Hej på er!
Jag har valt att gå med i detta forum för att få stöd i mitt beslut att sluta dricka. Jag har valt att personifiera alkoholen i en berättelse. Det känns som att jag kan lära mig att avsky denna peron lättare än något jag inte förstår. Jag delar den nedan och vill gärna ha många synpunkter på mitt synsätt samt stöd i kampen där många av er kommit mycket längre än jag. Jag är inne på dag två som nykter. Texten är lång. Hoppas många av er orkar läsa och kommentera.

Att ta farväl av en gammal kär vän!
I lördags vinkade jag av en gammal kär vän till mig. Vi träffades redan under högstadiet under skoltiden och trivdes ganska bra tillsammans.

Under åren träffades vi lite sporadiskt men tog upp vår vänskap mer seriöst efter att jag separerat från mina barns mor. Han fanns där vid min sida hela tiden och stöttade alltid när jag var ledsen, arg, sjuk och även såklart när jag bara ville ha lite skoj.

Åren gick och jag träffade en ny kvinna som jag sedan gifte mig med. Kompisen gillade detta och var med mig även nu.
Efter ett slag insåg jag att han var ganska egoistisk och krävde mer och mer utrymme i mitt liv. Det fick han också till en början. Han var ju min bästa vän.

Problemen eskalerade och han krävde hela tiden mer och mer av min tid. Han trängde sig på vid olämpliga tillfällen och ville att jag släppte mer och mer av mina intressen och övriga vänner.
Efter ett tag blev han avundsjuk på min fru också då hon sade till mig på skarpen att han måste visa sig mycket mindre hos oss.
Jag fortsatte dock att träffa honom i smyg i garaget, pannrummet, arbetsrummet, etc.
För en vecka sedan bad han mig stanna hemma från jobbet för att umgås. Jag ställde såklart upp för min vän. Efter två dagars intensivt umgänge bestämde jag mig för att nu måste vi gå skilda vägar.

Jag hade en resa inplanerad med några grannar och hustrun till fjällen. Jag bestämde att detta skulle bli en avskedsfest för min gode vän som därmed fick följa med. Jag talade med min vän och förklarade att han måste hålla sig i bakgrunden om han skulle få följa med. Det lovade och höll han faktiskt.

Natten till lördag umgicks vi för ett sista farväl och på söndagsmorgon vinkade jag av honom när han moloken och besviken lämnade fjällstugan.

Min kompis namn? Han heter Alkohol!

Han undrade hur länge han måste hålla sig borta och jag svarade: ”Jag vet inte. Det kan röra sig om dygn, veckor, månader, år eller för all framtid”.

Nu känner jag ju min förutvarande kompis ganska väl och förväntar mig att han dyker upp längs vägen helt oanmäld men då gäller det att konsekvent visa honom på dörren. Jag vill ha mitt liv tillbaka som det en gång var.

Saknar jag min vän? Oerhört mycket stundtals. Vi har ju gått genom större delen av livet tillsammans. Han har alltid funnits vid min sida, alltid ställt upp och aldrig lämnat mig. Men jag vet också att han förstört så mycket genom sitt egoistiska beteende. Det kan jag aldrig förlåta honom!!

Så ha en trevlig resa gamle kompis!! Hoppas att vi inte ses igen.

även jag har fattat ett beslut och jag tar nu över ratten i mitt liv från herr A som hela tiden velat sitta i förarsätet. Känns lite nervöst, men också hoppfullt. Vi ser nu till att herr A inte tillåts någon aktiv del i våra liv.

Ellan

Jag sa adjö till min vän för 361 dagar sedan. Självklart saknar jag honom (?) ibland men ju mer jag lärt känna mig själv utan min vän så inser jag att det var en falsk, självisk och manipulativ djävul.
Klokt beslut NyaMagnus!
Kram Ellan!?

NyaMagnus

...för era tillrop. Denna gång ska det banne mig lyckas. Jag är så trött på att skämmas och må dåligt samt att inte kunna göra vad jag vill.
Jag känner dock en stor utmaning kring situationer som är starkt kopplade till att få dricka. Vilket i mitt fall är måååååånga situationer. T.ex en känsla som kom nu när det är vår. Hur ska det gå med grillningen, sittandet på bryggan, utflykten, surströmmingen......... Tips på tänk i denna fråga någon?

NyaMagnus

...firas härmed. Även om det bara är dag tre så känns det som att det går framåt.
Det svåraste är när situationer uppstår i vardagen som är starkt förknippat med alkoholen. T.ex tänkte jag ta en bastu idag. Hur eldar man i bastun utan öl och än värre, hur bastar man utan öl? Är det detta som kalla sug när man saknar ölen? Någon med mer erfarenhet som kan hjälpa mig att bolla lite och att hantera detta?

Coco79

Grattis till dag tre! Hittills i år har jag som mest klarat fyra nyktra dagar i rad, och var riktigt nöjd då när jag hade gjort det! Men sen ramlade jag av banan igen. Vill försöka få en längre period nu.

När jag läser din historia verkar det som att du haft en lång vänskap med din kompis A. Hur länge har du druckit för mycket tror du? Själv har jag gjort det sedan hösten 2014, men det har bara blivit värre, detta år värre än nånsin. De nyktra dagarna kan ju nästan bara räknas på en hand. Vad jag menar med värre är att jag druckit både oftare och större mängder vid varje tillfälle. För att få känna berusningen helt enkelt.

Jag känner såå igen mig att du saknar ölen, och jo, min tolkning är att det är det som är suget. Åtminstone är det så för mig, men med vin istället. Jag kan sakna vin nästan när som helst på dygnet, okej aldrig på natten, men redan på förmiddagen kan jag börja tänka på vin. Vad jag skall göra efter arbetsdagen och hur trevligt det skulle vara att dricka medan jag lagar mat, medan jag hänger upp tvätt, medan jag betalar räkningar, när jag kopplar av framför tv:n. Ja jag har verkligen druckit till alla vardagssysslor. Och tycker just nu att det känns såååå himla tråkigt att tänka att jag inte får göra det.

Jag vet inte heller hur jag skall kunna njuta av sommaren och grillning och semester utan vin. Är det möjligt? Och kommer det att kännas bättre att vara utan vin eller är det bara en kamp. Jag vet inte just nu, men frågorna och tankarna är många. Vi får hjälpas åt att bolla :)

NyaMagnus

...för mycket längre än jag minns men min första gången jag började kolla på nätet och göra undersökningar var nog under 2009 tror jag. Då lyckades jag finna stöd för att jag inte hade problem. Men jag sökte ju svar på frågan vilket egentligen är svar nog.

Jag känner mycket igen mig i din beskrivning. Kan nästan ta din txt och kopiera in i detta svar. Det är främst den fas du verkar vara inne i nu. Dvs är jag beredd att släppa? Jag har aldrig varit mer övertygad än denna gång. Nu ska jag inte vara kaxig efter endast tre dagar men skillnaden denna gång är att jag blev riktigt rädd efter fyra dygn utan minnen i stort sett. Jag har stängt flera bakdörrar genom att t.ex. Låta hustrun veta om och följa mig här i forumet. Jag har berättat för utvalda vänner och framför allt har jag en tydlig målbild där jag stiger upp 4 på morgonen till sommaren och går och flugfiskar. Något jag inte gjort på många år till följd av min "kompis".

Det är grymt skönt tycker jag att ha detta forum fullt av folk som förstår våra problem. Det gör ingen som inte upplevt skiten själv.

Nu kör vi! Låt oss hjälpa varandra i detta!

Emma73

Jag behöver också tips. Tänker bara på vin samt allt jag gör kopplas till vin. Allt blir så tråkigt utan vin. Men det sägs att det går över. Tror de sagt på forumet att det tar ca 4-6 v om jag inte minns fel. Man måste hålla sig aktiv till sådant som inte kopplas till vin. För mig funkar det bäst att hålla mig hemifrån. Så fort jag är på väg hem, kliver in genom dörrn vill jag ha vin...

NyaMagnus

....att höra att det är så långt som 4-6 veckor innan det släpper men kul att därmed kunna sätta ett nytt delmål.

Måste också få bjuda på lite galghumor: lustigt hur instinkten slog till såhär på fjärde nyktra morgonen. Upp ur sängen fort fram till Drägern för att blåsa. Måste kolla hur det ser ut medan frugan är ute med hunden. Vilken lögn för att inte köra bil kan jag ta fram..... Efter denna spontana tanke började jag skratta. Jag behöver inte blåsa längre :-) den känslan tar jag med mig och lägger på pluskontot.

Ha en fin vit dag mina vänner!

Coco79

Ja 4-6 veckor känns länge också för mig. Men kanske det går, med en dag i taget. Jag skulle vilja uppleva en dag då jag skulle ha 'glömt' att tänka på vin. Är det möjligt för oss med beroende? Ens någon gång framöver?
Liksom dig Emma har jag problem med vinet kopplat till att jag dricker hemma. Eftersom jag dessutom jobbar hemifrån och är själv största delen av dagen så kopplar jag hemmet med att dricka. Otroligt jobbigt! De kvällar jag när jag aktiverat mig med något och kommit hem efter att bolaget stängt och jag inte haft något vin hemma har det känts extra tråkigt. Men efter nån timme så ganska skönt, att det blev en nykter kväll. Måste tänka tillbaka på den känslan.

Magnus - jag skrattade också när jag läste ditt sista inlägg!! :-) vilken vinst för dig nu att du inte behöver rusa upp på morgonen för att blåsa!
Vi skall alla hjälpa varandra i vår kamp här! Så bra att detta forum finns! En fin vit dag till alla!

Hönapöna

Hej! Jag har nu klarat 5 vita veckor och påbörjat nu min 6:e vecka. Och ja, det går! På er fråga om hur man gör alla dessa saker utan alkohol så kan jag svara att man bara gör dessa saker utan alkohol?

Fokusera på andra saker. Som hur bra kroppen mår, fokusera på sömnen.

Jag har älskat ruset sen jag hade min alkoholdebut i tidiga tonåren (är idag 41år). Började dricka mer och oftare 2005. Nu innan jag slutade så drack jag ca 2 liter 12,5% vin ca 6-7 dagar i veckan. Jag sökte hjälp första gången 2008 så jag har hållet på ett tag. Men det går att sluta!!!

Det avgörande för mig har absolut varit att jag har varit öppen om mitt problem för alla jag tycker behöver veta det. Min man, barnen, föräldrar, syskon, kollegor och min chef. Jag går också på behandling.

Kämpa på! Alla vita dagar räknas och de svarta får man dra lärdom av ❤

NyaMagnus

Hej på er!
Idag firar jag dag fem (i alla fall morgon fem) som nykter. Det verkar som att mina strategier håller bra denna gång.
Dock kände jag igår kväll för första gången en saknad av a i samband med planering av sommarens aktiviteter. Vet inte om jag kan kalla det sug riktigt men mer som en konstig känsla. En tomhet liksom.
Någon som har erfarenhet av detta?

I övrigt tillönskas en härlig dag till er alla!

Coco79

Både till dig Magnus och Hönapöna! Jag tänkte på din kommentar igår Hönapöna, att det är 'bara' att göra dessa sysslor man skall utan alkohol. Och så är det ju. Även om jag hade stort sug under dagen igår och fram till att bolaget var stängt, så gick ju kvällen jättefint med småpysslande hemma. Kände mig t.o.m glad en stund när jag lyssnade på musik och fick vara nykter, och att det egentligen inte var deppigt just då. Kanske det går att vänja sig vid nykterheten, och till slut också njuta av den, jag hoppas det!

Magnus, jag känner verkligen igen mig i den tomhetskänsla du beskriver. Den känner jag ofta, och utan att samtidigt känna sug. T.ex redan på förmiddagen kan jag känna att dagen inte får något innehåll om jag inte har vin att se fram emot på kvällen. Det händer oftast på helger. I lördags var ett exempel, jag hade inga roliga planer för dagen, skulle inte träffa några vänner eller andra. Hade mest måsten på min lista för helgen, tråkiga saker. Så vad gjorde jag, jo började dricka redan vid 12 på dagen, livet kändes genast mycket bättre, fick plötsligt innehåll, jag kollade på några inspelade program på tv:n och sen fortsatte drickandet hela dagen så då kunde jag inte längre utföra det jag borde, för det hade krävt att jag var nykter. Och dagen efter ångrade jag mig förstås!

Men tomhetskänslan kommer också över mig när jag tänker att skall jag behöva ha en nykter semester, hur skall det gå? Så redan i förväg saknar jag vännen A.... märkligt hur hjärnan blivit påverkad!

Önskar dig en fin dag!

NyaMagnus

Det är såklart trist att höra om de problem som vi alla upplever som har tampats med alkoholen ett tag. Samtidigt tycker jag att det är mycket skönt att höra att jag inte är ensam och att det går att bolla samt få stöttning i detta forum av andra som upplever samma sak.

Tog hjälp av grannen att fälle en gigantisk björk för två helger sedan. Nu går jag ut på kvällarna och klyver ved när det blir tristess och funderingarna kommer. Funkar bra och kommer att värma gött i vinter. Man kanske till och med lyckas utveckla en och annan muskel :-)

Jag försöker att inte tänka så långt fram i tiden. Det är ju oftast då dessa tankar om saknad kommer. Men det är lättare sagt än gjort......

Bara till att kämpa!

Hönapöna

Åh vad stolt jag blir när jag får höra att jag har påverkat någon lite?

Ja i början gäller det nog att stålsätta sig tills bolaget har stängt. Därefter behöver man ju inte förhandla med sig själv längre?

Svartvit

Jag är sååå glad att vi har Systembolaget här i Sverige! Vill nog inte ens tänka på hur det hade varit om man kunde köpa sprit överallt dygnet runt, nej tacksam är man över att öppettiderna är begränsade ?

NyaMagnus

....på mycket länge firades denna helg. Trots att hela helgen spenderades på camping med flertalet som drack i min omgivning så kände jag inte behovet av att dricka. Blev till och med bjuden på whiskey men tackade nej. En mäktig känsla att vakna pigg när andra i sällskapet kanske ville borsta tänderna en extra gång :-)

Full fart mot kommande vita arbetsvecka!

Ha det gött alla!

NyaMagnus

Hej på er!
Det verkar svårt att få till en dialog med respons i denna tråd. Jag väljer därför att lägga ned den och följa andra istället.

Vitt is da shit!

Vaniljsmak

Dialoger uppstår sporadiskt i de flesta trådar. Många använder sina trådar som en slags dagbok för att dokumentera kampen, kanske för att hitta mönster vid ev. återfall eller sug. Att skriva i andras trådar kan vara till stor hjälp, både i dialogsyfte men också för att man på det sättet kan komma till insikter som man hade missat annars.

Hoppas du hittar ett sätt som fungerar för dig. Kämpa på!