Hej!

vad kom först, hönan eller ägget?

Jag började dricka som 14-15 åring, är idag 31. Har genom åren varit populär och haft många vänner, haft bra med pengar och spelat en del musik/sjungit i band.
Pga trasslig familjesituation med skillsmässa när jag var 15 så fick jag min första panikångestattack. Var hemma från skolan i flera veckor, skyllde på magont, men var helt livrädd och hjälplöst förundrad över vad detta var. Under denna period drack jag ej något. Dessa läskiga panikångestattacker och generell ångest har hängt med mig genom åren.

Har druckit väldiga mängder öl genom åren och det har eskalerat till att nu i år nästan bli 5 ggr i veckan, mestadels hemma vid datan, och ibland ute med kollegor eller vänner.
Jag har mått oerhört dåligt dagen efter, inte den vanliga baksmällan, utan mer ångest, hjärtklappning oro, rädsla med mera med mera, men alltid kunnat dölja den genom att tänka på att jag snart igen kan dricka.

ett par veckor sedan fick jag stark ångest efter 5 öl, jag fattade inte varför då ölen alltid varit en tillflyktsort för mig.

Jag har i skrivande stund varit nykter i exakt 8 dagar 22 timmar 57 minuter och 40 sekunder (enligt min mobilapp) min sambo är nöjd, men jag har en oerhörd ångest, lite bättre än första dagarna, men ändå sjukt jobbigt.

(gick medicinskt igenom hela kroppen 1,5 år sen då jag senast testade att vara nykter och måde som nu, . hjärta pulådror, blodprov,,blodsocker hb, avföringsprov, leverprov,sköldkörtel allergier mm mm. )

Så, frisk då och nu i kroppen, men ångesten är helt paralyserande när jag ej dricker längre.

Min stora fråga är om Ångesten alltid funnits där? eller om alkoholen startade den`? Kommer ångesten försvinna???

Är dock stolt och nöjd med första veckan utan alkohol :)

jas75

Alkohol förvärrar ångesten rent kemiskt. Än värre blir det om du redan har ångest problematik. Jag drack för att fly från svår ångest, det blir som en ond nedåtgående spiral. Man har ångest dricker för att lindra får ångest av alkoholen man dricker mer osv. Grattis till din nykterhet, klart du ska vara stolt ?Det blir bättre med tiden när kropp & hjärna märker det kommer inte mer alkohol, det gäller att stå ut. Men det är värt det ☺

Ang din ångest, har du fått professionell hjälp? Om inte sök hjälp du ska inte behöva gå å måste dåligt i onödan. Jag fick cymbalta mot min ångest den har fungerat bra. Första tre veckorna mådde jag sämre men efter det i princip ångestfri ? I början är det vanligt att symtomen förvärras men så är det inte för alla. Lycka till ☺

Många lindrar ju olika själsliga symtom med A. Dessvärre verkar ju problemen förvärras efterhand. Om du hade ångest innan du började dricka kanske du vet själv? Jag tror att din ångest kommer att minska, gör den inte det får du kontakta vårdcentralen. Stort grattis till a-fria veckan.

jocke198406

hey igen, tack för svar! Känns kul att någon går in och läser och svarar :)
Ibland är man ensammast i världen utan A. Trots sambo och jobb.

Jag har min egen teori om ångesten som jag efter mycket läsande kommit fram till. ( jag har sertralin utskrivet mot ångest samt nån annan jag ej kommer ihåg namnet på, äter dem ej alls, testat kbt, funkade ej)
Alkohol i sig är ju en stressor för kroppen och dränerar oss på vitaaminer mineraler samt stressar organen. Jag har blivit helvetiskt sugen på solroskärnor och cashewnötter sen jag slutade dricka. Båda innehåller magnesium och B6, samt tryptofan som bidrar till mental hälsa. Jag ser ett samband.

Handen på hjärtat så var det väldigt nära att jag gick ner de 200 meterna till systemet idag, men ICKE! Sekunden när klockan blev 18 och systemet stängde fick jag först panik, men sedan en lättnad.

Magen krånglar fortfarande, uppstoppad, uppblåst och är allmänt tung i kroppen. Känns tumgt men bra ändå.

Ibland pirrar det till i magen då jag tänker på smaken av en kall Mariestad öl...

Mineralvatten någon?

jocke198406

Jag fick sertralin utskrivet plus en annan jag ej kommer ihåg namnet på, och har även testat kbt mot hypokondri och panikångest, funkade sådär.

Hur lång tid tog det för dig innan du kände dig normal igen?

Även om jag märker en lite större stabilitet kan vissa dagar kännas helsvarta och man bara vill ligga i soffan.

Jag har faktiskt snart slagit mitt rekord i nykterhet i vuxen ålder, tror det var 13 dagar eller nåt förra gången, samma då som nu, allt eskalerade sen kom återfallet. Skillnaden är att denna gång ej kommer sluta med återfall!

Tror att det kvittar vilket beroende man än har så måste viljan finnas med. I början krävs mycket av den varan, efter ett tag går det automatiskt :) Man tänker knappt på att det är konstigt att vara nykter. Det är det nyktra som blivit normalt. Läs om första tiden nykter, andras tips och råd. Ta till dig det som passar. Själv tänker jag mycket på vad som händer i kropp och själ med mig av alkoholmissbruk. Tänker på dom som druckit sig helt förstörda både psykiskt och fysiskt. Vill inte bli en av dom. Ta en stund i taget. Vill du ligga i soffan, gör det ett tag. Men hjälper inte medicinen när den ska så kontakta läkare igen. Ha det gott :)

jocke198406

Hej igen, uppdatering:

14 dagar utan alkohol idag. Känns väldigt bra.

Ni som kan matte inser att ett litet mini återfall inträffade för 2 veckor sen, men det var bara 5 öl, sen ångrade jag mig.

Har även sökt vård för diverse symtom, hjärtklappning yrsel panikångest, och tagit levervärden blodsocker hb sköldkörtel njurar mm. mm. mm. Jag är fysiskt frisk, men har haft ångest/panikångest och abstinens. Jag väljer att genom terapi och samtal behandla detta då jag ej är sugen på att bli avtrubbad av tabletter.

Känner mig löjligt trött vissa dagar, men magen börjar repa sig och humöret börjar komma tillbaka, gnistan och glädjen dyker upp i korta fragment. Kan tipsa andra om Helazym, magsmätningsenzym tillskott.

Känns bra. Men jag kan vara löjligt sugen på nåt helt plötsligt, kanske törstig, dricker vatten eller saft, inget hjälper , kanske hungrig, äter något, hjälper inte. Spökar alkoholen där nånstans???

jocke198406

Mina dagar är som en ändlös promenad över en bräcklig bro. Inte nog med att floden under hotar att sluka mig, molnen ovanför är mörka och lovar sämre väder.
Vad som däremot är väldigt skönt är att jag antagligen kan urskilja en ände på bron någonstans långt där framme.
Jag mår helt ok och idag har jag slagit mitt nykterhetsrekord 15 dagar 9 timmar och 33 minuter. Jag kommer inte ihåg senast jag var nykter så här länge.
Sverige spelar ikväll, jag har fortfarande 6 öl i kylen, de står kvar sen jag slutade, för mig lockar dem inte, de står där för att avskräcka, kanske som en liten dumbofjäder. Jag ska ej öppna dem... Eller, jo, jag ska nog hälla ut dem.

jas75

Det tar nog ett tag för att komma i kemisk balans. Men du är på god väg, grattis ☺?

jocke198406

Hey ho!

Snart har jag varit nykter i en månad!

Det har varit ett helvete, men det ÄR värt det. Jag har varit tvungen att handskas med livet och min ångest/oro helt nykter, vilket har inneburit många nätter med dålig sömn och många dagar med total dödsångest/overklighetskänslor. Men vetskapen att det är bra för kroppen gör mig ännu mer taggad för att hålla mig nykter. Att jag faktiskt återigen har kollat upp hjärta/samt massa blodprover på sköldkörtel njurar lever blodsocker hb mm mm. känns otroligt skönt och lättande, skönt att veta att jag ej har pajjat nåt i kroppen förutom psyket ;) Det är en lättande känsla.

Jag har varit hungrig 5 mins efter måltid, jag har haft sug efter leverpastej och cashewnötter (b-vitaminer) och idag ett helvetiskt sug efter alkohol. Känslan jag har haft idag är att alla problem i världen skulle lösa sig efter en öl, men egentligen är det som att stoppa armen ännu längre in i rävsaxen.

Trots detta och en stundande midsommarfest jag ska gå på imån så mår jag BRA! Tror jag ;)

Krumeluren

Det är oerhört starkt av dig! Ge dig en eloge för det du har åtkommit. Hällde du ut ölen som du hade i kylen? Skaffa några alkoholfria öl istället att ha som en reserve om suget efter en öl blir för stor.
Ha en bra och nykter midsommar!
??????

jocke198406

Nykter midsommar check.

Jag har faktiskt kvar de där ölen i kylen, inte för att dricka dem, men de känns trygga att ha där. Jag vet att jag absolut inte kommer dricka dem, men de står där som en påminnelse liksom, svårt att förklara.

Jag är dock mindre stresstålig och tröttare än innan, kanske normalt?

Mår dock överlag bra!

Tror dessa följeslagare kommer efter alkostopp. Jag var ohyggligt trött ett tag. Men jag sov mer än vanligt och efter ett tag normaliserades det. Läste någonstans att man är van vid stresspåslag på kroppen av alkohol och att kroppen helt enkelt är utmattad av den ständiga stressen på alla organ. Det tar kroppen igen och att man därför är trött. Stressen är man van vid att hantera med alkohol (lugnande) När inte kroppen får det så blir man stressad. Kan tänkas att det kan vara olika. Det stämmer ganska bra på mig i alla fall.

Vilda

Jag är inne på dag 14 utan a. Jag är så trött! Jag orkar ingenting, det känns ändå bra på något sätt! Försöker ta mig tid att läsa och njuta av den vackra sommaren. Jag har förklarat för mina närmsta att jag inte orkar utföra allt det jag vanligtvis gör!
Försöker intensivt att reparera mig själv för det är jag värd!
Jag tror att vi som är i denna situationen tänker negativa tankar oss själva! Det är en stor utmaning att förändra det synsättet men jag tänker försöka! Jag vill tycka om mig själv och det kan jag bara lära mig utan fyllor och baksmällor!
Hoppas du får en fin dag!

jocke198406

Ja Miss lyckad, det låter väldigt troligt att det är så.

Jag gav mig ändå ut på en löprunda med sambon idag, vilket jag med all sannolikhet inte hade gjort bakis :) Riktigt skönt nu, sprang 30 minuter i helt ok tempo, lite backar lite plan mark. Endorfinerna tränger bort stressen åtminstone nu för stunden. Är nästan helt avslappnad.

För övrigt har jag utmattningssymtom efter alkoholstopp, lite deppig på morgon och förmiddagarna, kaffecravings för att orka med jobb och andra rutiner, gissar på beroendepersonligheten.
Jag jobbade alldeles för mycket och höll på att gå in i väggen redan innan alkoholstoppet, men har alltid lyckats dölja det med alkohol. Jag kände det blev ohållbart och slutade dricka.
Vad jag inte var beredd på var att abstinensen blev den största stress jag någonsin upplevt :) Så det har påverkat mycket. Men som sagt, ibörjan orkade jag mig knappt ur sängen, och idag sprang jag 5 km, så framsteg framsteg och åter framsteg. Allt blir bättre med tiden

Tror jag!

jocke198406

Hey!

Jag kämpar på, sprang i går promenad idag, riktigt bra sätt att bli avslappnad på. Kan känna att jag blir spänd stel och lite yr ostadig om jag ligger stilla eller sitter för länge. men då e det skönt med motion.

Stresskänsligheten minskar med motion för mig. jag känner att jag kan klara av mer om jag tränar och känner en avslappnad känsla inför problem efter träning.

Jag har kanske gått in i någon postakut abstinens, för jag tänker på öl hela tiden, mer sugen nu än för 1-2 veckor sen? Ingenting kan få mig att börja dricka igen så det e lugnt, men tjatigt att känna sug.

Eelis

Hej! Och bra jobbat med att motionera samt hålla sig undan alkohol.
Klart man känner starkt sug men det är just därför den är så jäkligt att ha att göra med.
Kämpa på! och håll viljan uppe.

jocke198406

Idag fyller jag 32 år. Jag har blivit uppvaktad av flickvän, vänner, föräldrar och svärföräldrar och många fler.
Nykter fortfarande, bräcklig som fan, men ändå lycklig. nykter 1 månad nu, eller 30 dagar rättare sagt!

Jag har fått bekräftat av läkare att jag lider av panikångest och generell ångest och social ångest!? Jag är jättesocial i vanliga fall, eller, va fan, i "vanliga fall" så är jag ju full, och nu är jag nykter och har fan blivit blyg :) Inte konstigt att jag har druckit. Jag rodnade alltid i skolan om läraren bad mig läsa upp saker eller frågade mig saker.
Jag minns mig själv som ett oroligt barn, drabbad av två föräldrars på den tiden totala oförmögenhet att hålla ihop en familj. Två skillsmässor och svek av mamma, som vid andra skillsmässan bara tog med min syster och lämnade mig och min pappa i ett vakum. Pappa drack alldeles för mycket och mamma hörde ej av sig på 2 år. Jag fick som 14-15 åring ta hand om pappa som släppte allt vad familjefar handlar om.

Tidigare:

Vid första skillsmässan var jag 9-10 år bodde halva tiden hos mamma och satt alltid hemma och var orolig om jag ej såg pappas vita citroen köra förbi. han jobbade till 20:00 och jag satt som klistrad vid det stora halvmånefönstret och blickade ned mot vägen som ledde mot pappas hus. Kunde vara gråtfärdig om klockan hade passerat 20:30 och jag ej sett bilen...

Jag har gått igenom ett fullständigt helvete, och alla dessa demoner spökar nu, värre än någonsin.

Men det viktigaste av allt är att jag är nykter nu, och för alltid :)

Först blir det värre, sen bättre. Har själv generaliserat ångestsyndrom och ångest i sociala sammanhang . Kbt hjälpte en del, men den molande oron kommer alltid att finnas hos mig förmodligen. Det som kan vara en morot är ju att det blir 100 resor värre med alkohol. Så att avstå, hjälper såklart. Jag äter låg dos ångestdämpande. Kanske det hjälper, men blandat med alkohol blir det inge bra..... Lycka till med din resa, du är en kämpe

jocke198406

Hej

Jag är fullkomligt överlycklig över att fortfarande vara nykter efter 1 månad och 2 dagar :) Jag är idag den person jag var innan jag började dricka.
Jag har återupptäkt mig själv, mina styrkor och svagheter, och jag förstår nu varför jag började dricka.
Jag har ju som jag tidigare har skrivit ALLTID en gnagande oro, en inre rastlöshet som är totalt paralyserande.

Jag har i nyktert tillstånd hårdrock/techno/klassisk musik samt myrornas krig i huvudet, hela tiden ett saligt virrvarr av kaostankar.
Jag har aldrig läst en hel bok, jag hatar att sitta på cafe/restaurang nykter, jag startar projekt som jag ej slutför, jag pratar fort tänker fort äter fort duschar fort och måste alltid ha både datan mobilen och tvn på samtidigt, gitarren plinkar jag på i 10 sekunder sen lägger jag bort den.
Jag har varit hyperaktiv sen barnsben

Jag ska genomgå utredning för adhd och kanske får en förklaring till varför jag en gång började med alkohol som självmedicinering :)

Kanske verkar negativt detta, men jag har faktiskt tagit beslutet att aldrig mer dricka en droppe alkohol och det känns grymt. Innan har det känns som att jag blir mig själv med alkohol, och det kanske har känts rätt, men nu är jag mig själv på riktigt. Jag betraktar alkoholen som ett gift numera.