Mose

Har för några dagar sedan insett att min sambo sen många många år är alkoholist. Jag har misstänkt o frågat men aldrig fått ett ärligt svar förens nu. Först kändes det som okej jag hade rätt nu fixar vi detta. Men nu känner jag mig helt förstörd. Vet inte vad jag ska ta mig till eller vem jag ska vända mig till. Min sambo har ringt och bokat tid hos en ssk som jobbar med alkohol problem. Men jag? Vad ska jag ta mig till? Jag vet varken ut eller in. Är det mitt fel? Varför har jag blundat så länge? Känns som jag inte orkar ta tag i detta.

Olycklig Make

Din sambo har ju iallafall om jag förstått det rätt själv börjat inse sitt problem och sökt hjälp.
Får hen nu rätt hjälp så kanske ni kan klara detta tillsammans och komma vidare, visst det blir en resa för er att göra men förhoppningsvis finns ju viljan där nu att göra något åt det.?

Ja. Som annan nämner inser han kanske sitt problem och söker hjälp. Att sluta dricka är ju något som han kan styra, inte du.
Det finns en bok "Djävulsdansen" som ett tips att läsa, att förstå bättre. Kanske den finns att läsa i sin helhet på nätet någon stans så att du får tillgång till den direkt. Man förstår mera då vad det hela handlar om. Missbruket och hur man själv fungerar som anhörig.
?

Du skrev för en knapp vecka sedan och kände dig låg och rådvill kring vilka steg du som anhörig ska ta nu när din partner sökt hjälp för sitt alkoholproblem. Det är inte konstigt att tankarna snurrar, och du är klok som väger in dina egna behov och funderar på vad du själv behöver för att hantera situationen. Hur känns det nu, var står du i tankarna?

Du har fått fina tips i tråden redan, hoppas det är okej att jag kompletterar med lite fler idéer. Många anhöriga som varit i samma situation med snurrande tankar har varit hjälpta av ett samtal till Alkohollinjen (020 84 44 48). Där får du chans att ha ett förutsättningslöst, anonymt (om du vill) samtal med en rådgivare där du kan få stöd och information.

Ett annat alternativ är att kontakta anhörigstödjare/-konsulenter i din kommun/stadsdel (kontaktuppgifter finns oftast att hitta genom att skriva in anhörigstöd och namnet på din kommun/stadsdel i din sökmotor). Det är lite olika vilket utbud de har, men de har ofta flera alternativ för att ge dig stöd i din situation som anhörig. Det går bra att ringa anonymt först för att se om de kan erbjuda något som passar.

Ett tredje alternativ är att kolla upp Al-Anon (t ex genom att slå in det i sökmotorn), som har möten för anhöriga där en kan få stöd av andra som varit eller är i liknande situationer.

Det här var några tips, kanske var det saker du redan visste om, kanske gav det något nytt uppslag för dig. Oavsett vad får du gärna skriva mer här och berätta hur du har det.

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Jag bor med en alkoholist sen många år tillbaka. Har försökt hjälpa honom på alla sätt utan att ha lyckats. Din sambo har ringt och bokat tid för att få hjälp, det betyder att han kanske är villig att göra något åt saken och det tycker jag är ett stort steg, många vill inte söka hjälp. Du behöver också få prata ut, anhöriga till alkoholister lider väldigt mycket och det är viktigt att du också får stöd.