Jag förstår att många fd beroende som går in här och läser, tycker att det är svårt att läsa om hur illa det faktiskt kan vara.
Det är lätt att tro att det är överdrifter och "förtal"..
Men det är det i de flesta fall inte!
Precis som barn, som utsatts för övergrepp, så skäms den medberoende och många gånger underdriver man istället för överdriver..
Det svåra är skammen för båda parter.. En skam som gör att man gärna bortförklarar och negligerar.. Släta över med ett "så illa var det nog inte.. (typ, det är nog jag som är överkänslig..)"

Men så illa och värre, kan det faktiskt vara! Skammen över att ha blivit psykiskt och fysiskt misshandlad, utan att kunna förmå sig att vare sig anmäla eller ta sig ur situationen ÄR stor!

För den som läser, så kanske det påminner för mycket om hur man själv förmodligen var? Vi vill ju alla någonstans innerst inne betraktas och betraktas oss själva som hyggliga och snälla människor.
Min fd, t.ex. tar väldigt snabbt på sig skygglapparna, när det gäller hans egna "sämre" sidor.. Han ser sig gärna själv som en mycket medkännande varm och generös person, när han köper saker och kommer med presenter. Kort sagt, tror han att det räcker att "köpa sig fri".
Istället för att be om ursäkt är det nog väldigt vanligt att man går ut och handlar något.. Sen blir man sur om "presenten" inte uppskattas..

Den som blir illa behandlad, anses ju som lite knepig, "sinnessvag", konstig, som inte bara går..
Ja, herregud, varför lämnar dom inte/sparkar ut "kräket"..
Lätt att säga, när man själv inte befinner sig i situationen. Det finns många, många anledningar till att förvånansvärt intelligenta kvinnor (och enstaka män) stannar kvar i ett destruktivt förhållande.. Inte bara dagens bostadsbrist!
En sak är säker, har tilliten en gång brutits, så tar det oftast många år att få tillbaks den! Och kanske återkommer den inte alls!
Det är ju faktiskt också den fd beroendes sak att kliva ur ett sådant förhållande! (inte bara gnälla över att tilltron fattas, om det inte fungerar) Istället för att ta på sig en egen offerkofta..
Tilltro och tillit, är något som tar väldigt lång tid att bygga upp, men det är också något som man kan förlora på mindre än en sekund..
Ett måste är att man faktiskt kan PRATA om de svåra sakerna! Att man kan kommunicera (och då menar jag inte monologer, där båda pratar förbi varandra!)
Men då måste BÅDA vilja, och ta sitt ansvar!

Jag vet att allt inte alltid "går in" på grund av att det människor säger, inte stämmer med ens egen självbild.
Min fd, berättade om ett tillfälle, när hans egna barn, som han upplevde det, bara spydde galla över honom och satt och hatade honom.. Han ville ju att de skulle ha en mer nyanserad bild och tala om hans "goda" sidor.. Han var så besviken på det, att han misstrodde att barnen hade några som helst varma känslor.. ( en typisk självpåtagen offerroll, när man inte anser sig ha ett alkoholmissbruk)
Han kunde sitta i timmar och älta detta faktum, istället för att kanske fundera över om det barnen sagt kanske hade någon substans?
Faktum är, att då han inte anser sig vara "alkoholist" så har han heller ALDRIG någonsin bett om ursäkt för sitt uppförande, när han varit berusad.. möjligen har han viftat bort och skojat om det.. muttrat om att så farligt var det ju inte.. (lite får man väl tåla...)
De få gånger ordet "Förlåt" kommit över hans läppar så har han också krävt att allt ska vara glömt och förlåtet, genast! Ska aldrig mer tas upp och dessutom ska man genast "bli glad" igen..
Så för den aktiva alkoholisten, är det bara de egna känslorna som gäller.. tyvärr..
Jag förstår att det kan vara svårt att läsa för den som bestämt sig för att ta sig ur sitt missbruk och att det gör ont!
Men se det som att man faktiskt måste titta på de här otrevligare sidorna som finns hos varje människa, bestäm dig för att du lämnat dom också och gå vidare. Bli den där personen du vill vara!
Ja det tar tid, men ingen förändras över en dag, lika lite som man går ner 10 kilo över en natt som överviktig.. Och det gäller ju att behålla detta nya också, inte bara "uppnå målet" och sedan återvända till gamla synder..

Väldigt bra skrivet!! Känner igen så mycket av det du berättar så det är läskigt! Min sambo bad heller aldrig om ursäkt utan köpte saker istället o tyckte väl att allt skulle va förlåtet då. Kände sig också orättvist behandlad om jag el barnen nån gång sa åt honom o tyckte att vi gaddade ihop oss mot honom o han tyckte såå synd om sig själv. Det gick verkligen inte att nå fram. Han tyckte ofta att han var väldigt duktig o hjälpsam o han fixade o donade med allt möjligt men vi var bara otacksamma o gjorde ju inget!!

Konstigt vad mycket är lika. Samma här. Som om presenter kan ta bort det som är obehagligt. Eller saker som hänt på fyllan eller när han vill dricka.

Trollis

Skrattretande! Det är Exakt så som min sambo beter sig. Ett förlåt har jag aldrig fått däremot en uppsjö blommor, godis mm sen, som du skriver förväntas man "bli glad" igen. Lögnerna, sveket alla hårda vidriga ord försvinner ju inte med en ros som plåster. Hålet blir bara större å större. Nu till helgen som kommer ska min sambo vara nykter pga leverprov han snart måste lämna. Han förväntar sig antagligen att jag ska vara glad å tacksam men helt ärligt så finns det ingen glädje kvar...skadan är för stor, försent att reparera.

etanoldrift

Både vår skam som medberoende och alkoholistens skam över att de beter sig så urbota dumt..
Det är ju många gånger därför ångesten är så stor..
Förtvivlat försöker de köpa sig lite själsfrid.. Men det de ångrar idag, är glömt när nästa flaska öppnas..
Och så småningom börjar de projicera över sin egen skuld på omgivningen istället då den blir för tung att bära när man vill fortsätta dricka..
Någonstans så känns det som de går ner i ett sorts barnstadie, Som när barn inte vill att man ska påminna dem om deras misstag.. Tidsperspektivet blir väldigt kort..
För en alkoholist kan 3 - 4 dagars nykterhet (i synnerhet en påtvingad sådan) vara en hel evighet.. Påminner man då om det som hände för en vecka sedan, när de var mindre trevliga så blir det oftast ett gräl om "varför måste du ta upp det där, vi har ju pratat om det"..?

Jessie

Du får alltid den där pricken på iet ;)
Allt stämmer ju så bra.
Det som är otäckt är att det är så många dom känner igen sig.
Att hen säger el gör vissa saker
stämmer in på det flesta, vad hemskt att alkoholen gör detta.
Visste jag redan men som tex..
Detta att dom är så duktiga om dom tex gör saker men att en annan inte gör någonting. Dom får göra allt...
Att läsa detta som jag trodde bara "gällde mig"
Har trott att jag inte gjort tillräckligt , att jag är lat....
Detta sen att allt ska vara bra så fort dom sagt förlåt .

etanoldrift

I dagens samhälle har det gått inflation på ordet FÖRLÅT..
Folk använder det som någon sorts avlatsbrev..
Många tror att bara man rabblar förlåt, förlåt, förlåt, tillräckligt många gånger, så behöver man inte ta konsekvenserna av sina handlingar..
Jag ser det på barn och ungdomar, som missar skillnaden mellan konsekvens och "bestraffning"
Väldigt många ser det som en "bestraffning" när de tvingas stå för konsekvensen av sina handlingar..
Om jag råkar slå sönder en dyrbar sak hos någon, så ska jag naturligtvis be om ursäkt, men det fråntar mig inte ansvaret för att ta konsekvensen!
Som är att på något sätt ersätta det som gått sönder! Och det är INTE en bestraffning, utan bara en konsekvens av mina handlingar. (hade jag fått /dömts till böter för min handling så hade det å andra sidan varit ett straff..)

Så om nu konsekvensen av att jag sagt, att jag flyttar om du dricker alkohol en enda gång till, så är min flytt en KONSEKVENS! av handlingen att ta till flaskan för alkoholistens del.
Inte en bestraffning..
Om konsekvensen av att någon på fyllan slår sönder TV:n och vi inte har råd att köpa en ny, så är en missad match en konsekvens! Inte en bestraffning!
Om ungen slarvat och haft sönder mobilen, trots tillsägelse, så är det en konsekvens att få nöja sig med en gammal eller vara utan (isället för att köpa en sprillans..) Inte en bestraffning..
Att då och då bli påmind om sina misstag, är inte heller enbart "elakhet", när man som utomstående ser vartåt det barkar.. I alla fall om misstaget redan begåtts ett antal gånger med ett antal "förlåt/presenter" som följd..
Inse att det faktiskt finns en gräns!

etanoldrift

Medberoende är ju inget man blir över en natt och det är nyttigt att gå tillbaks och påminna sig själv också.. Dessutom så är våra "alkoholister" väldigt snillrika i att föra oss bakom ljuset och för övrigt att slå blå dunster i ögonen på omgivningen (som inte ser dom lika ofta och mycket som vi gör)
Felet VI gör, är många gånger att vi "hjälper till" att sopa igen spåren.. Skäms inte över det, det är mänskligt!

Ja, Alkoholister är verkligen inte dumma, när det kommer till att skydda sina egna intressen (läs: sitt eget drickande)
Jag har varit med om många övertalningsförsök, försök till förhandlingar och "byteshandel" Som haft ett mål gemensamt för alkoholisten: Nämligen ett löfte om att få dricka alkohol i någon form..
Det kunde vara ett försiktigt "men om jag drar ner" (underförstått, dricker bara på helgerna till bara ett par helger per månad) under veckorna.. Vilket egentligen bara innebar "vita knogar" från söndag till fredag eftermiddag, under EN vecka.. (sedan "praktfylla" under helgen) och sedan söndag till onsdag veckan efter, med en liten uppvärmning under onsdag och torsdag kväll (det var ju så varmt och ett par öl var väl inget att bråka om..) Och sen tog det inte många veckor innan vi var tillbaks till ruta ett!
När han förstått att jag menade allvar med hotet att flytta, så kom nästa förhandling (samtidigt som alkoholen gömdes lite noggrannare nere i källare, garage och förråd)
Om han "åkte iväg" och söp med sin bror så jag slapp vara med...

NOPE, been there.. Jag förstod att det inte skulle räcka med "brakfyllan" utan sedan skulle det givetvis så småningom både trappas upp och trappas ner inför och efter en sån helg..
Till slut blev det nästan löften om att gå på någon form av behandlig om jag inte blev "sur" ifall han misslyckades.. och "råkade" bli full nån gång.. ( ett eller flera redan inplanerat "återfall" innan man ens försökt..)
Nej.. Absolut inte.. Det dividerades och köpslogs om en massa saker.. Tillgång till bilen mot sex t.ex. (slutade med bilnycklarna, inte i pannan, men väl på bordet!)
Och på allt detta de dagliga lögnerna om hur mycket som druckits.. "bara en öl" kunde motsvara minst 2 stycken 7,2:or till över en flaska vin.. Köpa tidningen, innebar oftast en vända till systemet (vilket givetvis förnekades.. Tomflaskor och burkar bara materialiserades ur tomma intet..)
Till slut började jag fundera på om han trodde på sina egna lögner.. Eller om han trodde sig så listig, att han kunde lura omgivningen trots alla uppenbara yttre tecken på att han var i stort sett klapp kanon?
Ett sätt att testa, var att be honom göra ett ärende som krävde bilkörning.. Jodå, den "elaka" delen i mig njöt en smula av att se honom slingra sig ur det medelst olika lögner och ursäkter..
Helt plötsligt kunde han bli väldigt "trött" så han orkade inte.. Få "ont i ryggen" eller vara så svettig efter arbete och inte vilja byta om för att sätta sig i bilen.. Någon enstaka gång medgav han att han "öppnat en öl" och inte ville sätta sig i bilen..( då hade han i regel redan druckit en och var inne på den andra..)