag har varit på aa-möten, vet inte om det var slutet eller öppet, slutet tror jag, det var bara alkoholister där och inga anhöriga. Det passade mig bra då det kändes tryggare att prata om mig själv i den miljön med andra likasinnade. Det var många år sedan nu jag var där, kanske borde man gå nu igen! Berätta gärna hur det kändes efter morgondagen 🙏🏻🌷

DetGårBättre
Här kommer ett litet inlägg

Här kommer ett litet inlägg från en alkis! AA-möten för mig har i 95% av fallen varit positiva! Men det är nog upp till en själv hur man vill ha det. Jag har fallit så många gånger att jag undrar om det är fel på mig. Men det finns de som varit nyktra många år på AA-möten och som föll många gånger i början. Jag har som längst 20 månader.

Risken är väl att man blir besviken på sig och faller av den anledningen när man väl fallit första gången.

Jag vill dock säga att det är stor skillnad mellan olika grupper på AA. Men alla är väldigt fantastiska människor och det är skönt att vara i en miljö där folk förstår. De som inte är alkoholister förstår ju inte vad det är.

Ta hand om dig och kämpa på!

Sidor