Mingo

Jag vet inte längre vad jag ska ta mig till. Har försökt släppa kontrollen och tänka att det är hans egna ansvar. Men nu är jag på riktigt livrädd att han kommer att supa ihjäl sig.

Det handlar om min äldre bror. Han har så länge jag kan minnas haft problem med att dricka "lagom". Det fanns dock en tid när vi kunde festa tillsammans och ha så himla kul. Den tiden är förbi och kommer aldrig igen.

Han har tidigare haft problem med droger-/alkohol, gått på möten och varit ren i några år. Den medvetenhet han hade då är nu som bortblåst. Det är så svårt att förstå att han gör samma misstag igen.

Han dricker nu alkohol varje dag. Att han inte längre arbetar pga pandemin gör att han kan dricka betydligt mycket mer. Det köps öl för dyra pengar, pengar han inte längre har. Vi har ett gemensamt intresse för hantverksöl och jag önskar så att vi kunde dela det på ett vuxet och ansvarstagande sätt. Men jag vet ju att det aldrig kommer gå.

Drickandet eskalerar. Jag har försökt så många gånger att på ett fint och kärleksfullt sätt ta upp problemet, men han skrattar oftast bort det. Att bli arg/ledsen fungerar inte heller. Jag känner mig så maktlös.

Den skarpa, roliga killen med glimten i ögat är nu en trög, sluddrande, upprepande och jobbig person. Jag minns inte när senast jag träffade honom nykter. Det är som att det person jag älskar inte längre finns kvar. Alkoholen tar över helt.

Han dricker nu så mycket att han ramlar och slår sig illa. Jag skäms när han är ute på stan och jag är så orolig att han ska dö pga sitt drickande. Hade nästan föredragit om han valt cannabis istället, den han blir då är åtminstone inte lika risktagande. Men bristen på sådant gör att det nu bara är alkohol som gäller för honom.

Finns det något jag kan göra för att få honom att söka hjälp igen? Jag är för rädd för att bara låta det fortgå såhär... Jag vill inte förlora honom!

Du är maktlös och det har du insett. Det är så oehört smärtsamt att mista någon man älskar för den personen är ju inte längre där när alkoholen och drogerna har tagit över.

Av det du skriver framgår det att din bror i dagsläget inte är motiverad att ta emot hjälp för sitt missbruk. Det du kan göra är en orosanmälan till socialförvaltningen eftersom du är orolig att din bror ska dö pga sitt missbruk. Anmälan kan om man vill göras anonymt. Vet inte hur insatt du är, men en anmälan gör att du lämnar över ansvaret till socialförvaltningen som kontaktar din bror. Inledningsvis brukar man erbjuda frivillig vård men om personen motsätter dig detta och man bedömer att det är fara för livet inleds en utredning om tvångsvård sk LVM utredning.

Som jag ser det är det vad du kan göra i dagsläget. Viktigt också att du får den hjälp du har behov av. Kommunen brukar erbjuda anhörigstöd i någon form. Du kan också leta efter någon alanongrupp på nätet.