Hej,
Hittade till detta forum för länge sedan men hoppade bort och fortsatte som vanligt.
Nu har jag supit ännu lägre men periodvis drar ner lite om jag hinner somna innan andra rundan för kvällen.

Min fråga är Mariatistel, har köpt lite på nätet för en månad sedan samt en tub B-vitamin, jag är inte hypokondrisk men jag märker att jag må bättre, både under drickande och dagen efter.
Sover lite bättre och har lite lättare att ta mig för saker - detta kan inte vara en slump.

Läste för ett tag sedan att mariatistel var förbjudet, kan det stämma?
Varför kan man isf köpa det?

etanoldrift

Du undrade över mariatistel. Det beror på om det är registrerat som natur-läke-medel eller om det ingår i något preparat som säljs som naturmedel/hälsokost.
Idag måste alla natur-läkemedel genomgå samma tester som vanliga läkemedel och registreras.
Det medför att Röd solhatt, inte finns, däremot brukar man kunna köpa Echinasea som innehåller röd solhatt mot förkylning..
Snårigt och krångligt! Och ibland undrar jag varför det med lätthet skrivs ut rena narkotikan till barn ( amfetamin) medan man förbjuder vuxna människor att använda sig av örter som använts och botat människor i tusentals år..?
Samma sak med vitaminer. Man försöker göra vissa vitaminpreparat verkningslösa, genom att tillåta en så löjligt liten mängd (t.ex. D-vitamin) att det blir direkt verkningslöst..
Så om du köper mariatistel, så har antagligen inte alla handlare sålt slut på sitt lager (och skiter blankt i socialstyrelsen) eller så ingår det i något preparat som är registrerat (och testat..)

jacko

Jo, jag menar nog koncentrerad form.
Hittade på nätet, en flaska från vilken man skulle ta ett antal droppar per dag.
Hittade oxå kärnor av mariatistel, funkar det med dessa och i så fall hur man doserar.
Vad gäller anskaffande så får man väl odla själv i värsta fall.

etanoldrift

Men jag antar att det finns alternativare/terapeuter någonstans där du bor som borde kunna hjälpa dig.. De flesta seriösa har tystnadsplikt och jag är säker på att du kan få hjälp att dosera fler ämnen om är bra för dig, t.ex. magnesium som många som varit beroende/är beroende, har brist på.
Vissa saker, rekommenderar jag inte att man exprimenterar med själv, då koncentrationen av ämnet kan varierera beroende på växplats, hur säsongen sett ut och i de olika växtdelarna. Ett alternativ är att du "bunkrar upp" om du hittar på nätet..

jacko

Efter att forskat vidare så verkar mariatistel (eller Milk Thistle) som den heter vara bra för majoriteten av oss som gillar alkohol lite för mycket.
Som sagt snubblade jag på en tråd på flashback där någon sa att läkemedelsverket förbjudet preparatet och det triggar alltid mitt intresse för något verkningsfullt..

Googlade och insåg att svenska marknaden var väldigt liten så visst var det ett statligt lock på..
Hittade koncentrerade droppar att köpa på en site och efter bara ett par dagar kände jag mig piggare,
folk i min omgivning säger oxå att jag verkar ha mer energi och positiv (läs mindre bakfull om jag skall vara ärlig..)
- notera att mitt drickande är en djup hemlighet och inte minskade efter att jag tagit mariatistel.

Med denna post vill jag slå ett slag för denna kur (mariatistel) mot problem med levern för alla som inte mår sämre av den - som det sägs, kontakta din läkare om råd om du är osäker - du ansvarar för dina egna handlingar i vanlig ordning :)

Som bakgrund kan jag nämna att mitt alkoholberoende skapades under många år utomlands i olika delar av världen och det sämsta bemötandet för alkoholrelaterade problem jag mött är i svensk vård - vilka oxå nyligen förbjöd denna tistel.

Så...

Mariatistel (Milk Thistle) innehåller som jag fattar det:
silybin, silydianain och silychristin - stavas lite olika.. av dessa fattar jag silybin som vara det mest verksamma i hela blandningen som kallas silymarin.
Dessa ämne hjälper våra kroppar att återhämta sig, speciellt vad gäller vår kära lever. Dom hjälper tydligen återväxt av celler, skyddar mot toxiner samt mildrar fettlever osv - snälla ta inte mina ord utan forska själv!

Naturligtvis så skall vi sluta supa och kämpa för ett nyktert liv, några örter hjälper oss inte i detta stora sammanhang, men under tiden kanske vi kan hjälpa vår kära lever att leva sitt liv lättare och när vi väl blir nyktra så kanske vi har en bättre kompis i vår lever än om vi inte tar hand om den :)

(admin har redigerat denna text och här tagit bort två länkar då vi inom detta forum inte länkar till försäljningsföretag/Alkoholhjälpen)

Leverjag

Intressant m örter. Det visste människan så mycket om förr, sedan började kemister kopiera växterna och med tiden dog kunskapen ut. Har förstått att man nu försöker få kunskap igen och märker att en del läkare är mer kunniga, men den traditionella kåren av läkare är det inte men skriver ut starka tabletter med biverkningar till höger och vänster. Konstig värld vi lever i.

Vet du på vilka grunder man har förbjudit preparatet?

Hoppas det går bra på alla sätt!

Det är viktigt att ta reda på att det du tar inte kan vara skadligt för dig. Det säkraste sättet att göra det är att fråga sin doktor. Vi har konsulterat en allmänläkare som har arbetat mycket med alkoholberoende som inte kan rekommendera det i behandlingen av alkoholrelaterade problem.

/Karin
Alkoholhjälpen