Är en tjej på 24 år, student.

Tror att jag har problem med alkoholen. Jag dricker aldrig själv eller känner något sug efter alkohol - men när jag väl dricker i festsammanhang så blir jag nästan varje gång fullast av alla. Har svårt att sluta dricka utan dricker bara mer och mer. Tänker väl att det blir roligare ju mer jag dricker, eller försöker jag döva några känslor?

I natt till exempel kom jag hem och spydde två gånger i lägenheten. Har minnesluckor från kvällen. Detta händer inte jätteofta, men vill aldrig att det ska hända. Drack flera glas vin och flera snaps.

En gång för några år sen däckade jag i ett dike, hade inte en taxichaufför sett mig och ringt polisen hade jag kanske dött (det var kallt). Fick ambulanshjälp. Det var nog min allvarligaste incident...

Vad ska jag göra? Jag kan ju dricka 3-4 glas och bli lagom full, det händer väl oftast. Men jag litar inte på mig själv. Jag KAN INTE hantera alkohol!

Hej Smulis,
Otroligt bra att du redan så ung kommit till insikt, stort grattis. Du har ett långt och härligt liv framför dig.
Vissa av oss (ungefär 10% av befolkningen) kan inte sluta dricka efter ett eller några glas. I bland kan man stålsätta sig, men ofta går det åt helvete. Det beror på att ditt och mitt belöningssystem (som frigör dopamin, kroppens hormon som triggar välmående) svarar på alkohol på ett annorlunda sätt än andra. Det är inte ditt fel, det bara är så. Det gör att vi vill ha mer och vi hamnar till slut med konsekvenser.
Om du slutar dricka nu kanske du kan undvika att hamna i ett missbruk som är tyngre att ta sig ur.
Tro mig, du kommer få ett underbart liv utan alkohol. Jag mår så otroligt mycket bättre idag än när jag drack tidigare.
Ta kontakt med YPAA (young people in AA) och snacka med folk i din ålder som varit med om precis det du beskriver.
Stort lycka till
Kram

Lasse82

Hej Smulis läser vad du skrivit och utan att veta exat så känner jag igen mig var jag var för 10-år sen.
När jag var 24 så var det helt otänkbart att dricka själv och att ta återställare för att bli av med ångesten, men efter hand med åren när festerna blir färre och ändrar karaktär så fanns beteendet kvar och gränserna för vad som är okej började luckras upp. Kändes alltså mer okej o bli för full när jag var yngre och var på student fester än när jag senare vart för full på middagar och kalas.

Tror du MÅSTE göra ett väldigt seriöst försök att dra ner på mängden (finns ju hjälp att få även för den som vill förändra sitt sätt att dricka) om de inte funkar så försök åtminstone att dricka så få gånger per år som möjligt. En vän med liknande bekymmer höll upp helt i två år och även nu 5-år senare så dricker han faktiskt både mindre mängd och mer sällan han gick väl från nästan varje helg till några få gånger per år. Kan bara säga att fortsätter du som det låter att du gör kommer det bara kännas värre o värre.

Lycka till.

Tessan86

Jag är ny här inne och behöver hjälp!
Jag är absolut ingen alkolist men när jag dricker sprit,vin etc så blir jag så otroligt dryg och jävlig. Och det går ut över människor som jag älskar och vill ha i mitt liv.Kan liksom inte sluta dricka,det är som om min kropp inte har en spärr och säger någon till mig att jag ska sluta så blir jag bara vansinnig och skriker på dom. Senast i helgen hände detta,jag är sååå nära på att förlora en jätte nära vän till mig. I dagsläget så vill hon inte veta av mig. Jag blir aldrig våldsam, men jag skriker,blir otrevlig,dryg och hemsk mot folk. Jag har försökt att bara dricka vin och då blir jag den glada tjejen men så fort någon ger mig sprit så spårar jag it och kan inte sluta. Jag vill verkligen ha hjälp med detta. Kan vara lätt för folk och säga "men drick inte sprit då" men det är verkligen inte så lätt för mig. Varför vet jag inte!?! Men en sak är tydligt, jag kan INTE hantera alkohol.

DetGårBättre

Varför är du ingen alkoholist då? Vad krävs för det epitetet?

Tessan86

För mig är en alkoholist en som dricker varje dag och mycket. För mig handlar det om att när JAG får i mig sprit så blir jag dryg,otrevlig och skriker. Jag dricker en gång varannan mnd kanske om ens det.

DetGårBättre

Alla vi med någon form av alkoholproblem är ju alkoholist på något sätt enligt mig. Jag har varit på en del AA-möten och det finns alla former av förlustkontroll.

Oftast börjar det ju någorlunda som du beskriver det men det blir ofta värre med tiden. Jag blev allt som oftast dyngrak men drack aldrig två dagar i rad. När jag var 32 så gick något helt galet och krökade hårt i fyra dagar. Sen har det gått i vågor. Vid 36 söp jag så jag var livrädd.

Vips blev det fler och fler dygnsfyllor. Men redan när jag var 20 så borde jag fattat att alkohol inte var för mig. Men nästa gång skulle det bli bättre. Oftast funkar det för mig men vips går det åt helvete.

Så, tänk noga över hur du vill ha det framöver. Vi är många som är i liknande sits!

Jag sitter ju själv i samma båt, blir dock inte otrevlig, men du skriver att du inte är alkoholist, men varför är det då svårt att avstå för dig? Jag vet lite varför det är svårt för mig att avstå, men mitt drickande har inte fått så svåra konsekvenser. Ditt drickande får konsekvenser, det sker sällan, men som jag förstår det i princip varje gång du dricker. Funkar vin? Problemet är ju att man förlorar omdömet när man börjar dricka, så även om du bestämmer dig för att inte gå loss på sprit så hinner man ju ändra sig. Skulle det funka med systembolagets app promillekoll tror du? Den bästa lösningen är givetvis att bita i det sura äpplet och inse att alkohol är fel för dig, men om du måste fortsätta, håll koll på promillen o drick varannan vatten.

Tessan86

Det som gör att det är jobbigt för mig att avstå spriten när man är ute är att mina vänner pressar på. Och då vet dom att jag INTE tåler sprit.Inte varje gång men väldigt ofta att det är så att jag får sne fylla.Och dom gångerna har sprit varit med.När jag bara dricker vin så får jag aldrig mina snefyllor och har det bara roligt med dom jag är ute med.Jag är klar över att alkohol inte är bra för mig.