Hej allihopa,
Detta är mitt första försök att nå ut till andra som lever i samma situation, jag hoppas kunna dela erfarenheter med er andra som lever/levt i likvärdiga situationer som jag.

Min man har alkoholproblem sedan 13 år tillbaka. Han dricker inte starksprit utan folköl, minst ett sexpack om dagen. På ett sexpack blir han lagom berusad för att dämpa stress och för att kunna sova menar han. På helgerna blir det oftast mer.

Till saken hör att han oftast blir snäll då han dricker, han är mer tillmötesgående och är positivt inställd till morgondagen, om han inte dricker en dag (pga. något viktigt dagen efter eller likv.) så blir han lättretlig, uppstressad och väldigt elak. Ofta stänger han in sig totalt, den enda kommunikationen som sker då är när han behöver något ifrån mig. Oftast blir han då elak och snäsig när han frågar.. Jag känner mig som en bortkastad vante..

Jag har försökt att få honom att inse att det är ett skadligt drickmönster som han har, att han inte äter tillräckligt, att han styrs och blir elak av sitt beroende.. Han väljer oftast att blunda för de negativa sidorna och vidhåller det positiva, dvs. att det är hans enda sätt att kunna tona ner stress, för att sova och ffa att han känner en meningslöshet i livet utan alkohol.. Ibland så är han mottaglig och kan erkänna att han faktiskt håller med, att han egentligen vill sluta dricka och att han verkligen vill ta tag i sitt liv - men detta förnekar han för det mesta efteråt. Eller så skyller han det på mig, att det är vad jag vill och inte vad han vill..

Det gör så vansinnigt ont, jag älskar honom så innerligt men jag kan inte låta bli att känna att jag försvinner någonstans mitt i det ombytliga humöret och elakheterna.. Jag blir irriterad och trött samtidigt som jag kan gråta hejdlöst på grund av känslorna som bubblar upp, hopplösthet..
Jag längtar innerligt efter ett förhållande där man kan leva som jämlikar, dela kärlek och glädje ihop.. Att det ska vara ömsesidigt att vilja vara med sin partner.. Att slippa bortprioriteringen på grund av alkoholen, slippa elakheterna..

Just nu så är han inne på sin 6e alkoholfria dag, han har stängt mig ute och sagt såna elaka saker.. Till exempel då han har lagt sin hand på mig kan han hastigt dra undan den och säga "nej föressten.. jag är inte intresserad.."
De senaste dagarna så har jag varit en diktator som lever för att styra, han tyckte att jag inte inser vad jag gör mot honom, han kommer att bestraffa mig mentalt, jag är oförstående, han har inget kvar att leva för osv.

Han har hållit upp några veckor vid några tidigare tillfällen (då han lovat mig att göra förändringar), men i slutändan så kommer han alltid till punkten att han börjar ställa ultimatum, att han vill kunna dricka (annars är livet inte värt att leva), att han ska dricka ansvarsfullt (efter ett drickschema t.ex.), att jag ska hjälpa honom att begränsa det osv. Allt för att få det att fungera..
Vi har testat massor.. Skillnaden mellan då och nu är min ork, jag har den inte längre.. Jag är psykiskt knäckt efter alla dessa år, jag orkar inte ta ansvar för hans drickande längre - samtidigt så kan jag inte leva med honom då han fortsätter att dricka.. Känslomässigt så kan jag inte föreställa mig ett liv utan honom heller..

Vad jag har förstått så kan man inte få någon annan till att sköta alkoholkonsumtionen, det måste komma ifrån dem själva?.. I hans fall så finns det en svag röst inom honom som vill, en stark som stärker det positiva med alkoholen, och sedan jag då.. Han säger själv att om det inte vore för mig så skulle han aldrig ens tänka tanken på att sluta då han inte ser något problem med hans drickande..
Vad gör man som partner? Stöttar och uppmuntrar avhållsamhet? Eller är det bättre att ge upp? Hur får man orken till att fortsätta kämpa?

Jag är tacksam för alla synpunkter, erfarenheter och tankar..
/ Slutkörd fru

Nickanna

Och då har jag levt så där i tjugo år. Man funderar på hur man vill att ens liv ska se ut. De kan inte förändra sig för att vi ber dem, de måste själva förstå och dit är det långt. Min man dricker på helger, lov och när det är speciella tillfällen men dricker så mycket ibland att han är otrevlig och elak mot mig, barnen blir rädda för honom och han är allmänt jättejobbig när han är full. Jag orkar inte längre och han har nu en vit period men ska visst börja dricka om någon dryg månad igen och både jag och barnen har ångest inför det. Jag vet inte hur du får ork att kämpa men jag känner så igen mig i det du skriver. Hur felet blir vårt och hur man försöker göra om sig men det blir ändå inte bra. *kram* Har inget bättre att säga annat än att du är inte ensam.

etanoldrift

De allra flesta av oss vill inte lämna! Vi vill få tillbaks den där nyktre trevlige mannen vi blev ihop med.
Och som anhöriga så försöke "VI" fixa deras nykterhet.
Ett ansvar (som egentligen är deras) som de ofta med varm hand överlåter åt oss, för om de misslyckas så är ju inte felet deras..
Då ser det som att det är vårt fel.. Då är det "vi" som inte har sett till att portionera ut rätt mängd.. eller ha ransonerat.. Då är de vi som inte har sett till att de passat sina tider till provtagningar och läkarbesök.. Då är det vi som missat deras antabus..
Om du läser så ser du säkert själv hur tokigt det låter, när en vuxen människa kräver att partnern ska ta ansvar för deras mående och hälsa!
När tog din man ansvar för att du gick på cellprovtagning och mamografi? När såg han till att du fick tillräckligt med sömn, mat och vitaminer? Hämtade din medicin på apoteket när du var sjuk och såg till at du fick den på angivna tider...? när?
Nej, du inser att DET är ditt ansvar och ingen annans..
Så det lite tråkiga svaret är, att du får inrikta dig på DITT liv och på det du kan förändra, genom att förändra dig själv!
Honom kan du inte ändra på, såvida han inte vill det själv!
Vill han ta emot behandling eller sluta, så måste han också ta sitt ansvar för både det och sitt uppförande!
Har man ett förhållande så måste båda dra sitt strå till stacken.. För det är som en bekant sa en gång.. Man kan inte bara slänga in en näve frön i ett växthus, gå ditt var fjorte dag och pinka och tro att det ska bli nån skörd i slutänden..
Fortsätt gärna att botanisera bland trådarna och skriv av dig! Du kan också söka dig till Al-Anon som är en sammanslutning för oss anhöriga till beroende (de finns på massor av orter i Sverige!) Jag vet att jag lagt upp en tråd som heter Al-Anon info! I den finner du en länk till deras hemsida
kram / e

Alter ego

Hej alla!

Jag registrerade mig igår, dels för min egna nykterhet men även för min (nu tidigare) partner. När jag skulle skriva om hela känslokarusellen igår så gjorde det alldeles för ont. Tänkte att jag skulle ge det en ny chans idag och så såg jag denna tråd. Känner igen mig i det som beskrivs, elakheterna, humörsvängningar och ansvaret för en annan persons mående.

Som nykter alkoholist själv känner jag mycket väl igen mig i min tidigare partners beteende och det gör extra ont i mig. Jag minns själv tydligt hoten om att bli lämnad från mina anhöriga om jag inte slutade dricka. Jag minns hur det fick mig att må och känna och det var (för mig) inte positivt för min nykterhet. Jag var i stor utsträckning övertygad om att det var tomma hot och att om det inte var det så var jag beredd att förlora allt och alla för att få fortsätta dricka ifred.

Jag försökte dock, såsom min tidigare partner, att ändra på mig för deras skull såsom han försökt för min skull. Precis som du skriver så fanns det en del av honom som (för min och lite för hans egna) skull ville sluta och jag trodde på honom var gång han lovade. Jag stöttade så gott jag kunde med uppmuntran, bekräftelse och tog med honom på AA-möte. Sedan insåg jag det som tidigare skribenter här skrivit: Lika lite som jag kunde bli nykter för andras skull kan han bli nykter för min skull! Jag är dock övertygad om att han för stunden menade allvar att han ville sluta dricka.

1 vecka i taget gick det, då var det ok. Sedan kom lögnerna, lukten av alkohol (en kväll kom han hem så full att han mer eller mindre spydde på mig. Stank öl och spya men han försökte trots det förneka att han druckit en droppe alkohol) och precis som du skriver även rättfärdigandet av drickandet.

Dessvärre kom hans drickande med allvarliga konsekvenser för vår relation, hans beteende var rent ut sagt svinigt mot mig och andra människor vilket han stundvis (den veckan han var nykter) insåg och kände mycket genuin ångest inför...Då led jag oerhört mycket med honom, höll om honom och kände sorg för hans skull, på bekostnad av mina sårade känslor för vad han utsatt mig och andra för. En vecka senare var vi tillbaka på ruta 1.

Känslokarusellerna, omhändertagandet och hur jag gick runt och konstant kände mig som en slagpåse för hans humörsvängningar fick mig att må riktigt dåligt. Det dränerade mig på så mycket mental och känslomässigt energi att jag gick runt på helspänn och blev slutligen känslomässigt apatisk till mig själv och till honom. Ilskan och frustrationen försvann och kvar fanns bara rädsla och sorg.

Jag lyckades under lång tid bortse från hans drickande, hans beteende och konsekvenserna av det av den enkla anledningen att jag älskade och fortfarande älskar honom innerligt! Det blev dock för mycket på min bekostnad och på min nykterhet att jag bestämde mig för att lämna. Än idag behandlar han mig som sin känslomässiga slagpåse men jag försöker stötta honom om än på distans då jag flyttat ut. Det känns som om jag äntligen kan andas igen samtidigt som skuld och skamkänslorna över att ha lämnat tynger mig oerhört mycket!

Jag vill gärna tro att var människa måste få nå sin punkt, sin botten innan den kommer till insikt om att vilja förändra sitt liv. Dessvärre tror jag att det finns väldigt lite man som anhörig kan göra för att skynda på processen? Jag valde att lämna inte för att han snabbare skulle bli nykter utan för att jag inte längre klarade av att förhålla mig till honom utan att samtidigt förminska mig själv till självutplåningsgränsen. Någon sa till mig att man inte kan kontrollera vad andra människor gör, man kan dock kontrollera hur man väljer att förhålla sig till det.

Har ni testat att prata med en 3:e part eller testat AA-möte? Ibland är det kanske lättare att nå fram när det kommer från någon som inte lever i en nära relation till personen? Tycker ni är starka som orkat stanna kvar så länge, det bevisar kanske att det finns mycket annat gott i förhållandet? Önskar verkligen att jag hade haft er kämpaglöd! Skickar med massa styrkekramar till er och ser fram emot en uppdatering om hur det går för er!

Kram

etanoldrift

Och välkommen! Tack för att du orkar dela med dig av dina erfarenheter.
Ja vi är många olika individer, var och en med sin historia.. För min del slutade det med en separation och en skilsmässa..
Dock har vi fortfarande en viss kontakt.. Hos min fd har jag faktiskt gett upp hoppet att han någonsin ska erkänna ens för sig själv att han är beroende..
Som du kan läsa i mina trådar, så har det varit en rejäl berg och dalbana (som tog slut på min ork)
Den nyktra personen kan jag mycket väl tänka mig att umgås med.. Men att ge mig in i ett nytt förhållande.. Nej, det skulle jag aldrig våga!
Det har funnits alldeles för mycket lögner, undanflykter och smutskastning för att det skulle fungera.. Vissa personer kan man förlåta för deras beteende, men det betyder inte att tilliten som sådan är tillbaks..
Han ringer fortfarande ibland (eftersom resten av bekantskapskretsen samt syskonen tydligen sagt ifrån om hans "fyllesamtal") Det pendlar från "Inga problem, jag mår så bra, till bottenlös förtvivlan och stora offerkoftan..
I början tog jag åt mig och kunde gå och må dåligt i dagar över ett sånt samtal..
Nu har jag på nåt sätt hittat mitt eget lugn.. Jag kan ju ändå inte påverka..
Dessutom så brukar det visa sig bara ett par dar efter att han inte ens kommer ihåg att han ringt.. ännu mindre vad han sagt..
En del når sin botten, när de blir själva och inte har någon som "dämpar fallet".. En del fortsätter tyvärr, tills de supit ihjäl sig...
Önskar dig en god kväll/ e