23 år gammal tvåbarnsmamma tillsammans med en snart 30 årig alkoholist. Det låter fan ingen bra alltså. När man tänker efter har jag hela livet framför mig. Vi har varit tillsammans i snart 8 år nu. Vi har 2 underbara döttrar. En på 3 år och en på 6 månader . För några veckor sedan satte vi oss ner och jag förklarade för min sambo hur jag tänkte. Jag orkar inte med ditt drickande . Jag älskar den man du är när du inte dricker men avskyr den du är när du dricker. Den mannen äcklar mig. Tänk på dina barn . Ska dom växa upp med en pappa som dricker som du? Som vaknar dagen efter en fylla med dåligt bakfyllehumör( allmänt tjurig o lättirriterad )? Själv dricker jag inte. Fan vad alkohol förstör ! Jag står snart inte ut längre. Han lovade att han skulle sluta . Det höll nog som mest i tre dagar. . Jag blir så besviken . Jag vill inte att barnen ska behöva växa upp med en alkoholiserad far. (Han dricker mest på helgerna) . Men samtidigt är det så svårt att ta det steget . Att verkligen lämna. Gör jag rätt? Gör jag fel? Hur ska barnen ta det? Och hur ska jag ta det? Jag älskar ju den man som är nykter. Jag vill ju inte ge upp det vi har då. Men när det mer o mer blir som så att man är ensam i tvåsamheten har man ingen lust längre. Hellre stå själv än att känna sig ensam i tvåsamhet. Jag har många gånger hotat med att lämna packat väskan men sen har jag inte ens åkt iväg. . Jag har varit densvaga som alltid stannat . Det är väl så han tror det kommer fortsätta. Han tänker roll att det inte spelar någon roll för att jag aldrig tar det steget ändå. Thorén blir aldrig handling. Men nu behöver jag verkligen hjälp. Vad ska jag göra?!

jas75

Jag kan inte säga hur du ska göra men han måste vilja sluta dricka för sin egen skull, det måste komma inifrån. Jag slutade inte dricka för att min sambo tyckte att jag skulle sluta. Det var inte förrän jag körde rattfull som jag ''vaknade'' & insåg att det här går inte längre, jag ville ha en förändring. Det du bör göra enligt mig är att tänka på dig själv & dina barn. Du vill nog inte sitta om tio år med stora barn som sett sin far välja flaskan framför dem gång på gång. Om du lämnar kanske det blir den ögonöppnare han behöver för att göra en förändring. Då kanske ni får nått att bygga vidare på :) Det är bra att du funderar, tillslut kommer du att komma fram till vad som är bäst för dig & de dina. Läs vad du skrev. Fortsätt skriva här. Läs bland trådarna det finns mycket klokskap här :)

jas75

Du är som du skrev ung & har livet framför dig. Jag förstår att det är en jobbig situation du befinner dig i. I varje kommun finns det en beroendeenhet dit man kan vända sig. De brukar ha stöd för anhöriga till alkoholister. Det kan vara skönt att få prata med någon som har erfarenhet. Jag tror att du kan vara anonym iaf till en början tills du har bestämt dig. Styrkekramar ☺

Visst skrev du här för ett tag sen? Jag tycker jag känner igen ditt nick. Jag förstår så väl att du vacklar i vad du ska göra och funderar över vad barnen ska tycka, hur de ska reagera. Jag tycker absolut att du ska söka hjälp. Det är du som måste handla för att få till en förändring! Barnen mår garanterat inte bra av att ha det som ni har det nu heller, barn märker mer än man tror och känner av dålig stämning även om de inte har ord för det. Att kontakta beroendeenheten i kommunen är ett bra tips till att börja med. Du kan även ringa Alkohollinjen, numret finns här på sidan. Och fortsätt skriva här, det är jättebra stöd även om man får vänta på respons ibland. Bli kvar i samma tråd så kan du följa din egen berättelse. Kram / mt

mammatilltvåfina

Tack så mycket för allt erat stöd! Det är så skönt att få skriva av sig här ,bara få ut all skit man känner och man känner sig inte lika ensam då ! Ibland känner jag att jag vill flytta för min sambo jobbar borta på veckorna och när han kommer hem o dricker bort helgerna ja då känner jag att jag lika gärna kan bo själv. Man känner sig liksom bortvald på något sätt . Att han hellre dricker än att umgås. Det är en fruktansvärt jobbigt situation . Jag vet att barn märker mer än vad man tror, jag har själv en pappa som är alkoholist. Jag har skrivit här innan . Ska fortsätta på denna tråden. Har inte lärt mig redigt hur man gör ännu bara. :) idag känner jag mig bara tom och besviken. Innan brukade jag gråta när det blev såhär . Nu kommer det inte ens några tårar ..

Lärare40

Du har verkligen ingen lätt situation framför dig. Det är inte lätt att prata med en drickande alkolist om hen inte vill sluta själv. Man måste inse allvaret själv som alkolist annars händer inget. Få en insikt. Jag gråter när jag tänker på dina fina döttrar då jag själv är pappa till en fin 15 månaders dotter. Hon är helt fantastisk och jag har tagit det stora jobbiga steget att sluta dricka. Det är sjukt svårt men jag vill inte se mitt barn i ögonen bakis fler gånger. Det enda som funkat för mig i denna svåra kamp är Antabus som gör att jag absolut inte kan dricka. Jag är en mkt omtyckt lärare på 41 år och har alltid skött mitt jobb perfekt men har druckit mängder på helgerna och gjort min sambo illa. Absolut inte fysiskt men på många andra sätt. Kommit hem full mitt i natten. Hon har ställt ett ultimatum. Spriten eller familjen. Det funkade för mig i komb med Antabus. Fråga om hjälp som ovanstående skriver så himla bra. Tänk på barnen även om det är supertufft. Skriv mkt här. Du är inte ensam. Kämpa! Det blir bättre.
Kramar

mammatilltvåfina

Tusen tack för ditt svar ! Så starkt av dig att du har tagit det stora steget och jag önskar dig och din familj all lycka! Min sambo han kommer bara med ursäkter hela tiden. Att han gör vad han ska ändå etc etc och att han inte blir så full .. det är så frustrerande och tänker mycket på vad som blir bäst för barnen ? min sambo sköter sitt jobb exemplariskt. Det är på helgerna det alltid blir mycket alkohol. Det behöver inte ens alltid bli mycket dricka men det är precis som att det alltid måste vara något! Iom med min bakgrund med en alkoholiserad far som min mamma skilde sig ifrån när jag var tre så tänker jag ofta att jag kanske är lite väl känslig? Eller så skyller jag bara på det för att jag börjat bli medberoende. Jag vet inte :(

Lärare40

En alkolist är listig och försöker ofta få det låta bra men är en mästare på att manipulera för att få sin alkohol. Du måste klart känna efter var din gräns går. Det är olika hos olika människor. Inte lätt när man älskar någon. Att bara ge upp. Du måste tänka efter om du vill att livet ska se ut som det gör nu eller en ge förändringen en chans. Det bästa du kan göra till en alkolist är att ställa tydliga ultimatum och stå för dem. Vet att det inte är lätt men det är rätt. Verkar inte som om han förstått att han har problem med sitt drickande? Synd i så fall. Va stark och tro på dig själv. Du har absolut rätt varje gång. Jag lovar! Jag känner igen detta så väl. Hur jag själv har burit mig åt. Nu har poletten trillat ner när det nästan var för sent. Jag är skitsugen på en grogg ikväll. Gick precis förbi 5st som grillade och drack öl och vin.JOBBIGT!!!! Suget tar tag i en som ett slag i hela huvudet. Inte lätt men fasen om jag skulle ta ett glas öl. Det hade slutat med pub, efterfest och en Ågren av Guds nåde imorgon. Vill jag det? Nä jag vill se min dotter, i hennes klarblå ögon, med friska ögon och även imorgon gå ut och leka med henne. Då är det inte svårt att välja.
Kram

En lärare till som skriver nu till dig. Du kan tyvärr inte få din kille att sluta dricka, viljan måste komma från han själv, dock tycker jag du ska söka stöd så att du orkar vardagen. OM du ställer ultimatum slut dricka eller gå så måste du nog också genomföra detta annars blir det som en vinst till för han och an märker då att du inte menar allvar. Som sagt tufft. Lider med dig.

mammatilltvåfina

Du tänker så rätt. Att kunna titta din dotter med friska ögon imorgon . Vakna pigg, kunna gå ut och leka med henne ? så fint ! Idag har det bara varit någon öl under dagen men det är det som stör mig. Jag vill ha det nyktert det måste inte ens vara en öl varje helg ! Det är så jag känner att jag inte vill ge upp honom. Jag älskar honom så otroligt mycket. Vi har varit tillsammans i 8 år i år. Jag var bara 17 när vi blev tillsammans . Jag känner mig trygg med honom. Men så är det dom gånger det har blivit för mycket dricka då jag istället fylls med avsky och äckel. Jag kan inte titta på honom. Vill inte att han tar på mig. Är han riktigt full får han aldrig hjälpa barnen innan det är läggdags . Han får inte ens hålla i dom . Dom är mitt allt dom ska inte få se sin pappa bli så förändrad. Full alltså. Som tur är händer det sällan att han blir just så full. Men visst har det hänt. Och dagen efter vill jag knappt se honom. Han ser så sjuk och sliten ut. Rödsprängda glansiga ögon och den där bakis lukten jag bara inte kan med. Jag hoppas att han själv snart kommer inse vad det är han gör. Att han super bort sin familj och kommer stå själv kvar till slut.

mammatilltvåfina

Aeromagnus tack för ditt svar. Jag vet att bara han själv kan hjälpa. Det som är så frustrerande är att en annan ser problemen så tydligt,men inte han. Hur man än försöker . Jag vet att man ska gå när man ställer ultimatum det är det som är så svårt. Jag vill ju men samtidigt inte. Någon gång mognar jag väl i mitt tänk och kanske drar till handling. Jag hoppas verkligen det . Men jag hoppas mest på att han själv ska upptäcka sitt problem och ta tag i det så vi kan vara en familj på riktigt.

mammatilltvåfina

Aeromagnus tack för ditt svar. Jag vet att bara han själv kan hjälpa. Det som är så frustrerande är att en annan ser problemen så tydligt,men inte han. Hur man än försöker . Jag vet att man ska gå när man ställer ultimatum det är det som är så svårt. Jag vill ju men samtidigt inte. Någon gång mognar jag väl i mitt tänk och kanske drar till handling. Jag hoppas verkligen det . Men jag hoppas mest på att han själv ska upptäcka sitt problem och ta tag i det så vi kan vara en familj på riktigt.

Blåklocka

Hej!
Måste få lite synpunkter på hur jag kan tänka och agera.
Har varit tillsammans med min man i 5 år, senaste 1,5 året som gifta. Jag har en 14-årig son som bor hos oss varannan vecka.
Tidigare i mitt liv har jag aldrig träffat någon med alkoholproblem. Nu är det så att min man är alkoholberoende. Han dricker varje ledig dag, han har ett skiftarbete men sköter jobbet och går alltid dit. Med mig dricker han något enstaka glas vin till maten ibland, men sen smygdricker han BIB som han har gömt på div ställen. Han brukar ha en " officiell" BIB i kylen där jag kan ta 1-2 glad på fre/ lö kväll, resten dricker mannen upp plus då de boxar han håller gömda. Alla lediga dagar han har, vilket ju kan bli upp mot en vecka inland, då töms dessa vindunkar och nya inhandlas. Han börjar antagligen redan på FM och håller sedan på till 3-4 på nätterna, då han återfinns helt utslagen i soffan.
Jag har tagit upp min oro över de mängder, och det sätt han dricker på. Jag har sagt till honom att jag anser att han är alkoholist. Detta vägrar han gå med på, istället säger han att han har " en hög konsumtion"... Detta verkar vara helt normalt enl honom, eftersom han hävdar att han ju kan sluta dricka när som helst. Ibland har jag sagt att jag inte bryr mig om han kan eller inte kan sluta. Som jag ser det så kan han ju inte själv styra detta längre. Så länge det finns alkohol i någon form, ja då dricker han upp den'
Han blir också väldigt arg på mig då dessa frågor kommer upp. Jag har verkligen varit lugn, saklig och tydlig. Trots detta blir han tokig och kallar mig för " subba, pms- kärring, psykfall " osv. Han säger att det är jag som överdriver. Han påstår vidare att så länge han sköter hem och trädgård, så ska det vara OK att dra i sig en vindunk om dagen typ 3-4 dagar i veckan, eller i stort sett alla lediga dagar...
Vad ska/ kan jag göra?
Har förklarat hur jag känner inför hans drickande och att jag inte vill leva med honom då han är så oärlig som jag tycker han är, i detta att han gömmer alkoholen. Där går en gräns för mig känns det som...
Tack för synpunkter?

Så bra att du har hittat hit! Det du beskriver är välbekanta mönster på den här sidan och även bland många som skriver på de andra sidorna här och vill förändra sina vanor eller sluta att dricka. Smygandet, mängderna och dryckesmönstret, oviljan att prata om saken och det dåliga humöret är just såna signaler som du gör helt rätt i att ta på allvar. Han verkar ju inte alls vara intresserad att se problematiken så rubriken 'förnekelse' är helt rätt vald.
Håll fast vid de gränser som är rätt för dig och lita på din känsla. Det är du som avgör vad som ska gälla i ditt liv. Var tydlig och bestämd (det verkar som du redan är det) men hota inte med att lämna innan du är helt redo, både praktiskt och känslomässigt, att göra det.
Läs här vad andra skrivit, du kommer att känna igen dig! Fortsätt skriva, skapa en egen tråd så är det lättare att följa dig och du kan följa din egen resa. Ha en bra dag! / mt

Lärare40

Tyvärr verkar din man vara helt utan insikt. Han är ute på en farlig resa med både sin familj och sin kropp rent fysiskt. en alkoholist har aldrig fel när hen är inne i sitt drickande. Precis som mulltant skriver så himla bra så är det du som måste stå för insikterna i detta fall och göra det bestämt. Annars fattar han inte. Tänk igenom din situation noga och kom med ultimatum till honom du kan stå för även om det är mycket mycket svårt. En alkoholist behöver hjälp och då måste man sätta gränser så hen fattar. Din man är just nu mer förälskad i alkoholen tyvärr. Ska han bli din igen måste den försvinna. Det är bara han själv som kan fatta det beslutet. Det gör han när han insett hur illa han mår och gör familjen. Vissa måste till botten för att sedan klättra upp. Hoppas att han inser det innan han når dit. Skriv och läs mycket här. DET FUNKAR!!!
Kram

mammatilltvåfina

Jag är så trött på att leva i detta förhållandet nu. Hela semestern har han druckit . Varit full framför sina barn och dom känner inte igen honom utan blir ledsna. Det är fruktansvärt. För några veckor sedan sa jag att detta var hans sista chans att nu orkar jag inte mer. Han var jätte ledsen o han skulle bättra sig. Men det såg man ju hur det blev . Jag sitter och smygtittar på lägenheter. Drömmer mig bort till ett enklare och gladare liv med mina barn . Men är för feg för att ta steget . Så trött på alla jävla öl och allt annat skit det för med sig. Jag vet ingen jag blir så oattraherad av som honom när han druckit. Usch . Han jobbar borta om veckorna och jag längtar tills måndag då han åker o jobbar. Jag vill vara själv utan honom. Helt sjukt att man ska känna såhär. Men det börjar väl närma sig antar jag .. beslutet som jag så länge dragit på. Att lämna o börja om på nytt . Har slutat att försvara honom. För varför ska jag skämmas? Det är han som har problem. Jag berättar ärligt för släkt o vänner att han har problem . Och det är så skönt!

Ursula

Mammatilltvåfina,
det är så sorgligt det du berättar men det är så BRA att du har slutat att försvara honom. På så sätt slipper du en hel massa bråte, jag tänker på sådant som att hitta på ursäkter och förklaringar. Du säger att det är så skönt.
Nu har du tagit steg in på en väg, din väg, fortsätt framåt bara, på samma. Du behöver inte göra något annat.
/Ursula

mammatilltvåfina

Det är så himla skönt o slippa förneka . Att få stöd av släkt o vänner för att de förstår de förstår också att det är svårt att lämna annars är det ju bara enkelt att säga lämna honom det har jag gjort. Det är enkelt att sägs som sagt men svårt att göra. Nykter är han en fantastisk pappa som engagerar sig i sina barn och är med dom . Men annars låter han alkohol gå före mycket. Det är så himla tråkigt att stå här o välja vilken väg man ska gå . Svårt att ta beslutet . Så skönt att skriva av sig dock! Man mår lite bättre när man får ur sig allt ?

Tösabiten

Jag känner igen känslan som du beskriver. Att du hellre vill vara själv hemma och längtar tills han åker. Jag är glad att min man spelar så mycket golf, för då slipper jag ha honom hemma. Ser aldrig fram emot helgen. På fredagen är det dags att häva i sig massor öl. Jag hatar fredagar. Skönt att ledigheten kommer men annat kommer samtidigt och det vill jag inte ha.
Jag tycker också att min man blir otroligt oattraktiv när han dricker. Nästan så man får äckel-känslor. Så ska det ju inte vara. Tyvärr kan jag inte släppa den känslan när han är nykter. Semestern är en lång plåga. Öl och grogg, öl och grogg.....
Jag kikar också på annat boende i smyg. Jag skäms också, även om det inte är jag som ska skämmas. Fy vad trist det är. Vill bara han ska sluta, men det är väl inte troligt. Hoppas du orkar ta tag i det och att det går bra. Du är så ung och förtjänar ett bättre liv. Håller tummarna för dig!

mammatilltvåfina

Tack . Skönt att få skriva av sig här. Så svårt bara att ta tag i problemen eller rättare sagt har jag ju verkligen försökt jag har skinn på näsan men det hjälper ju inte. Hur många gånger man än försökt påtala hans alkoholproblem kan han bara inte förstå. Han är världens martyr o försöker vrida o vända på allt så det ska bli synd om honom i slutändan. Och det retar jag mig på och när han kör med det blir jag riktigt förbannad. Jag vet att jag är ung och därför tänker jag om detta livet är värt o leva . Men som sagt svårt att släppa den nyktra karlen jag älskar ? men efter semestern nu ska det bli skönt att han åker iväg lite. Behöver tid att tänka . Jobbigt för dig tösabiten. Men att få skriva av sig här är oerhört skönt ! Att få slippa känna sig ensam mitt i denna smörja. Massor med styrke kramar till dig ?

Javafan

Är såå trött också på att behöva komma på undanflykter till vänner man planerat saker med, och de äckelkänslorna du pratar om, fy.. Så fort min fru börjar bli full går jag och lägger mig. Orkar inte.

En grej min terapeut sa till mig var: om du inte gör något åt det här, om du inte säger ifrån eller ändrar tillvaron för ditt barn kommer han inte bara vara arg på din fru (hans andra mamma), han kommer också vara arg på dig och fråga "varför gjorde du inget, mamma?".

Det tog hårt på mig..