Jag vill aldrig mer vakna och må så här. Skakig, sur smak i munnen, bomull i huvudet, hjärtklappning, plufsig och glåmig i ansiktet. Ånger och dåligt samvete, ångesten och känslan av att vara värdelös kryper sig på. Varför kastar jag bort mitt liv!!!

Så nu skriver jag det i en tråd, så jag kan läsa detta nästa gång suget kommer. Jag vill ALDRIG mer må så här!

Jag har det ju bra. Stimulerande jobb, fin dotter, hus och hjälpsamma föräldrar. Lite ensam kanske, men det är ju tack vare vinet, eftersom jag hellre sitter hemma, pimplar vin och ser på tv-serier än träffar vänner. Sunda, sportiga, härliga vänner dessutom.

Lyckades få iväg dottern till skolan men nu vill jag bara krypa ner i sängen igen. Varför gör jag så här mot mig själv om och om igen. Blir så förbannat trött på mig själv. Jag är en slav under vinet. Jag vill vara fri. Jag vill hitta mig själv igen. Jag var stark och driven, klok och glad, social, modig och bra på mitt jobb. Men jag har låtit vinet ta över mitt liv. Jag har knappt styrfart längre och inga drömmar.

Har en box hemma. Undrar hur mycket av den jag drack igår, för mycket, det är säkert. Klarar jag av att klippa i sönder den och säga hejdå vin-djävul för alltid. Jag vill verkligen. Tyvärr är det inte första gången, jag vill. Klarade 6 dagar för någon vecka sedan, sen tyckte jag ju att jag kunde dricka ett glas på en middag och sen var det kört. Tillbaka i träsket och dricker 1 flaska (minst) om dagen igen.

Jag har perioder av mörker och deppighet, gamla spöken som jagar mig och det ständiga dåliga samvetet, för att jag inte är bra nog; på jobbet, som mamma, på att äta sunt, för att jag dricker för mycket, ja listan kan göras oändlig när jag mår så här. Men jag vet ju också att även om första glaset lindrar och bäddar in allt i ett varmt skimmer så kan jag aldrig hålla det där och så blir mörkret större och större istället. Jag kastar mig frivilligt in en nedåtgående spiral tills jag hamnar här, i tung bakfylla, sorgsenhet, uppgivenhet och ångest! Fast det är ju här på botten jag äntligen kan tänka – va fan håller jag på med, jag måste sluta!!!

Hoppas bara jag kan vara stark nog denna gången att stå emot suget för alltid och bli FRI.

Jag läser och läser era trådar och blir stärkt av att se att så många klarar att stå emot. Tack för att ni delar!!!!

Nike Athena

Känner igen mig i det du skriver. Slav under vinet. Du har viljan att göra en förändring - du har skrivit här - du har så mycket bra i ditt liv.

För mig kändes som att jag valde livet, mig själv och mina barn. Det är nog bland de bästa saker jag gjort i livet.

Jag hejar på dig Frihet. Välkommen hit!

Gunda

Känner så igen mig i dig. Jag har inte varit här så länge, först i början läste jag och drack vin samtidigt. Grät och kände att jag var så fel.
Men genom att jag läste här så kom insikterna och någonting hände i mig. Jag kan inte säga att det varit lätt, A-djävulen har skrikit i mig och
försökt få mig att vända tillbaka dit till hen.
Min vändning kom då jag hällde ut vinet i slasken, det var min första milstolpe.
Skriv och läs massor, här dömer ingen dig, vi sitter i samma båt alla. En del har kommit långt andra är i början, men båten rymmer oss alla.
kram och hoppas du får en bra helg.

HejFrihet
Du trycker på det centrala i beroendet. Fångenskapen. Du har tagit ett viktigt steg genom den insikten, längtan efter frihet. Jagl längtar också efter den och stundtals under långa perioder är jag just det, fri.
Jag önskar dig lycka till i arbetet med att spränga dina bojor, Vi finns här på nätet och det finnns hjälp att ta utanför också. Allt som kan vara ett stöd är bra. AA, Länkarna, alkoholrådgivning, beroendekliniker, IOGT-NTO m.fl.
vänligen Ikaros

Frihet

Tack för era välkomnanden!!! Det värmer :-) och ni skriver så bra om att spränga mina bojor, om att det finns plats för alla i båten och att välja livet. Jag är tacksam för dessa kloka ord. Stärker mig i min vilja att bli fri.

Varit sjukt bakfull hela dagen och därmed inte fått gjort något vettigt i jobbväg, det dåliga samvetet kom som ett brev på posten och med det suget . Men jag stått emot vinet idag. Och det trots boxen som stått och lockat. Till slut hällde jag ut allt i vasken!!!!

Velade och tvekade länge ska jag erkänna. Tog fram boxen fyra gånger med avsikt att hälla ut den, men klarade inte det. En gång hällde jag istället upp ett glas!!! Fast när jag tog en klunk åkte det lika snabbt ut i vasken. Det smakade inte ens gott. Så efter det tömde jag hela boxen i vasken. Så oerhört skönt. Min värsta fiende och lömska bästa vän är portad ikväll och jag är glad och tacksam.

Styrkekramar till alla som kämpar denna fredagskväll

Gratulerar Frihet
Du har vunnit en seger i dag, Och ingen liten sådan.Det hjälper mig också
Ikaros

Gunda

Nu har du vunnit första segern över A- djävulen och jag hejar på dig.
Härligt

Frihet

Tack för hejaropen!!!
Vaknade stolt och glad. Har sovit helt ok. Tok/ ful dansade till glad musik med min dotter. Vilken underbar start på dagen. Vi båda älskar dessa stunder och skrattar glatt.

Jag var full av energi och hade dagen utstakad med hennes matcher som skulle hålla mig upptagen tills systemet stänger och vips skulle jag klara en dag till. Utan att ens ha en chans att frestas.

1 timme innan vi skulle iväg trillade dottern ner handlöst på bakhuvudet från höjd och jag visste inte om det kunde vara hjärnskakning. Googlar att man ska vila om man är tveksam, så någon match blir det ju inte. Min dotter mår bra nu ska tilläggas. Ont i huvudet men inga andra symptom- tack och lov.

Men här sitter jag nu med oro, rastlöshet, inget som distraherar mig och långa timmar tills systemet stänger. Blir en tuffare kamp idag än jag hade räknat med. Får aktivera mig. Städa, promenera eller ska vi köra bil 1 timme för att kolla på hennes kompisar??

Tror det var Monday Morning som visualiserar ett schackparti med a-djävulen. Bra, och tack för iden!

Idag får jag nog tänka mig en rejält fysisk brottningmatch där jag svingar den där a-djävulen som följer mig som en förbannad skugga med full kraft ut ut mitt hem och tankar.

Kramar

Sundare

Ta en dag i taget, håll kontakten här inne och håll huvudet kallt nog för att fatta kloka beslut. Jag är själv nynykter så vi delar samma kamp för frihet.
Kram från mitt hålli landet

Frihet

Jobbigt nu, är så rastlös och uttråkad, något gnager i bröstet. Jag har liksom svårt att sitta still och samtidigt oförmögen att ta mig för något vettigt. Jag klarade att inte åka till systemet iallafall :-) så det är faktiskt bara att härda ut denna evighetslånga dag och jag vill vara nykter. Önskar att det inte var så jobbigt dock. Just nu längtar bara efter att få gå och lägga mig, fast jag inte är trött. Vill bara fly från känslan av myror i bröstet..

Men jag vill verkligen inte dricka, vill fortfarande inte vakna och må skit. Jag klarar det ikväll, det vet jag!!

Gunda

Ibland en timme i taget. Jag blir så glad för din skull, trotts att det är skitjobbigt så har du inte fixat hem A. Härligt!!!
Men du fixade den här dagen, då är det lite mini lite kanske bättre i morgon, du ska se det går framåt,
Håll i och håll ut, det kommer att förändras.

Sundare

Gissar att du mår väldigt bra och kan känna dig lättad nu på morgonen. Ingen ångest, ånger, skam.
Ta en dag i taget eller en timme i taget. Var snäll mot dig själv.
Känner så igen mig i beskrivningen av rastlöshet. Jag har själv sovit för att slippa när det varit som värst. Bättre sova än dricka.

Frihet

Jag är tacksam för ytterligare en morgon där jag vaknar ren och fräsch!
Om än lite trött, trots 9 timmars oavbruten djup sömn. Trötthet är ok, gissar att min kropp behöver all sömn och reparation jag kan ge den. Definitivt bättre att sova än att dricka som du skriver Skamsen.

Jag glädjer mig åt era besök och inlägg här och likaså åt era trådar och att ni kämpar så bra.

Söndagar är den dag i veckan jag har lättast att vara nykter. Systemet är ju stängt hela dagen. Perfekt tycker jag. Dottern är frisk för dagens sporter så har hela eftermiddagen inbokad. Känns bra, gör det lättare att undkomma suget.

Jag äter som en häst och fick lite dåligt samvete för det i går. Försöker och äter bra, vatten, vatten vatten, vitaminer och mycket grönsaker blir det och det är ju bra, men sen blir det många pepparkakor, och godis oxå. Men, tänker jag nu, det är ok!! Hellre godis än vin. Och jag åt godis även när jag drack vin, så detta är ju bättre trots allt.

Kollade precis: 1 - 2 flaskor vin om dagen blir ca 600- 1200 kalorier extra om dagen!!!! Jisses, inte konstigt att jag gått upp 15 kilo på de senaste två åren. Ytterligare en motivation att hänga fast vi när suget kommer. Få stopp på viktuppgången och kanske tom tappa lite.

Idag blir en bra dag.

Kram till er alla

Frihet

Läste någonstans att dag 3 kunde vara jobbig. Glad att den infann sig på en söndag full av aktiviteter. Dagen gick så fort att jag inte ens hunnit bli sugen.

Har dock huvudvärk och lite viruskänning i kroppen. Men gissar att det hör till. Kanske abstinens?

Somnar stolt och tacksam.

Frihet

Har så svårt att ta beslut. Jag ska resa till huvudkontoret imorgon och vet att det innebär frestelser. På glöggfesten, på hotellet och på tåget hem. Usch- varför finns det alkohol överallt. Det är dessutom dålig stämning där just nu så det gör det inte lättare att vara där.

Funderar starkt på att avboka, skylla på att jag är sjuk eller något för jag är rädd att jag kanske inte kan stå emot. Men å andra sidan får jag dåligt samvete om jag inte åker, då två kollegor ska avtackas och de är två mycket fina personer. Och har jag dåligt samvete är risken att jag dricker på hemmaplan av den anledningen. Men det är dock enklare tror jag om jag bara lyckas undvika systembolaget.

Andra dilemmat är att idag ska jag till företagshälsovården och vet inte om jag ska berätta om alkoholintaget det senaste året/ åren eller inte. Jag ska dit då jag för 4 veckor sedan ringde med panikångest, på gränsen till utmattning då jag var på huvudkontoret och kände av stämningen, inser att min nya chef glömmer bort mig då jag inte sitter framför hennes näsa, längre tids deppighet ( kanske pga av alkoholen- kanske bara för att jag varit deppig), besked om att jag snart måste flytta till kontorsstaden om jag vill behålla min fasta tjänst (just nu utlånad till ett projekt) vilket är omöjligt för mig och min dotter. Jag hade varit arg och besviken länge men då klarade jag inte av att hålla ihop det längre. Grät på toaletten, svårt att andas osv så ringde och fick tid 4 veckor senare :-O ....men det är en annan historia.

Jag tror nog jag vill hålla alkoholintaget utanför trots allt. Jag kan se att mycket av mina ångestkänslor är jobb relaterade. Har svårt att koncentrera mig på jobbet, svårt att motivera mig, känner en hel del ilska och får direkt ångest och dåligt samvete. Har alltid varit en högpresterare, älskat att jobba 16 timmar om dygnet i återkommande begränsade perioder (då drack jag inget kan jag ju tillägga) men insåg att jag inte kunde ha det jobbet då min dotter så klart avskydde det. Så jag bytte till ett 'lugnare' jobb på samma arbetsplats. Ett jobb som jag inte riktigt brinner för och dessutom fick jag enormt mycket tid för tankar jag tryckt undan i åratal. Till slut orkade jag nog inte med detta och tryckte ner tankar och känslor med vin dimman.

Hur som helst, tappar ju fokus här märker jag men tankarna snurrar i 190 och jag kan inte bestämma mig. Kanske kan få hjälp att ta beslut om resa till av företagshälsovården.

Ska man berätta? skvallrar de till företaget?

är ju fr.a. anställd av företaget. Om du vill ha någon du kan lita på till 100%, får du nog söka upp den någon annanstans. Det finns flera andra ställen att gå till. Det är min erfarenhet i varje fall.
Hoppas det blir bra till sist!
Hälsar Dionysa.

Frihet

Du har rätt Dionysa. Tack! Idag håller jag tyst om det och söker reda på hjälp på andra ställen. Eller kämpar på här med allt bra stöd här finns och väntar till Maj då jag kan få KBT via vårdcentralen igen. Fick nämligen inte när jag var där för 5 veckor sedan då det inte hade gått tillräckligt lång tid sen sista vändan. Man får visst inte må dåligt igen förrän efter 15 månader.

Frihet

Jag kan knappt skriva. Totalt omskakad hela eftermiddagen efter samtal med psykiatriker.

Hen punkterade mitt inbyggda försvar på nolltid och sanningarna kom ur mig, en efter en, inklusive vin konsumtionen. Men hen fokuserade inte på alkoholen utan på depressionen jag anat och hen bekräftade att jag har.

Dessvärre drogs spökena från förr fram. Jag är vimmelkantig och bara gråter. Jag förstår och vet att jag måste ta fram och titta på den där smärtan och skuldkänslorna jag så ihärdigt försöker ta bort genom vindimman de senaste åren och innan dess arbetsnarkomani. Får inte känna får inte tänka. Döva känslorna till varje pris, för annars blir mörkret och smärtan för mycket. Jag är så rädd för att inte komma ur det. Tre personer som varit mig nära tog självmord under en 4 års period, så jag är rädd, och känner skuld, jag borde ha räddat dem.

Lägg till det att jag alltid ansetts så stark, så självständig, ’jag behöver ingen’. Det är väl på tiden att erkänna att nu orkar jag inte mer. Nu behöver jag tid att läka och förlåta, och förlåta och förlåta. Och vem vet, kanske med det kommer jag så småningom bli fri. Från alkohol, från skuld och från rädsla. Börja om, börja leva – en ny start en Måndag morgon (Tack MM! )

Idag sviker jag mig själv. Jag är ledsen, men såren blöder och jag måste dämpa smärtan. Ska försöka begränsa.

Imorgon börjar jag med tabletterna. Har verkligen svårt för att erkänna det för mig själv och jobbet, men måste nog sjukskriva mig också. Orkar i alla fall inte åka till huvudkontoret och visa upp en glättig fasad. Den finns det inget kvar av.

Det är tufft när det man försökt trycka undan kommer upp och det känns som om det ska förtära en.

Ta emot hjälp - det är du värd - du är en alldeles för värdefull människa för att låta ångest/alkoholen ta dig!!

Vet hur det känns att sitta med skam och skuld och jag har precis som du arbetat som en galning under alldeles för många år samt även druckit för att slippa tänka/känna...

Jag önskar verkligen att du kunde låta bli ikväll men om det nu ej går så var rädd om dig!!

Kram

Frihet

....men mår ok. Jag ska i alla fall inte vara hård mot mig själv idag.

Tack för stärkande ord och omtanke Pärlemor.

Idag är en ny dag med nya kloka val att göra.

Jag har tagit första tabletten antidepressiva och då jag känner någon som inte kunde hantera alkohol alls (minnesluckor, låg tolerans) i samband med tabletterna är alkohol inte ett alternativ framöver.
Jag har sjukskrivit mig (i alla fall idag) och jag ska få samtal så småningom.
Min chef och HR vet också nu att jag inte mår bra.
Jag har berättat för mina föräldrar.

Så trots ett fall igår känner jag ändå att jag är på rätt väg.
Det kommer nog att ta tid, en hel del bagage att förlåta och släppa för att verkligen bli fri.
Men jag vill må bra och ska göra det jag behöver för att nå dit.
Kram till er alla

Gunda

Att du berättat för din chef och dina föräldrar, det är en riktig milstolpe
Kämpa du kommer att vinna med hjälp av dem och oss här.
kram