Jag är så ledsen att jag tillåtit mig själv att hamna i den här situationen. Jag känner mig så värdelös och oduglig.
Det började för några år sedan då jag befann mig i en längre och mycket svår stressad situation. Då var det gott att ta ett glas vin på kvällen för att kunna "varva ner". Det har nu, utan att gå in närmare på detaljer utvecklat sig till ett "kvällsberoende" som jag måste bryta. Det går inte längre. Jag vill inte längre vara beroende/missbruka alkohol.
Jag vill bli pigg, glad, utsövd och klartänkt igen! Jag vill ha mitt liv tillbaka!
Min vilja och lust till förändring är stor. Jag ska klara det! Mitt förhållande till alkohol kommer nog aldrig att kunna bli normalt igen. Det krävs att jag slutar helt! Men hur ska jag lyckas att bryta själva mönstret/beteendet? Att inte längre "varva ner" på kvällen med en flaska vin? Att undkomma suget efter det? Bemästra suget? Vad har ni som kommit längre än jag själv (som bara står i dörröppningen än så länge) för tips och råd att ge mig på vägen? Vad kan man göra när suget kommer? Vad gör ni?

MåBättre

Hej och välkommen hit!

Vad bra för din egen skull att du vill förändra ditt liv till det bättre, du är värd mer än att vara fast av en dryck såklart.

Det finns massvis med saker som man kan göra men det är viktigt att du hittar det som passar dig. Ett bra tips är att försöka bryta mönster. Tex lägger du dig på soffan efter maten, isåf gå ut och gå istället. Boka upp helgerna med vänner så att det inte finns rum för att dricka osv osv.

Min erfarenhet är dock att motivationen går upp och ner och ner den är låg så är det viktigt att man har stöd. Det kan vara en vän eller AA eller kanske både och! Det som är bra med AA är att de har upplevt samma saker som en själv, de förstår en och dömmer inte.

All lycka till och kom ihåg att det är du själv som bestämmer hur du vill leva ditt liv, visa dig själv att du menar allvar genom att agera och ta tag i problemet så kommer också belöningarna så småningom!

/MåBättre

Leverjag

Du hade redan startat en egen såg jag nu. Vad bra. Oj, vad vi känner igen oss. Googlade nyss på hypnosbehandling och det finns massor, tom en ljudbok! En mening jag fångade på en läkarstation var att en av de värsta fiender som finns för alkoholister/missbrukare/A-beroende är stress!

Jag känner igen mig. Stress gjorde att jag drack mig till ett beroende. Stress gjorde att jag avbröt min förra nykterhet. Ångest, oro och stress. Det blir ju värre med alkohol men så effektiv medicin en liten stund. Jag är också en kvällsmissbrukare, efter jobbet, men med hög konsumtion blir det gärna tidigare och senare på dygnet, dvs längre period och större mängder.

Hur man gör. Ja, det är svårt ibland. Våra hjärnor är kidnappade och spelar oss spratt, försöker lura oss att tänka så fint om A och bli sugna när vi minst anar det, även efter längre perioder av nykterhet. Den första tiden är bara att stå ut, bestämma sig. En dag i taget. Inte idag.

Sedan finns bra saker att tänka på som gör stor skillnad att först dricka och äta ordentligt. Suget kommer ofta när vi är törstiga och hungriga. Att lära sig att alltid först se till att inte vara törstig eller hungrig, tycker jag är bra. Sedan äta starkt, göra något som upptar hela ens uppmärksamhet och gärna endorfiner som är lustfyllt, som råden ovan. Om man lider av stress är det kanske det som är viktigast att börja jobba med. Finns bra hjälp att hantera stress. Kbt, mindfulness, yoga mm.

Den mer romantiserade, kultiverade bilden av A som förknippas med så mycket i våra hjärnor utgör en risk hela tiden och även när vi varit nyktra länge. Bryta vanor, gå i terapi, gå på AA, medicinera och jobba med att förändra och bryta sina automatiska tankar och känslor tar tid men behövs i det långa perspektivet. Det handlar om en ganska stor förändring egentligen. Ofta finns bakomliggande orsaker och vanor till att vi hamnat där vi hamnat.

Men du, bra att du är här! En dag i taget, låt kroppen vila från giftet och ta de stora besluten längre fram. Du mår snabbt bättre och ångesten avtar med tiden.

Kram från en som kämpar igen och en vecka avklarad :-)

Många vill inte testa afritt, för mig har det dock funkat bra att byta ut kvällslivet mot afritt. Tror det hjälpte mig att inte behöva kämpa mot både vana o beroende samtidigt. Rött A-fritt smakar inte gott men man vänjer sig :-).
Kände mig precis som dina första meningar. Och nu är jag pigg, glad o utvilad. Så det är verkligen värt kampen. Tror jag tänkte på vin dagligen de första två mån. Hetsdricker inte löngre a-fritt. Lycka till!

Pepparkakan

Tack för råd och tips! Det värmer mycket.?
Jag försöker redan nu att finna någonting som jag kan "ta tag i" när det blir kämpigt, suget efter ett glas vin blir stort och motivationen tryter. Att bryta en längre tids "vana" är en jobbig process men jag tänker väl lite som så att jag samtidigt skapar en ny vana genom att bryta en gammal. En hälsosammare vana.
Jag tog steget och pratade med min man igår kväll. Ett känslosamt samtal. Jag berättade för honom om hur min situation såg ut. Att jag har utvecklat ett "vin-kvällsberoende" genom att jag druckit vin i smyg sent på kvällarna (oftast när övriga i familjen gått och lagt sig) för att "koppla av". Att det har utvecklats i några år.
Nu är det iallafall inte längre en hemlighet! Det var som en sten föll av mitt bröst.
Han kommer att finnas där för mig i den här processen.
Gårdagskvällen gick bra f ö, inget vin och konstigt nog inget sug efter det heller?
Vaknade både pigg utsövd idag! En härlig och nästan lite euforisk känsla.
Skrev ner hur jag mådde när jag vaknade imorse och känslan iom det. Jag tänker fortsätta att göra det, skriva anteckningar varje dag. Det är kanske någonting att läsa och bli peppad på när det känns tungt och svårt.

anonym11208

Jag är samma lika som du :-) Visst är det gott med ett glas vin eller tre kvällen, slappna av efter en arbetssdag. Men.... att sedan vakna, kanske inte bakis, men lite trött ändå, vara orolig för att man kanske luktar gammalt vin, andedräkten känns inte helt ok, näää, det är det icke värt! Iallafall inte varje dag. Jag har under 1,5 månad minskat mitt drickande avseevärt. Haft många vita dagar, och känslan är grym! Mitt tips är att inte ha något vin hemma, då går det ju inte att dricka, försöka bryta dumma vanor, visst man är väl beroende, men jag tror många gånger att man är så van vid att öppna flarran på kvällen, försök gå ut och gå istället, träna eller vad som helst. Lycka till

Leverjag

.. det låter. Jag är pigg och inte alls så där morgontrött och sur som jag var innan. Stackars familj! Typ prata inte med henne på morgonen..

Vad skönt att du berättat för din man och att han finns där nu. Tycker du gör ett kanonjobb!

Pepparkakan

Helgen har gått över förväntan bra?
Inget vin.

Nu har det gått 8 dagar sedan jag bestämde mig för att bryta mitt destruktiva beteende att dricka vin på kvällarna.
Ett beteende som smugit sig på till att bli till en vana och ett slags beroende.
Vanan och tankemönstret är svårast att hantera även om suget sköljer över mig lite då och då.
Men varje gång en tanke på ett glas vin dyker upp så försöker jag att bryta den direkt genom att säga "nej" till mig själv och direkt göra något som distraherar mig. Det är inte lätt men det fungerar faktiskt.?
Jag kan inte tillåta att tankarna flödar fritt för då hamnar jag snart i en diskution med mig själv där jag romantiserar vinets "betydelse" och övertygar mig själv om att "ett glas vin är nog inte så farligt ändå" och det kan jag väl "unna" mig själv- och "koppla av" med?
Nej! Jag ska inte dricka något vin!

Krickelina

Härligt, Fling!
Grattis till en nykter helg! Fortsätt på den inslagna vägen. Allt kan bara bli bättre.

8 dagar är precis så bra det kan bli just nu:-) Nu för tiden, när tankar på A dyker upp, brukar jag genast tänka på nästa morgon, och hur härligt det återigen ska bli att vakna nykter och se fram emot dagen. Det är fortfarande oslagbart att få vakna nykter och känna att man lever livet på riktigt, och inte i en svettig lakanshärva av ångest. Den insikten hjälper bra nu för tiden. Som någon sagt, nykterhet är ett underskattat tillstånd!

Pepparkakan

Tack Krickelina!
Ja, ingenting kan ju bli sämre på något vis. Allt kan bara bli bättre! Det är redan bättre, jag känner mig så mycket piggare än på länge. Jag sover på nätterna och jag vaknar utvilad och pigg, det är underbart!
Vägen till ett liv, eller rättare sagt ett bestående kvällsliv utan a kommer inte att gå som en dans på rosor men det ska gå. Fokus och en dag i sänder.?

Pepparkakan

Tack Fenix!
Den största märkbara skillnaden är att jag sover så bra om nätterna och vaknar pigg, utvilad och energifylld.
Så underbart!❤️
Jag tänker likadant som du; att få vakna pigg och utvilad även nästa morgon är min största morot?

Mick

Det finns ju inget bättre än att vakna pigg och utvilad, kämpa på.
Jag följer alla era bra tips och råd.

Pepparkakan

Vaknade idag lika pigg och utvilad som de övriga dagarna. 10 dagar idag. Grattis till mig själv!?
Det har varit 10 dagar med mycket fokus på att avbryta mitt destruktiva beteende att dricka vin på kvällen för att "koppla av". Ett "beteende" som likt de allra flesta smugit sig på för att bli ett beroende med tiden.
Vi är nog många som har börjat dricka a i samband med en livkris, en längre tids stress, arbetslöshet, skilsmässa, en ansträngd ekonomi osv.
För mig var det så.
Jag som alltid haft stor respekt för alkohol och varit mindre än måttlig med alkohol i hela mitt liv började att ta ett glas vin en helt vanlig vardagskväll mtt i veckan för några år sedan när det var som svårast. Livet hade precis tagit en stor vändning och allting just DÅ kändes helt hopplöst, oroligt, smärtsamt och väldigt ångestfyllt. När jag ser tillbaka så var det väl för att döva mina känslor för stunden och för att få en paus ifrån livet en liten stund (men ack så fel..).
De här 10 dagarna utan vin på kvällen har gått bra (Med det menar jag hanterbart. Såklart har jag känt sug efter efter ett glas vin ibland mer och ibland mindre). Jg ser fram emot många fler men jag skulle ljuga om jag skrev att det varit jättelätt.
Jag stoppar mina tankar så mycket det går och tillåter mig inte att tänka vidare på a när det dyker upp som tex: "det vore gott att ta ett glas vin ikväll". Det är skillnad på att tänka och känna sug.
Jag försöker att sysselsätta mig så mycket det bara går på kvällarna genom att träna, städa eller rensa ur skåp och lådor (det låter kanske dötrist men det är effektivt) pyssla, läsa, promenera och prata med min man så mycket som möjligt.

Imorse när klockan ringde vaknade jag efter ännu en skön natts sömn. Dock inträffade det något mycket märkligt strax efter att jag hade vaknat till. Jag fick ett så oerhört starkt sug efter ett glas vin! Jag blev totalt överumplad. På morgonen? Kl 6.30? Suget satt kvar när jag klev in duschen och åt min frukost och ytterligare ett par timmar efter det. Nu har det lagt sig och jag ser fram emot en nykter kväll även ikväll. En dag i sänder.?

Leverjag

Du står emot så bra på kvällarna så då försöker den med morgonen istället! Det är ju lite ovanligt med sug på morgonen. Du har antagligen drömt om A så suget fanns nör du vaknade.

Vad härligt att du klarar det så bra och grattis till dina dagar!

Mick

Där försökte A djävulen lura dig med att knacka på på morgonen istället, men du var starkare och stod emot.
För varje gång du lyckas så blir du starkare.
Bra jobbat ?

Pepparkakan

Tuff dag igår...?
En dag fylld med stress. Adrenalinpåslaget var enormt och tankarna var svåra att mota bort a.
Det blev en riktigt jobbig kväll, faktiskt den jobbigaste hittills. Men jag lyckades till sist att koppla av med ett varmt bad och en riktigt rolig komedi på datorn innan jag somnade. Ännu en dag utan Mr.Vin.?Ännu en dag mot bestående hälsosammare vanor.
Det är inte lätt. Herregud! Det är det verkligen inte men inte heller värre än jag trodde att det skulle bli.
Önskar att jag kunde skriva lite mer öppet om mina tankar och känslor här men det går inte för jag har jättesvårt att sätta ord dom.
Men jag läser alla era inlägg desto mer även om jag inte har tid att kommentera så mycket som jag önskar.
Det ger mig massor av styrka, energi och pushar mig något enormt att läsa här på forumet!?

Krickelina

Härligt att du lyckades stå emot!
Du har en vilja av stål! Det måste naturligtvis ta sin tid att byta vanan att ta en slurk så fort det tar emot lite.
Själv tänker jag att det måste få ta tid med tanke på hur länge drickandet varit en vana. Kämpa på! Jag håller tummarna!