Min sambo är alkoholist

12 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Mammatilltvå
Min sambo är alkoholist
Mammatilltvå
Semester

Min sambo har alkoholproblem och har haft det sen vi sågs. Dricker i smyg och gömmer. Jag hatar semester och lediga dagar. Vi har två små barn. Han lovade innan semestern att inte dricka. Nu är vi åter på jobb och jag tror inte han var nykter en enda dag under semestern. Han dricker mest efter vi andra lagt oss eller sitter ensam i garaget tills vi somnat. Vissa dagar dricker han från mitt på dagen och fortsätter till kvällen. Han är oftast rätt skötsam och är mer trevlig då han druckit än inte. Om han dricker sig full tills han spyr gör han de oftast efter vi somnat. Trött o seg om dagarna. Har länge haft en väska packad åt mig o barnen ifall han är elak. Har hänt att han hotat mig, sagt att han ska döda mig men gör oftast inget. Nån gång har han hoppat på mig då jag lagt mig för att sova om jag tex opponerat mig. Han har även knuffat o tagit i mig hårt några gånger. Har även hänt att jag kommit hem till barnen efter jobbet o pappan är full o glad. Känns ju hemskt. Hemskt även för barnen att på natten krypa upp i våran säng bredvid en full pappa som luktar alkohol. Jag vägrar sex då han är full och är inte speciellt sugen annars heller vilket han tycker är konstigt. Han dricker de flesta lediga dagar och då han jobbar kväll efter jobbet. Nykter dagtidsskiften. Men det går lite i perioder ibland. Bättre och sämre. Kan inte heller lämna honom, vill inte att mina barn ska få bo med honom varannan vecka utan mig. Tänk om han är full på natten tex och de behöver hjälp. Har börjat få ångestsymptom och kan inte dela med mig om mitt liv till en enda person i världen. Tänk om någon skulle kontakta soc tex. Rädd.

Kan inlägg i forumet spåras till ens mailadress eller kan man lugnt skriva här?

Li-Lo
Välkommen Mammatilltvå

Först vill jag besvara din fråga: Du är anonym här på forumet och den mailadress du använt för att skapa kontot är skyddad av alkoholhjälpen.

Nu till det du skriver. Vilket otroligt stort och viktigt beslut du tagit om att skriva här och sätta ord på vad du och barnen faktiskt är med om. Jag gissar att det är förknippat med många tuffa känslor. Du är inte ensam om att känna dig ensam och rädd. Så klokt av dig att dela detta med oss på forumet, i anonymitet kan en ibland vara helt uppriktig. Det låter som att du och dina barn lever i en krigszon där du alltid behöver vara på din vakt och du har redan tänkt att ni skulle må bättre om du avslutade relationen. Du känner dig låst av rädsla för att det skulle kunna innebära gemensam vårdnad och växelvis boende. Du känner naturligtvis till din situation bäst samtidigt vill jag gärna säga att så är inte alltid fallet. Och få beslut tas för alltid.

Då du nämner att det förekommer hot och våld vill jag gärna rekommendera dig att ringa kvinnofridslinjen 020 505050 eller polis. Att identifiera sig som våldsutsatt är för många svårt och det kan kännas svårt att tänka att ens partner begår ett brott. Vad tänker du om det?

Det här kanske är första gången du berättar om hur du tänker och känner och jag tror att du kommer få flertalet svar från andra användare som känner igen sig. Det är tydligt att du vill skydda dina barn och att du nu börjar öppna upp och att du skriver här för råd är ett steg i rätt riktning.

Vänligen
Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Pan pan
Känner igen mig i dej❤

Känner igen mig i dej❤ förstår precis hur du känner. Samma problem här. Vi har två barn och orkar inte så länge till med denna jävla smygdrickandet men är så rädd att dom ska vara hos honom varann vecka och jag inte vet om han är full. Jag är så himla trött i både kropp och själ och det är så jobbigt att alltid vara osäker på om han har druckit eller inte. Litar inte på något han säger. Kram till dej❤

Oslo
Men han har ju inte rätt att

Men han har ju inte rätt att ha barnen om han inte är nykter? Nu bor jag visserligen i Norge, men räknar med att det är ganska likt.

Jag har berättat för läkare och begär numera ett blodprov som tas 1 gång i månaden där han kan bevisa att han är nykter för att han skal få umgås med barnen. Skulle det visa nått annat så kopplas barnevernet (soc) in.

Jag tänker att om du går ifrån mannen och berättar hela situationen så är det inte säkert att han ens får rätten att ha barnen 50%. Iallfall inte om han inte är nykter. I norge måste man på ett så kallat mäklarsamtale om man har barn tillsammans, och där har du møjlighet att berätta allt och därmed ställa krav om nykerhet osv..

Oslo
Beklager

Førlåt om jag var lite kort i kommentaren, menade inget illa. Ville bara skriva just det. Att han inte kan kräva barnen, så du behöver inte vara orolig för den biten.

Men det är såklart en större bild här.

Jag har gått igenom en liknande resa, med två små barn, smygdrickande i många år, barn, men kanske aningen mindre destruktiv i sitt beteende. Min sambo har uppenbart också haft en alkoholberoende och går på anatbus idag och tar blodprover. Men elakheten har aldrig vart där på samma sätt.

Jag har skrivit en del här i det sista och det kan hjälpa när man inte vet hur man tänker och vad man vill.. förutom just att allt skal bli bra igen..

Jasmine
Mäklarsamtal finns inte i Sverige tyvärr..

Här kan man bara söka frivilliga samtal i Familjerätten. Om den ena parten vägrar att gå på samtal så kan ingen tvinga henne/honom. I så fall kan man få enskilda samtal.

Mammatilltvå- jag förstår din oro när det gäller skilsmässa och barnen! Men, om det framkommer någonstans (skola/förskola etc) att barnen far illa av att din man dricker så är de skyldiga att göra en orosanmälan till soc. och då kommer det att göras en utredning. Det är inget som kommer att drabba dig, dvs du behöver inte vara rädd om det händer.

Jag är absolut ingen expert på det här området, men ville bara delge det jag själv sett på nära håll. Jag har inte varit i samma situation som du, så kan bara skicka styrkekramar och förståelse, pappan till mina barn är väldigt skötsam och jag är aldrig orolig över barnen. Men, har som sagt sett liknande det du går igenom i min bekantskapskrest.

Fortsätt skriva här så du får en ventil i vardagen!

Kram 💙

Oslo
Orosanmälan

Kanske man kan orosanmäla sin egen man? Jag fattar att det såklart låter helt extremt, och mest sannolikt är det heller inget alternativ i nuläget. Men i praktiken så borde det väl gå?

Oslo
All medkänsla till att du har

All medkänsla till att du har en väldigt tuff situation ❤️ Det är en resa som tar tid att finna ut av.

Mammatilltvå
Nu har han lovat att inte åka

Nu har han lovat att inte åka till systembolaget på ett tag i alla fall.. då förväntar han sig att jag ska vilja ha sex. Jag har försökt förklara att den törn min kärlek till honom fått pga alkoholen inte försvinner bara över en natt för att han lovar nykterhet... det kan ta tid att få förtroende. Dessutom vet jag ju att han inte kommer att hålla sitt löfte. Men försöker ha sex med honom ändå och se om han håller sitt löfte. Känner mig lite besatt av att kolla igenom hans gömmor om han har druckit även om jag vet att han har det. Men vad och hur mycket. Som att man vill ha bevis.

Oslo
Bevis

Ja det förstår, det är väl så vi funkar. Jag har läst en bok som heter - du är viktig av Carina Bång. Kanske kan vara nått?

Min resa har pågått i flera år. Till slut orkade jag inte mer. Jag vet inte vart du är i din, men jag önskar sig lycka till!

Bestemor
Youtobe

Där finns även små föreläsningar av Carina Bång, för anhöriga.