Ny här... Jag lever ett liv där det florerar mycket alkohol och börjar bli livrädd över vart allt ska sluta. Har en syster som är nykter alkoholist och alla har alltid sagt till mig att jag aldrig kommer att hamna där. Just nu befinner jag mig utomlands och ja, ni förstår. Är jag ute med båten ja då är det fest, åker jag till mitt landställe utomlands är det fest. Till saken är att jag känner mig som en stor förrädare, ingen skulle tro att jag mår så bra av att dricka vin och feströka. Jag som är så sportig, smal och vältränad. Jag är en förebild i mångas ögon men om jag inte slutar med min livsstil kommer fasaden att krackelera. Anledningen till att jag nu blivit medlem här inne är för att få lite stöd om att det kanske eller ska gå att inte dricka alkohol utan faktiskt kunna säga nej. Fick mig en tankeställare igår när när vi idag ska gå ett gäng och äta paella. Åh då dricker vi rosé till lunch, vad härligt utbrast mamman i familjen jag ska gå med. Jaaa självklart sa jag! Men shit kom jag på... Jag ska ju hämta familjen på flygplatsen ikväll? Panik! Plötsligt känns lunchen inte lika god och kul + att jag inte får ta några glas vin på min underbara altan ikväll! Tankarna börjar snurra, ska jag be dem ta taxi? Nä det går ju inte, bara för att jag ska dricka vin! Ni fattar... Vill inte vakna "bakis och skakig" längre. Jag vill vakna pigg som denna pigga glada människa jag egentligen är. Vill känna mig träningsalert. Nu kommer julen och nyåret och jag känner Gud va tråkigt att inte få dricka och röka. Vart vi än hamnar här nere så innan man vet ordet av står det vin på bordet. Att bli bjuder på unket dunk vatten känns sådär. Bubbelvatten ja går an. Jag vet, det här kommer att bli jobbigt. Vad är bäst? Att försöka "bara" ta något glas varvat med vita dagar eller testa att vara helt vit? Tanken är skrämmande...

PP

Länge sedan jag var först att skriva ett välkomnande i någons tråd men nu gör jag det. Har själv duktigt med utlandserfarenhet och på frågan om det går att vara alkoholfri skulle jag nog svara ja. Faktiskt (där jag levde) skulle jag nog påstå att det var enklare än i Sverige. Förutsatt att man inte umgås med Nordbor för ofta då förstås ?
Har du bosatt dig i en svenskkoloni i ex. Spanien så är det säkert lite klurigare. Häng här, skriv och läs. Det är ganska bra

Lycka till nu!

/PP

Tack! Det ska jag göra, hänga lite här alltså. Måste lära mig hur allt fungerar bara. Jag bor inte utomlands men åker väldigt ofta till ett och samma ställe. Nordbor finns det gott om och de dricks vin från lunch till kväll. Ibland åker jag hit bara för att få röka ( feströkare) och njuta av ett glas vin på altanen.

2cute

Att bo i Spanien och inte använda alkohol upplever jag jättesvårt. Jag känner mig onormal när jag inte säger Ja till vin, öl etc vid sammanträffande. Försökte fråga efter alkoholfri vin på Mercadona, fanns bara en att välja på i billig plastflaska! Hur täcks jag bjuda av den till mina matgäster?

Sofia

Du bor i Spanien och upplever att det är en rejäl utmaning att leva nyktert i det sammanhang du är i, både då de alkoholfria alternativen är begränsade och då du känner att det sticker ut när du tackar nej till vin, öl och liknande i olika sammanhang. Det låter ändå som att du är ganska fast besluten att fortsätta leva nyktert trots dessa hinder? Ifall du vill ha goda chanser att få svar från andra och för att göra det lättare för andra att följa dig, om du vill skriva mer, så kan jag varmt rekommendera att starta en egen tråd.
Varma hälsningar,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet