Hej!
Har en tid funderat på att gå till ett AA-möte men har i sista stund dragit mig ur. Känns för läskigt, ovetskapen om hur det går till, hur jag blir bemött, ja ni vet! Nu har jag fått i hemläxa av min terapeut att gå på ett möte så nu har jag ingen ursäkt.. Tänkte gå imorgon men inser att det är röd dag. Någon som vet om det påverkar de ordinarie tiderna som finns på AA-hemsida?

Hej o välkommen, läs på aa hemsida om möten och mötestider , är det stängt imorgon ska det stå. Ev kan det då vara helgtider som gäller. Det är bara att gå in o sätta dig, förmodligen kommer någon fråga om du är ny, och berätta lite om hur mötet går till. Du är helt anonym, och kan bara säga hej om du vill. Det är helt ofarligt och kan hjälpa många med våra problem med a. Så var inte rädd, prova.

Zinga

Tack för ditt svar o din beskrivning! Kan inte se att det står något annat än vanligt så jag får väl ta mod till mig o gå dit o ge det en chans! ?

Hej Zinga,
du finner alla möten på www.aa.se
Till höger högst upp finner du sökrutan "Sök AA-möten"
Skriv in din stad där och tryck return, då får du upp alla möte under veckan i den staden.
Dessa möten rullar på enligt schemat oavsett om det är julafton, midsommar eller om jorden håller på att gå under ;)
Du kommer att bli vänligt välkomnad av alla.
När turen kommer till dig att dela (prata, om man vill) säger du ditt namn och att du är där för att du vill se om AA är något för dig. Sedan kan du prata lite om hur du känner dig och vad som hänt dig osv..
Men om du känner dig för nervös att dela om dina problem så säger du bara:
"Hej, jag heter XX och jag är här för att lyssna idag - tack"
Det räcker fint.
Men försök att lyssna på vad de andra varit med om. Chansen är att du kan relatera till mycket av det du hör.
Du kommer känna att du är bland vänner.

Lycka till nu :)

(Jag kommer själv att gå på ett möte i morgon i Stockholm kl 1700)

Jo, en sak till.
Rättelse till ovan..
Man nämner alltid bara sitt förnamn, aldrig efternamn.
Och det som sägs på ett möte stannar där.
Samtliga där inne vill ju att anonymiteten respekteras. Du kommer kanske springa på någon du känner igen från TV eller annan offentlig person och det är viktigt att alla känner sig trygga med att vara anonyma om man vill det :)

Lycka till nu. Det blir en varm o intressant upplevelse för dig. Välkommen ;)

Zinga

Du gör mig ngt lugnare Äntligen fri!
Ja chansen eller risken eller hur man ser det?? verkar överhängande.Dionysa, slutet? Jag är helt oinsatt i aa-världen, förklara?. Konstigt hur bestämd man kan vara när man somnar o vad en natt kan göra... Bara för att det flutit på ngr dagar och funkat bra så kommer tankarna tbk att det nog inte är så farligt ändå. Gång på gång dessutom, men där är jag inte ensam vad jag förstått. Känsla, tanke och förnuft hänger inte samman. Kan väl inte påstå att det någonsin varit klockrent för mig oavsett alkohol eller inte...men alkohol hjälper ju inte till direkt. Idag var första morgonen jag vaknade på länge och kände att jag hade energi och samtidigt har en smygande känsla av ångest börjat komma. Måste samla mod o ta mig till mötet...får tänka 'läxa". Att det ska vara så svårt!?!

Jag har aldrig varit på något AA-möte, men läst om det, och det verkar vara på det viset att man som nykomling börjar med att gå på ett öppet möte för att skaffa info. Det finns säkert någon annan här som vet mer om det.

Zinga

Hej Dionysa,
Ja just, jag kopplade inte först. Av det lilla jag har förstått är alla, oavsett om man har en alkoholproblematik eller inte välkomna på öppna möten till skillnad från slutna. Jag var på ett slutet, och fast i alkoholträsket. Det var ett givande möte, var skitnervös, men funderar på att kanske gå dit snart igen, eller kanske redan imorgon. ?

Hej Zinga,
testa att gå på några möten, testa även olika grupper. Det gjorde jag i början. Olika möten har så olika karaktär och med helt olika personer (men med samma problem).
Själv minns jag inte så mycket vad dom sa på mitt första möte, men jag tyckte att de personer jag träffade såg friska o glada ut och jag ville liksom ha det dom verkade ha :)
Det kan ta lite tid innan man tar in hur AA fungerar, men det har hjälpt många av dom som vill få till en förändring i sitt liv..
Vill tipsa om ett skönt meditationsmöte på söndagar kl 1000 vid Fridhemsplan, Early Bird (eftersom du bor i Stockholm). Testa gärna det, trevliga människor där.
Lycka till :)

Zinga

Tack Äntligen fri! Rätt förvirrande är det men det klarnar nog ju fler möten jag går på. Var på ett AA- möte igår också. Kändes bra, skapar en viss förståelse angående min egen situation när jag hör andras berättelse, liksom känslan av skam. Har varit vit sen den 1/1, första målet är en vit januari. Det har gått bra och ganska lätt o ibland tänker jag: det är lugnt, jag har nog inga större problem med alkohol...Men jag vet sen tidigare att det självklart inte stämmer. Nej, helt plötsligt när jag minst anar det kommer känslor eller situationer fram och jag förlorar kontrollen. Det är som en stooor våg kommer o sköljer över en. Har man tur står man kvar, halvdränkt o lite tilltuffsad eller så dras man med i vågen o virvlar runt tills man kommer upp till ytan igen för att hämta luft...
Det kanske blir ett möte idag igen, bra att påminnas om vad alk gör med en ;).

Det är en omtumlande tid i början. Men om du ger det en chans kommer då hoppa på din livs häftigaste resa ;)

Fixar du en vit januari tycker jag att du skall gå på lunchmötet vid Odenplan och stolt hämta en välförtjänt 1-månadsmedalj. Ha gärna den sen i din plånbok/mobilfodral för att påminna dig om att du håller på att genomföra något stort..
http://www.yourvismawebsite.com/stift-sv-radet-for-alkohol--och-beroend…

Ett möte som du bara måste prova är Maria kvällsgrupp S:t Paulsgatan (1830-1930) på fredagar. Många riktigt roliga typer. Mycket skratt. Talarmöte, mycket folk, så räkna inte med att hinna dela. Perfekt som afterwork.

Lycka till :)

Zinga

Blir glad av din omtanke! Tack det går bra! Över förväntan o det skrämmer mig lite. Nu äter jag iof både antabus o naltrexon så att dricka finns inte riktigt som alternativ. Jag har varit på 4 eller 5 aa-möten totalt, senast igår, alla på samma ställe. Ganska förvirrande men också stärkande. Igår var första gången jag hade rejäl ångest( pga en sak som hände) under min vita period o hade läget varit annorlunda hade nog vinet helt klart varit ett alternativ... Men efter AA-mötet kändes det mkt bättre och suget försvann. Delade inte av en anledning men kände att jag egentligen hade behövt det. Nu har jag mkt tankar om framtiden, efter min vita januari... Hur går det själv Äntligen fri?

Hej Zinga,
allt topp på min kant tack :)

Vilken beslutsamhet du uppvisar, imponerande. Speciellt tungt är det de första veckorna. Men det släpper skall du se. Ge dig själv möjligheten att få uppleva det lyckorus som man kommer in i efter 1 månad. AA kallar det för "rosa moln fasen". Det är en underlig känsla av frid och lycka. Hoppas du kommer dit snart.

Testa gärna gruppen "Early Bird" kl 1000 i morgon söndag (Flemminggatan). Väldigt bra delningar där. Många med lång nykterhet och sinnesro. Väldigt trevliga människor. Blandade åldrar o kvinnor o män. Jag hinner inte gå dit denna söndagen men vi kanske springer på varandra någon gång ;)

Ett annat tips är Mariagruppen på st Paulsgatan. Mötet på fredagar 1830 är magiskt. Efter mötet brukar många gå ut och käka/fika. Kanonbra att träffa andra som lyckats finna rätt i nykterheten.

Fortsätt kämpa nu och kom ihåg att det är helt OK att må dåligt emellanåt. För det går alltid över. Det hände ibland att jag mådde dåligt på kvällen, men när jag vaknade var allt borta och idag vet jag att jag inte behöver dricka för att jag mår dåligt. För när jag vaknar och tar mitt morgonkaffe så mår jag i regel som en prins igen :D

Kämpa på nu
Kram

Hej Zinga,
hoppas att den första fasen med abstinens och ångest har lättat nu..
Du skall se att det snart blir bättre.
Blev det något möte i helgen?
Skriv gärna om det är något du undrar över.. (AA, faser med ångest, tips mot sug och sorg/nedstämdhet mm)

Ta hand om dig.
Kram

Zinga

Nej, det blev träning istället. Svårt att få tiden att räcka till ibland o känner att jag måste träna för att hålla raslösheten i schack. Tror det blir AA torsdag nästa gång o ska försöka på söndag morgon där du tipsade om. Jo jag är beslutsam, så länge jag är beslutsam.....om du förstår... Det är väl det som är kruxet! Alla läkare, behandlare, terapeuter tycker alltid det går så bra, att jag är så klar i min analys...ja...
Den rosa fasen du pratade om har nog börjat innfinna sig. Igår efter jobbet var första gången på evigheter som jag kände mig pigg efter en helg. Var ute på krogen i lördags o tog en drink (alk.fri) o middag med öl (alk.fri) Nog kändes det när sällskapet fick gott rött vin upphällda i glasen men jag gick därifrån stolt över mig själv!
Tycker det är svårt med vänskaper som är nära men man oftast dricker alkohol ihop. Jag har insett med åren att jag har något underligt drag att vilja vara till lags...ibland...men oftast skiter jag i vad andra tycker. Den dubbelheten kommer främst när det gäller alkohol...är det min sabbade hjärna som luras eller.... skumt det där o det låter nog alldeles knäppt ??. Oj det blev långt o svammligt...? Hur ofta går du på möten Ä. Fri?

Zinga

Helt plötsligt från ingenstans ikväll efter middagen får jag sånt suuug!!! Det har gått så bra, jag har mått så bra o helt plötsligt skulle jag vilja ta ngt som gör att jag flyter bort, känna ruset i huvudet o värmen om kinderna. Det slog över mig som en stor våg när jag minst anade o det fortsätter komma höga jävla vågor hela tiden!!
Ok...stå ut, stå emot så blir vågorna bara skvalp snart... kanske....

Hej Zinga,
låter som att du kämpar på bra. Första månaden är viktigast. Hur många dagar har du kvar nu till 1 månads medaljen?
Tycker du skall dra ner till Vasa lunch (12-1300) o stolt hämta din medalj sen ;)

Det först året gick jag nog på möten 4-5 gånger / vecka. Ibland mer om det behövdes. Idag kanske 3/v. Ibland fikar/äter jag bara med vänner i gemenskapen.

Sug kommer o går. Lyckligtvis har det där försvunnit för mig. Men håll koll på som utlöser ditt sug. För mig är det först de klassiska "HALT", alltså hungrig, arg, ledsen (ensam), trött.

Stress är en faktor som jag tar ner med träning o mindfullness.

Sen märker jag att lågt blodsocker triggar sug. Ha alltid choklad o lite godis hemma. Unna dig att njuta av choklad lite då och då.
Personligen har jag märkt att just hunger o sockersug triggar alkosug för mig. Därför lever jag nästan som om jag hade diabetes idag :D
Jag har inte det, men jag märker att om jag tränar/rör på mig, stimulerar hjärnan med roliga saker/intressanta ljudböcker när jag rör på mig och om jag äter nyttigt så försvinner allt alkosug helt (o så har jag tappat nästan 25 kg som bonus). Och så AA möten förstås för att undvika att suget kommer tillbaka..

Kör hårt nu (o skaffa en sponsor ;)

Vi ses på något möte