Hej

Jag befinner mig nu i en separation där vi varit tillsammans i 13 år och har två barn på 7 o 3. Jag är 43 o hon är 36. Hon vill göra slut.
Jag har inte druckit på 5 v. Längsta perioden sedan jag började dricka där runt 20. Fram till för 10 år sedan så drack jag bara på helger. Min sambos drack gärna ett glas eller två mitt i veckan. Det var liksom lite guldkant. Men det blev ju värre för mig som fyllde på min konsumtion. Nu var det inte alltid det rörde sig om två tre tillfällen i veckan, men ja, ni förstår nog andemeningen. Det blev ju mer alkohol hursomhelst.

Jag vet inte vart jag ska börja skriva eller om det kommer att handla om separationen eller alkoholen. De hänger ihop som ni säkert förstår.

Min sambo ser mig som alkoholist och jag själv ser mig väl snarare som att jag har alkoholproblem. Så jag är väl alkoholist. Iaf i hennes ögon och det har jag att finna mig i. Det rör sig bara om nyanser ändå och jag förnekar väl lite också. Men beroende tycker jag inte stämmer.

Jag har svårt att sluta dricka. Oftast (i min egen hjärna) vill jag ha lite till. Faktiskt.
Men jag vill ha mer som sagt och säger sällan nej. Minnesluckor är frekventa. Även vid måttlig konsumtion. Dvs 5-6 stora stark. Hur måttligt det kan sägas vara. Jag dricker på senaste tiden ( några år) av gammal vana till viss del. Brist på annat. Småbarn och ingen fritid förutom helgen. Kanske 2 timmar tillsammans efter att barnen har somnat. Min sambo vill gärna sova tidigt också så där blir jag sittandes. På puben får jag prata med lite folk och känna mig trivsam.

Jag har vid flera tillfällen skällt på min sambo och varit riktigt otrevlig under denna tid tillsammans. Mitt äldsta barn har sett mig riktig full vid flertalet tillfällen. Oftast är jag inte otrevlig, men packad och positiv. Men det är ju en dag efter där jag såklart luktar bakfylla och är lite halvgrinig ibland.
Det är svårt att veta hur mycket jag förskönar bilden...

Så nu har hon iaf sagt att hon vill göra slut och jag är helt förkrossad. Till viss del så har vårat bagage givetvis en del i detta. Jag har brutit ner hennes respekt för mig och hon förklarar sig själv medberoende.

Fråga: Jag tar gärna emot länkar till trådar eller svar kring vilka förutsättningar som kan finnas när en medberoende plötsligt lever med en nykter person. Om båda två tar tag i sina problem och försöker starta om. Känns skakigt om den medberoende inte har något att vara medberoende kring så att säga.

Jag har som sagt inte druckit på 5, snart 6 veckor. Det har inte varit några problem alls. Till stor del misstänker jag att det har att göra med att jag varit upptaget med annat och faktiskt har fått en ordentlig anledning på nått sätt.

De senaste året har jag förbättrat min alkoholkonsumtion. Först så slutade jag med starksprit. Ölen har fortsatt att flödat vid tillfällen. Men jag har faktiskt upplevt det som att jag har varit på väg att dricka mindre och min sambo såväl som vänner håller med om att det blivit bättre. Något mer nyligen så har det handlat om att dricka 3,5 or istället i större utsträckning. Såklart att starköl slinker ner beroende på tillfälle och vart man är, men som sagt. Mindre procent.

Från årsskiftet har jag väl känt att jag dricker på fel grunder. För att jag helt enkelt vill bli full. Eller, jag vill känna mig positivare. Se lite ljusare på saker. Som tyvärr innebär att skita i det. Tankar kring problem blir enklare att avfärda. En flykt. Så i realiteten ser jag inte ljusare på saken, jag bara bryr mig mindre. Jag löser inte problemen... Främst kring min familjesituation.

Men jag har aldrig riktigt känt att jag har längtat efter det.. Men att jag förnekar detta är sannolikt.

Jag har sedan typ semestern känt att jag inte är sugen på att gå till puben för att dricka öl. Att jag vill vara hemma och pyssla med ungarna och vara mer aktiv i att förbättra förhållandet. Skita i att störa mig på t ex städning och att det inte är som jag skulle vilja ha det. Gilla läget lite mer. Insett att jag har det bra.

Så friade jag då till min sambo och hon sa nej, men det var inget surt i det. Vi har inte riktig varit inne på det ändå. Men efter ca 2 veckor så sa hon att hon ville göra slut och att hon har känslor för en annan.

Sedan dess har jag inte druckit och har inga intentioner att göra det heller. Absolut inte i denna process men jag bör/ska nog inte fortsätta även om det blir en separation.

Så mitt liv är så jävla råpissigt att jag vill dö.

Texten är säkert hoppig men jag tänker inte bry mig om det. Jag bara skrev.

Tack för ordet

Pontus

Välkommen till det vidare livet, starkt av dig att motstå alkoholen i den jobbiga situation i livet du befinner dig, fortsätt håll den linjen även om det tar emot just nu. Oavsett % så är allt bara skit, finns i slutändan ingen positiv effekt av alkohol.

Harslutatnu

Hej igen.
Förhållandet är slut och jag blir lämnad nu i jul. Till nyår är hennes grejer borta från lägenheten borta.

Där kommer jag försöka stå pall och motstå alkoholen och hantera separationen efter 13,5 år o två barn som sagt.

Jag har druckit 3 glas cava och jag tycker att det får anses ok. Jag o sambon gjorde det tillsammans när vi hade barnfritt och pratade om uppdelningen av möbler osv.

Så det känns ok och det blev inte mer heller.

Kanske hjälper separationen från att avstå men hur kommer det bli sen när man är helt själv varannan helg? Till sommaren?

Ska jag våga mig på att börja social dricka igen? Hålla tillbaka så att det inte börjar ta för mycket plats och blir det problem andra tycker jag har men inte jag?

Är jag alkoholist? Spelar det nån roll?

Att dricka mindre är bra. Att börja dricka igen i någon form är antagligen dåligt.

Jag är nu sjukskriven pga separationen. Min hjärna har nästan brunnit.

Hur jag påverkas av att frånstått alkohol i denna tid? Är det mina egna reaktioner eller är det pga jag inte varit full på två månader?

Tiden har gått så fort, men det känns som den har gått ännu snabbare.

Jag älskar min sambo och ser henne med andra ögon nu. Jag lutar mest mot att välja att jag ska fortsätta känna kärlek till henne för att underlätta separationen för oss båda och barnen.

Jag tror inte det skulle fungera om vi provade igen. Inte när hos sagt att hon inte vill göra ett försök. Hon vill att det ska finnas något mer. Sen vet jag inte själv om jag vill heller riktigt på riktigt. Jag tror att det kanske är bra då jag under lång tid inte mått bra och blivit påtalad detta vid många tillfällen men inte fått det aktiva stöd jag känner att jag borde fått.

Att påtala att någon har alkoholproblem ena dagen men sedan inte följa upp det tillsammans är inte rätt väg att gå. Det gäller egentligen alla problem man har i ett förhållande tycker jag.

Men jag har givetvis inte gjort något åt det själv heller i den utsträckning jag skulle vilja att hon gjort för mig. Jag skuldbelägger mig själv jättemycket för att det blir slut.

Dessutom är jag osäker på om jag pallar med att ha barnen själv varannan vecka i det skick jag är i nu....

När man blir lämnad så hamnar man i en märklig loose-loose situation. Ett stort underläge. Man är på väg i negativ riktning och den andre i positiv riktning. Ber man om stöd i att hantera barnen så får man mindre kontakt med dom och de knyter mer an till den andre föräldern som lämnat. Vill man ha dem mer så får den andre mer fritid att ha kul och trivsamt. Det vill man ju inte heller :)

Harslutatnu

Drack igår....

Nu är det bara några dagar kvar innan hon flyttar ut sina grejer. Så snart är det verklighet av allt. Jävla skit.

Iaf så drack jag igår igen efter 3 månaders nykterhet. Det slutade bra. Var hemma halv tolv. De var inte hemma någon av dem i helgen.
Jag tvättade och städade under dagen, hittade en gammal whiskyflaska som det var typ 5 droppar i. Det kunde jag inte hålla mig ifrån ens.

Så jag gick senare ner till affären o köpte ett sexpack och senare blev det två öl ute med en kompis.

På det hela var det ingen fylla av något slag. En högst normal konsumtion sett till procenten iaf.

Jag vet inte om jag känner skuld över att druckit igen. Jag vet inte om det på nått sett är ett mentalt klartecken att fortsätta. Jag vet inte om jag är orolig över att jag inte kunde hålla mig. Jag vet inte om jag kommer dricka sen när hon väl har flyttat.

Jag vet inte så jävla mycket alls nu i denna soppan.

Jo jag vet att jag inte gillar situationen! Att bli lämnad efter så lång tid och med två små barn. Att fortfarande älska någon men inte "få" göra det.

Och vart kommer det nu leda när jag har druckit igen? Kan jag fortsätta att inte göra det i 3 månader igen? När jag väl blir själv här hemma?

Uturdimman

Hej där. Tråkigt att din situation ser ut som den gör! Jag känner verkligen med dig. Jag tycker att det låter som att du är beroende av alkohol. Du nämner att du inte ska eller vill dricka med och sen dricker du lite ändå. Då tar alkoholen alldeles för stor plats i ditt liv. Alkoholen bör vara oviktig om man inte är beroende. Mitt tips är att du söker hjälp! Det ger dig hjälpmedel att hålla dig borta från alkohol och även en större förståelse för hur alkoholen fungerar. Jag har varit nyker i snart 1,5 år och tro mig: det är värt! Hoppas du lyckas med dina mål att inte dricka mer och att du börjar må bättre.

Hej! Starkt av dig att skriva! Klokt att inte dricka nu eller nån annan gång heller! Jag tänker att det är bra för din skull att inte dricka alls och få tillbaka respekten för dig själv! Ta emot den hjälp du kan få! Har varit där själv och vet att det går och det svåra är att vidmakthålla sitt nyktra liv. Men här kan vi alla hjälpa varandra med det!

Harslutatnu

Tack för kommentarerna

Ja nu är det ju jul snart och då blir det väl extra svårt. Jag kanske trillar dit igen och dricker igen. Men jag kan nog hålla det på en normal konsumtion iaf och det får väl vara bra bara det.

Min huvudplan är iaf att efter det så behöver jag hålla mig nykter längre. Jag hoppas kunna hålla mig till sommaren iaf. Kanske undantag när jag fyller år, men just som jag skrev det så är det ju då jag behöver hålla mig nykter :)
Att inte använda alkohol som en belöning.

3 månader är inte lång tid. Men ett bra första steg! Jag har visat för mig själv att det går. Jag är dock orolig för hur det blir nu när min sambo flyttar ut...
Känns riskabelt att vara själv, behöver hitta nått att göra.

Känns inte bra med dessa två parallella processerna....

Hej Harslutatnu
I din situation får nog alla kaos i hjärnan. Och säkert tumlar känslorna runt ibland utan kontroll även när du är nykter.
Jag vet inte hur jag själv skulle klara det men jag vill ändå ge handfasta råd.

1. Se till att inte dricka!!
1. Ge fan i att dricka!!
1. Se till att du inte kan dricka!!

Oavsett om du är alkoholist eller inte skall du inte dricka nu. Ta kontakt med en läkare och få antabus utskrivna då har du en krycka att luta dig emot. Gå på något AA-möte för att se om det är något för dig, eller Länkarna, eller alkoholrdgivningen, eller kyrkan, eller IOGT_NTO.
Se till att ha någon att prata med när du blir ensam. Fortsätt att älska henne trots att hon lämnar dig. Sätt barnen främst. De är de viktigaste.
Skriv här på forumet. Huvudsaken de första halvåret är att du är klar i knoppen dvs nykter. Då förstör du ingenting och kan t.o.m. kanske börja bygga något som är bra.

Lätt för mig att skriva. Visst! Svårt att genomföra?? Kanske inte, om man vill göra det bästa för barnen.
När jag skilde mig och min fru flyttade vältrade jag mig i självömkan och höll på att supa bort allt. Du har en möjlighet att undvika detta. Gör inga mentala undantag för födelsedagar eller annat. Utan bestäm dig.

När du beskriver hur du hanterat alkohol verkar det på mig som du har utvecklat ett beroende.
Jag är övertygad om att du oavsett det har ditt livs chans att göra något mycket bra för dig själv, din sambo och dina barn. OCH det är att vara klar i huvudet under åtminstone det första halvåret. Kaoset, sorgen,ensamheten, svartsjuka kan du då kanske bearbeta.

Jag önskar dig lycka till av hela mitt hjärta.

Ikaros

Christoffer

Har läst din tråd och lider enormt med dig!
Kan bara hålla med Ikaros i allt han skriver!
Du står inför din tuffaste match nu och den är avgörande - samla tankarna, inse att insatserna nu är högsta möjliga och fokusera, var uthållig och tro på dig själv!!!
Inte sen, inte om, inte ifall - upp i ringen nu och kriga för ditt liv!
Jag satsar mina pengar på dig!
/C

PP

Fattar att läget är jobbigt. Varit därsjälv... Gillade Ikaros inlägg. För det första "låter" det inte som du på riktigt anser att du har problem, och OM, så tror du väl att du kan hålla det under kontroll. I den situation du befinner dig i är det mesta skört i livet. Risken är extra stor att det brister. Både med nykterheten, sen kan det bli strul med exet, exempelvis gällande barnen och så, sen kan allt bara bli värre...

Vill inte måla Fxxn på väggen, men tror det tyvärr är ganska vanligt. Det finns faktiskt inget bättre läge att ta en lång (gärna riktigt riktigt lång) helvit period än just nu, lovar! Allt blir lättare, att bearbeta separationen, ta hand om ungarna, och till slut kanske du vågar en nystart, vem vet ;-)

Jag gjorde tyvärr inte så som jag skriver.... Just av den anledningen känns det på sin plats att försöka lämna lite "dyrköpt" vishet

Lycka till, ta riktigt bra val. Och glöm inte att smärtan och det sårade "jaget" läker efter en tid

//PP

Harslutatnu

Hej

Som jag tänker nu så kommer det bli drickande på juldagen. Helt enkelt för att jag vill.

Min plan är att det efter julhelgerna kommer bli vardag och dessutom blir separationen verklighet. Då vill jag tro att det blir lättare att hålla sig på den torra sidan. Åtminstone i längre perioder vilket jag siktar på och så småningom vill jag väl känna mig stark i att inte återta min konsumtion. Som minst varit ett riskbruk, om inte missbruk.

Jag ser väl inte riktigt mig själv i framtiden att dricka som jag gjort. Så jag lägger ribban där. Och skyndar långsamt men är vaksam på hur jag mår och vilken anledningen är till att jag vill dricka.

Jag försöker ge mig själv beröm för att jag hållit mig torr under såhär lång period med hemmasituationen, men det är svårt. Känns inte som det har varit så svårt. Jag misstänker att det har gått lätt pga separationen. Det har gett mig annat att tänka på. Det känns som den kommande tiden kommer bli mycket tuffare.

Vännerna är få och familjerna tar deras uppmärksamhet. Så det är inte någon ideal situation men jag kommer ta tag i mitt behov och ifrågasätta det. Ska försöka hålla isär sorg och sug. Kommer nog behöva bearbeta detta utan alkohol för att ge mig bättre förutsättningar att ta mig vidare...

Harslutatnu

Hej igen

Ja då är jul o nyår avklarat.

Det dracks normalt kan jag säga. Det var verkligen ingen fylla på nått sätt. Nu är denna tid över och det gick "bra", ur den synvinkeln att jag inte drack några större mängder.

Jag vill be om ursäkt för att det verkar respektlöst av mig att på detta forum skriva att jag medvetet väljer att dricka, när jag vet att många har det svårt.

Men så är det, den största högtiden är förbi. Nu ser jag fram emot en längre period av nykterhet. Hur lång sätter jag ingen gräns för, jag kanske borde ta några små steg i taget tänkte jag. Februari ut tex.

Min sambo har flyttat ut sina grejer nu så nu kommer det en ny tid i mitt liv. Hur som helst kommer alkohol ha betydligt mindre roll resterande del. Jag har insett att mitt förhållande påverkade mig väldigt negativt. Det var inte en bra miljö för mig och jag känner att jag blivit utsatt för orimliga krav när det gäller alkohol och på något sätt varit medberoende i att dricka pga situationerna som finns. Jag blev påpekad över hur jag drack, i en miljö där det dricks ofta men mindre mängder varje dag. Alltid mycket alkohol att tillgå och gärna "ett glas vin till maten" vid lunch praktiskt taget varje dag.

Ur det perspektivet så är jag faktiskt glad att vi separerade. Det klagades på mig men vilket stöd fanns när de själva dricker ofta? Vilken sits...
Jag har mycket mindre risk nu att vidareutveckla min alkoholkonsumtion till alkoholberoende. Men jag kan mycket väl redan ha det om man ser tillbaka hur jag har druckit under hela mitt liv. Det är såklart inte någon annan än jag som håller i flaskan. Men förutsättningarna har inte varit så goda. Bättre nu. Och det är bra!

Men jag lovar att vara vaken och observant på hur det fortlöper, jag vet att detta kräver uppmärksamhet resten av livet. Mitt mål är att kunna dricka några öl då och då, kanske ta en fylla rent av, men känna att jag har kontrollen över det.

tack