I tisdags bestämde jag mig...att denna helg skall bli en extra lång och vit helg (torsdag-söndag). Den första vita helgen på minst ett år. Kan inte minnas att jag skulle ha haft en vit fredag under hela 2016 (kanske inte 2015 heller!!). Men idag är en vit dag och en vit kväll. Första vita dagen var igår (kan tilläggas, bara den andra vita dagen totalt under januari i år...), den gick rätt så bra, förutom många tankar om jag skulle svänga in via systemet och handla vin när jag var påväg till en danskurs på kvällen. Jag var ute i god tid före kursen, så jag skulle ha hunnit, men lyckades ändra tankarna i sista minuten och ta den rätta svängen i rondellen, dvs vägen som ledde bort från systemet. Och jag var mycket nöjd när jag vaknade nykter imorse, efter en helt okej natt med sömn faktiskt, trodde jag skulle få mardrömmar och svettas, men det gjorde jag inte. Kanhända det kommer senare, om det kommer.... Jag har ju inte erfarenhet av så många vita dagar i rad under de senaste 2 åren. Så är smått orolig om jag kommer att få mycket abstinens.
Idag har jag dock inte känt av någon abstinens, men suget har varit sååå jobbigt! Det började redan vid 13-tiden när jag jobbade, jobbar hemifrån på distans de dagar som jag inte har jobbresor, reser ca 2 dagar per vecka, ibland kan det vara veckor som jag inte alls behöver resa. Men detta hemma-kontor jobb har ju samtidigt bidragit till mitt beroende, för jag kan lätt börja dricka vid 17-18 tiden när jag slutat jobba och hålla på till midnatt, då slockna i säng, palla mig upp vid 9, då jag inte ännu alls är i sådant skick att jag skulle vilja visa mig för folk, men det behöver jag inte heller, jag kan va kvar i pyjamasen och börja kvickna till i huvudet först kring lunch. Men jag gör ju inget bra jobb enligt mig själv, inte fått några klagomål än så länge för jag har skött allt som skall göras. Och under jobbresorna dricker jag mindre än hemma för att vara representabel och kunna träffa folk. Nå, detta en parentes, ursäkta om det blev för mycket jobbsnack, men kanske det finns någon här som hållit på likadant?
Vad jag egentligen tänkte skriva om var mitt sug idag, eftersom det är fredag....jag har ofta på fredagar unnat mig ett (eller två) glas vin redan till lunch, speciellt om jag legat bra till med jobbet och tänkt att jag kan avsluta dagen redan vid 16-tiden. Så idag hade jag inget vin hemma, och började den inre kampen mot hjärnan redan 13 tiden om jag skulle åka o köpa vin eller inte....och den kampen höll i sig mer eller mindre fram till dess att jag visste att nu är systemet stängt. I sista minuten tänkte jag ändra mig, 15 minuter innan de stänger bytte jag byxor och tog på mig jackan och var påväg att åka och köpa.... jag bor (tyvärr) bara ca 5 km från systemet så med bil hinner jag dit på 10 minuter. Det är många kvällar som jag rusat iväg strax innan stängning då jag fått panik över att jag inte har något vin hemma, fast jag hade bestämt mig för en vit dag, som förstås inte blev vit då. Men NU ikväll blev min dag vit!! Är nog jättenöjd nu att jag kan skriva det. Men samtidigt förskräckt att skall jag behöva ha en sådan här kamp mot suget varje dag nu!? Är det någon som vet när suget lättar? Mitt drömscenario skulle vara att det skulle kunna gå många dagar utan att jag ens tänker på vin, men kanske det är en utopi för en beroende person.
I alla fall är mitt mål nu att först klara 4 vita dagar nu under helgen (tors-sön) och sen utöka det till åtminstone januari ut. För att få ett avbrott i drickandet och se hur jag mår som nykter. Men jag inser ju att det blir en kamp...därför skriver jag här. Tack för att du orkade läsa!

Du sitter i en svår sits men genom at umgås med oss på nätet kan fu få en viss nykrehet. Kombninera gärna med läkarbesök och komtakter med AA Jag är överigad om attt det finns en väg ut för oss alla. Men den är svår att finna. Lycka till i sökandet efter din väkg

VänligenI
Karos

Du befinner dig i ett svårt läge men förhoppningsvis kan vi här på nätet vara till hälp. Jag tror dock att du behöver annan hjälp också. Varför inte prova ett öppet AA-möte. Dir är alla välkomnade alkoholarbetare, måttlighetedrickare och givetvis alkoholister. Kommunenes alkoholrådgivnong är ett annat tips. Skulle du vila ha räd om ångest eller rent medicinska råd försök att komma till en beroendeklinik. Det är där dom känner våra problem
Vänligen
IKaros

Starkare av denna erfarenhet. Tror det gäller lära sig att stå emot suget. Äta bra, träna, distrahera hjärnan med annat
Hitta nya vanor. Suget går över. Ser fram emot din (och min egen resa, har nyss börjat också....). På återhörande!

Elias

Du har tagit ett viktigt första steg, det att komma till insikt om att ditt drickande inte är sunt. Insikten har du nog haft ett tag, men nu har du valt vita dagar - och lyckats hittills! Att du är här och skriver kommer att vara till stor hjälp för dig, det är i alla fall min egen erfarenhet. Här kan du vara helt ärlig och lita på att de kommentarer du får också är det.
Själv slutade jag med alkohol på nyårsafton efter åratal av dagligt drickande, alltså 22:a vita dagen idag. Den 30/12 var jag helt under isen och slängde ut ett nödrop här, i packat tillstånd. Fick fin peppning direkt! Första veckan var hemsk med tydliga abstinenssymtom. De har klingat av, men suget finns kvar och drar i mig dagligen. De lockropen har dock också blivit svagare under tiden. Ser fram mot den dagen när jag på kvällen kan känna att jag varit helt utan sug under dagen. Hur lång tid det tar innan suget försvinner, om det gör det, kan man inte säga. I alla fall inte när det gäller oss som har eller har haft dagligt drickande som mönster. Det är individuellt. Andra dricker som svampar tidvis helt utan sug mellan perioderna.
Mår nu jättebra, bättre än på säkert tio år, och parerar de dagliga attackerna från a-djävulen. Varje sådant avvärjande är en seger och stärker min självkänsla. Kommer kanske att falla någon eller några gånger framöver, men jag är fast besluten att traska vidare på den vita stigen. Klarar jag inte detta själv kommer jag att söka hjälp enligt Ikaros tips ovan. Han är en klok man.
Kämpa på och håll ut, så kommer vinsterna! Vita dagar och nätter är inte så dumt.
Njut nu av en härlig vit helg och varför inte en hel vit vecka på det!!!

Coco79

Verkligen skönt med nykter lördag morgon. Natten var helt okej, vaknade några gånger och såg på klockan men annars sovit bra. TACK Ikaros, Morgondag och Elias för ert pepp!! Liksom du Elias försöker jag nu själv först, men har i tankarna börjat fundera att det kanske ändå inte skulle vara så 'farligt' att söka hjälp, om jag behöver det. Har kollat när AA har möten på min ort, de har också en hjälptelefon att ringa till alla dagar.
Än så länge idag inget sug, mera en förväntansfull känsla att detta blir en bra dag! Jag ska via djuraffären och köpa lyxmat åt mina katter, gå via biblioteket och hämta ut en bok jag beställt (Tack det är bra - min väg till ett nyktert liv) - vill just nu läsa så mycket jag kan o hinner om andras berättelser. Det är motivarande för mig! Sen tänkte jag att det blir en bio på eftermiddagen också, då är jag i alla fall borta hemifrån den tiden som det värsta suget kanske kommer. Jag har ju för det mesta druckit själv hemma, och speciellt på helgerna har det varit jag o vinet och pysslande hemma. Lycka till alla ni andra också!!

Elias

Så härligt positiva vibbar i det du skriver, övertygad om att du klarar hela helgen! Så bra med en plan för dagen, det hjälper säkert för att du ska vakna nykter och klar även på söndag morgon.
Go vit helg på dig!

Heh Coco79
Du är på väg ått rätt håll. Förnekelsen har du lämnat bakom dig så prolemet står klart. Bekämpa det, men ta hjälp. Efter ett tag minskar suget och då gäller det att inte vara slarvig. Spännande resa du har framför dig,Ytterst utvecklande. Skriv och berätta hur det går. Här fördöms ingen dom har råkat hamna lite snett någon gång
vänligen Ikaros

Coco79

Tack igen Elias och Ikaros för era kommentarer! Idag var det mycket enklare än igår att hålla sig nykter, suget kom knappt alls, men jag antar att det är upp och ner med det från dag till dag. Jag höll mig sysselsatt och försökte tänka positiva tankar. När jag kom hem efter bion ca 18-tiden fick jag dock en ledsamhetskänsla och saknad över att inte få dricka vin ikväll. Tillvaron känns så tråkig utan vin. Hoppas jag så småningom inser att tillvaron är bättre och mer värdefull utan vin, som jag har läst här på mångas trådar. Vill själv uppleva det. Fram till dess att ta en dag i taget så som den kommer. Fortsatt trevlig lördagkväll och en nykter god natt till alla som kämpar här!

Famiglia

Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Jag hade ett jobb där jag var ansvarig för norden och reste en hel del, reste jag inte så satt jag på mitt hemmakontor. Detta var inte alls bra för mig, det var flera gånger jag drack vin till lunchen, drack en söndag för jag skulle ju ändå jobba hemma på måndag etc. Jag kunde tom se till att var några timmar tidigare på flygplatsen för att få några timmar i loungen, för där fanns det ju gratis vin och öl. När jag skriver det inser jag hur patetiskt det är men så var fallet. Det i kombination av stress gjorde att jag nästan gick under isen. Mådde inte alls bra så jag sa upp mig från jobbet och tog tag i mitt drickande. Att du inte lever i förnekelse är ett stort steg, att man ven tar tag i sitt beroende är ett annat stort steg. Jag har levt rövare i många år men när jag bestämde mig för att bli vet tänkte jag att jag först skulle testa på egen hand. Det har funkat bra för mig och har snart varit vit i en månad. Men som Ikaros skriver, blir det för tungt så tveka inte att söka hjälp.

Min erfarenhet är att det blir lättare och lättare för var dag, visst är jag fortfarande sugen på ett glas vin men tankarna går att avfärda. En sak som jag dock sliter med är tanken: nu har du ju varit så duktig, det var ju inte så svårt att sluta, klart du kan ta ett glas vin, det är inte så farligt...

Coco79

Tack för att du delade med dig! Skönt att höra att det finns någon annan som också planerat att komma i god tid till flygplatsen för att hinna få några timmar i loungen. Jag inser också hur sjukt det är, men så har det varit för mig. Om två veckor skall jag ut på flygresa igen, då med byte av flyg, så har redan hunnit tänka hur skall jag göra då med vinet om jag besöker loungen, har nämligen gott om tid att göra det... men det är för tidigt att bestämma nu.
Grattis till dig och otroligt bra kämpat med nästan en vit månad! Jag har också tänkt att kommer jag så långt så visst borde jag väl få testa att dricka då igen...de är slitsamma dessa tankar. Men idag gäller för mig den fjärde nyktra dagen! Har mååånga gånger druckit på en söndag också, som en tröst för att helgen igen var slut. Men så blir det inte idag. Trevlig söndag!

Hej Coco79
Jag tror att det för dig är särskilt viktigt just nu att ta en dag i taget. Fördelen med framtiden är just den. Den kommer en dag i taget.
Önskar dig lycka och framgång
IKaros

Coco79

Tack igen Ikaros för dina lyckönskningar!
Klarade helgen bättre än jag förväntat mig, trodde jag skulle må mycket sämre, men har inte märkt av några andra abstinensbesvär än en lätt huvudvärk som ett band runt huvudet, och det började både igår kväll och idag ungefär samma tid som jag normalt skulle ha börjat dricka. Antar det är abstinens då...
humöret har gått upp och ner men eftersom jag bor själv så är det ingen som har lidit av det. Träffade en kompis idag och vi var ut på långpromenad över 2h och under den tiden tänkte jag inte alls på vin. Men när jag kom hem skulle jag sååå ha vilja hälla upp ett glas. Hade också jobbförberedelser inför resa imorgon att göra, och dessa brukar jag 'normalt' göra medan jag samtidigt dricker vin, inte så att jag är berusad då, men det blir roligare att göra dessa saker, som att stryka kläder, packa, boka tågbiljett, kolla mail osv....

Nu är jag mest orolig för morgondagen, då vardagen kommer emot och jag ofta dövat måndagens tråkiga jobb med vin på kvällen. Imorgon em skall jag åka tåg, en resa på 4 timmar, då brukar jag alltid köpa vin på tåget. Det blir det svåraste imorgon, att låta bli. Har haft många tankar nu under kvällen att kanske skulle jag få dricka några glas imorgon eftersom jag klarade mitt första mål, dvs nykter långhelg. Men förnuftet säger då att det är ju trots allt bara 4 vita dagar jag klarat. Borde nog hålla ut längre. Sådana tankar inför natten, tidigt i säng nu ikväll.

anonym11208

Jag har möjlighet att arbeta hemifrån, vilket gör att ingen kan se mig när jag jobbar lite lätt sliten på morgonen, brukar också göra visst jobb tillsammans med ett glas vin, eller det blir ju inte ett glas, det börjar med ett glas och sen blir det två, tre och kanske fyra glas. Nu tar vi en dag i taget.

Famiglia

Grattis till din vita helg, bra kämpat! Jag har med packat idag inför jobbveckan, "konstigt nog" brukar jag med göra det med ett glas vin i handen. Men inte idag!
Du kommer klara morgondagen galant, färdjupa dig i någon gammal surdeg som bara blivit liggande i mailen, läs en bok, kolla lite serier eller min favorit. Lyssna på någon bra podd eller ljudbok, slut ögonen och dröm dig bort.

Kämpa på, kramar till dig!

Coco79

Hej på dig 'vinärgott'! Tack för din kommentar! Tack också Famiglia för tips om alternativ på tåg resan. Lyssna ljudbok är faktiskt bra, och något jag gillar, ska tänka på det. Men nu blev det ingen resa idag, eventuellt blir det imorgon eller så först på onsdag. För min jobbdator vägrade starta idag på morgonen, hade ännu förberedelser att göra så hade klockan på väckning 7.30 för att hinna med allt. Och wow, jag är helt bakfullefri en måndag morgon! Och så startar inte datorn. I kontakt med IT och först efter 3h klarnar det att de inte heller kan få igång den så nu skall de skicka mig en ny dator, tar 1-2 dygn innan jag får den. Suck! Jag gillar inte när min planering inte håller. Första tanken; usch vilken dålig start på jobbveckan, nu behöver jag vin idag! För att minska stressen över allt jag inte kan göra på jobbet idag då, utan dator, och jobbresan blir uppskjuten och resten av veckan går åt skogen...

Lugnt andetag, då kan jag istället gå på yogakursen som börjar idag och som jag hade missat om jag åkt på jobbresa. Något positivt. Har aldrig testat yoga förut, hört att det ska vara bra. Hoppas det lugnar ner mina tankar på att dricka idag. En kamp inombords nu....en nästan ledig måndag blir det ju, skulle det inte vara gott att fira med vin då.... skall skriva här igen senare idag.

Elias

Visst var det skönt med en vit helg? 4 dagar nykter är en början så god som någon. Imorgon är det 5 och snart en vecka. Med en dag i taget hamnar du på en månad osv...
Vissa situationer triggar absolut a-suget, situationer där du tidigare skulle ha hällt upp första glaset. Dessa lägen kommer du att hamna i gång på gång framöver, det är oundvikligt. Det du kan undvika är däremot att ge efter för din a-hjärna, utan istället låta din förnuftiga hjärna vinna slaget. Jag vet att det är för djävligt när suget river och sliter i en, en kamp som är fysiskt påtaglig, men segrar förnuftet växer man sig starkare och det blir allt lättare att möta kommande attacker.
Suveränt med yogakursen, lycka till med den!
Ser fram mot att du summerar måndagen som ännu en vit dag .
Kämpa på och var envis, vinsterna framöver är enorma!!!

Coco79

Jag känner mig skyldig till en ursäkt till alla här som peppat, skrivit och hejat. Förlåt! Nu gjorde jag säkert er besvikna, förutom mig själv. Men jag vill och måste vara ärlig. Igår ville jag inte ens stå emot suget. Och då går det förstås inte. Hoppas jag inte blir utkastad från forumet pga mitt snedsteg.

Men jag klarade mitt första mål, en vit långhelg. Så jag vet att jag kan, om jag vill. Nu nästa mål att fortsätta med nyktra dagar resten av veckan, och januari ut. Mådde ju så mycket bättre under de nyktra dagarna och det var skönt! Även om jobbiga stunder fanns, men överlag en skön känsla. Inte var det värt känslan som jag fick när jag drack under några timmar igår. Måste skriva detta så att jag minns till framtida dagar. När jag vaknade idag var jag dåsig i huvudet och illamående. Och kände mig inte utvilad. Konstigt nog känner jag mig inte så misslyckad som jag gjort innan, tror det beror på att jag skriver här. Och känner ett slags stöd. Samt att jag vill vara ärlig.
Nu fortsätter kampen!

Elias

Du behöver inte skämmas eller be om ursäkt. Och ingen kastar ut dig från forumet för ett enstaka halksteg, i så fall skulle det vara tomt här.
Nu siktar du på nykterhet januari ut, en vecka från nu. Och du mådde ju så bra under de vita dagarna. Väger du för och emot så tänk på allt det positiva den nyktra helgen innebar. Kan försäkra dig, åtminstone enligt min erfarenhet, om att de goa vinsterna kommer på rad ju längre man håller upp istället för häller upp...
Som sagt, ingen dömer dig utan fortsätt på den vita vägen. Halkar man i diket någon gång får man kravla sig upp och fortsätta framåt.
Kämpa på, du har stöttning!!!

Hej Coco79
du behöver inte be om ursäkt. Vi alla här på forumet har fallit och rest oss. I går var i går. Fortsätt framåt som du tänkt.
vänligen Ikaros

Famiglia

Håller med, du behöver verkligen inte be om ursäkt. Läser jag det du skriver så kan det tom komma något positivt ur "snedsteget". Ibland behöver vi det för att lära oss samt gå vidare. Nu verkar du kommit till ännu mer insikt med vad du vill med ditt vita liv och det är grymt. Kämpa på och skriv här, vi dömmer ingen och vi alla känner igen oss mer eller mindre.