Hej!
Jag är ny här och skrivet här eftersom jag inte vet vem annars jag ska prata med. Jag vet helt enkelt inte om jag har något att oroa mig för eller om det är jag som är nojjig. Min bakgrund: En pappa som alltid haft alkoholproblem. Inte så det märktes utåt men alltid för full på fester och gömde öl här och var i huset. Under de perioder han levt ensam har han druckit alldeles för mycket. Det har lett till en del jobbiga situationer. Jag levde med mina barns far under många år. Han drack ofta för mycket på fester. Varje fredag och lördag vin till maten tillsammans, sedan 3-4 (starka) starköl och någon whiskey trots att ingen annan drack. Inte så trevligt, och ingen bra förebild för barnen, tyckte jag, men vi kunde inte prata om det. Jag var "överkänslig". Har haft ett par relationer med nyktra alkoholister och det var underbart att inte behöva oroa sig för alkohol. Jag har själv många gånger druckit för mycket när jag umgåtts med personer som själva dricker mycket. Det var dock länge sedan. Märker också att min tolerans för vad som är "för mycket" har sjunkit märkbart under åren. Jag känner mig sviken av dem som jag litat på mest och som inte lyssnat, utan valt alkoholen istället för mig.
Nu till saken: Jag träffar sedan ett par år en man som betyder mycket för mig. Han älskar mig och behandlar mig underbart. Vi har väldigt olika bakgrund. Tidigare drack han ofta alldeles för mycket i sociala sammanhang och det ledde till jobbiga situationer. Jag har berättat för honom om mina erfarenheter och han har varit väldigt förstående.Han vill inte göra mig illa. Trots det har det hänt ett par gånger att han druckit sig kraftigt berusad hemma, med mig, framför tv:n. Vin till maten, sedan fortsatte det bra. Resultat: Ånger, tårar, löften. Trots det drack han snart lite mer än han lovat. För att han "trodde att det var ok". Inga stora mängder, men ett brutet löfte. Nytt prat, nya löften. Sedan det har det varit ganska bra. Nu har vi varit på semester. Ser en massa smådetaljer som jag inte kan släppa. Lite vin på hotellet innan middagen. Det blir en slatt till här och där, sedan är hans flaska nästan tom. Vin till middagen och sedan tar han ytterligare ett glas strax innan läggdags. Varför då? "För att det är gott". Vid det laget känner jag att det inte är läge att prata. Själv har jag druckit mer än vad jag tänkt för att "normalisera". Utan att tänka på det har jag alltid koll på hur mycket han dricker. Kan inte släppa det. Ångesten efteråt är så jobbig att jag nog hellre lever ensam än utsätter mig för den igen. Är det jag som är nojjig?

Du har funderingar på om det är så att det är du som överdriver och får för dig att din man dricker för mycket alkohol eller om det faktiskt är så. Du kommer på dig själv med att konstant fundera och kontrollera om det stämmer då han dricker. Du har också växt upp med en far som till och från druckit för mycket och dina barns far har alkoholproblem. Det låter som alkoholen tar mycket energi i ditt liv och du själv inte kunnat göra något direkt åt det. Inte konstigt du blir påverkad av din nuvarande mans drickande.

Att fundera på om man överdriver eller ej som anhörig till någon som dricker för mycket är vanligt. Kanske hoppas man att man har fel eller att det kommer bli en förändring. Oftast om man känner på sig att det finns ett problem eller att en person tillfälligt dricker på ett problematiskt sätt så är det ett problem, om inte annat för den som är bredvid.

Utifrån det du beskriver låter det som ett alkoholproblem och att du är säker på att du inte kan leva i detta om det fortsätter som det gör nu. Ett steg i att få en förändring är att du börjat skriva här, klokt. Vad mer tänker du kan vara en hjälp för dig i det här, oavsett hur din man väljer att göra?

Fortsätt gärna skriv och läs här på forumet. Ibland behöver man skriva flera gånger innan man får svar och det kan ta lite tid.

Varma hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

nojjig

Tack för ditt svar, det betyder mycket! Jag har pratat med min man efter det senaste tillfället. Han var den här gången inte medveten om vad som hänt, eller hur jag reagerat. Den insikten tog honom hårt. Jag kunde också berätta saker som jag inte nämnt tidigare. Efter vårt samtal igår har han kommit till den slutsatsen att han inte vågar riskerar att dricka över huvud taget, eftersom han inte känner när det går på tok.
Jag känner mig lättad, men vet inte om jag vågar lita på att det kommer att fungera. Jag vill så gärna att det ska fungera, samtidigt känns det jobbigt att släppa garden utifall...