Ursäkta långt inlägg.
Jag har har nu varit nykter en vecka efter flera månaders stort alkoholintag.
Jag drömmer så konstigt på nätterna. Det handlar om att jag i olika sammanhang intar alkohol eller droger som ”bihandling” till själva handlingen i drömmen och so far so good, men sedan svänger det till en mardröm där folk i min omgivning precis håller på att få reda på det.
Jag vaknar med panik i kroppen just som det är som jobbigast och det tar en lång stund innan jag förstår att det bara var en dröm.
Är det här vanligt? Hur lång tid tar det isåfall innan det går över?

Det har inte varit svårt att låta bli att dricka, jag har inte haft sug efter alkohol. Däremot har det varit svårt att stå ut med tristessen i livet. Jag behöver nog hitta en hobby eller något som intresserar mig. Något att göra aktivt istället för att dricka vin framför tvn.
Isolering från Corona har gjort mig ganska ensam. Jag brukade simma och det gav ett lugn i kroppen, men simhallen är stängd sedan ett par månader tillbaka.
Jag har funderat på att söka hjälp för att få pepp att hålla i nykterheten men jag har barn och då kommer det direkt gå iväg en orosanmälan till soc. Jag har mestadels druckit på kvällarna när sysslor som matlagning, disk och plock varit klara. Barnen har nog förstått även om jag tagit det lugnt till dess de har lagt sig. När jag drack tänkte jag att det inte gjorde så mycket med dem men nu har jag mycket ångest och skamkänslor över att barnen kanske mått dåligt. Jag har barnen varannan vecka så de veckor jag har haft barnen har jag druckit mindre och när jag varit ensam mer. De går i mellanstadiet och högstadiet så de har inte varit utsatta för omsorgsbrist, dvs städning, tvätt, matlagning, prata med dem om allt möjligt (utom min alkoholkonsumtion då) har jag hela tiden klarat.

Anonym26613

Jag hade jättemycket i början. Faktiskt så mycket att jag till slut fick be om hjälp på vårdcentralen. Tagit tabletter kanske 5 gånger och nu kan jag sova även utan dem. Men ser jättemycket drömmar fortfarande. Inte läskiga, men mer och oftare.

Det kommer att bli bättre snart! Grattis till ett bra beslut ???

Din berättelse liknar min...

Tack snälla för svar! Skönt att veta att man inte är ensam.
Jag har inte bestämt mig för att aldrig mer dricka, det är ett för stort beslut. Jag har bestämt mig för att inte dricka den här veckan heller. Går och handlar när systemet är stängt, för att inte gå in av gammal vana. Styr om vinkväll i helgen (utan barn) med kompis till lunch imorgon. Vill inte utsätta mig för frestelsen att ta ett glas.

Anonym26613

Ingen har ångrat en nykter dag. En dag åt gången. Det där var bra tips att handla när systemet är stängd!
Det är faktiskt ganska trevligt att handla mat tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Gillar det ???

Att drömma att man dricker är väldigt vanligt de första nyktra veckorna-månaderna. Själv drömde jag att jag kaskadkräktes över allt och alla i alla möjliga sammanhang. Riktigt obehagligt. Det är hjärnan som behöver processa och bearbeta i sömnen helt enkelt. Att man drömmer är ett gott tecken, det betyder att hjärnan gör sitt jobb som den ska på natten. Det gör den inte när man dricker alkohol.

Det kan vara så att du undermedvetet går och tänker på om du ska vara nykter eller inte framöver. Då kan det hänga med i drömmarna. Det är bättre tror jag att du bestämmer tex att du ska vara nykter i tre månader, och först därefter ska du ta ett nytt beslut. Då slipper ditt undermedvetna bråka med de tankarna just nu i alla fall.

Generellt är det bra att vara nykter en längre period, som tex tre månader, för att man verkligen ska uppleva fördelarna med nykterheten. Först därefter är man redo för ett nytt beslut. Att lova ”aldrig mer” är inte bra heller, då känns det påtvingat. Du ska välja att vara nykter för din egen skull i första hand, för att du mår bra av det, och sen gynnar det dina barn också förstås. Bra jobbat med nykterheten!

Kram ?

Jag tycker det låter som en mycket bra plan du har. Att göra allt man kan för att inte utsätta sig för situationer där det finns alkohol är optimalt de första veckorna. Då kan man ju helt enkelt inte dricka. Jag tog mycket promenader i skogen i början, där finns ingen alkohol.?

Att kika in och skriva och läsa här på forumet ofta, var också till väldigt stor hjälp.

Nu har jag varit nykter i över ett år och det är det bästa som har hänt mig någonsin. Att slippa den förödande alkoholen är obeskrivligt skönt. ? Du gör helt rätt!

Kram

Nu 9 nyktra dagar.
Sover askasst, vaknar en gång i timmen och sover bara till 03. Har en sömnstörning sedan många år tillbaka och det har också varit en anledning för mig att dricka, att helt enkelt knocka sig själv tills man somnar.
Har också fått en hemsk klåda, mest på benen.
Gick förbi ett öppet systembolag utan att känna lust att gå in. Skön känsla det här att inte hela tiden behöva fundera på om man har tillräckligt med vin hemma för att stå ut med kvällen.
Det här forumet är det bästa jag hittat på nätet på länge. Inga vänner vet om att jag druckit så mycket som jag har gjort. Nu skyller jag alkoholstoppet på att jag vill fokusera på min viktnedgång. Kanske att jag berättar senare, just nu skäms jag för mycket.
Så-tack forumet för pepp och stöd!

Drömde igen en a-dröm som jag vaknade av.
En klassåterträff med gymnasieklassen 25 år senare. Min kompis var sugen på en öl men hade inga pengar med så jag sa ”jag bjuder, ska ändå gå till baren”. Hade glömt att jag slutat dricka så jag beställde en öl till henne och ett glas vin till mig. Betalade.
Men nu kommer det intressanta: jag sa till bartendern att jag ändrat mig och inte skulle ha vinet eftersom jag slutat dricka.
Tog med ölen till kompisen men inget till mig.

Riktigt skön känsla när jag vaknade efter den här drömmen. För dels, att jag i sista sekund kom på att jag inte skulle dricka och dels att det inte var med längtan och saknad jag tänkte på vinet jag lämnade i baren.

Anonym26613

Det undermedvetna tar hand om dig ❤?
Grattis till 11 dagar ?? tvåsiffrigt är jätte bra jobbat ???

Tack snälla!

Jag har skaffat en pepplåt. Christer Sjögrens tolkning av Linnea Henrikssons ”Lyckligare nu” från ”Så mycket bättre”. Handlar om hans förhållande till a.

Anonym26613

Jag hade aldrig hört den låten förut. Fick rysningar! ❤? tack!
Håll i nu, för det blir verkligen "Så mycket bättre " ?????

Jag har druckit så mycket de senaste månaderna. En bag-in-box har räckt 2 dagar på mina barnfria veckor. Det ger mig ångest att tänka på. Men är det inte lite tur att jag än så länge inte känt abstinens eller sug eller längtan efter a? Att jag bara slutade rakt av?

Jag är inte naiv, jag förstår att jag kommer känna sug ibland. Men att klara de här första 11 dagarna utan problem hjälper mig ju att se mer klart på min situation.

Jag är jättemotiverad pga barnen, min hälsa, min ekonomi, viktnedgång och nu när jag har märkt hur skönt det är:även lättnaden av att inte vara bakis. Jag är inte lika trött längre trots att sömnen inte funkar.

Anonym26613

Jag är glad för din skull. Kul att det var så lätt. Men ibland tänker man att det ska vara lite svårt för att vi ska uppskatta det. Vet inte hur det blir för dig så klart. Mina första dagar har alltid varit ett helvete. Dit vill jag aldrig igen ❤?

Det är så himla individuellt hur man mår i början. Men mitt råd till dig är att vara förberedd när impulserna dyker upp. Börja inte förhandla, utan sätt upp regler och mål. Du gör fantastiskt bra jobb, ska du veta ???

Har startat en anonym blogg. Har anpassat några av inläggen i min tråd till att bli de första blogginläggen.
Skrev ju förut att jag behövde en hobby. Har bloggat förut med ok resultat. Skriver mest för mig själv men är glad över att kunna vara kreativ. Får se om det är rätt sak för mig att göra. Värt ett försök.

”Mrs D is going without” av Lotta Dann handlar om en kvinna som börjar blogga om sin nykterhet, och hennes liv förändras på många sätt. Rolig och tänkvärd bok. På engelska, men lätt att förstå. Min hörförståelse på engelska har förbättrats enormt sen jag blev nykter eftersom det finns mycket mer quitlit på engelska.

Kram ?

Jag har skapat en speciell låtlista på Spotify för den här nyktra resan. ”Lyckligare nu” med Christer Sjögren får direkt flytta in på den låtlistan! Här får du en pepplåt av mig: ”Så gott att må gott igen” med Peter Le Marc.

Kram ?

Nu är det tungt. Känner mig låg pga personliga problem. Precis den känslan som har fått mig att hälla i mig två flaskor vin i snabb takt för att slippa känna efter och tänka så mycket.
Var tvungen att gå och handla i centrum men gick INTE in på bolaget trots att jag var tvungen att passera ingången under öppettiden.
Så det känner jag mig nöjd med iallafall.

Problem klarar man sig ju inte undan för att man är nykter, utan de dyker ju upp titt som tätt ändå. Då blir det såklart kämpigt, speciellt den första tiden, när man är van vid att hantera problem med alkohol. Det är ju så effektivt för stunden och när man är van vid det så blir det tungt när man känner att man vill men att man inte borde.

Det tar ett tag innan man märker att det trots allt är bättre att hantera problemen på andra sätt än att bedöva med alkohol. Men det är ju trots allt inte så enkelt att ställa om hjärnan. Har du funderar på alternativa metoder att ta hand om dina problem? Kanske lufta dem med en vän hade kunnat hjälpa? Annars är det väl bäst att bena ut de problem du har och se vad du kan göra åt dem.

Mycket positivt att kunna gå förbi systemet utan att kika in. :)