Morgonens tanke. Tänker emellanåt för mycket, är det inte det ena så är det det andra. ? ?
Många i min krets dricker enligt mig för mycket. ? Nu har jag kommit till det att jag inte dricker med dem. Jag låter bli att dricka till exempel med pojkvän och bästa kompis, vill inte fresta dem. Känns också väldigt fel att dricka med dem, jag gör det bara inte! ?

Men känns märkligt för jag får dåligt samvete då jag t ex går på middag med andra än dessa och tar ett glas vin. ? Jag får höra av pojkvän och kompis att jag "kan" dricka att det är helt okej, men att de dock känner sig frustrerade då de vet att "bara" ett glas kan bli väldigt galet för dem.

Jag har varit den som någon gång gärna tagit något glas vin till en middag, en cider på en spelkväll eller lite bubbel i jacuzzin, men det har stannat där. Någonstans har jag tänkt att jag likagärna kan sluta helt med alkohol, vad tillför det liksom, men då har jag fått höra att jag inte behöver sluta "för deras skull". Att det inte är jag som har bekymmer. ?

Jag har också fått en annan syn på alkohol, har koll på hur mycket mina vänner dricker, analyserar hur mycket jag dricker, kan förbanna alkohol och allt tok som följer i dess spår. För var jag en partymänniska, kände en sorg när min man gick behandling och fick höra att även jag skulle vara nykter. Men nu ett år senare så känns alkoholen inte lika viktig längre

Vet inte vad ta mig till, så uppgiven. Känns som att några av mina närmaste sitter i en sjunkande båt gällande alkohol... ? De verkar inte fatta det själva, jag dricker när jag vill, börja inte tjata på mig, får jag höra. Jag försöker släppa taget för att inte dras med, som in i ett svart hål, som att kämpa sig blodig mot en fiende, men så svårt. Så jävla svårt släppa.

Varit för snäll kanske i kväll och pratat med en kompis över timmen i telefon, förstod inte vad hon sade emellanåt. Det byttes samtalsämne hela tiden, fanns ingen som helst röd tråd, och pendlade i humör vilket oroade mig. ?

Jobbigt att vara med i människors nedgång. Får väl passa mig att jag inte sitter med i den sjunkande båten med någon.

Ska försöka sova nu, men samtidigt som jag är trött är jag så vansinnigt mycket upp i varv. ?

Medberoende är för mig att jag så gärna kliver över i den trasiga båten för att ev kunna täppa igen hålen.
Jag tycker det känns bättre jämfört med att sitta kvar i min egen.
Bygg på din egen båt,kanske en ark?
Plocka in friska element i den och låt den som håller på att kantra vara simkunnig.
Vilket de oftast är.

Oroliganhörig-20

Jag är djupt orolig för min son! Jag har ’blundat’ och inte velat se verkligheten. Så är det, men nu kan jag inte blunda längre. Och min smärta är ett faktum?? min son är nu 45 år. Och jag är maktlös! Känner mig mycket ensam i mina sorgekänslor.

Medberoende är för mig att jag så gärna kliver över i den trasiga båten för att ev kunna täppa igen hålen.
Jag tycker det känns bättre jämfört med att sitta kvar i min egen.
Bygg på din egen båt,kanske en ark?
Plocka in friska element i den och låt den som håller på att kantra vara simkunnig.
Vilket de oftast är.

Ullabulla.
Jag borde nog fixa en ark för mig själv. Försökt få tag på kompisen idag för att kolla läget, inget svar. Dricker, bakisångest och kanske inte minns vad vi diskuterade. ?
Kanske lika bra att hon inte svarade, ska sluta ringa och kolla upp henne ...

Sköt om dig i båten, men börjar det läcka mycket sök reda på en säker båt.
?

Citadell

Tröttiz. Hur nära vän är du? Du måste kunna avstå från att vara dem nära. Späd ut tiden med dem. Gör klart att du inte vill ägna dig åt meningslösa samtal. Stöttade en vän med drogmissbruk i 2.5 år. Noll resultat. Medberoendet ligger alltid på lut i nära relationer. Ingen tackar dig när du behöver ta paus eller vila.

Att ryckas med och ramla ner i medberoende till någon.
Har vi väl utvecklat den sidan hos oss så ramlar men så fort in i den rollen.
Vi är kanske för empatiska i oss själva så det är därför. Har ingen aning.

Men försök att lägga omsorgen på dig själv och båten/ arken eller om det så bara är en liten eka än? och bygg på den.

Att prata med vännen eller mannen är meningslöst när de är onyktra, har jag märkt.
Bättre att säga direkt att : Ring mig när du är nykter så kan vi prata då.
Det kostar för mycket av din energi.
Men som sagt, lättare sagt än gjort.

Hoppas du får en bättre natt och får lite vila.
Kram Azalea

Citadell

Tröttiz. Min vän var pojkvän också. Medberoende är på samma myntet som beroende. Du är kanske beroende av att hjälpa honom, och han kommer att utnyttja det.

Hanonah.
Min pojkvän sitter i en sjunkande båt. ? Druckit sig ordentligt onykter de senaste 3 veckornas fredag och lördag samt någon öl dagligen de andra dagarna.
Även i hans fyllor pratar vi i telefon (, jag orkar inte alltid vara på plats). Fan vad snäll man är. Alldeles alldeles för snäll. ?

Citadell

Tröttiz. Jag har ju inte lyckats på så vis att min vän nånsin slutade. Trots omfattande stöttning fortsätter han. Konsekvensen blev att jag lämnade. Numera har vi sporadisk kontakt. Det verkar inte som om han ångrar valet att förlora mig på kuppen. Det är ju en sjukdom så han kunde väl inte välja egentligen. Du få fråga dig, hur mycket är det värt att ställa upp? Hur vill du att det ska se ut om ett år? Genom att sätta upp gränser för dg lär han sig hur du vill ha det. En del kanske t.o.m. kvicknar till och börjar förändras bara genom att du i detta fallet inte är tillgänglig hela tiden. Ta hand om dig själv, gör bra saker som stärker dig. Vad tycker du om att göra? Bygg upp din hälsa och var med vänner. Jag mediterar och gör yoga tex. Simmar även fast numera är ju simhallar stängda tyvärr...Ett medberoende kan se olika ut. Du behöver ju inte precis köpa ut alkohol åt honom, bara att finnas till hands och bortse från egna behov innebär ju att han styr sas. Lurigt det där. Bor ni ihop?

Li-Lo

Hej hoppar in i tråden för att uppmuntra dig att starta en egen tråd. Då ökar chansen för att du ska få fler och lite mer personliga svar. Att se sitt barn, oavsett ålder, agera på sätt som skadar är smärtsamt. Jag hoppas att du hittar tillbaka hit och läser detta. Du gör såklart som du vill, ibland är det skönt att bara få läsa och skriva i andras trådar.

Stort välkommen hit

varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Citadell

Tröttiz. Vad bra att ni inte bor ihop. Då har du ju större möjlighet att ta ett steg åt sidan. Då kan du ju säga som någon annan i tråden sa, be honom ringa igen när han är nykter. Kanske du kan säga att ni kan ta en paus för att du insett att hans missbruk påverkar er relation i fel riktning också. Men framför allt, vill du ha in detta i ditt liv? Du är ung och har möjlighet att välja bort. Ju tidigare desto bättre! Jag vet det är svårt, men du kommer att få mycket större problem om du stannar. Sätt upp en lista på vad en pojkvän ska ha för att passa dig! Kolla vad din pojkvän har, räcker det för att uppväga missbruk? Lycka till! Kram ?

Pratades vid i fredags - onykter, i lördags - onykter. Inte alls i söndags då var han trött, igår nykter.

Idag träffade jag honom, han var onykter. Jag kände att jag ville hem, mycket för att jag ville prata med honom om vissa saker men backade då han var onykter.
Vissa saker tar jag inte upp då han är onykter. Vill inte prata med någon som inte är den "sanna han" utan någon som snarare är ett kemiskt ihopkok. Blir så trött. Ville bara hem. ? Och tog mig hem. Jag gör åtminstone framsteg och lyssnar på mig själv vad jag orkar med ...

Bra med sovmorgon .... Godnatt.
?

Tröttiz BRA att du lyssnade på dig själv o åkte hem ❤ Ja insett att mycket sitter i magen vad som är rätt o fel för en. Lita på din magkänsla! Den är till för att vi ska veta vad vi behöver. Den reagerar före både hjärnan o hjärtat har börjat tänka o känna.

Ja letar efter mina gränser med. En gräns är o var att aldrig mer prata med honom när han druckit. Det leder Inte till något konstruktivt för varken han eller mig . Absolut inte för mig. Ja har slösat klart med min energi på onyktra samtal. Men det har han inte kunnat hantera/ acceptera så då har ja nu fått gå på hårdare gränser för att ja ska må bra. Att inte prata alls i telen är vi nu. Ja bett honom lämna mig ifred så ja kan jobba med mitt medberoende. Han stör mig i det när ja blir orolig osv. Kanske kanske kommer han acceptera det . Ja vet inte än men märker...