Krickelina46

Hej. Jag orkar inte längre dricka. Ständig ångest och betalar ett högt pris att för en stund känna eufori. Hur länge ska man helst vara utan för att psykiskt och fysiskt kunna släppa tankar och alkohol och inse att man mår bättre? Jag är en ängel nykter och en djävul onykter.
Hoppas någon kan komma med input och förslag på hur du lyckats eller kanske befinner dig i samma sits som jag gör nu. Kram till er alla kämpar!

den nya använd…

...mycket beror på vart i beroendet befinner du dig. Oavsett så Dr:Jekyll och Mr.Hyde handlar om en psykologiskt mekanism, det splittrade Jaget, som är en av dem tre grundläggande i alkoholberoendet.
Annars så är det viktig vad man vill med livet utifrån alkoholproblemet, och i övrigt. Att bara hålla avhållsamhet ifrån alkohol är en sak, att leva ett nykter liv är en annan. Man kan inte leva ett nykter liv samtidigt som man förfarande dricker men att bara hålla avhållsamhet ifrån alkoholen behöver inte betyda att man lever ett nykter liv. Två helt olika saker. Oavsett så om man bestämmer sig att leva ett nykter liv så blir det lättare och lättare med tiden. Leta upp folk som bara väntar på att hjälpa dig och genom det-sig själva.(om du inte redan har gjort det).

Citadell

alkoholterapeut. Vilka är de andra två delarna? Det splittrade jaget...och vad? Vidare: Jag håller med dig om att det handlar ju inte bara om att sluta med sitt missbruk. Man måste ju ersätta det är livet av ett annat liv. Min erfarenhet av drogmissbruk främst och då hos en tidigare partner är att det är livet man har som missbrukare är att antingen planera för nästa gång man ska vara onykter sedan vara onykter och sist ska man ha en återhämtningsperiod. Det går alltså i cykler. Om man ständigt är inne i den cykeln så får man inte mycket annat gjort. Att lära sig leva som nykter är ju att lära sig leva ett helt nytt liv. Sedan finns det så klart perioder av nykterhet. Men min ide är i alla fall att man måste lära sig att leva utan dessa cykler.

På tre månader får din kropp en chans att verkligen återhämta sig, du börjar må bättre, röda blodkroppar återgår till normal storlek, levern återhämtar sig med mera, så massa fantastiska saker händer här. Du får framförallt möjlighet att tänka på hur du verkligen vill ha det. Det är en jobbig kamp, och efter tre månader börjar det lossna.

6 månader: Ditt psyke fortsätter att stäras varje dag utan A, saknaden av densamme blir mindre och mindre, de positiva effekterna av att du inte längre har ett så högt slitage på kroppen(ett gift i kroppen) gör att du känner dig piggare och mer motiverad att fortsätta för varje dag.

1 år: Du kanske inser att alkoholen inte är din vän längre och den inte längre har en plats i ditt liv.

Jag är snart uppe i sex månader, men jag börjar sätta nästa mistolpe till ett år detta för att:

Jag vill se hur långt jag kan ta mig med ett års nykterhet!

För jag vet hur alla åren med sprit inte tog mig ett jävla skit framåt på nästan tio år.

:)

den nya använd…

... BEROENDETS KÄNSLO- OCH EMOTIONSHANTERING som i stora drag handlar om att man hanterar(eller försöker snarare) sina känslor och emotioner på ett onaturligt sätt. dvs. med hjälp av alkoholen(men det är även mer komplicerat än så) samt SYSTEM AV FÖRNEKELSE OCH ILLUSION som i stora drag kan man säga att handlar om försvarsmekanismer, som det kallas i Sverige, dvs. "bortförklaringar" till varför man dricker osv.(men även det är mer komplicerat än så.

Citadell

alkoholterapeut. Ok, splittrat jag, onaturlig hantering av känslor och emotioner genom tillförande av substanser samt projiceringar och bortförklaringar. Inte undra på att det blir svårt att hålla en sådan person i handen genom livet. Jag tycker det splittrade jaget är svårast att förstå sig på. Finns någon som vill förklara?
Uppstår det splittrade jaget genom missbrukarens olika uppfattningar om och olika sätt att hantera och agera i livets olika skeenden, händelser etc.? Tacksam för svar.

den nya använd…

Jo, det är svåra grejer det, faktiskt.
För att förstå det så behöver man först förstå vad själva Jaget, eller snarare Jag-struktur, är och vad det har för "uppdrag" hos en människa. Jaget handlar om "vem" jag är, "vilken" jag är, "hur" jag är och svaret inte handlar om att man är en bilmekaniker ;) Alltså handlar det om djupare saker som har med personligheten och det psykologiska sfären att göra. I Jaget ingår bland annat vilka värderingar man har och ATT MAN LEVER UPP till dem. Eller att man tar rätta beslut utifrån vad man tror på, värderingar, sina gränser osv. Med "rätta" menas precis det att man "lyssnar" till sitt inre, inte att beslut inte leder till negativa konsekvenser och visar sig att vara "fel beslut"(utifrån konsekvenser).
Mycket handlar egentligen om att man "är sig själv".
Man kan säga att anledningen till att man dricker alkohol är att man under en tid "inte vill vara sig själv", lixom.
Det är väl lite så att man "inte är sig själv" när man är påverkat. Eller har jag fel?? Man kanske "öppnar" sig lite mer än man annars brukar vara, man kanske börjar "skoja" på lite dummare sätt, överskrider sina personliga gränser osv. När en person börjar dricka mer och mer så blir den där "inte sig själv" per automatik mer och mer "igång", typ. Och så är processen igång. Detta leder till att Jag-struktur blir splittrat och slutligen leder till att man blir lixom två personer och två personligheter i en människa. Precis som skapare av detta inlägg skrev: DrJekyll och MrHyde. Det är bland annat det splittrade Jaget som ansvarar om att man, trots att man egentligen inte vill dricka och vet om att drickandet kommer att leda till jobbiga konsekvenser, dricker ändå. Så klart spelar en del andra grejer också stor roll att man tar det första glasen igen, trots att man tidigare har bestämt sig att vara nykter men i stora drag så handlar det splittrade Jaget i alkoholberoendet som jag beskrev det. Det är dock så klart mer komplicerat än så...

eller vad tycker du?

Citadell

alkoholterapeut. Jag är själv beteendevetare så jag borde väl ha lite koll ?. Men jag tänker att det splittrade jaget verkligen är något som utvecklas över tid. Från början har man väl ett hyfsat sammansatt jag. Såtillvida att jaget och identiteten skapas under en människas första 20-25 år. Men ju tidigare missbruket börjar i en ung hjärna desto svårare blir nog konsekvenserna för jagutvecklingen. Om man har varit missbrukare en lång tid så har man ju säkert dagar där man är sig själv så att säga. Men i samband med beslutet att inta substanser så faller ju den friska jagdelen bort och ersätts av missbrukar jaget. Sedan är det ju så klart att missbruk skadar hjärnan och tar bort konsekvens tänkande och förmåga att reflektera kring sig själv och så vidare. Med tiden uppstår väl det vi kallar för missbrukar personlighet. Det sägs att en missbrukares hjärna är kidnappad. Jag kan tänka mig att en aktiv missbrukare därmed inte är sig själv utan just den andre. Eller om man så vill så är man missbrukarpersonligheten. Ju längre tiden går kan jag tänka mig att det ursprungliga jaget kommer att bli mycket skadat. Frågan är om det går att restaurera ett ursprungligt jag? Dessa resonemang som vi nu för kan göra det lite lättare för den som är medberoende också på så vis att man förstår att man verkligen tycker om en del av människan men inte den andra. Vi har ju nöjda med jaget som det varit från början så att säga men vi blir mer och mer missnöjda och arga på missbrukarpersonligheten och det är den vi vill försöka ändra på så att vi kan få tillbaka kontakten med den vi lärde känna och lärde oss att tycka om. Man kan faktiskt säga att missbrukarens hjärna är kidnappad av substansen men att den medberoendes hjärna också har en kidnappad hjärna på så vis att det är missbrukaren som upptar tankarna hos den medberoende.

den nya använd…

Citadell, du frågade så jag försökte besvara... ;) Att jag inte har svenska som modersmål underlättar inte heller, må jag säga ;) Rätt så kull att skriva med en kollega och lära sig lite hur grejer heter på rätt svenska och nya utryck :)

Men jag tycker att vi pratar samma språk gällande Jaget. Jag tycker också att det splittrade Jaget utvecklas över tid.

Det som jag reagerar över som du skrev, och som jag antigen inte riktig förstår hur du menar, eller inte håller med, är:

"Om man har varit missbrukare en lång tid så har man ju säkert dagar där man är sig själv så att säga. Men i samband med beslutet att inta substanser så faller ju den friska jagdelen bort och ersätts av missbrukar jaget.

Just det: "men i samband med beslutet att inta igen" - kopplad till det "friska" jaget för jag i huve någonting som inte stämmer. För att jag tycker faktiskt att det är så att det är "missbrukar jaget" som BESTÄMMER att man börjar dricka igen. Alltså enligt mig, och hur jag förstår detta, så är det så att missbrukar jaget styr så pass mycket att det "friska" jaget har i storsett inte mycket "att säga". Och även om det "friska" jaget ""gör sitt röst hörd"" ibland, så tar det andra, fulla jaget, över. Ibland direkt, ibland efter ett tid men alltid(tills man går en terapii och börja lära sig och fatta hur det påverkar en).
Det är enligt mig därför att alkoholister som då och då bestämmer sig att: "jag ska aldrig mer dricka igen" klarar av en nykterperiod och sedan faller tillbaka i gamla vanor... Det fulla jaget styr...

ps. kan du kanske tipsa om en eller några bra svenska böcker som beskriver psykologiska beroendemekanismer så tar jag gärna emot tips :)

Gott Nytt förresten!

den nya använd…

Tja, tack för tipset. "Jaget och missbrukaren" har jag precis beställd efter tips från dig (Y) :)

Jag delar gärna med det lilla jag vet om både missbruk och beroende utifrån både min roll som terapeut men även som en som har varit "på andra sidan", så att säga ;)

Citadell

alkoholterapeut. Ja vi är ju alla här för att lära av varandra erfarenheter och ge varandra tips! Fint att du fick tag på den boken för jag tror att den är slutsåld på många förlag.??

Citadell

krickelina46. Jag tycker att du har en stor självinsikt vilket är en fördel om man vill göra en förändring! Har du provat motiverandesamtal? De är till för människor som vill förändra något i sitt liv t.ex. sina alkohol och drog vanor. Lycka till! ?