Hej!
Jag har levt tillsammans med min sambo i snart 3 år. Han är narkoman och drogat i ca. 7 år, detta visste jag inte när vi blev tillsammans.
Det senaste året har varit hemskt... Allt började förra sommaren när han tagit benzo. Han kom hem och blev så jävla arg på 1 sekund. Han skrek och slog sönder saker och tog stryptag på mig, jag fick fly hemifrån tills hans pappa hämtat honom och tog han till akuten. Efter detta så polisanmälde jag han.
Efter det så verkade han rycka upp sig ett tag och lovade att aldrig droga igen men så var blev det självklart inte...
I Augusti så kom han in på behandlingshem, jag var dit och hälsade på han varje helg och var även på anhörigvecka, han var borta 3 månader.
Efter behandling höll han sig nykter en helg och sen var det igång igen...
Han åkte tillbaka på återfallsprevention i 3 veckor och han hann bara hem så var han påverkad igen...
Nu på senaste så har det verkligen gått över styr igen!
Han fick veta att han hade lever skador, han fick senare veta att det var Hepatit C. Han var på psyk avdelning på sjukhuset i ca 1 vecka och kom åter hem...
Han höll sig inte nykter trots beskedet att han skadar sin insida.
Han har varit helt galen och hotat med att ta livet av sig och stått med knivar mot handleden och slagit sig själv och materiella saker har gått sönder och allt sånt.

Jag har tagit nycken av han till lägenheten och nu har ju inte sets på 2 veckor och han har inte varit nykter en dag under den tiden.
Under dessa 2 veckor så har han nog ringt i mellan 2-10 gånger/dag och sms på detta.

Han är bara arg på mig för saker jag säger och hotar med att komma till lägenheten och sist så sa han att han ska ta en yxa och slå sig in i lägenheten.
Han skrämmer mig för jag hör att han inte är nykter och kommer inte träffa han förens han är det och det har jag sagt flera gånger!

Jag orkar inte mera men jag vill att vi ska skiljas som ovänner.
Han skriver sms att han saknar mig och ringer sen flera gånger och är sur och arg för att jag inte svarar.

Min fråga är, hur ska jag ta mig ur detta?
Jag vet att han inte har nyckel och inte tar sig in utan att slå ner dörren men jag är otrygg.

Jag vill så gärna att han ska förstå varför jag vill och behöver flytta.
Han har ingen som bryr sig om han, han bor nu hos sin mamma som också är narkoman.

Vad ska jag göra?

Du beskriver en mycket svår och tuff situation du befunnit dig i under en längre tid. Du känner dig otrygg och rädd för vad han kan ta sig till eftersom han både tar droger och är våldsam mot sig själv och andra. Du har haft kontakt med polis och anmält honom, jättebra! Nu önskar du känna dig säker eftersom han hotat dig att han hotar att ta sig in i ditt hem med en yxa fast han inte har nyckeln. Du har också en önskan om att kunna skiljas från honom på ett vänligt sätt när ni väl pratar.

Utifrån det du beskriver låter det som du reagerar sunt, väldigt bra att du tar hand om dig! Du vill vara och känna dig trygg och att skriva här på forumet är ett steg på vägen. Du har tidigare haft kontakt med polis och det är bra att det finns ett ärende på det. Tveka inte att ta kontakt igen med polisen. 112 eller 11414.

Att kontakta Kvinnofridslinjen är också något vi rekommenderar när man befinner sig i en sådan hotfull situation som du beskriver. De har öppet dygnet runt, konstandsfritt och du kan vara anonym; 020-505050. Du kan också ringa socialjouren: 08-508 400 00 - dygnet runt (Stockholm) befinner du dig i en annan stad googla socialjouren+stadens namn så borde det kunna komma upp.

Bra också att du begränsar kontakten med honom, han behöver annan hjälp den du kan ge just nu. Försök i möjligaste mån involvera andra parter, professionellt och/eller vänner till er båda så flera vet om vad som händer.

Det hörs att du är omtänksam och även vill hans bästa, för att kunna stötta honom på sikt behöver du själv först vara i säkerhet och hjälpa dig själv. Ta din rädsla på allvar och ta den hjälp du kan och behöver nu.

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet