Hej! Ny här, har en pappa som varit alkoholist i hela mitt liv(34 år) min mamma lämnade honom när jag var 9 år och jag bodde sedan bara med mamma..
För att göra en lång historia kort.... Pappa har alltid varit full av självömkan, hotat mig med att ta livet av sig för att ingen tycker om honom osv.. jag hatar honom för allt han sagt och ljugit om genom åren, han har i princip förstört min barndom. Ringt på fyllan och lipat och självömkat och alla gånger jag försökt skaffa hjälp åt honom men han vägrar då han "inte har några problem" trots full varje dag. Nu har han skaffat en ny kvinna, som dessvärre verkar vara glad i spriten hon med :(. De drar in mig i deras fyllebråk och hon ringer och tjuter och säger att han slår henne och är elak. Han tar bilen på fyllan och jag är ständigt oroligför att få samtalet att han är död. Jag vet inte vad jag Ska göra, har försökt det mesta, hotat skrikit sagt upp kontakten i år, bönat bett och gråtit, försökt förstå, men jag har blivit så bitter av allt han sagt och gjort genom mitt liv, så samtidigt som jag älskar honom så hatar jag fanskapet.. Vet inte vad jag vill med detta, men finns det någon som har några råd? Kan tillägga att min pappa opererats för prostatacancer nyligen och super ändå varje dag när hans kropp borde läka.. Han är rädd för att dö och super för att döva den rädslan, ganska ologiskt tänkande med tanke på att det förmodligen kommer att vara spriten som tar död på honom och inte nån cancer...

malo71

... som du har det! Du har fått vara den vuxna och vara förälder till din egen pappa.
Förstår att det känns dubbelt – att du älskar honom men hatar vad han gör med er relation.
Lättare sagt än gjort, men försök släppa taget, det är hans liv och hur mycket du än vill så kan du inte hjälpa honom.
Han måste vakna själv, och inse att han behöver hjälp.
Du måste fokusera på ditt eget mående. Att du skriver av dig här är en bra början och jag rekommenderar varmt att besöka Al-anon.
Där finns andra i samma/liknande situation och du får hjälp med att hantera och bearbeta dina känslor.

Styrkekram

etanoldrift

Hej Janiis och välkommen!
Jag förstår att du är bitter och besviken, han är ju faktiskt den enda pappa du har.. Men han är också alkoholist. Som du säkert läst här (om du botaniserar bland trådarna) så är det en sjukdom. Deras hjärnor blir så kidnappade av alkoholen, att de just då inte har något annat val än fortsätta att dricka..
Det är helt okej att älska den där nyktra biten som är din pappa! samtidigt som man hatar "alkoholistdelen" (för den är ju inte din pappa på riktigt!)
Försök att inte bry dig om deras bråk, för det är inte ditt fel och DU kan inte göra någonting, för att få dom att sluta dricka!
Det är någonting de måste bestämma sig för själva och tråkigt nog så finns det dom som aldrig slutar..
Vet du det är helt okej att skriva av sig här (både hur ledsen du är och hur förbannad du är!)
Jag tänker kopiera in en länk till Al-Anons hemsida, där även Al-Ateen finns.. Den är för oss som är anhöriga till alkoholister/beroende. Jag föreslår att du försöker få kontakt med någon grupp, i närheten där du bor, för jag tror att du kan behöva fler människor att prata med.
Det är fruktansvärt tungt att bära på det du bär och känna det som att man är ensam (även om man någonstans inser att det finns fler,så känns det bra att känna stödet nära sig!)
Jag tycker det är bra, modigt och moget av dig att skriva.. Fortsätt med det och vi ska försöka svara och hjälpa dig efter bästa förmåga /e
Här är länken till Al-anons sida: http://www.al-anon.se/

Leverjag

Å, vad jag känner med dig! Gud vad tufft du haft och har det och vad starkt av dig att skriva här. Tror verkligen att du behöver bearbeta allt du har inom dig. Sök dig till någon grupp, försök få terapi och skriv av dig så mycket du kan!

Du behöver nog försonas med alla dina känslor och komma vidare. Inte lätt när du blir påmind om det hela tiden men sök stöd för din skull. Så att du kan hela dig och komma vidare i livet. Förstår både hat och kärlek du har.

Bra att du skriver här och hoppas du får stöd och hjälp. Kramar

Janiis

Tack, jag blir nästan tårögd av all respons, vet att jag tyvärr inte är ensam om detta och det känns så skönt att få ventilera med någon som förstår.

Jag mår bättre när vi inte har kontakt pappa och jag, men samtidigt när vi inte har det så gnager det dåliga samvetet i mig. Så när jag hör av mig ser han det som nån jävla invit att terra mig på fyllan i veckor framöver. Det där första mötet efter ett långt uppehåll känns alltid så bra, för då är han ju såklart nykter, men sen brakar helvetet alltid loss..
Det är som nån sa att jag har fått vara föräldern åt honom ända sen jag var ett litet barn. Jag var hos honom varannan helg i början när mamma och han separerade och han var alltid nykter när han hämta mig hos mamma, för att sedan börja dricka så fort vi kom hem till honom, han tog med mig i bilen fast han var full osv.. Helt sjukt.. Jag skyddade honom länge och berättade aldrig för nån att han drack när jag var där, när mamma frågade så ljög jag för hans skull. För jag tyckte synd om honom, vet inte hur många gånger jag trodde han var död när han låg utslagen på golvet eller i sängen och jag satt och skrek och grät att han skulle vakna.. Fy fan, hur kan man göra så mot sitt barn?! När jag ser på mina egna barn idag är det för mig helt obegripligt :(