Min man/sambo sedan 3 år drygt (och vi har en 2-årig son) helgdricker och även mer än så emellanåt. De senaste månaderna har han behövt TNE ett par tillfällen. Nu säger han att det är slut med drickandet, för annars ryker hans körkort (och han är yrkesschaufför). För mycket står på spel och han är hårt kontrollerad att han tar sin antabus.
Jag har känt mig redo att separera - precis nu. Han tycker jag inte ger honom sin chans - nu när han verkligen ska vara nykter! Att jag är lättvindig och att han inte kan betyda något för mig...
Vad kan jag vänta mig av framtiden, mest sannolikt? Ska jag stanna? Är det fel tidpunkt att kräva separation? Stjälper jag honom i ett känsligt läge? Hur fungerar en alkoholist? Går det att förutse?

Du beskriver att du levt med din man som helgdruckit senaste 3 åren, ni har en son på 2 år. Det har eskalerat på senare tid och han har nu sagt att han ska göra en förändring. Du har massor av funderingar kring hur du ska göra och vad som är rätt att du gör i det här läget. Han är igång med den och tycker du ska förstå honom och du är redo att separera beskriver du.
Detta har ju pågått länge och ni är i två olika processer, du din och han i sin. Oavsett vad du gör gör du inte fel, du har rätt att välja utifrån vad du känner och behöver. Han har ett val att göra en förändring eller att låta bli. Det finns inga direkta generella råd, alla människor är olika och så även situationer, du har valt att skriva här och ta kontakt för att försöka reda upp och ventilera kring detta. Ytterligare ett steg i att sortera för sig själv kan vara att tala med någon, Alkohollinjen 020 844448, eller vårdcentralen eller samtalskontakt i kommunen. Ibland kan det hjälpa.

Att läsa och skriva här brukar för en del också vara en hjälp i att komma fram till hur de ska göra. Fortsätt skriv, ibland tar det lite tid innan man får svar.

Hoppas du finner något här hjälpsamt!

Vänliga hälsningar,
Rosette/Alkoholhjälpen