Hej! Jag har levt med min sambo i snart 8 år. Vi har nu två barn en på 5år och en på 4 månader. När vi träffades drogmissbrukade min sambo ganska hårt och gjort i ca 7 år då. Han fortsatte under vårt första år tillsammans tills jag satte ner foten och sa att slutar du inte, så vill jag inte ha någon framtid med dig. Han slutade. Det var jobbigt, men han fixade det. Och jag är väldigt stolt över honom. Nu har han varit helt drogfri i ca 6 år. Det negativa är att han ersatte drogerna med alkohol. Han blir riktigt elak mot mig när han dricker. Han vet precis vad han ska säga och göra för att trycka ner mig. Ibland står han och skriker till mig hur dålig människa jag är tills jag sitter i ett hörn och gråter, och då bara fortsätter han. Detta har pågått i sedan han slutade med droger och började med alkoholen. I nyktert tillstånd är han den snällaste människan man kan tänka sig! Men full blir han världens monster, speciellt Mot mig. Jag varken dricker eller tar droger. Han sköter sitt arbete exemplariskt. Jag tar hand om våra barn 24/7 och den enda ensamma tiden jag har är när jag sitter på dass. Jag har försökt vid flera tillfällen att prata med honom om detta, och sagt att jag snart inte står ut att leva i detta längre. Men han verkar inte ta det till sig. Känns som han inte bryr sig om att han sårar oss. Nu har det gått så långt att han har börjar bli elak mot vår 5åring. Aldrig slagit honom. Men är väldigt elak i mun mot honom. Nu står jag och vet varken in eller ut. Någon som är/ eller har varit i en liknande situation? Vad gör/gjorde ni? Snälla hjälp mig, för jag står inte ut mycket längre.

AliceAlice

...att de flesta som levt med en alkoholist, känner igen sig! Som du vet kan man aldrig ändra en annan människa och vill han dricka så gör han det oavsett vad du tycker och vill, denna kamp kan pågå i all oändlighet och ju mer du ber/önskar/uppmanar/gråter osv, desto mer tycks han vinna.

En sak du kan göra för att växa är att säga till honom om hans kommentarer, lugnt och sakligt förklarar du att både han och du vet att du inte är en dålig människa, så sluta! Förhoppningsvis kan detta kanske vara ett första steg till att du står upp för dig själv och barnen. Att han är dum mot er 5 åring är under inga omständigheter acceptabelt. Det han utsätter er för är psykisk misshandel!!! Det är vanligt att psykisk misshandel går över till andra former av misshandel tex. fysisk, ekonomisk osv.

Det är inte lätt när man har barn, jag vet allt för väl!!! Vad kan du, som det ser ut idag, göra för att du och barnen ska känna er trygga och må bra?

Att han bytt missbruk betyder egentligen inget, han är fortfarande missbrukare och de orsaker som fanns till att han började ett missbruk finns kvar! För att bli kvitt missbruket måste han själv komma till insikt, en del hittar den själv, andra får hjälp av motiverande samtal osv men man måste vilja annars kan ingen göra något för honom!

Kanske kan du hitta något som hjälper dig i min blogg http://spillran-av-mitt-forna-jag.webnode.se/

Har du någon som kan stötta dig? Vem vet om hans missbruk? Se till att skriva dagbok om vad som händer, det kan vara av vikt längre fram och glöm inte att aldrig acceptera våld, ingen form av våld!!!

Mycket styrka!!!Alice

Li-Lo

Du har mycket erfaranhet av att leva med någon som dricker/tar droger och beskriver tydligt den dubbelnatur som den som dricker kan utveckla. Det vill säga att det inte är 2 personer utan en person som har ansvar för såväl det nyktra som onyktra beteendet. Sedan länge har du tagit ett fullt föräldraansvar och velat skydda barnen samtidigt märker du nu att det inte hjälper fullt ut.

Att ha erfarenhet av våld, hot eller kränkningar är ofta riktigt svårt och det är inte alls ovanligt att det kan normaliseras, dvs att man flyttar sina gränser för vad som är okej.

Jag klipper in det som står i vårt faktablad och hoppas att du finner det hjälpsamt.

Om du är utsatt för våld eller hot är ett första steg att lämna den våldsamma eller hotfulla situation du befinner dig i. Du behöver inte ta några långsikta beslut. Ta ett steg i taget.

Berätta för någon du litar på om hur du har det. Om en sådan person inte finns just nu för dig finns det professionella kontakter så som Kvinnofridslinjen, eller 112 där du kan få hjälp av såväl polis som jourhavande präst.

Psykiskt och fysiskt våld, oavsett eventuell alkoholproblematik, skapar ofta processer som kan vara svåra att förstå och svåra att ta sig ur. Att få en professionell kontakt är för många bra.

Alkohol förändrar personer. Alkohol ökar riskerna för att våld, hot och kränkningar förekommer. Personer som nyktra aldrig skulle använda våld kan i berusning bli direkt farliga. Berusning är inte en ursäkt och det våld, de hot och kränkningar som förekommer under eventuell berusning kommer att påverka den nyktra relationen.

Ett steg i taget, det första, sätt dig i säkerhet.

kvinnofridslinjen.se/
unizon.se/hitta-jour

varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Li-Lo

glömde säga att det är fint att du delar med dig och jag hoppas att andras erfarenheter här kan ge dig vägledning om hur du vill göra nu, vilka steg som kan blir aktuella för dig.

Li-LoAlkoholhjälpen & Anhörigstödet