Hej.
Jag är ny här och hoppas att kunna ta tag i mitt drickande nu. Jag är bakfull och har ångest i dag efter en middag igår hemma hos vänner då jag mot slutet blev för full och minns inte resan hem. Måste haft minneslucka på nån timme. Jag dricker inte varje dag, ibland inte ens varje vecka. Men jag har vad man nog kallar för ett "riskbruk". Hoppas komma i kontakt med andra som har samma beteende. Några gånger om året blir jag så full att jag får rejäla minnesluckor, mår urdåligt dagen efter, lovar mig själv att det aldrig ska hända igen men åren går och jag lyckas inte ändra mig. Har haft det så här i nästan 15 år. Min mamma är nykter alkoholist. Jag vill lyckas med en varaktig förändring. Jag tror inte jag vill sluta dricka helt men tänk om det gick att hålla det på en ofarlig nivå? Om det ens finns någon sådan? Vad tror ni?

PP

Välkommen in i värmen! Här kommer du att få dela erfarenheter lära dig mer om ditt drickande genom andras berättelser, och även
skriva ner dina egna tankar. Forumet är en riktigt bra plats för stöd i en förändring. Förutsatt att viljan finns. Om det går att förändra utan att sluta?
Inte vet jag ;-) Själv valde jag att eftersträva helnykterhet då jag drack dagligen. Hur det är för dig kan du nog bara själv svara på. Men om det återkommande händer en massa knas och du mår dåligt av det, så kommer förr eller senare tidpunkten då vi bör fundera på om det faktiskt är värt kampen att fortsätta försöka "normaldricka". Om det nu överhuvud taget egentligen är normalt att dricka?!

Lycka till!

//PP

Hej PP och tack för välkomnandet! Ja, får se hur/om det går att "normaldricka". Jag tror det men kommer att dela med mig av mina erfarenheter och farhågor här. Har en kommande utmaning om några dagar när det är AW med jobbet, en risksituation för mig som har gått dåligt förr men senaste gångerna har jag lyckats stoppa efter ett glas eller inte druckit alls. Och det brukar vara lättare med en färsk baksmälla i minnet.

/Allva

Jag hör till de som försöker dricka ibland. Vårt drickande har sett olika ut dock, eftersom jag i princip aldrig druckit mig för full ute. Nu när jag sällan dricker så vill jag försöka hålla det på en väldigt bra nivå ute. Men det är en balansgång detta att dricka märker jag tydligt. Eftersom omdömet grumlas av alkoholen och det finns en längtan efter fyllan ändå, även om jag inte varit så förtjust i just fyllan mest i att sova.
Om det nu känns nödvändigt för dig att dricka så är det bra att ha en plan för kvällen. Se till att dricka vatten till. Ibland är man så jäkla törstig från start och när man häller i sig för fort tappar man snabbt omdömet. Då är det tufft, för när man når en viss nivå är det svårt att kontrollera sen. När jag var yngre så blev jag alltid så sjuk av alkohol, innan jag blev "roligt full", så jag var tvungen att skapa strategier för att inte börja kräkas och då höll jag det på en lämplig nivå. Varannan vatten är ju en sån. Ingen a efter 12. Ingen starksprit!!! Och högst 3-4 enheter på en kväll. Så såg den strategin ut. Jag fick betala ett högt pris dagen efter om det blev mer än så. Jag tog med halvflaskor om jag hade egen dricka el bjöd bort. Målet var att inte få i sig för mycket. Funkade för det mesta. Bara vatten efter 12 var viktig för mig. Lycka till på aw!

Tack Sisyfos! Ja strategier är det som gäller. Problemet är att när det gått en tid så släpper jag det här med strategier. Det vill jag undvika den här gången. Det är min stora utmaning. Att inte släppa taget efter en tid. Att skapa varaktig förändring. Jag gick hos en alkoholterapeut tidigare, typ 7 år sen. Hon ansåg att jag borde satsa på att sluta dricka helt, jag höll inte med. Men hon var bra och jag har kvar bra motivationspapper som jag ska plocka fram, ha dem synliga och titta på varje vecka. Hur gör man för att inte låta sig själv glömma risken?
I dag bakfylla dag två med lätt ångest och känsla av uselhet. Skam. Jag känner mig genomsunkig.

Allt eftersom dagarna går sedan senaste fyllan så bleknar ångesten och obehagskänslan. Det är allt för lätt att glömma. Ikväll ska jag ta fram mina motiveringspapper inför morgondagens AW. Jag är väldigt säker på att det kommer att gå bra. Men, om några veckor finns en stor risk att det går åt skogen igen. Om jag inte tar mina problem på allvar.

Jag är påväg hem nu efter AW m jobbet. Det gick bra. Jag drack ett glas vin till maten. Men hade lätt kunnat låta det skena iväg till flera glas, om det inte varit så att jag känt mig så låg och att sviterna efter i lördags satt kvar. Hade hjälp av huvudvärk också. Plus att två till i sällskapet var nyktra. Så den här gången gick det. Men jag kan aldrig luta mig tillbaka. Risken att det skiter sig finns alltid där. Min man är alltid lite orolig när jag är ute på egen hand, att jag ska dricka för mkt. Det har ju hänt ett antal ggr genom åren att jag kommit hem och knappt kunnat låsa upp dörren själv, somnat med kläderna på osv. Helt väck.

Lovinglife

Hej. Också ny här och har inte riktigt hittat en tråd som passar mig. Här känner jag igen mig i att jag vill gärna dra ned men inte sluta helt. Tar gärna ett glas till god mat och lite prat men inget mer. Har senaste åren sedan barnen flyttat ut hakat på vardagsdrickandet och Box-trenden då min man dricker gärna varje kväll. Har försökt tidigare att var A-fri i veckan och bara ta det lugnt på helgen. Inser att jag behöver stöd för det. Har varit magsjuk denna veckan så det inte varit frågan om ens ett glas vin. Bra början! Aldrig nåt ont som inte har nått gott med sig!

Hej Lovinglife!
Min helg har varit nykter, hur var det för dig? Nu kommer jag inte ha några problem på ett tag, tills nästa tillfälle att"fira" kommer, om ett par veckor när vi ska gå ut och äta middag, födelsedagsfirande. Risktillfälle. Jag ska försöka hänga kvar på detta forum och fortsätta skriva då och då, anstränga mig för att inte glömma, inte luta mig tillbaks. En vecka, en månad i taget. Tänk vad skönt det vore att för alltid slippa dagen efter-ångest (eller snarare veckan efter-) och minnesluckor.

olut

Hej allesammen! Registrerade mig idag. Bakis 28-åring.
Precis som Allva med flera i denna tråd vill jag dra ner på drickandet, inte sluta helt. Det måste ju gå på något sätt! Tack Sisyfos för bra tips!
Jag dricker mig full varannan dag ungefär, blir galen på mig själv i bakfyllorna. De dagar jag vaknar nykter och känner mig fräsch börjar jag, smått undermedvetet, planera för kvällens öldrickande. "Om man skulle nöja sig med ett fyrpack folköl ikväll kanske? Bara jag inte dricker mig full är det väl lugnt."
Men det går alltid åt pipan.
Att bli medlem här är det första och enda steget jag nånsin tagit. Funderar på att påbörja förändringen med en vit månad. Få lite tid att tänka och lägga upp en strategi. Har haft några få kortare nyktra perioder tidigare.
Det kommer bli jävligt svårt. Jag har 30 flaskor hembryggd öl som står och retas med mig i skafferiet. Jobbar i den mest alkoholiserade branschen av alla - restaurang. Och spelar rock och krökar med mina vänner två gånger i veckan.
Herrejisses, ok, nästa öl 1 maj!
Puss på er.

Hej!
All pepp till dig för att du tagit dig hit och funderar över förändring. Jag tror att du klarar det även om det blir tufft. Du kanske kan se det som att testa nåt helt nytt i livet, lite spännande liksom? Det är nog bra att som du säger lägga upp strategier för hur du ska distrahera dig själv när frestelsen uppstår. T ex alternativ dryck (jag tycker att det finns god alkoholfri öl), att kanske tänka "jag väntar en kvart" när suget sätter in. Gör en lista över fördelar med att vara nykter. Kanske ge bort lite av ölen som står där hemma?
Bakfylla är det värsta som finns, jag vill verkligen aldrig mer uppleva det. Men jag är också ny här och ingen expert alls. Men som sagt, pepp på vit månad!

olut

Tack för svaret, och tipsen! Ja, Mikellers alkoholfria öl Drinkin in the Sun! Kanske köper några till helgen, lär ju hamna i drickande sällskap som vanligt.
Imorgon blir dag 4 för mig, fnuttigt kanske, men framsteg! Suget smyger sig på varje dag. Ska bli fantastiskt skönt att slippa bakfylleångest och skuldkänslor några veckor till, sen ska jag ge mig f*n på att dricka som en ansvarsfull vettig människa.
Hur går det för dig, och alla andra i denna tråd, förresten?

Bra jobbat med fyra dagar! Hur går det att stå emot nu under helgen? För mig går det bra än så länge, blev bara ett glas vin förra veckan men det kickade direkt igång en lömsk eufori som jag gärna försvunnit in i men tack vare färska minnen av vidrig ångest så avstod jag. Har känt ett gå ut-sug i dag men kändes skönt att avstå. Har en fest som jag ser fram emot om några veckor men vet verkligen inte hur jag ska göra med alkohol då. Vill inte avstå från festen även om det vore enklast. Det tuffaste vore att gå och vara helt nykter. Jag skulle känna mig så nöjd dagen efter. Men en annan del av mig tänker att kanske bara två glas vin... Men det är väldigt risky. Och jag vill inte tappa taget den här gången. Det vore så skönt att visa för mig själv att jag inte behöver upprepa samma misstag.

olut

Härligt att det går bra för dig! Du kanske skulle testa att gå på festen nykter. Är det enklare än att bara ta två glas? För mig skulle det vara det tror jag.
Har varit ute ett par gånger sen sist, och druckit Tonic, och haft det riktigt okej faktiskt. Den där första enda ölen existerar inte i min värld. Hur som helst, gör dig själv stolt, med (lite) eller utan vin!

Vad duktig du är Olut, med tanke på att du druckit dig full varannan dag förut! Bra jobbat, blir du ofta frestad, med tanke på branschen du jobbar i? 'Har du alltså varit nykter sen du loggade in här? Hur är planen framöver?
Det är en knapp månad sen jag drack mig full med minnesluckor och enorm efterföljande ångest. Sedan dess har jag druckit ett glas vin vid två olika tillfällen, på krogen, till mat. Igår var jag ute med vänner, åt och drack 2 st 33 cl mellanöl, ett medvetet val istället för vin. Det var gott och jag hade lätt kunnat halsa första flaskan (vilket jag inte gjorde). Det var inga större problem att sluta efter andra flaskan. Troligen hade jag klarat mig lika bra utan. Humöret är sisådär just nu, känner mig låg, orkeslös och har en förkylning som aldrig går över. Självförtroendet inte på topp. Men det känns bra att titta in här, inte glömma, inte släppa kontrollen. Nästa festliga tillfälle kommer nästa vecka med min kille. Vi ska resa bort ett dygn, äta god middag och jag skulle gärna ta ett glas vin, max två. Jag är medveten om risken och fortsätter fundera på strategi. Känner ingen längtan efter onykterhet men ett glas bra vin vore gott och festligt. Vi får se. Och så har jag ju den där festen om ett par veckor. Vore skönt att vara i stort sett nykter då, dvs ta ett glas välkomstbubbel och sen inget mer. Brukar inte "gå igång" på bubbel. Hoppas det går bra för er andra!
Over and out.

mattiasheja

Kan du inte få hjälp av din kille så att han håller efter dig i drickandet? Jag tror att om jag hade någon hos mig på kvällen som tittade på mig med ont öga när det känns som dags att ta fram ölen så skulle jag kunna låta bli.

Jodå mattiasheja, jag har rätt bra hjälp av min kille, han har koll. Så hur har det gått för mig då? Jag har det tufft mentalt just nu, mycket som händer runt mig som är jobbigt. Drickandet i helgen har sett ut så här: 1,5 glas vin i onsdags, 3 glas i torsdags-var sugen på mer men gick bra att pausa en stund och sedan avstå, fredags 1 grogg + 1 glas vin och samma på lördagen. Det känns rätt ok tycker jag. Nu är det dock fest snart, ett stort risktillfälle. Vore bra att hålla linjen jag tänkt förut, dvs enbart välkomstbubbel och sen inget mer. Jag måste tänka på min psykiska hälsa nu, har inte "råd" att riskera att må sämre. Hur går det för er andra?

Nu är det en dryg månad sedan som jag drack mig jättefull, hade lång minneslucka och mådde apdåligt lång tid efteråt. Har druckit sedan dess men inte tappat kontrollen, inte druckit på ett ångestskapande sätt. Men nu kommer det flera festliga tillfällen och då blir det lurigt. Jag känner inget stort sug men det innebär inte att jag är "safe". Det finns många fördelar med att vara nykter t ex vid kommande tillfälle imorgon: 1. Jag är fräsch på jobbet på fredag. 2. Jag slipper ångest. 3. Jag kan känna stolthet över att inte ha tappat kontrollen. 4. Med stolthet kommer bättre självförtroende. 5. Jag slipper bli tröttare än jag redan är och har varit sedan länge. Ska ägna kvällen ikväll åt att lägga upp en tydlig strategi, har tyvärr lite svårt att bestämma exakt hur jag ska göra, vill ju ta typ ett glas bubbel och ett glas vin, inget mer.

Jag kommer skriva här om hur det går för mig. Om någon har en minut över, tar jag gärna emot pepp och/eller handfasta råd. Tack :-)

Just det där att dricka mig för full ute har inte varit mitt problem, så mina råd är kanske inte de bästa. Men ända sen jag började dricka så var jag alltid väldigt försiktig. Jag mådde så dåligt dagen efter om det blev för mycket. Det jag gjorde då och ofta ff gör var att sluta dricka efter ett par glas. Varannan vatten. Dricka långsamt, ingen a efter 00:00, bara vatten då. Ingen sprit, 4:or om det var drinkar, inga 6:or. Det där är en vana som sitter rätt djupt eftersom det alltid varit så och det nog räddat mig nu också när jag fick problem med a.