Vilka varningstecken finns för att misstänka alkoholproblem ?
Min sambo dricker sig ofta full i eget sällskap och jobbar jag länge, helg eller är borta en kväll så har han oftast druckit lite eller mycket.
Som nykter är han ofta låg, energilös och även ibland irriterad och med kort stubin.

Vive

Jag vet inte då vi varit ett par i två år. Han drack mer i början av vårt förhållande men har fortfarande en alltför stor kärlek till alkoholen.
När jag pratar om myshelg så pratar han om hur vad han ska dricka.

AliceAlice

...det är ett problem så är det det! Utan att veta vilka mängder han dricker så låter det som om att han åtminstone har ett missbruk, troligen värre än så, ett beroende och då styr han inte själv utan hans drickande och begäret därav styr honom. Man kan dricka 2cl straksprit/dag och det anses helt riskfritt, vi är individer och mer kan vara en risk. Det anses ofta ok att man som man dricker men över 14 standardglas eller 5 glas vid samma tillfälle anses vara riskfyllt!

Hans beteende som du beskriver det, är också tydliga tecken på att han inte mår bra, hans låga sinnesstämning och dåliga humör kan bero på abstinens, eller en depression. Många dricker för att "medicinera" bort sitt dåliga mående, men det blir i längden precis tvärt om.

Förmodar att det är svårt/omöjligt att prata med honom om detta. Vill han ha hjälp att minska/sluta dricka? Vill du ha något stöd i din situation? I så fall finns det möjligheter till hjälp både via socialtjänsten och i vissa fall via sjukvårdens beroendemottagningar.

Mycket styrka!!!/Alice

Vive

Tack för svaret.
Jag har bestämt mig för att lämna honom. Oavsett beroende eller ej så mår jag inte bra av förhållandet.
Jag har ett arbete som kräver full koncentration och jag har andra människors liv i mina händer. Då jag aldrig kan slappna av när jag är på jobbet på helger eller när jag jobbar sent samt inte sover ordentligt när han sitter uppe och dricker när jag ska upp och jobba gör situationen ohållbar.
Är jag iväg en kväll på fest eller dylikt så dricker han i princip alltid.
Jag önskar att jag kunde nonchalera hans drickande och slappna av men det går inte.
I mitt arbete möter jag ibland personer med alkoholproblem och det är inte så tilltalande att komma hem till en mer eller mindre nykter pojkvän.
Jag känner mig instängd och ständigt orolig för när nästa "fylla" ska komma och skyndar mig hem när jag jobbat eller är iväg för att ha koll på läget.
Min dotter blir också lidande av detta då jag inte är mig lin och att jag tex inte åker iväg med henne trots att jag skulle vilja resa med henne eller bo på hotell ibland.
Tyvärr så måste jag gå vidare......

Vive

Jag kan tillägga att han kallat mig för fitta, hora, hotar med att det ska bli slut tusen ggr, kallar mig efterbliven, trög osv osv.
Min dotter har hört detta....

AliceAlice

Du går rätt och har kloka tankar, kämpa på, det kommer att bli bättre 'ven om det är tufft!

Kram Alice

Vive

Tack.
Det är inte värt det. Jag är värd mer än så.

Vive

Igår jobbade jag länge och vi hade bestämt att vi skulle ha en kväll med samvaro.
När jag kom hem möttes jag av min sambo som luktade vodka, han sa att han druckit vin.Han ljög uppenbarligen. Under kvällen blev det två flaskor vin till och det blev bråk där han sa att jag var orsaken och att jag gjort bort mig när jag blev besviken på hans drickande
Idag hittade jag en red bull i soporna och när där inte försvunnit någon vodka i flaskan så förstod jag....han hade hällt i vatten.
Jag konfronterade honom och han sa att det var för att slippa mitt tjat.
Jag sa att jag visste redan pga att han luktade red bull vodka.
Så fort jag fått en lägenhet så ska jag berätta att det är över. Helt slut som människa.....

AliceAlice

Det är tufft att leva som du gör, men om du orkar ta dig ur det, så kommer du att så småningom må bättre, även om det kan ta tid så är det värt det!

Hur fyller du på med energi? För så som du lever blir man dränerad på energi och glädje! Precis som du skriver så är du värd något bättre och du kan visa din dotter att du inte accepterar detta!

Massor av styrka!!!!/Alice

Vive

Just nu är det svårt att hitta energi. Sover 2-3 timmar per natt. Då jag har ett jobb i blåljusverksamhet som kräver fullt fokus i 11 timmar per pass där jag dessutom möter en del med problematiken så är det extra tufft när man inte har energi.
Jag försöker tänka såhär...vad är några månader av resten av mitt liv ? Om några månader är jag fri och kan läka igen.

Heleena

Du är inte ensam, jag är mitt upp i samma situation just nu. Håller på att sälja hus och räknar ner till i vår då jag får min nya lägenhet... längtar! Känner igen det du beskriver om att inte kunna slappna av. Har också ett bra jobb inom vården och möter diverse människor. Orkar inte heller. Vi är värda nåt bättre!!!!

Vive

Han är en fri och vuxen människa som får göra vad han vill. Oavsett om han är alkoholist eller ej så mår jag inte bra av hans drickande, känner mig fången, orolig, vill bara vara hemma och när jag jobbar kan jag inte slappna av när jag vet att han är ledig. Jag litar inte på honom då han gått över gränsen i påverkat tillstånd och han har dessutom spelat bort fyra hundra tusen på kasino den bibblan uppdagades i våras men hans underbara familj hjälpte honom ekonomiskt då jag tvingade honom att berätta för dem. De ställde krav på honom att inte dricka eller spela mer men han respekterar uppenbarligen inte det.
Jag orkar inte mer och jag har tappat mig skälv på vägen. Det som skulle bli ett underbart samboliv blev istället oro, bråk och ledsamheter.
Jag älskar honom och han är min kärlek men jag orkar inte tävla mot annat hela tiden. Jag är värd en mans fulls kärlek.

Vive

Jag fick lägenheten och flyttar ut 1/2. Om det blir som särbo eller som singel återstår att se....
Kravet blir att han ska ta tag i sitt liv, bli mogen och ansvarsfull.

Vive

I söndags berättade jag för min sambo att jag flyttar.
Jag sa att jag älskar dig, du är fantastisk men jag orkar inte med dina fyllor längre. Du är alkoholist och behöver hjälp. Jag har berättat för din syster och nu kommer vi inte släppa dig.
Han sa först att vi kan dra åt helvete och att han skiter i oss, jag sa sätt dig ner och lyssna.
Sen hände något, jag såg hur alla försvar rann av honom och att något förändrades.
Han sa, du har rätt jag är alkoholist och spelmissbrukare, han har tydligen fortsatt spela och låna pengar trots att hans föräldrar gick in och löste ut lån för 500 000 i våras. Det räcker nu och jag behöver hjälp.
Nu är allt igång, arbetsgivaren är inkopplad och han har fått hjälp.
Han har sagt förlåt till oss alla och det känns så skönt att få bekräftelse på att det inte är fel på mig som han så många gånger sagt.
Vårt förhållande kommer att bli som särbo och vi måste börja om igen då jag aldrig fått en ärlig chans utan alkohol och spel.
Jag har varit tydlig med att en droppe sprit till eller spel så är det över helt och hållet. Hade jag inte gjort detta så hade det bara fortsatt och till slut hade vi båda varit under ytan.
Idag känner jag en enorm trötthet, det är såklart ett års spänningar som släpper nu när min älskling äntligen får hjälp och att jag kan släppa oron, ångesten och vanmakten.

att det viktigaste du kan göra är att fokusera på dig själv nu...lägg dig inte i hans process...du åker långt ner under ytan om du tror att det blir bra nu...det kommer att ta lång tid att se en beständigare förändring..och han verkar inte ha nått sin botten själv ännu...men jag kan naturligtvis ha fel...förlåt mina krassa ord och domedagsprofetior...men jag har gått igenom en hel del manipulation och "vilja" att förändra sig... Du gjorde helt rätt som steg ur i tid...önskar jag hade haft samma beslutskraft

Sköt om dig och allt gott i processen

Vive

Tack för svaret.
Han får ta tag i sin process själv men jag kommer att vara ett stöd.
Är dock helt slut så vi får se hur mycket och länge jag orkar.
Jag längtar till jag flyttar och efter lugn.