Risken för skador av alkohol ökar gradvis med ökande konsumtion, och utifrån nuvarande forskningsläge finns det ingen tydlig gräns för helt riskfri konsumtion. För i övrigt friska personer bedöms dock en låg risk för skador om konsumtionen inte överstiger tio glas alkohol i veckan. 

Berusningsdrickande är alltid en risk. Både vid själva dryckestillfället (risker som har att göra med kontrollförlust), och på lång sikt (risk för beroendeutveckling och sjukdomar/andra hälsokonsekvenser) vilket gör att rekommendationen är att dricka mindre än fyra glas under ett dryckestillfälle. En promillehalt på över 0,6 i blodet räknas också alltid som berusning oavsett om du känner dig berusad eller inte. En daglig alkoholkonsumtion, även måttliga mängder, kan öka risken för beroendeutveckling.

Det finns alltså inga absoluta gränser, men de kan vara viktiga riktmärken om du fått negativa konsekvenser av drickandet och vill dricka mindre. 

Ett glas motsvarar en liten starköl (33 cl), ett glas vin (10-15 cl) eller en drink/shot på 4 cl sprit

En ~5% starköl på en halvliter (50 cl) motsvarar 1,5 glas. 
En burk folköl på en halvliter (50 cl) motsvarar 1 glas. 
Ett glas vin på restaurang motsvarar oftast 1,5 glas. 
En flaska ~13% vin (75 cl) innehåller 6 glas. En bag-in-box (3L) innehåller 24 glas.
En flaska ~40% sprit (70 cl) innehåller 18 glas.

Det är viktigt att komma ihåg att ta hänsyn till alkoholhalten i det du dricker, om du vill hålla koll på ditt drickande. Till exempel finns det numera en stor variation på starköl, där vissa är lika alkoholstarka som de starkaste vinerna.     

 

Faktameny