Allterbra

Hej.
Länge sen senast. Har varit nykter i flera månader nu och allt flyter på riktigt bra.
Har börjat i nytt jobb bland annat.
Där finns det ett behov av nån som kan köra en lastbil.
Jobbet erbjuder mig att betala för C körkort och allt vad det innebär. Ett riktigt bra erbjudande som gjorde mig glad.
Tills jag insåg att man behöver läkarintyg, för att ens få påbörja det hela. Jag la in mig på sjukhus för snart två år sen, för avgiftning etter ett långt missbruk. ( relativt långt, 1-1.5 år ungefär där jag drack i princip varje dag)
Sen dess har jag druckit några gånger, noll gånger senaste fem månaderna.
Tar dom blodprov så är det inga problem.
Frågan är, kommer min journal från avgiften ställa till det ?

Ser att du inte fått några svar än, så jag börjar..
Det låter jättekul med ditt nya jobb, lastbilskörkortet och att ditt jobb vill bekosta det åt dig! Man kan riktigt känna din glädje i inlägget! ? Ända tills det visat sig att det krävs ett läkarintyg för det, då sviktar glädjen påtagligt. Det är skitbra- och starkt av dig att du tog dig in på avgiftning och haft så pass låg konsumtion sedan den, och varit helt nykter de 5 senaste månaderna! ✊??
Så synd bara att du ska behöva oroa dig! Jag har tyvärr inte svar på din fråga, men det vore mycket märkligt om det faktum att du var på avgiftning för 2 år sedan skulle förstöra för dig! Du har ju inte något pågående missbruk ens, och det du åstadkommit på 2 år visar ju snarare på kämparvilja, ansvar och beslutsamhet istället för att göra ditt förflutna till en nackdel för dig! Det är väl inte säkert att den läkare du ska träffa som skriver intyget ens kollar så långt tillbaka i din journal att han upptäcker det? Eller är det en läkare eller mottagning du fortfarande har kontakt med sedan tiden som aktiv, som kommer skriva det??
Ditt jobb vet alltså ingenting om dina tidigare alkoholproblem?
Det är svårt att råda dig till hur du bör göra, så det är helt enkelt du själv som måste känna efter:
Vad är det värsta som kan hända? Och är jag beredd att hantera det? Hur viktigt är lastbilskortet för mig; så pass viktigt att jag är beredd att ta risken att allt uppdagas och kanske skiter sig totalt? Är det bästa kanske att jag själv sätter mig ned med chefen och berättar om det innan det kommer fram på annat sätt?
* Ärlighet har väl knappast gett någon några minuspoäng någonsin? ? Bortsett från att det kan ställa till allt ändå förstås.. *
Och framför allt: jobbet kan väl knappast vara så snikna att de dömer ut dig för problem du kämpat dig förbi?! Du kan väl inte få sparken eller nåt väl?? Det må vara så att du blir tvungen att gå med på regelbunden provtagning för att få ta det där C-körkortet och även så länge du kör lastbil via jobbet. Tror faktiskt inte att det behöver bli värre än så! Är din oro möjligtvis en aning överdriven? Återkom och tala om hur det har gått, jag vill gärna veta! ?

TSFS 2010:125, Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort m.m. kan du söka på om du vill veta exakt vad som gäller. Jag tycker du ska gå på läkarbesöket så snart som möjligt. Jag vet ingenting om hur det kommer att bli i ditt fall men när det gäller någon som blivit av med körkortet pga rattonykterhet kan man behöva styrka sin nykterhet genom att komma flera gånger och ta prov. Det kan ta lite tid men visar proverna att man inte haft förhöjd konsumtion får man sitt intyg tillslut. Jag vet som sagt inte hur det kommer att bli för dig men tycker absolut att du ska ta chansen du fått och låter så glad för. Varmt lycka till!

Allterbra

Tack för alla svar och råd.
Jag glömde bort tråden, men läste igenom allt nu.
Jag har inte blivit av med körkort och har aldrig ens fått trafikböter.
Det enda jag gjort är att frivilligt lägga mig in på avrustning, då jag va rädd det skulle gå åt skogen annars.
Men som sagt det är länge sen, likaväl så kommer ju läkaren som ska ge mig intyg se det i sina journalen.
Tror jag iaf..
På tisdag har jag tid, får väl se då.
Jag har inte druckit på många månader, så dom kan väl testa mig hur mkt dom vill.
Jag klarar alla test ??

Allterbra

Jaha nu har jag varit där.
Fick naturligtvis frågor om alkoholen och att jag uppsökt sjukvården.
Han skrev givetvis det i dokumentet!
Han skrev även att han bedömer Det som att problemet är under kontroll och att patienten dricker inte längre.
Så vi får väl se..

Allterbra

Yes, fick tillstånd att ta körkort klass C, dvs tung lastbil.
Har oroad mig i onödan, jobbigt..
Men tror det i slutändan gav mig större glädje än andra känner, när dom får sitt tillstånd :))

Allterbra

Ja man gör ju det, för gamla synder.
Tack ?