Hej..
Jag vet inte hur jag ska hjälpa min bror som dricker öl eller annan alkohol i princip varje dag. Inte alltid han blir full men berusad. Han ser inte själv att detta är ett problem utan han dricker för att det är gott o att några öl är ju inte så farligt. Han dricker ibland för att orka med barnen ett eget o 2 bonus. Han har dessutom diabetes o äter tabletter mot ångest och oro sen en tid tillbaka. Tjejen som han varit ihop med i ca 2 år har nu lämnat för att han dricker enligt henne. O blir orolig över att de kommer bli mer drickande o att han missköter sin diabetes o att de händer honom nått. Inte så kul nu precis innan jul o han mår rätt dåligt även att han säger att han klarar sig o vill va själv. Men som syster blir man otroligt orolig.

Nån som har tips, tankar idéer hur man bäst kan hjälpa honom. Både gällande alkoholen men även nu efter att hon lämnat.?

Du berättar om din bror som har alkoholproblem, har diabetes och tar medicin mot ångest oro. Det låter som det är mycket för din bror, som du beskriver. Samtidigt har han delvis gjort något åt sin situation eftersom att han har en medicin mot ångest och oro. Förhoppningsvis har han då fått lite koll på vad det finns för hjälp att få om han är villig att ta emot den.

När det gäller alkoholen och diabetes är det beteenden och val i livsstilen han gör nu som väcker stark oro hos dig. Helt förståeligt, det är tufft att se någon så nära inte ta hand om sig på det sätt man önskar, samtidigt måste han vilja förändra om det ska fungera långsiktigt.

Att lyssna, prata med honom om det du ser och oroar dig för och att ta hand om dig själv är saker du kan göra. Det finns stöd för dig att få ut över forumet här om du skulle vilja, i kommunen att prata med någon. Ringa Alkohollinjen 020-844448 för samtalsstöd per telefon eller gå på ett gruppmöte Al-anon, och träffa andra i liknande situation. Vad tänker du själv att du skulle vara hjälpt av?

Varma hälsningar
Rosette
Anhörigstödet & Alkoholhjälpen

Syster123

Hej o tack för svar. Försökt i prata med honom så även vår mamma och flickvännen som nu lämnat. Att vi tycker han dricker för mkt men han ser det inte som ett problem så som vi ser. Han dricker när han har barnen (för att orka med) vet inte hur mkt men säkert så han blir berusad men inte full. Vad jag förstått på hans ex så har han börjat dricka sprit i veckorna. O försover sig ofta till jobbet. Har högt socker o haft under en längre tid. Om de beror på alkoholen eller om det är svajigt vet jag inte.

I dagsläget kanske det är under hyfsade kontrollerade former men är rädd för att det går för långt så han förlorar både barn o jobb. Extra nojig o rädd just för hans diabetes o de e viktigt att den sköts ordentligt för qtt minska risken för följdsjukdomar eller att han går för lågt o hamnar i koma.

Vet inte riktigt vad jag själv skulle vilja ha hjälp med mer än hur man ska göra som anhörig. Känner att jag inte bara kan stå o titta på heller samtidigt som jag inte kan göra nått när han inte lyssnar.

Det tog tid innan han väl sökte för sin depression men jag låg på en hel del. Försöker fortfarande få honom att att prata med någon utomstående då han i perioder går ner. Men han är bestämd o duktig på att argumentera emot.