Chris_

Fler som känner igen sig i ett mer eller mindre avtrubbat humör?
Är ju såklart fler faktorer än bara nykterhet i livet men har nog inte riktigt känt så här innan.
Inget är speciellt kul, men inte heller tråkigt, det mest känns bara platt.
Undantaget små glimtar av toppar.
Kanske hjärnans återhämtning?

Jag tycker att känslorna kommit tillbaka mycket starkare i och med nykterheten. Det kom inte direkt, men efter två-tre-fyra månader kanske. Ilska hade jag svårast att hantera, men jag blir både argare och gladare. Skrattar riktigt hjärtligt med hela kroppen. Känslorna kommer smygande, men blir starkare och mer genuina.

Alkoholen påverkar serotonin och dopamin positivt när man dricker, och direkt när man slutat dricka har man väldigt låga nivåer och det påverkar humöret negativt. Då känns det mesta motigt och gråtrist. Sen tar det ett tag för hjärnkemin att stabilisera sig på normal nivå, och det tar nog olika lång tid för alla. Så det beror på hur länge du varit nykter.

Kram ?

Jag känner nog som du, men har bara 2 månader bakom mig.
Lugnare, jämnare humör. Mår inte dåligt längre.
Men har ännu inte fått tillbaka känslan av glädje som jag vet jag har inom mig.
Kände mig dock ganska deprimerad när jag slutade med A.
Har dock hopp om att den kommer framöver.
"Rom byggdes inte på en dag"
Kram⚘

Chris_

...i att det tar tid, och förmodligen olika tid för alla.
Har 6 månader om ett par veckor, så just nu är jag på "samma ställe" som förra gången jag var nykter.
Då var det mycket mer rosa moln-känslor, kanske för att det var så nytt för mig med en seriös längre nykterhet.
Inte varit alls lika "hög" på den nyktra känslan denna gången, som sagt så har man ju andra faktorer i livet också och visst ser det väldigt annorlunda ut på andra fronter än det gjorde då.
Har generellt sett väldigt lite sug efter att dricka igen i alla fall, även om det såklart smyger sig på väldigt små tankar om hur skönt det ändå är att fly verkligheten ibland med en fylla.
Man vet ju hur det känns efteråt sedan, orkar fan inte börja om liksom.
Har läst att i en del fall kan det ta upp till ett år innan hjärnan verkligen börjar funka helt normalt igen, är väl många faktorer som spelar in.
Nåja, strax halvvägs till det milstolpen 1 år i alla fall =)

Så finns det något som heter, då mår man sämre under en längre tid. Vi är så olika i detta, men jag förstår att en nyktra resan är svårare om man inte får några hallelujamoment då och då. Finnns det annat som kan störa? Ibland kan de ju vara andra omständigheter som skaver. Jobb, relationer etc.

Kram ?

Chris_

Det är förmodligen en generell "livsångest" jag haft ett tag.
Ovisshet vad gäller utbildning, jobb etc... samt familjerelaterade saker.
Sedan så missar man ju en del sociala tillfällen som man ingick i när man drack, en del vill eller föreslår aldrig att hitta på nyktra saker.
Funderar på att sparka mig själv i r*ven och börja träna också, man kan ju inte bara sätta sig och bli nykter och hoppas på mirakel =)
Är nyfiken på hur man kan må när man varit nykter 1 år sedan, och därtill äter bättre och motionerar mer etc.

Fortsätt vara riktigt nyfiken på det! Så tänker jag om jul och nyår och allt det innebär. Det ska bli spännande att uppleva den tiden helt nykter!

Kram ?

Chris_

Senaste veckorna har jag börjat känna en del sug efter att hälla i mig rejält med öl och bara skita i allt.
Detta händer främst när jag lyssnar på musik (som oftast är rock/hårdrock/metal)
Dessutom har hösten för mig alltid varit en tid för inomhusmys berikat med alkohol.
Har även drömt igen ett par gånger att jag sitter i en bar och häller i mig och sedan ångrar mig.
Jävla hjärna haha!

6 månader på lördag i alla fall.

Det är säkert därför att du är van vid att dricka alkohol när du lyssnar på just den typen av musik. Om du fortsätter lyssna på den musiken men har alkoholfritt i glaset så kommer den betingningen att försvinna så småningom. Eller så lyssnar du på annan typ av musik, och lär dig att förknippa den med nykterheten.

Musik har ofta en direktkanal in i både vårt medvetna och vårt undermedvetna. Jag har en låtlista på Spotify som jag har skapat under den här nyktra resan. Den är starkt förknippad med nykterheten - och stärker mig i kampen att hålla mig nykter. Jag har både fått låttips från forumvänner, och hittat en del själv. Många av låtarna är populära just nu, och kommer för alltid att påminna mig om just den här tiden i mitt liv.

Här får du några låttips av mig:

? ”Lev nu, dö sen” med Miss Li
? ”I shall be release” med Jeff Buckley
? ”When the party is over” med Billie Eilish
? ”Så gott att må gott igen” med Peter Le Marc
? ”En stund på jorden” med Laleh
? ”Det kommer en tid” med Linnea Henriksson
? ”Heaven” med Avicii

Drömmar om att man dricker alkohol är jättevanligt. Det är hjärnans sätt att bearbeta. Själv brukade jag återkommande drömma att jag kaskadkräktes rakt ut över allt och alla. Har aldrig hänt, jo en gång den allra senaste tiden hann jag precis in i badrummet och kaskadkräktes ner hela badkaret. Fy fan vilket obehagligt minne, att behöva städa upp den spyan ?

Kram ?

Känner igen den där fuck it-känslan, att dra upp volymen på max och köra. Men om man vill bli osugen på myten om droger&rock'n'roll är mitt bästa tips albumet Dirt med Alice in Chains.. Om man gillar dem så blir man så deppig av att tänka på hur det gick för Lane Stanley att man aldrig mer vill dricka. Och man hör det i hans sång, att han vet att det är kört, så sorgligt...Men fan vad bra han sjunger...

Andra halvlek, skön version med Jeff Buckley, har du hört Nina Simones?

Jeff Buckley-tipset fick jag av en forumvän. Se Klart, VaknaVacker eller Kaveldun tror jag, minns inte vem av dem. Aldrig hört varken låten eller artisten innan. Nu har jag hört den massor av gånger, älskar den verkligen. Vartenda ord går rätt in i mig. Ska lyssna på Nina Simones version också, tack!

Kram ?

Han var stor i mina kretsar på 90-talet, hans album Grace rekommenderar jag varmt! Han omkom tragiskt i en drunkningsolycka när hans karriär just tagit fart internationellt.. Låten är skriven av Bob Dylan, hans version är inte heller dum.

Chris_

på att inte lyssna på bra musik i kombination med god öl är ändå lite trist.
Jag vet ju hur det slutar och hur man mår sedan, och på längre sikt så kan man ju som sagt se hur det gått för diverse artister osv.
I övrigt är det inga vita knogar alls, är i princip bara denna betingning som gör sig påmind...

Det slog mig att jag börjat dricka en massa kaffe senaste tiden... är ingen stor kaffedrickare alls egentligen.
Antar att det är dopaminpåslaget man vill åt.

Jullan: tack!