MarieJanne

Har höga levervärden och nu ont i sidan. Är så rädd för cancer. Druckit mkt till och från.
Kan smärtan gå över. Vågar inte gå till läkaren pga min sjukskrivning. Ligger säkert på Alat över 2.0. Men vilket av dessa 3 Alp,Alat och Asat tittar de på?
Ny här och visste inte hur man gjorde ny tråd.

Jag förstår din oro. Hur vet du att du har höga levervärden? Du säger "ligger säkert på Alat över 2.0". Är det en självuppskattning.

Att ha ont i gränslandet mellan revben och mage på höger sida kan tyda på någon vajsing med levern. Dock brukar många påpeka att man inte får ont i levern i sig då det inte finns några smärtreceptorer där och det kan ju stämma, men jag tycker nog att sådana diskussioner är meningslösa när det gör ont p.g.a. levern.

Ont i det områden kan även vara en hel del andra saker, t.ex problem med gallblåsan som inflammation eller sten eller liknande. Det ger också höga värden. På vilket sätt gör det ont? Ihålligt hela tiden?

Du frågar vidare "Vilket av dessa 3 Alp, Alat och Asat tittar de på?". Vilka är dessa de som du hänvisar till? Om du menar läkare så kommer de att titta på dessa 3 och en rad andra för att försöka utröna vad det är för problem just du har.

Problemet med ALAT och andra leverenzymer är att de endast ger en del av bilden och kan ge fingervisningar till vad problemet är. Ett högt ALAT betyder inte att din lever nödvändigtvis är skadad. Ett ALAT inom gränserna betyder å sin sida inte att din lever är oskadd. Man brukar dock säga t.ex att ett förhöjt ASAT som är dubbelt eller mer av ALAT-värdet är på grund av skada orsakad av alkohol. Har man problem med gallsten förhöjs oftast ALP mycket. Sen tittar man på ALP och GT tillsammans för att se om det är levern eller skelettet som orsakar stegringar i värdena.

Vad är det specifikt du funderar på? Vad är det för värden du har och varför kan du inte gå till läkaren? Att vara sjukskriven är inte ett hinder.

Nu är det definitivt inte någon nödvändighet att du har Cancer, men det finns ju en chans att din lever inte mår bra om du har haft hög alkoholkonsumtion, dina levervärden är stegrade samt att du har ont i det området. Det bästa du kan göra för dig själv är att åtminstone tills du är färdigutredd inte dricker någon alkohol alls. Levern har ju en god förmåga att reparera sig men tål inte hur mycket som helst. Från vad du berättar ger den definitivt signaler att den vill vila och du bör lyssna på den.

När det kommer till smärtan i sidan så kan den gå över, beroende på vad som orsakar den. Det finns många olika orsaker. Men är det t.ex gallsten, så går det nog inte över utan ett medicinskt ingrepp. Om det gör ont för att din lever är inflammerad så är det stor chans att det går över genom att du slutar dricka alkohol och äta skräpmat och lever sunt i övrigt.

Jag tänker att du bör kontakta din vårdcentral så att du vet att den du pratar med har en medicinsk profession. Det finns säkert någon med den erfarenheten även här på forumet men inte som är din läkare.

Lycka till?

MarieJanne

Hade höga värden för 3 år sedan .
Inte kollat sedan dess,men druckit mycket. Gör nu ett stort försök att hålla upp. Pga långtid sjukskrivning och läkare gjorde peth koll och då som var överkonsumtion. Fk krånglar och vill även få ner den.
Tack för intresse av svar.

Så är ju det bästa att du pratar med din läkare direkt. Förstår fortfarande inte riktigt varför din sjukskrivning hindrar dig.

I första hand är det ju bäst som sagt att du får det kollat om det är något som hänt därinne. Med så många alternativ så är det ju en del som kräver medicinsk intervention.

Det näst bästa alternativet är att du håller upp med alkoholen och lever nyttigt. Då kan det ju som sagt bli bättre. Men blir du plötsligt värre, d.v.s om du blir akut illamående och kräks t.ex eller om du får akut ont i magen eller din hy blir gul eller dina toalettbesök ändrar färg så måste du in till läkaren.

Det sämsta alternativet är att inte sluta dricka. Du kan ha en begynnande leverskada som du kan vända på om du slutar nu. Du vill inte ta reda på hur det kan bli om du gör det värre.

MarieJanne

Min tanke är alkoholslut,därför är jag medlem här. Det med FK är att de ifrågasätter min sjukdom kan bero på alkoholkonsumtion. Konstigt efter 7 år och aldrig varit snack om alkohol. Men så ville de ha en markör för alkohol av läkaren. Och då tog han ett peth.
Kommer jag då in med höga levervärden så utförsäkrar de kanske mig.
Men vill även nu tillägga att det känns bättre just nu i leverområdet.
Hoppas allt går bra för dig...

Jag vet inte hur det fungerar med försäkringskassan, men förstår din oro. Men håll upp med alkoholen i en månad och om du fortfarande har besvär då, ta leverprover vid det här laget. Har du inga permanenta alkoholskador och du inte påverkar levern på annat sätt med skräpmat/socker eller smärtstillande, så kommer du att ha normala levervärden.

Men om du skulle ha gallsten t.ex och du bara hållt upp från alkoholen ett litet tag så kommer ju proverna att visa det. Ifall du skulle få mer ont, för då skulle jag tippa på att det är vad som är problemet.