Jag är en sån där njuta-av-livet-människa. I mitt fall är njutning sammankopplat med vin och god mat. Problemet är att jag aldrig kan vara nöjd efter ETT glas! Det slutar i 90% av gångerna med att jag slocknar i soffan och hälften av gångerna minns jag knappt hur, eller att jag kom i säng! Utåt sett är jag en lyckligt gift välfungerande 2-barns mamma med heltidsjobb, villa och hund. Tränar mycket och ses nog bland många som en hälsomänniska! Jag dricker av tristess, för att njuta, av vana och pga rastlöshet. Behöver hitta andra sätt att njuta som inte är kopplat till vare sig mat eller alkohol. Träningen finns redan där, yoga och meditation har jag testat men är allt för rastlös... känner ofta att föräldraskapet är övermäktigt och relationen går på sparlåga. Känns som att det är många trådar jag behöver dra i men vet ej vad jag ska börja. Ge mig era bästa tips på hur jag ska vända mitt tänk! Just nu känner jag mig bara deppig över insikten att jag inte klarar att dricka som alla andra. Och bara det i sig säger mycket!

Hej! Känner igen mig i idén om att alkohol hör ihop med det goda livet, och att man tror att guldkanten försvinner utan den, men har upptäckt att jag hade helt fel om det. God mat och gott alkoholfritt ger minst lika mycket njutning, och man slipper det extremt onjutiga med att däcka i soffan... Har haft en liknande situation som din med alltför många vinkvällar som ledde till att jag mer eller mindre däckade och ofta hade minnesluckor. Jag bestämde mig för att vara helnykter i tre månader, som de rekommenderar på Alkoholhjälpen. Under den tiden upplevde jag hur mycket förändrades. Första månaden var jag lite låg, men sen började jag märka fördelat. Jag njöt av nyktra helgkvällar med familjen, där jag orkade intressera mig för vad barnen hade på gång, och av lugna helgmornar med kaffe och utan baksmälla. Tog mycket promenader och började träna, och livsglädjen kom smygande tillbaks. Har haft ett par mentala svackor, men nu är jag inne på månad åtta och mår så mycket bättre.. Läs på mycket fakta, och läs och skriv här så får du hjälp med motivationen. Min rekommendation är att ta tre nyktra månader och sen utvärdera och se hur du vill gå vidare.

Tack för din historia Kennie, påminner som sagt det om min. Och även om jag vet att vi är många i samma båt är det skönt att få höra! Mitt förnuft räknar upp massor med fördelar av alkoholstopp men ska väl ärligt erkänna att viljan/insikten inte är helt där än. Men jag skriver här och det är ett stort steg på vägen. Tänkte ha det lite som en dagbok ?

Du är bara så välkommen, hoppas du hittar vilja o inspiration till nykterhet. Det är aldrig fel att vara nykter, det kommer du ganska snabbt att märka. Du kommer att må bättre både fysiskt och psykiskt. Det är inte roligt när alkoholen får grepp om en. Så lycka till. Kram Jullan

Tack jullan! ? jag vill verkligen komma över den tröskeln där jag både känner och tycker att nykterhet är bättre i alla avseenden. Veckorna är inga problem för mig att hålla mig från alkoholen men helgerna... ledigheter etc... man kan säga att mitt drickande är problematiskt eftersom jag alltid vill ha mer efter första
Glaset. Problemet är mer psykologiskt, att jag vill dricka på känslor/upplevelser/vana snarare än fysiologiskt (än så länge) och jag vill stoppa det innan det fått för långt! Denna helg blir den första vita helgen på säkert två (!) år! Har inte sagt aldrig mer och tar en vecka i taget ? jag längtar tills jag ser fördelarna med att avstå ?