Att sluta dricka är inte det enklaste eftersom det ofta lämnar ett tomrum och ibland även rastlöshet. Vissa har dämpat ångest, dålig självkänsla eller sömnproblem med alkohol. Så vad kan man göra när man bestämt sig för att sluta? Hur underlättar man resan? Jag tänkte dela med mig av lite tips. Det kanske inte fungerar för alla men förhoppningsvis för någon :)
1. Unna dig själv saker som du tycker om. Det kan handla om en god maträtt, en resa, en massage,en rolig aktivitet eller att läsa en bra bok. Fundera på vad just DU tycker om.
2. Börja röra på dig. En viktig tanke här är att ta det lugnt. Stressa inte dig själv till att bli något träningsproffs men fundera ut vad just DU kan tänka dig att genomföra för aktivitet. Kanske börja med en promenad i veckan eller ett pass tillsammans med andra. Kroppen och knoppen blir glad av det. Det är dessutom mycket bra mot sömnproblem.
3. Umgås! Om du redan har nära vänner så försök boka in lite mysiga träffar. Filmkvällar, en fika eller varför inte försöka dra med någon av dem på den där promenaden? Har du inte vänner eller kanske bara har "suparvänner" så försök möta nya. Det här är en otroligt svår punkt, men du kan möta dem via AA, en förening, på internet eller arbete/skola. Här kan det också vara mycket bra att ta reda på vad ens egna intressen är eftersom det underlättar att träffa nya människor.
4. Tillåt dig själv att tycka att allting är sämst ibland. Tillåt dig själv att vara sämst ibland. Många som har druckit mycket/länge har en skadad självkänsla och är mycket självkritiska men det är OK att vara sur, irriterad och självömkande ibland. Glöm bara inte att säga förlåt om det påverkar din omgivning.
5. Gör något fint för andra. Anmäl dig till att börja arbeta på ett härbärge, skänk en peng eller engagera dig i en förening som volontär. Du mår bättre av att göra andra glada och din självkänsla kommer växa. Du kanske också möter nya människor?!
6. Tillåt sug och rastlöshet. Det här är otroligt jobbigt..den förbannade oroskänslan och rastlösheten som känns som att den ska äta upp en innifrån. Men låt den vara. Det är inte farligt att känna dåliga känslor och det går över. Bättre tider kommer även fast man absolut inte tror det!
7. Bygg upp din hälsa. Det här handlar inte om att man inte får äta godis för det får man självklart göra. Men det vi stoppar i oss påverkar oss otroligt mycket. Mitt tips är att lägga till och ta bort i långsam takt. Finns det någonting som du tycker är gott och nyttigt så lägg till det i din kost. Finns det något som är en stor last så plocka bort det lite i taget. Förbjud aldrig dig själv från att äta något och tänk långsiktigt. Många som druckit alkohol mycket/länge har ofta brist på olika vitaminer och mineraler. Se till att bygga upp det igen.
8. Sök hjälp om det behövs. Det här är otroligt viktigt. ALLA människor behöver hjälp ibland och det är helt OK att be om den hjälpen. Hitta någon som just DU känner förtroende för och känn dig aldrig misslyckad för handen du har sträkt ut!

Pontus

Mkt bra tråd, följer själv några av dom råd du skriver om. Mycket bra. Alla tips för den som har det jobbigt i olika situationer är bra för att motstå.
Jag tänker mycket på speciellt helger att inte slarva med maten. Hungrig och trött triggar ofta ett sug för mig. Har en påminnelse på min mobil, så jag blir hela tiden påmind om fokusen framåt. Unnar mig själv emellan nånting bra, behöver inte alltid vara så stort. Men det finns alltid nånting större att kämpa för än att berusa sig med gift.

Uturdimman

Superbra att du hittat ett bra sätt att avstå! Helgerna kan lätt vara värst eftersom så många andra dricker och man ser en god ursäkt för sig själv. Men det är bra att motstå och försöka göra annat som gör en glad istället :)