Hej på er!

Är en 30-årig tjej som insett att det är något med mig och alkoholen som inte alltid stämmer. Hade en period jag drack för mycket, ensam ca 1 flaska vin om dagen. Hade precis flyttat till ett annat land och kände mig väldigt ensam. Efter ca 1 år tog jag mig i kragen, tog tag i vikten (hade gått upp mycket i vikt det året med) och sen tog jag också tag i mina studier. Satte som regel att jag inte fick dricka nåt förutom helgerna, vilket har funkat bra! Men sen blev det ca 1 flaska vin lördag och söndag. Det har som sagt funkat, men så bestämde jag mig för att ta en vit period. Höll upp 7 veckor och det kändes bra! Gick ut på restaurang och drack väldigt måttligt, så det kändes inte jobbigt. Men i fredags drack jag på ett sätt som jag kände inte var bra för mig, och även om inget hemskt hände så hade jag panik och ångest hela helgen, vilket jag lugnade ner mig själv med mer vin.. Jag vill (och tror) att jag kan dricka på ett sunt sätt, men framför allt är jag orolig för denna ångest alkohol kan ge mig. Det har hänt förr, och när det blir så känns det som att jag är typ allergisk. Jag får som en fysisk ångest, och har ingen kontroll på varken tankar eller kropp. Detta skrämmer mig såklart, även om det inte händer varje gång, så undrar jag ju vad som händer?
Jag är mig själv igen nu, men vill inte dricka på ett tag, och om jag gör det vill jag inte vakna upp som "Skriet" dagen efter. Har väl haft på känn ett tag att jag och alkoholen kanske inte alltid är en match in heaven, kollat in här, och nu bestämt mig för att dela med mig. Också att jag vill förstå mig själv och relationen till alkohol på ett bättre sätt. Känns som det finns många i samma och annan sits, men att det är ett fint forum! Håll ut och kram på er!

Skriet

PS. När jag skulle skriva in mig för ett par dagar sen var det nåt knas på forumet. Så om det finns 500 ex av tidigare trådar nånstans så ber jag om ursäkt, men den gången var det forumet som kollat för djupt i glaset och inte jag! ?

Holistic

Hej!

Jag är en ung tjej som började dricka för mycket när jag flyttade utomlands. Bra jobbat att du lyckades skära ner på alkoholen och endast dricka på helgerna. Varför drack du för mycket i fredags? Genom att förstå orsaken kan det bli lättare att dricka måttligt. Jag har också fått ångest av alkohol och jag har läst på för att förstå vad som händer med kroppen. När man dricker alkohol frisätts olika må bra hormoner som gör en lugn och glad. Man kan få ångest dagen efter eftersom kroppen har använt upp en del av sina må bra hormoner. Man kan även få fysisk abstinens dagen efter i form av hjärtklappning. Detta beror på att alkoholen har gått ur kroppen och kroppen skriker efter mer alkohol.

Hälsningar

Skriet

Tack för svar Holistic!
Ja, jag tror att det har mycket med att göra när det kommer till sociala sammanhang som jag egentligen inte känner mig bekväm i. Har bestämt nu, lite för mig själv, att lita på min magkänsla innan jag tar mig ett glas. Har jag en dålig känsla innan så vill jag kunna tacka nej- antingen för alkoholen eller hela sammanhanget. Det är det jag tycker är svårt, eftersom alkohol oftast lugnar om man nervös, men slår tillbaka 1000 gånger dagen efter. Så det blir en lurig sitts, iaf för stunden, och speciellt i ett nytt land med så mycket annat att anpassa sig till.
Hur upptäckte du att du började dricka för mycket eller på fel sätt? Hur dricker du idag? Eller dricker du inte alls?
Jag brukar inte ha hjärtklappning eller abstinensbesvär, så tror inte det är det. Mer en ångest som inte vill ta slut och som dövas bäst (?) av ett glas vin dagen efter.. Nåja, vill som sagt få ett bättre förhållande med alkohol, om det betyder helnyktert eller inte, innan det blir ett större problem!
Tack igen för svar, satt precis här och fick lite ångest över Fredagen :)

Holistic

Hej!

Varsågod. Jag förstår dig. Jag blir mer social när jag dricker och det blir lättare att ta kontakt med nya människor. Det låter bra att du ska försöka lita på din magkänsla. Hur mycket alkohol drack du i fredags? Vilken mängd alkohol brukar du få ångest av? Nu i efterhand har jag insett att måttliga mängder alkohol (2-3 glas) gör mig lugn och extra social. Problemet är att när man väl har börjat dricka så vill man fortsätta, haha.

Jag fick ångest av att lämna vänner, familj och tryggheten i Sverige. Jag började därför dricka för mycket. Min alkoholkonsumtion gick från 15 glas per vecka till 30 glas per vecka. När jag kom till det nya landet hade jag erlagt ett dåligt dryckesmönster och jag fortsatte i samma veva. Idag dricker jag 10 glas per vecka och jag mår mycket bättre.

Ok vad bra att du inte har abstinensbesvär och hjärtklappning dagen efter. Det är otroligt duktigt av dig att dra i bromsen nu istället för om några år.

Hälsningar

Zinga

Jag känner igen mig i din historia! Drack mer o mer i en dålig o lätt destruktiv relation. Skilde mig o kom hem sent på kvällen fr jobbet. Slappnade av med ett glas vin...eller om sanningen ska fram, 1 flaska vin. Insåg att det höll på att gå o väldigt mkt fel håll o sökte hjälp. Hade lång vit period o höll efter det bra i ett par år. Nu är jag väl där igen.. Jag förstår din ångest o att det även finns en oro o undran i allt. Det är bra att du tar tag i det o är ärlig mot dig själv, det kommer du långt på!

Skriet

Tack för era kommentarer Holistic och Ziga!!
Var orolig innan jag skrev in mig här att jag skulle förstora mina problem och verka fjantig, men så mycket skönare att prata om sånt här med folk som fattar, och som jag inte råkar oroa med mina tankar. Min man är nog inte så orolig egentligen, men jag har märkt att han peppar nyktert, och jag vet att han vart orolig för mig i helgen även om han inte vill säga det rätt ut. Känns som att jag ska ta det på allvar ändå allt det här för att inte utveckla nåt värre.

Ja, Holistic, jag var ensam, arbetslös, hade (såklart, när man är helt ny) inga vänner och inget sammanhang. Mannen däremot kastades direkt in i arbetsliv etc, då det var därför vi flyttade. Det gjorde ju att jag kände mig ännu mer ensam, och så tror jag att om vi typ bråkar, eller har toppar och dalar, som alla par har så blir det en annan stress för man är så utelämnad åt varandra. Nu mår jag som sagt mycket bättre, har skolan som jag älskar, vår älskade hund, men istället har mannen börjat längta hem lite. Tror också jag hade ett "festligt" och socialt beteende innan, som innefattade alkohol, och när man flyttade och var där med sig själv och vinet blev det så tydligt.

Hur som helst, jag vill inte att alkohol ska styra mitt mående, varken varför jag dricker eller hur jag mår dagen efter.
Jag har aldrig gillat starksprit (även om jag fick ca 1,5 drinkar i fredags) och fattar ju att det var det som bidrag till hur jag mådde. Tror också att jag blev lite skrämd, dels pga hur och varför jag drack och ångesten jag fick dagen efter :( Vet hur du menar Zinga, länge tänkte jag att deg var ett sätt att "unna mig" men att det snabbt bara blir en obehaglig vana, när jag fattade det började jag bli misstänksam! Vad gjorde att du föll tillbaka till gammalt beteende Zinga?

Igen, tack så mycket för era kommentarer! Känns så skönt att prata med folk som fattar vad för tankar man kan behöva brottas med ibland!

Skriet

Idag är det Fredag, solen skiner, och jag tänker på vin. Inget farligt och inget jag känner att jag inte kan hantera men ändå. Jag vill ju komma bort från att fredag=vin och ändå känna lite helglyx eller vad man ska säga.
Drack ju som sagt inget vin på nästan två månader, och har heller inte nåt hemma.
Min tanke är ju inte att bli helnykterist, men ändå vara den i kontroll. Låta mig styra vinet och inte tvärtom. Om ni fattar?
Därför är det viktigt tror jag att jag bryter gamla vanor, hur ofarliga de än må vara, så att de inte blir farliga i längden. Det där med magkänsla som jag skrivit om tidigare!
Jaja, lite tankar om hur det rör sig i mitt huvud en dag som denna, hoppas alla får en fin helg och att ni känner er i kontroll med tillvaron!
Om inte, kom ihåg att de riktiga genierna är de som kan hantera och leva i kaos! ?

Holistic

Hej!

Varsågod. Det låter som en bra idé. Att din man är lite orolig visar att han bryr sig om dig. Jag förstår hur det känns att flytta till ett nytt land och börja om från början. Jag är glad över att har etablerat dig och att du mår bättre. Det var samma sak för mig. I början drack jag endast med andra på middagar och fester. När jag flyttade utomlands började jag förfesta själv innan jag drog till en klubb eller bar.

Det är bra att du har reflekterat över ditt beteende och din relation till alkohol. Ja, jag tror att det kan vara bra att bryta gamla vanor. Vad tycker du om att göra på fritiden? Tidigare gick jag ut med mina kompisar nästan varje helg. Mitt nyårslöfte var att skära ner på helgfestandet och det har gått ganska bra. Jag har försökt att hitta alternativa aktiviteter till festandet. Jag har börjat gå på bio, stand-up comedy och yoga. Genom att hitta på roliga aktiviteter på helgerna känns det inte lika jobbigt att avstå vinet.

Kram

Zinga

Ja du skriet, livet går upp o ner o så även måendet.. Jag drack/dricker av många olika anledningar, en del mindre bra än andra... Min hjärna o belöningssystem är förstört när det gäller alk. O dricker jag för snabbt o känner berusning är jag fast, då kan jag inte sluta utan hela flaskan vin försvinner. Att känna lugnet när jag dricker vin är ngt jag alltid är fast i. Jag vill inte heller sluta dricka vin, men under kontrollerade former. Fungerar under långa perioder till det är dax igen för en uppryckning . Vet inte om det är hållbart i längden, det får tiden utvisa.
Därför tycker jag du är klok i det du gör nu o i den insikten du verkar ha!

Skriet

Tack för era kommentarer! Det blev inget vin på fredagen, men jag hade det jättemysigt ändå och somnade med man och hund framför tv:n i soffan med Colaluddiga tänder? Detta är mitt nya projekt lite, att det inte behöver vara vin på helgen eller för att det ska vara mysigt och bekvämt, och det kändes som jag lyckades. På lördagen köpte jag vin, som jag även skulle ha till matlagning dagen efter. Var rädd att jag inte skulle hålla det, men vet ni! Jag drack två glas på lördagen, hällde upp ett tredje glas, tog en sipp, tänkte är det värt det? Kom på nej, och hällde tillbaka det! Tror inte jag hade gjort så för ett tag sen, då blev det nästan tvångsmässigt att dricka upp. Så dagen efter hade jag både vin i maten och ett glas som räckte under kvällen! Kändes superbra och kontrollerat! ?
Ja, Zinga, jag vet precis hur du menar och det är det jag vill försöka komma ifrån. Inte bara ur hälso/risk för beroende faktorer, men också för att lära känna känna sig själv och vad det är som styr egentligen. Om det inte låter för luddigt?
Holistic, jag lägger mycket tid på min hund och sen har jag mycket i skolan, träffar vänner och så umgås jag ju med min man också såklart! Det som är jobbigt är väl när vinet blir symbol för att slappna av/lyx/ unna sig/trösta sig. Detta med eller utan andra. Kändes ett tag som att jag och vinet fick en egen relation eller vad man ska säga, att det blev som en symbol och snuttefilt på nåt sätt. Har inte stenkoll än på min relation till alkohol men hoppas komma fram till nåt bra i mina funderingar. Och är ju säker på att jag inte vill vakna med en sån där alkoholångest som förra veckan, så det är ju nåt som är säkert iaf! Blev nog jäkligt skraj för att vara ärlig ?
Hur går det för er?
?

Sundare

Ja ibland behöver man kanske bli sådär skraj för att vakna upp. Alkoholångest är inte roligt!
Läser och hejar på Skriet, starkt att du sa Nej!
<3

Holistic

Varsågod. Bra jobbat att du lyckades dricka måttliga mängder! Finns det något annat sätt för dig att slappna av utan vin? Den här veckan har gått sådär och jag tänker försöka vara nykter under helgen.

Zinga

Jag förstår, inte så luddigt ?, kanske för att vi alla här har samma problematik .starkt av dig att du kunde begränsa antal glas! ?
För mig spårade det i helgen o var på krogen både fredag o lördag o kan nog erkänna att jag drack väldigt omåttligt=ångest o åter ångest idag!