Jag förstår hur du tänker med din fråga om hur vi umgås nyktra. Det sociala livet bygger ju ofta på att det ska vara alkohol med i bilden. Jag har med hjälp av detta forum lyckats ändra mitt riskbruk till en normal konsumtion. Jag väljer själv numera om jag vill dricka och undviker sjöslag. Jag har inga problem längre med att avstå eller välja a-fritt i sociala sammanhang. I början var jag osäker på hur det skulle funka. Nu vet jag att det funkar och att jag slipper bakfylla och ångest. Jag mår absolut bästa av att dissa alkoholen totalt ändå väljer jag att dricka nån gång per månad. En dag i taget

HerrÅgren

Diskuterade lite i en annan tråd om hur vi nu ska kunna umgås med folk utan alkohol.
Problemet är att jag lever i en rätt stark alkoholkultur bland vänner och släktingar. Alla dricker mer eller mindre. Ska det hittas på något till helgen är det 99 gånger av 100: Vi kan väl gåt ut och ta en öl (som brukar bli 8 öl och 3 shots). "AW" med kollegor. Eller äta ute, inkl dryck givetvis. Middag hemma hos någon inkl drycker. Och det planeras i god tid vem som ska köpa vad och hur mycket.

Hur gör ni andra med detta? Skaffar ni nya vänner?
Går med i nån mossig förening, det är väl så nykterister gör?
Eller har ni så bra vänner redan att det är lugnt?
Jag vet inte om jag har det egentligen. Det känns som att man bara har de vännerna som det råkade bli och att det vi mest har gemensamt är att dricka och festa. Jag har fortsatt leva som 25-åring fast jag nu är över 40. Familjebildning har inte blivit av. Antagligen på grund av mitt omogna förhållande till alkohol.
Lite orolig för hur detta ska gå, vill inte bli ännu mer ensam.

Det känns rätt pinsamt också att komma ut som "nykter alkoholist", när jag inte ens är alkis i klassisk bemärkelse.

Jag ska börja träna igen. Men borde hitta något mer socialt att göra än gymmet.

HerrÅgren

Bra jobbat, dit vill jag med komma, till normal konsumtion.
Men först 3 månader nykter benchmark, tänkte jag.

Hej, har gått från att vara ett klassiskt party-animal till att nu avstå helt från alkohol. Har upptäckt att många vänner gärna hänger på nyktra aktiviteter, det var bara aldrig någon som tog initiativ till det tidigare. Kanske blir det så för dig med, och ni kanske upptäcker att ni har mer gemensamt än att festa. Sen har jag fortsatt att hänga med även på fester och faktiskt haft riktigt kul även nykter. Bara man kommer ihåg att alkoholfritt är något man väljer själv och mår bra av så hittar man bra sätt att hantera det, man får jobba på sin inställning om det behövs.

Jag var också obekväm med att outa mig som nykter alkoholist. Skyllde mycket på bilkörning i början. Funkar avskräckande åt båda håll.

Numer säger jag att jag inte dricker mer eftersom det påverkar min psykiska hälsa negativt. Och det är ju sant. Mer behöver ingen veta. Du kan skylla på träningen, att du vill uppnå ett visst mål.

Du kommer med tiden märka att du kommer att ha jättekul utan alkohol i glaset. Alkoholfri öl finns överallt. Ju flera som frågar efter det, desto bättre blir sortimentet.

Du kommer sannolikt att vilja avvika tidigare på kvällen. Dels blir man kvällstrött i början av nykterheten och dels blir folk lallande idioter efter midnatt ?

De första veckorna bör du dock ligga lite lågt med krogen, du är extra sårbar då. För varje månad blir du stärkt i din nykterhet.

Någon mer hobby än träning kanske du kan utveckla? Eller föreningsliv? Låter kanske tråkigt, men allt blir vad man gör det till. Naturen är mitt stora intresse.

Kram ?

Att när man gillar att dricka i sociala sammanhang så söker man sig till det.
Väljer vänner som gillar att dricka.
Fundera på om det finns bekanta som du inte inte precis valt att umgås med på grund av att de inte dricker som du gör.
Kanske någon att ta kontakt med?

HerrÅgren

Jag har ett par sådana bekanta, ska kolla där.
Problemet nu med Corona är ju att så mycket är stängt.
T.ex. känner jag folk som jag kunde ha gått med på hockey eller fotboll.
Är även intresserad av kultur och musik men det är ju också stängt.
Jag tror att många får problem med detta nu, de sitter hemma och dricker pga bristande alternativ.