Har läst en del här inne och vill nu prova att skriva själv, med förhoppningen att det ska hjälpa mig att sortera tankar och funderingar. Risken är att detta blir väldigt långt. Om någon orkar läsa blir jag väldigt glad och tacksam, men annars ser jag det som ett tillfälle att skriva av mig helt enkelt.

För 4 år sedan flyttade (flydde?) jag och mina två barn ifrån en narcissistisk man som höll på att knäcka mig helt. Fick kämpa för att återfå tron på mig själv och min egen kapacitet. Klarade jag verkligen av att slå i en spik i väggen i min egen lägenhet? Så småningom mådde jag bättre och genom mitt yngsta barn fick jag kontakt med en rar man som bodde i ett av grannhusen. Han hade i och för sig varit gift tre gånger, och hade ett barn med varje fd fru, men han var lätt att prata med, glad, rolig och verkade öppen med allt. Han var arbetslös, men tog extrajobb när det gick. "Go for it" tänkte jag som länge känt mig ensam. Vi träffades ganska ofta, det var ju enkelt eftersom vi bodde nära varandra, åt mat tillsammans, ibland med barnen. Vi gjorde utflykter och var ute i naturen, plockade bär och åkte skidor. Att ha ett förhållande med denna man kändes enkelt, rätt och naturligt.

Efter några månader tyckte jag att han luktade sprit, eller bakfylla, vid några tillfällen, och till slut frågade jag om han varit på fest kvällen innan. Nej, det hade han inte. Konstigt tyckte jag, som har ett oöverträffat luktsinne. Men nåja, jag kunde inte se någon anledning till att han skulle ljuga om det (hade ingen erfarenhet av alkoholism då...). Men när jag ställt samma fråga för tredje eller fjärde gången och fått nekande svar så kunde jag inte släppa det längre. Så jag gav mig inte, tjatade och gick på, och till slut bröt han ihop - grät förtvivlat och berättade att han är alkoholist. Fick veta att han åkte dit på alkoholen redan i tidiga tonåren, och gick sin första behandling när han var 17 år. Han var då etablerad alkoholist. Därefter hade han (enligt egen utsago) varit nykter i kortare eller längre perioder, som längst 11 år. Det är främst medan han varit i en relation som han klarat att vara nykter, men som singel hade han börjat dricka igen, och kunde inte sluta när vi började träffas.

Jag visste egentligen ingenting om alkoholism då, kände väl till några personer med dåligt ölsinne, men i övrigt hade mitt liv och min omgivning varit relativt fritt från både alkohol och annat beroende. Hade jag vetat då vad jag vet nu, så hade jag kunnat förkorta processen med flera år. Eftersom han alltid låste in sig i sin lägenhet när han skulle dricka, så var jag inte drabbad av fyllorna. Han var också noga med att aldrig dricka i samband med att barnen var där, eller kväll före arbetsdag. Fram till dess hade han inte heller druckit så att han varit tvungen att avboka något vi skulle göra tillsammans. Därför kunde jag inte se att hans alkoholism påverkade mig i någon större utsträckning, mer än att han luktade bakfylla någon gång ibland.

När vi varit tillsammans ett tag började jag dock märka av alkoholismen, även om jag inte fullt ut förstod sambanden. Tydligast var såklart dagen-efter-ångesten, då han grät så han skakade och lovade att aldrig dricka igen. Han hällde ut "det som var kvar" och planerade att ta kontakt med behandlingspersonal. Mer subtilt var hans beteende då suget satte in efter någon veckas nykterhet. Han blev liksom rastlös, kunde inte vara stilla (varken i kroppen eller tanken), höll hårt! i min hand om vi var ute, tog i mig på ett konstigt sätt, fick idéer om projekt och prylar som skulle shoppas... En inre oro som han inte kunde stilla. Det kom tjat om sex, men då jag arbetar heltid och ensam hade hand om båda mina barn så orkade jag inte med det så ofta.

Efter det första året tillsammans har det bara blivit sämre. Han har fortsatt att dricka, kanske en gång i veckan i snitt. Arbetslöshet har bidragit till fler tillfällen att supa till. I perioder har han varit nykter i några veckor, haft kontakt med behandlingsassistent, fått antabus och piller mot sug och kickar. Men om suget är för stort är det lätt att "glömma" pillren, och uppenbarligen hör han till dem som kan dricka med antabus i kroppen. Jag har med tiden också blivit väldigt (alltför?) bra på att känna igen tecknen på att suget sätter in. Hos mig har det byggt upp en irritation och frustration över att inte kunna påverka förloppet. Har suget satt in är det liksom kört för den gången. Svartsjuka och kontrollbehov har smugit sig på. Ifrågasättande om varför jag inte svarar i telefon när jag är på jobbet. Noll förståelse för att jag EN kväll var fjärde vecka ville ha tid för mig själv, när han hade sina barn hemma och mina var hos sin pappa. Sms och samtal när jag vid ett sällsynt tillfälle träffade min bästa vän, osv.

Tråkigast är nog att han visat sig väldigt ego. Han är helt ointresserad av att offra något för egen del (tid i första hand) för att hjälpa mig, om han inte är helt säker på att det betalar sig direkt. Skulle han vara barnvakt åt mina barn (samtidigt som hans egna också är hemma...) så borde vi ha sex efter det. Annars är det inte värt besväret. Att bara kramas och mysa var det inte heller tal om, han blev ju kåt då och kunde "tyvärr" inte hålla igen. Med tiden drack han också trots att vi bestämt aktiviteter och någon kortare resa. Till sist har hela min tillvaro handlat om att identifiera tecknen på begynnande sug för att veta, räkna ut när fyllan kunde tänkas komma samt den påföljande andra-fyllan när resterna dracks upp. Däremellan komma ihåg att höra av mig tillräckligt ofta, helst flera gånger under arbetsdagen, hinna med jobb, barn och hushållsarbete, och dessutom se till att ha tid och ork över för "vuxenmys" med någon som inte förstår varför jag är trött i hjärnan. Någon som tycker att JAG är den som är ego och bara tänker på mig själv. Det går inte i längden.

Men - som för många här inne på forumet - vi har haft fina stunder också, även om de blivit mer och mer sällsynta. De perioder vi inte har träffats har jag saknat hans sällskap oerhört. Tack vare honom tycker jag att jag har blivit en bättre människa med mindre prestige under vår tid tillsammans. Efter att ha gjort ett sista försök fick jag till slut nog i höstas, då även den här relationen höll på att knäcka mig helt. Jag vet att det var rätt avsluta, men det lämnade ett stort hål i mitt hjärta som inte velat läka än.

Nu bara sitter jag här bakom neddragna persienner i köket och orkar inget annat... Det visade sig att han letat efter och hittat en ny kvinna redan innan jag gjorde slut. De lagar mat tillsammans i hans kök, och jag bor så nära att jag ser rakt in genom köksfönstret hur mysigt de har det... Orkar inte se, önskar att han visat mer hänsyn - men vad kan jag förvänta mig?... Blir så förbannad, ledsen och besviken över att jag inte var värd mer. Allt bråk och tjafs, all tid som gått åt till att vara ledsen, orolig och arg - vilket slöseri! Hur ska man kunna hantera alla känslor som sveper över en, ilska, sorg, hat, likgiltighet, saknad...? Önskar att jag vetat bättre för tre år sedan.

Blueeyes

Vad jobbigt! Har du möjlighet att flytta? Jag är själv ny här o har inga proffsiga råd att ge dig. Klart du är värd mer!! Det är vi alla!! De är bara så j-la bra på att kontrollera o nästla sig in i våra hjärtan o hjärnor.

Fortsätt skriva här. Det hjälper.
Tänker på dig. Kram.

solapan

nabo,
tack för att du delade med dig.
Tycker mig se många beteenden som alkoholen för med sig. Nu kan man inte skylla allt på alkohol men helt klart så gör en alkoholisthjärna konstiga saker och egoistiska saker. Vad jobbigt det låter att tvingas se sitt ex med den nya. Fokusera på "när man gjort slut" saker, tänker jag.

Så bra att du hittat hit och så bra att du sätter ord på din situation! Precis som du skriver är det till stor hjälp för en själv att formulera sig. Din berättelse är så lik många andra här, både vägen in i en destruktiv relation och sorgeprocessen när en kämpar med att göra sig fri. Förvisso är det en särskild utmaning att vara så fysiskt nära .... men det svåraste att göra sig fri ifrån är kanske ändå hjärtats längtan, de drömmar och förhoppningar om gemenskap som var knutna till den relation som brast... Fortsätt läsa, här är vi många medsystrar på olika hållplatser längs vägen mot frihet från medberoende.

Om du kan.... så gläds åt dina insikter, att du har din frihet, du har din bostad och du har faktiskt resten av ditt liv ... Och fortsätt skriva, långt eller kort - framförallt för din egen skull! Allt det bästa / mt

etanoldrift

Säger också Välkommen!
Ja, hur länge känslor sitter i är individuellt, men du måste kanske själv "sluta pilla på sårskorporna"? Försök att hitta någonting som du kan sysselsätta dig med..
Jag vet att det låter hjärtlöst, men så länge du omhuldar dina hjärtesår och ständigt pillar bort sårskorpan på det, kommer det också att ta längre tid!
Att hitta någon form av fysisk sysselsättning, om det så bara är promenader är otroligt bra för både kropp och själ!
Idag har ju många läkare börjat skriva ut fysisk rörelse, som "medicin" mot t.ex. depression. Och jag tror att du börjar glida in i en mild depression..
Rörelse, frigör endorfiner, vilket är bra för oss.. Dessutom får du något annat att tänka på.
Ja, alkoholister, hur vänliga de än verkar inuti, ÄR egoistiska skitstövlar i sitt missbruk!
När du blir ledsen över det du ser, tänk då på att den nya kvinnan kommer att få exakt samma helvete som du haft!
En man som kommer att vilja kontrollera hennes minsta rörelse.. Vilja ha sex som bekräftelse.. (för alkoholisten är nämligen sex helt synonymt med "kärlek", och detaljer som förspel och sånt kan slopas..)
En man som när abstinensen sätter in, kommer att ge henne och hur hon uppträder, skulden för allt (vare sig det är verkligt eller ej)
Var du glad att du kommit ur den djävulsdansen och tacka gärna nej till nästa, om en alkoholist bjuder upp!
Sedan tycker jag också att du ska läsa mer om just "medberoende" och gärna försöka hitta någon grupp, där du kan få stöd och hjälp (genom t.ex. samtalsterapi)
Säger som mulletant, Skriv! (läs våra trådar och fortsätt skriv! / "etanolen"

Nabo

Tack snälla ni för att ni orkade läsa min roman! Och tack för uppmuntrande kommentarer, hela detta forum andas omtänksamhet! Jag kämpar på så gott jag kan, försöker göra sådant som jag inte orkade eller vågade ta mig tid till under vår relation. Vilar mycket, tillåter mig att göra ingenting, lägger patiens, låter tankarna vara ifred. Hjärnan är så trött, så trött. Går det någonsin över?

Jag oändligt tacksam för att vi aldrig flyttade ihop! Någonstans begrep jag ändå att han måste vara nykter SJÄLV, för sin egen skull, och inte för min. Har läst om "nykter på vita knogar" här och tror att det är där han skulle ha hamnat. Innan vårt sista försök tillsammans hade han (enligt egen utsago) varit nykter en längre period, upp till ett halvår minus något återfall, och jag tyckte att han på riktigt var förändrad på ett positivt sätt. Hoppet om en nykter tillvaro tändes, men ganska snart började han dricka igen.

Som många andra undrar jag vem personen bakom alkoholisten är. I hans fall kanske det inte finns någon, eftersom han druckit hårt i perioder sedan tidiga tonår. Någon gång under resan får väl hjärnan vissa permanenta förändringar tänker jag. Tänker på hans oförmåga, eller ovilja, att gå med på att det finns andra sätt att känna än hans eget. Vi kunde inte ses efter kl 22 på kvällarna för då måste han sova, han var ju trött. Att jag behövde en stund för mig själv för att låta hjärnan vila efter jobb och barn innan vi sågs var däremot helt obegripligt. Stod jag på mig fick jag höra att jag inte hade tillräckliga känslor för honom. Och, som jag tror, även om han aldrig skulle hålla med: då fick han en anledning att dricka.

Trots att mitt ex vet att han är alkoholist, gått flera behandlingar och hade stor kunskap om 12-stegsmetoden, tror jag inte han har insikt i vad alkoholen verkligen gör med honom. Han pratade om steget där man ska be om förlåtelse för hur drickandet har påverkat anhöriga, men alla problem i vårt förhållande var mitt fel. Alkoholism är ju en sjukdom, och inget han kunde rå för, ansåg han. Jag är väl som alla andra, med både bättre och sämre egenskaper, så jag svär mig inte fri från ansvar i relationen på något sätt. Förstår att det kan vara svårt för vem som helst att ha ett förhållande med en person (mig alltså...) med så begränsade möjligheter för vuxensamvaro. Men det är svårt att föra en konstruktiv diskussion om hur man kan förbättra relationen om den ena parten anser sig ansvarsbefriad.

Jag har funnit stor tröst i att se att många fler har upplevt liknande situationer. Efter två misslyckade relationer, först med en narcissist och därefter en alkoholist, är det lätt att självkänslan börjar svikta. Jag har ifrågasatt självklarheter för att jag till slut inte litat på mitt eget omdöme. Tack vare alla här inne som delar med sig har jag kunnat intala mig själv att det inte bara är mig det är fel på. Jag förstår att jag har det bättre utan honom än med, trots att hjärtat gråter.

Nabo

Etanoldrift: du har precis skrivit en mening som rörde mig djupt, för detta har varit ett allt överskuggande problem: "för alkoholisten är nämligen sex helt synonymt med "kärlek", och detaljer som förspel och sånt kan slopas...". Jag har på riktigt känt att det är fel på mig som inte kunde ställa upp på detta, och nu finns det alltså en människa till som VET hur det kan vara!!! Ditt inlägg blev för mig en virtuell tröstkram <3

etanoldrift

Jag kopierar in ett par av mina trådar och det finns så många historier här på forum, som egentligen har så många likheter..
Alla utmynnar de i att alkoholen skapar en stor egoist, av personen som är beroende!
Vi blir av olika anledningar "medberoende" (vilket inte betyder att vi dricker själva..)
Vi skulle också behöva mer stöd i vår "sjukdom" och jag vet att mulletant ofta kopierar in ett par länkar på olika forum som är bra! (Tuvaforum t.ex.!)
Det handlar inte så mycket om alkoholmängderna, som vårt sätt och inlärda mönster gentemot den beroende.. Och där finns det mycket att titta på!

https://alkoholhjalpen.se/node/18154
https://alkoholhjalpen.se/node/11264
https://alkoholhjalpen.se/node/17772
https://alkoholhjalpen.se/node/15287

Jag vet att det inte är en enkel resa att göra och att det tar tid.. Här kan vi glömma alla "Quick fixar".. Men jag tror definitivt att trägen vinner <3
kram/ E