Hej! Jippie nu har jag varit helt nykter snart en hel vecka!
Det var länge sedan jag var nykter så länge. Mitt drickande har snittat på en dagsranson på 1,5 flaska vin + 4-6 starköl varje dag i säkert 10 års tid. Innan dess låg jag på 6 burkar 4,5 % cider per dag. Började dricka destruktivt när jag var runt 20 år och sedan har bara åren rullat på... Idag är jag snart 40 år, inga barn men sambo och har heltidsjobb som jag alltid skött.

Det har varit en tuff nykter vecka med hemsk abstinens, nattsvettningar, men jag har en stödklinik med underbar läkare och terapeut jag får hjälp/stöd från samt läkemedel för att bli nykter; bland annat antabus, campral, naltorexol och nu i början octascan (benzoider). (Nu stavar jag kanske helt fel gällande läkemedelsnamnen).

Ja det var lite om mitt nuläge. I morgon ska jag ta blodprover och ta antabus igen. Tacksam att jag får hjälp. Det slår mig nu hur mycket tid jag har "över" - tänkte att om jag skriver och läser här på forumet så går det kanske lite lättare...

Just nu vill jag bara ta en dag i taget. Jag har satt upp som första mål att klara av att vara nykter i 10 dagar. Men suget finns ju där. Undrar om det någonsin försvinner. Nu tänker jag på alkohol ca 80-90 % av den vakna tiden. Jag drömmer om att jag dricker.

Vad bra att du sökt hjälp, och att du får hjälp. Suget försvinner ofta succesivt. Jag kan bara tala om hur det är för mig och det ser säkert olika ut. Tips för den första tiden: Var egoist dvs gör det du mår bra av när det gäller sömn, mat,dryck, godis, annat ätbart, vänner och umgänge. Undvik saker som förknippas med A. T ex vissa vänner, viss mat, vissa glas, vissa ställen osv. Tänk och läs mycket om andra i samma situation, det finns filmer på Youtube som handlar om alkoholmissbruk. Det finns meditationsfilmer som kan hjälpa och distrahera. Jag tror du kan komma på själv vad du är intresserad av att läsa om och att titta på. Ha inget med A att göra nu i början. Dvs inga fester eller kalas med A. Absolut ingen A hemma. Du har fått en del mediciner och det blir ju också ett stöd. Jag hoppas och tror på dig och din nykterhet .Detta är ju mina råd, så ta bara det som passar.. Kram på dig <3

Res

Hej miss lyckad,
Tack för dina kloka ord och bra råd. Jag undvek faktiskt att umgås med några vänner i helgen då det alltid ska drickas i mängder.
Jag höll på att bli tokig ett tag pga abstinensen och började böla hos läkaren. Jag sa att om det är såhär det känns att vara nykter - så kommer jag inte orka stå ut med den här känslan som bara har beslagtagit hela kroppen - som en stor jätte som slänger omkring med mig. Då sa läkaren till mig att det jag upplever just nu är inte nykterhet utan jag är i abstinensfas, dvs det är som om jag har feber, influensa, frossa, ångestattacker o.s v
Jag litar på läkarens ord om att det kommer kännas bättre. 10-14 dagar sedan ska det för de flesta klinga av...
Det hjälper oerhört att läsa på det här forumet och jag blev så glad och tacksam för ditt fina svar! :)
När det var som värst gick jag ut och gick i flera timmar - för att ha något att fokusera på. Klarade inte av att ens läsa i en bok eller se en film -
Det känns som om jag håller på att vakna upp från en bubbla som jag levt och isolerat mig i under så många år... Jobbat och sen direkt hem och dricka vin/öl i smyg har varit mitt liv så länge nu. Vad har jag sysslat med egentligen? Mycket för att döva ångest. Alkoholen ledde till ännu mer ångest och sådär har jag underhållit mig själv :/
Det känns så härlig att landa i en tanke och önskan att få resa iväg, lämna från allt det där - trots att jag emellanåt känns som om jag håller på att bli tokig
Kramar tillbaka <3

Fidoli

Själv har jag lyckats vara nykter hela dagen idag, trots att jag i princip stått i hallen med skorna på tre gånger för att gå och köpa öl.
Men har lyckats hejda mig (vet inte riktigt hur...)

Nu blev jag superinspirerad av dig att fortsätta! Tack!

Res

Vad glad jag blev att jag kan ge dig inspiration. BRA, stå emot ölen.

Nu redan efter 1 vecka ( i morgon) helt nykter kan jag för korta stunder känna eller snarare förnimma glimtar av en storslagen glädje och harmoni som plötsligt slår emot mig. För att jag i nästa stund stångas med abstinens, frustration, ångest, svettningar igen...
Jag låter mig ändå vägledas av de där korta glimtarna av lugn och glädje. Jag följer dess väg.
Vi kan bli fria!
Ha en fin afton - vi stångas tillsammans mot det mörka och falska när A försöker kidnappa oss! Kraftkramar!

Antabus har hjälpt mig oerhört mycket. Det tar inte bort suget men känslan av att man inte kan dricka pga just medicinen gör suget försvinner ganska snabbt. Mitt tips är att skaffa/återuppta en hobby eller ett fritidsintresse som man kan göra istället. Tiden går snabbare och man har annat än a att tänka på. Suget försvinner. Första tre dagarna när absitenensen är som värst är inte kul. När första veckan har gått är det mesta borta och efter 14 dagar ja då har man ingen abstinens kvar. Dock kommer suget att trigga dig och då måste du vara alert på dessa signaler. Imponerad av dig att bryta efter 10 års supande. Bra jobbat.

Res

Tack för fina tips aeromagnus!
Yes, nu påbörjar jag min andra vecka i nykterhet. Ja, jag förstår ju nästan inte att jag har druckit under så lång tid - det är ju snarare 15 år som jag har druckit mer eller mindre dagligen. Var i morse och tog en ny dos antabus och träffade min rådgivare - och fick bra stöd och vägledning. Jag håller absolut med om att Antabusen tar bort en del av fix-idén kring alkohol. Jag kan ju omöjligt dricka med så mkt antabus jag har i kroppen för närvarande -det blir lugnare med alkoholtankarna i huvudet. Fritidsintressen är nog ett effektivt och givande bot mot sug och tankar kring alkoholen.

Jag har alltid gillat att jogga - det kanske jag kan ta upp lite mer seriöst.. ..Doktorn sa dock att jag skulle ta det lugnt med motionerande nu när jag har så mkt alkohol i blodet - skulle vänta tills i slutet av veckan - annars kunde det visst vara skadligt för hjärtat. Promenader gick dock bra. Idag har jag förutom jobbet varit ute och promenerat runt i 2 timmar. Kokade en mustig grönsakssoppa till middag och suget avtog an aning. Märker att jag sitter och spänner käkarna och är lite på helspänn. Dricker mängder med mineralvatten - jag är ju så van att hälla i mig så mkt vätska (i form av vin/öl).

En annan sak jag lägger märke till är att jag har lite mindre ångest och är mindre nojjig.
Ja nu har jag plötsligt ca 6-7 h mer per dag att hitta på att göra saker på - den tid som jag dagligen lagt på att införskaffa, dricka och återhämta mig från alkoholens alla cykler. Vad har ni andra för förslag på fritidsintressen?

Svettades inte lika mkt i natt som tidigare nätter. Alltid något. Men jag drömde att jag var på bröllop och alla var fulla inklusive jag själv som skulle hålla ett bröllopstal - och mindes inte vad jag skulle säga. Vaknade upp och trodde först att drömmen hade hänt på riktigt. Vart så glad och lättad när jag snabbt insåg att det bara varit en mardröm.

Kramar och kraft - heja alla kämpar och hjältar <3

Res

Snart har jag uppnått mitt första mål - att klara av 10 nyktra dagar. Känns riktigt upplyftande! I morse promenerade jag till jobbet i regnet. Hade sovit i 10 h utan nattsvettningar - fick faktiskt höra att jag såg "pigg ut". Oj! Länge sedan någon sade något sådant positivt till mig...
Efter jobbet stack jag ut direkt på en väldigt långsam joggingtur. Hade absolut ingen lust innan jag gav mig av, men jag gjorde det ändå. Solen tittade fram och jag sprang längs vattnet, hamnen och båtarna. Tänkte att "resan" är en del av livet. Kom hem vid strax innan 20, duschade och ätit middag + massa bubbelvatten. Känns som en bra dag. Har inte tänkt lika mycket på alkohol idag. Tvättmaskinen brummar i bakgrunden. Jag känner mig lugn, mätt och trött efter joggingturen. Det kändes renande att röra på sig. Sprang förbi en krog/uteservering och såg dimmiga blickar. Vart inte sugen - konstigt nog.
Tacksam att dagen flutit på utan större besvär. Kanske kommer senare ikväll (?) Ja, då får jag ta det då.
Hoppas ni har haft en fin dag! Kram och kraft!

Visst har man mycket tid över och när alkoholen helt lämnat kroppen kommer du spralla av energi. Kan ju säga att jag provat att dricka på antabus. Höll på att bli min död. Röd som en kräfta, svidande hud i ansikte och på ryggen. Kraftig dunkande huvudvärk och hjärtklappning. Så om du ens tänker tanken att prova så NEJ!!!

Res

Jag lider med dig aeromagnus när jag läser dina rader, stackars dig som utsatte dig... men jag förstår, suget får en att göra helgalna saker. Hur kan vi bli så totalt orädda om oss själva?

Jag tror jag är så trött på mitt eviga drickande att Nu får det vara Nog. Läste här inne på forumet någon som uttryckte det så klokt att det gäller att "totalt släppa helt greppet helt kring alkohol". Det får mig att minnas en tid då jag alkohol var väsenskilt från min hela uppfattningsvärld.
När jag var yngre - då fanns inte i min världsbild att dricka alkohol.

Jag har en missbrukarpersonlighet. Allt eller inget. Svart eller Vitt. Om jag kan vända energin på ett bra sätt - så kan det nog bli bra. Om jag väljer att vända det mot det mörka så kan det nog bli riktigt illa. Jag har inte varit rädd om mig. Har nog inte tyckt jag varit värd det.
När jag sökte hjälp mot mitt alkoholmissbruk tyckte jag dock inte direkt att jag hade "problem" med alkohol, bara att jag kanske drack lite för mycket - men jag skulle ju börja i morgon - eller nästa vecka. Jag försökte flertalet gånger sluta på eget bevåg. Men efter 1-2 dagar blev jag som tokig och rusade till systemet. Det var då jag började inse att jag någonstans kanske hade problem ändå.

När jag fick reda på att jag drack motsvarande 19 enheter per dag ( typ en flaska starktsprit) - så vart det så groteskt! Hur hamnade jag här? Jag som trodde jag var så ordentlig och skötsam. Snacka om förnekelse.
Idag har det gått bra med alkoholen. Har tagit 10 mg octascan, 3 st Campral. Glad och tacksam att jag får hjälp av er härinne och min läkare och rådgivare. Ska på möte på fredag för nya doser Antabus. I helgen har jag planerat att springa med några träningsglada vänner och sedan gå ut och äta på restaurang - ska bli kul, självklart blir det alkoholfritt. Hoppas inte det kommer bli för mkt frustationskänslor utan att jag också har möjlighet att kunna njuta av en ledig helg.
En dag i taget - kram och kraft!

Res

Drömde även denna natt om alkohol och fylla, mardrömmar. Enda skillnaden var att jag var nykter i drömmen och alla andra fulla. Kände vanmakt, att jag inte kunde nå fram till människorna och konversera.
Vaknade med hjärtklappning och var så glad att jag inte har alkohol i blodet. Dagen har varit fin och lugn, inget sug efter alkohol. Har dock haft huvudvärk och mått lite illa. Hopas jag inte håller på att bli förkyld eller ngt....
Passerade krogar och systembolaget på vägen hem från jobbet. Tyckte det var skönt att slippa. Att bara gå förbi. Passera. Ingen sorg eller längtan. Är förvånad - det kanske känns annorlunda i morgon em då "alla" tar helg och går med systemkassarna?
I morgon ska jag fylla på med antabus igen och träffa min rådgivare.
Kram och kraft!

Res

Har träffat rådgivaren och fyllt på med antabus - så helgen är förhoppningsvis säkrad. Gav mig ut på en jogg i regn och sol om varannat. Nu har jag ett lugn i kroppen och sinnet. En bra fredag, än så länge, tycker jag inte synd om mig själv eller känner av något alkoholsug - men det kan slå till närsomhelst - vet jag ju. Varit och storhandlat. För mig är det oerhört viktigt med rutiner har jag förstått.
Ska laga mat och bara mysa hemma med sambon. Glad att jag klarat av 12 dagar som nykter! Jippie! :D
Kram och kraft

Nu tar vi en vit vecka till. Snart är dessa 14 värsta dagar förbi. Nu har kroppen rensat ut det mesta av alkoholen. Bra att du tar medicin och rår Om dig själv. Många kramar från mig

Res

Oj det kanske inte verkar som någon lång tid alls - men för mig är det storslaget - snart 2 vita veckor! Tack aeromagnus för din fina hälsning! Ja nu måste jag sätta upp ett nytt mål - och det är att klara en vecka till. Heja, heja!
Är så glad för att det här forumet finns. Jag är inne och läser trådar, finner styrka, medkänsla och tröst hos alla oss därute som kämpar med sug, beroende efter alkohol etc.

Idag är det 13:e nyktra dagen och lördag. Vaknade tidigt och kände mig pigg och - full av energi. Gav mig ut på en morgonlufs för att jag hade lust - inget tvång eller flyktbetéende. Lyssnade på radio och "kände mig väldigt normal". Oftast har jag varit så bakis på lördagar att jag bara längtade att få ta mig en återställare. Oftast orkade jag "hålla ut" till 14-15 tiden på em innan jag började med några öl för att sedan gå över till vin. Vid 20-tiden var jag oftast så full att jag däckade i soffan framför tv:n. Riktigt bra dagar orkade jag hålla ut med att påbörja drickandet fram till 17-18-tiden - då däckade jag vanligtvis vid 22-tiden. Jag har så många minnesluckor. De flesta dagarna har sett likadana ut. Jag mindes oftast inte hur jag kom till sängen och hur/när jag hade somnat. Min sambo berättade för mig, dagen efter. Varje morgon gjorde jag "tysta avtal" med mig själv att "idag ska jag inte dricka" - för att sedan vid 11.00 tiden börja få tankar på alkohol. Tankar och ett förbannat starkt sug som tog över - jag var tvungen hadla alkohol.
På lördagar var den viktigaste uppgiften att hinna till Systemet innan kl 15.00. Annars hade jag inga tider att passa. Jag bunkrade alltid upp så jag hade en extraranson så att alkoholen också räckte till söndagens drickande. Helst 2 flaskor vin/dag + några stora starköl så att jag visste att det räckte med säkerhet.

Det är inte länge sedan jag var där - och jag vill inte hamna i det där sunklivet igen. När jag är inne i min bubbla är Ingeting annat viktigt än att få dricka - och att kunna återhämta mig från att kunna dricka igen. Inte att handla nya fräscha kläder - hänga med någorlunda i modet. Gå till frisören.
Det har inte gått så långt att jag är någon "skitgris" - nej, men bara att göra det "som måste göras, dvs hel och ren - men inte mer än så. Jag som en gång i tiden var väldigt fåfäng och kunde gå timmar i affärer bara för att leta efter saker med "rätt look" eller design etc.
En förändring som kommit gradvis, har inte märkt det - men nu börjar jag reflektera över det.

Visst förändras man med åldern men lite intresserad av mode borde jag ju vara? Kanske kommer modeintresset tillbaka? Just nu tycker jag inte om att se mig själv i spegeln - allra minst i en provhytt. Inte kul att gå till frisören - det där svullna ansiktet passar varken bättre eller sämre med en speciell frisyr.
Min rådgivare sa faktiskt att han hade många patienter med svullna ansikten... alkoholen sätter sig visst i ansiktet hos stordrickare och som druckit under lång tid.

Nu fokus på att jag fattar rätt beslut och förhoppningsvis efter sundare livsstil och livsstilsförändring blir det en annorlunda tids nog! T ex är jag inte röd i ögonen längre - nej nu har jag vita ögonvitor! :D
Ha en jättehärlig lördag och jag tackar mig själv att jag är på väg! Kraftkramar till alla som kämpar, vill och önskar förändring!

Res

Vaknade ren och utsövd efter 10 h sömn. Härlig känsla! Drömde om alkohol att jag var berusad.
Varit utomhus och promenerat 3 h i vårsolen. Inte lika mkt tankar på alkohol som första dagarna. Igår kväll (lördag) gick jag igenom stunder då jag längtade till att bara få vara berusad och slappna av i sinnet - bara flyta bort. Men senare på kvällen vid ca 21.30 tiden kände jag en lättnad att inte behöva vara berusad. Framförallt känslan att gå och lägga sig nykter är härlig. Ja vilket tjat!
Hursomhelst - har inte någon fasansfull söndagsångest som andra söndagar. I morgon påbörjar jag 3:e veckas nykterhet - spännande... :D

Res

Stressmåndag - galet mkt på jobbet. Samma stress som så många år fått mig att ta omvägen förbi Systembolaget och köpa 2-3 flaskor rödvin och 6 öl. Ringde till sambon och sade att vi kunde ha "myskväll" med rödvin, öl och god mat. Egentligen struntade jag i maten. Så fort jag kom innanför ytterdörren började jag dricka - eller snarare hälla i mig. In snabbt med ölen och det vita/rosé vinet i frysen - för att det skulle kallna snabbt. Annars var ett knep att ha i isbitar i vinet. När jag fått den första "återställaren" och var lugn nog kunde jag börja med matlagningen - lite halvhjärtat. Ibland blev maten väldigt salt eller väldigt kryddig - det blev lite sisodär med måtten till recepten.
Nu när jag tagit bort alkoholen finns ju samma måndagsstress - eller vardagsstress kvar - hur ska jag hantera den nu?
En viss frustration infinner sig. Jag vill ju gärna minnas alkoholrusets fördelar - jag blir avslappnad och lugn - för en stund. Idag saknade jag att bara kunna få domna bort för en stund eller några timmar - ca 6 h. Men jag saknar inte att ha mardrömmar, abstinens, ångest, ligga vaken och vrida mig och räkna timmarna tills det är dags att åter gå upp - se de röda ögonen i spegeln - och bara undra - HUR ska jag orka med att jobba idag. Känna den sura smaken i munnen. Det saknar jag verkligen inte.
Konstigt - att när att den värsta fysiska abstinensen äntligen lagt sig något - så börjar jag direkt minnas alkoholens fördelar. Det är väl det som är det lömska med hela beroendeproblematiken... Logiskt måste man tjata sönder sin tysta argumentation i huvudet.

Ibland blir jag bara så trött på hur mycket återupprepningar livet består av. Vakna, duscha, äta, ta sig till jobb, jobba, lunch, jobba, aktiviteter (?) ta sig hem från jobb, middag, vila , sova - sen om och om igen. Man måste varje dag bevisa det rätta och sanna - genom att göra de kloka och väl avvägda valen.
Välja rätt, lagom och tänka långsiktigt. Då har man ett bra liv... (?) Trots det utmanar stressen, oron och massa andra saker oss att inte orka välja avvägt, lagom eller långsiktigt.

På vägen hem såg jag vackra, unga människor sitta på krogen och dricka öl/vin med vänner. Allt såg så trevligt och enkelt ut. Tänkte att där kommer jag aldrig att kunna vara igen. Mitt drickande är inte ungdomligt, oskyldigt eller enkelt. Mitt drickande vill jag gömma - den besten vill jag inte släppa loss offentligt.

Kram och kraft till kämparna!

Levande

Stress är en riktig tigger men kan säga att ju fler dagar det går ju lättare blir det att hantera den. Avslappning i olika former verkar hjälpa, sen andningsteknik skall man tydligen kunna lura hjärnan med. Men svårt när hela kroppen skriker och man bara vill stänga av. Men håll ut för det blir bättre för varje dag.
Kram och styrka till dig

Res

Ja, tack för dina ord Levande: jag måste hålla ut. Det är mycket lära om och lära nytt för mig. Stressen har blivit munsår. Idag har det varit så stressigt att jag positivt nog inte hunnit tänka på alkohol - eller så har jag blivit skonad från abstinensen just idag - kanske bara för en dag - men ändå!

I morgon träffa rådgivaren igen och fylla på antabus. Träffade syrran idag - som vet om min påbörjade kamp mot alkoholberoendet - hon sade spontant att jag såg piggare ut - hur då frågade jag, nyfiken som jag är... Hon svarade att huden ser friskare ut och fått en annan lyster.
Tänk ändå att det kanske redan syns - jag känner mig mycket piggare. Jag börjar till om med tänka lite på hur jag skulle vilja ha framtiden. Känns annorlunda att få sådana tankar. Mitt fokus har ju enbart varit att "klara dagen" så att jag kan få börja dricka igen.
Kramar och kraft till alla som kämpar och försöker!

Levande

Visst är det härligt när man börjar må bättre och det börjar synas.
Så i morgon tar vi ett steg till på vägen. Kram och styrka nu drar vi till drömmarnas rike, för man sover ju som ett barn utan vin

Res

Idag har det varit en dag full av motstånd. Ett bultande munsår, PMS, hunger och oro, stress på jobbet. Innan jobbet träffade jag min rådgivare och fyllde på med antabus. Känns ändå bra trots motståndet - i och runtomkring mig.
Levande, du har helt rätt - det är verkligen skönt att få sova numera! Efter en tuff dag kan man se fram emot belöningen i form av få sova gott.
En dag i taget - inte tänka längre än så. Längtar till helgen - att få ta det lite lugnare - utan knökfulla arbetsdagar. Längtar efter lugn och ledighet - ser fram emot att få sova gott inatt.
kram och kraft till kämparna och alla som försöker!

Res

Nuuu vad händer med superalkisen? :) Jag fick en idé - funderar på att göra en lättare detox- det var ju så länge sedan som jag levde sunt - på riktigt. Detox på gröna ekologiska grönsaker, mjölkfritt, sockerfritt osv - bara för några dagar... kan börja med denna helgen. Vill inte sätta för höga mål - men jag blir inspirerad av ordet "utrensning" och "rening". Det har varit skönt/helande att rensa kroppen/levern på alkohol dessa 18 dagar - och nu känner jag mig plötsligt inspirerad att äta mer av rawfood och grönsaker. Nu ska jag googla :)
Kram och kraft åt kämparna