Det var länge sedan jag skrev. Vardagen har rullat på och allt varit bra. Min man har varit nykter i ganska precis ett år. Han har börjat jobba efter sin sjukskrivning och skaffat sig ett fritidsintresse. När jag har frågat så har han sagt att han inte tycker det är något problem att vara utan alkohol. Så for han upp till fjällstugan under några dagars ledighet och när jag ringer en kväll är han kraftigt berusad. Jag säger att jag hör att han är onykter vilket han (sluddrigt) förnekar. Ingen ide att prata när han är så onykter. Vi pratar i telefonen dagen efter och jag säger att jag inte är arg och att jag vet att återfall är vanliga och att han är välkommen hem. När han kommer hem så kommer min ilska krypande iallafall och vi pratar på eftermiddagen följande dag. Då förnekar han onykterheten igen. Säger att det beror på att han missat att ta sin antidepressiva medicin... (Ja, man blir uppgiven som anhörig...) men han tillstår indirekt senare. Jag förstår att skammen är enorm och lögnen kommer hur galen den än är. Jag undrar om jag med facit i hand kunde ha sett tecken på återfallet? Ja årsdagen närmade sig, han hade börjat dricka mer alkoholfria öl, ja. jag vet inte, men det hade inte spelat någon roll heller antar jag. Har någon något tips, hur agerar man som anhörig? Min tillit och vårt förhållande har ju fått sig en knäck. Igen. Det är klart att jag blir tveksam till hur många fler återfall det blir som jag ska behöva orka med. Känner mig ganska ensam.

Blåögd

Förstår, just tilliten och de helt usla lögnerna gör en ledsen/förbannad. Tror de vi är helt korkade som inte fattar!! Har inget råd att ge men förstår verkligen din känsla!
Önskar dig ro i sinnet!

etanoldrift

Förstår känslan, men har inget att jämföra med då min alkoholist, inte ens vill inse att han har problem.. Dock har jag märkt under årens lopp, att vissa tider på året som sammanfaller med vissa händelser tydligen är känsligare och då dricker han mera..
Framåt jul är en sån period, likaså när semesterperioden närmare sig, barnens födelsedagar samt hans egen..
Det kan vara skapligt lugnt i flera veckor.. Upp till 3 - 4 ibland) sedan kommer en "jättefylla" med ågren, anklagelser, paranoia och hela baletten.. Tyvärr har det bara blivit värre med åren där..
Kanske kan det vara bra om ni kan tala om det hela, och att du ser vissa tecken på att han är på väg att ta sig ett återfall?
För återfallen kommer sällan som en blixt från klar himmel (inte heller "perioderna", där det dricks mer..) Man ser och märker signalerna.. från den första lilla "irritationen" och till att de verkar frånvarande..
Tilliten, när den en gång försvunnit.. Tar faktiskt väldigt lång tid att bygga upp igen.. (ibland är det aldrig möjligt att komma tillbaks där man en gång var)
Det kräver att man kan prata med varandra och att man accepterar att det tar tid (därmed inte att man anklagar varandra för bristande tillit..)
I ditt fall får du kanske se tiden ann.. Önskar dig lycka till i alla fall!

Cissi1

Igår föreslog jag att vi skulle prata. Jag började med att be om ursäkt för att jag blev så arg. Jag berättade att jag inte varit det till en början utan ilskan kom senare men att jag även kan tycka att min reaktion kanske var mänsklig... Tvärnit! Maken blev genast ilsken och tyckte att det alltid var jag som startade grälen. Att jag aldrig var nöjd med honom osv osv. Det märkliga var att jag inte som tidigare blivit jätteledsen över dessa ord( de har ju kommit tidigare) utan jag var helt neutral. Kanske en insikt om alkoholistens behov av skulddelning som gjorde det lite lättare. Men ändå, hur många gånger ska man behöva vara med om sån här skit?? Hur många återfall ska behövas för att alkoholisten ska förstå??

etanoldrift

Samtal är aldrig lätt..
Det är så himla lätt att det urartar i "monolog" istället för dialog. Och den som har missbruksproblem, brukar ha väldigt lättrampade tår. Ofta ser dom varje försök till "samtal" som anklagelser. Ungefär som när man kommit på barn med nåt fuffens och sedan vill prata om det.. Det tittas ner i bordet.. Det himlas med ögonen och ofta blir repliken: Måste du ta upp det där igen.. Vi skulle ju stryka ett streck och gå vidare..
Eller också tvärilska och motanklagelser.. I stil med att anfall är bästa försvar ..
Brösttoner så att den andre blir osäker och tyst.. Och sedan spä på med dåligt samvete..
Nej, det är inte lätt att försöka "prata" med en alkoholist.. Jag har hittills inte lyckats utan att min alkoholist, "avsiktligt missförstått" allt jag sagt.
Och jag har insett att det inte spelar någon roll från vilken synvinkel jag försöker lägga upp våra samtal.. han anser sig bara "mästrad", anklagad och utskälld.. (förslag om ev parterapi, föll verkligen inte i god jord här, kan jag meddela.. "Bullshit" var hans reaktion och svar, eftrsom det var jag som behövde terapi, inte han, för han hade inga problem!)
Så har någon fler förslag så lägg gärna upp dem i tråden!

Cissi1

Ja jag var tvungen att skratta när jag läste ditt inlägg Etanoldrift! Exakt så som du beskriver det är det här inte bara nästan utan exakt! Tja, vad ska man säga...

etanoldrift

Vi behöver faktiskt skratta åt alla tokigheter istället för att bara sitta och gråta..!
Det är inte VI som är knäppa, utan våra alkoholister! (Eller, de är "sjuka", vilket förklarar beteendet, men det ursäktar inte detsamma!)

Cissi1

Jul närmar sig och det ska nog gå bra för barnens skull men nyår, då vi ska resa till fjällen med vänner(från hans sida) blir värre. Jag vill inte åka. Allt som jag tidigare tyckt var mysigt känns inte alls mysigt längre. Så vad säger jag till barnen? Att jag känner mig sjuk och ansluter om någon dag(och inte gör det eftersom jag fortfarande är sjuk)? Sanningen? Att deras pappa har supit till så nu är deras mamma osäker på om de ska skiljas?? Flytta isär-igen. Det känns ju som jag vill skydda dem och inte berätta förrän jag vet vad jag vill. Det är konstigt vilken osäkerhet som drabbar en.
Det var heller inte återfallet som tog värst. Det var hans behov av skulddelning, hans behov av att anklaga mig är svårast att acceptera.

etanoldrift

Jag förstår din känsla Cissi 1
Jag hoppas att du ändå ska få en bra jul med dina barn!
Ja, en alkoholist vill ju sällan själv "bära hundhuvudet".. Det gäller förresten även de som inte har alkoholproblem, när det gäller konflikter..
Ibland får man fråga sig, Vill jag vara "lycklig" (så lycklig och tillfreds som går i rådande situation) eller vill jag ha "rätt"...?
Jag kan varken råda eller döma.. Här måste var och en gå efter magkänslan..
Kram!