Kan någon förklara för mig hur man kan dricka oerhörda mängder alkohol en kväll utan att bli bakfull dagen därpå? Jag förstår inte ens hur man kan dricka sådana mängder som min sambo gör utan att bli allvarligt sjuk?

Anders 48

Ju mer man dricker, desto mer vänjer sig kroppen o knoppen - och du kan dricka väldigt stora mängder utan att det märks. Vissa människor säger sig inte bli bakfulla - jag vet inte om jag tror på det? Kanske bara någon som vägrar visa eller erkänna? Vet ju inte heller vad du menar med "sådana mängder" det är ju relativt - men alltför mycket alkohol skadar till sist kroppen - och kan ge allvarlig sjukdom. Är din sambo helt ärlig med dig? Kanske tar han återställare dagen efter för att "slippa" bakfyllan?

Saga689

Tack för ditt svar! Med sådana mängder menar jag 3 liter vin och några starka öl på 10% på en kväll och något liknande kvällen efter. Fredag och lördag året om. På semestrar mer.
Jag har aldrig sett honom bakfull någon gång. Visst, han dricker gärna en öl direkt på morgonen men inte som återställare enligt honom utan för att det är gott. Det inte alltid han dricker på morgonen, inte bakfull ändå, tyvärr, för hade han blivit det hade han kanske inte druckit så mycket....?

Anders 48

....och med risk för att göra dig lite besviken, men den där ölen på morgonen är nog faktiskt inte "för att det är gott"! Törs jag nästan lova, av egen erfarenhet. Det lindrar hans baksmälla helt enkelt. Tror du att han även gör det i smyg - trots att han säger att han inte gör det? 3 liter vin och några öl på det bör göra vem som helst bakfull - eller fortfarande full dagen efter.... Jag hör varningsklockor ringa här - men kanske inte alls har fog för det?

Saga689

Jo visst finns det fog för det. Klart att jag förstår att han inte dricker öl på morgonen för att det är gott. Möjligen är han inte nykter ens och hinner inte bli det vissa gånger. Men vissa dagar vet jag att det inte finns ngn alkohol och han är iallafall inte bakfull. Tänkt mycket på det eftersom jag själv hör till dem som blir fruktansvärt bakis efter ngr glas vin.
Alla hans värden är bra och han är sällan sjuk. Jättekonstigt eftersom han hållt på så här i minst 10 år.

Anders 48

Han kanske är ett unikum? (Förlåt om jag verkar sarkastisk - vill bara svara så ärligt jag kan på en fråga du har) Eller kanske "gömmer" någon burk någonstans de gånger du "vet" att det inte finns något? Vet ju inte vilka värden han har kollat - men iofs, om det bara är "helgdrickande" så kan jag tänka mig att många värden är rätt normala vid en koll? Du verkar i alla fall ha reagerat - eftersom du skriver här. Du verkar undra: är allt som det skall? Jag vet verkligen inte, försöker bara komma med lite inputs till dina frågor. Hoppas att du kan få svar av någon annan här också - som hjälp på vägen./Anders

AliceAlice

PEht och CDT är prover man tar för att se alkoholkonsumtionen, det är sällan de är normala om man dricker regelbundet. Där kan man också avgöra graden av missbruk, till viss del. Säkert är han bakis om han inte tar den där ölen och som anhörig kan man aldrig vara säker på vad som finns och inte finns!

Vem är det som säger att hans värden är normala och vilka prover har man då tagit? Ofta tar det 10-20 år för att skada levern och bara förhållandevis få, runt 30% får bestående leverskador (skrumplever-levercirros som på sikt leder till leversvikt), fettlever får i princip alla som dricker mycket och länge, det kan gå tillbaka om man slutar missbruket men kan annars, i vissa fall leda till skrumplever.

Saga689

Ja, de alkoholproverna har han ju såklart inte tagit, eftersom han ju inte har några som helst problem med alkoholen (enligt honom själv). Jag menar vanliga prover såsom blodtryck, blodvärde, blodsocker och någon form av leverprov. För min del skulle det vara skönt om hans provsvar var dåliga och att det möjligen skulle få honom på tankarna att i alla fall minska ner lite på alkoholkonsumtionen.
Ang bakfyllan så är det säkert så att han motar denna med öl på morgonen därpå men sen dricker han ju inte mer än möjligen en öl söndag morgon/lunch och blir ändå inte bakis på kvällen eller måndag morgon. Jag vet att han inte dricker på morgonen innan jobb. Jättekonstigt tycker jag och mycket svårt att motivera honom till minskning pga felfria hälsoprover och inget bakrus......

Anders 48

Om vi lägger provsvar o dyl åt sidan en stund så uppfattar jag det ändå som att DU tycker att det är bekymmersamt?! Jag kan förstå det - om det är så. Har ni pratat med varandra om det? Kan ju faktiskt vara en bra början - om du uttrycker att du tycker att det är för mycket! Berätta hur du känner. Även om han är hälsan själv idag så kommer den där konsumtionen i längden antagligen både ge problem och skador. Kanske dags att "mota Olle i grind"? Du verkar ju inte alls ha samma behov av dessa mängder med alkohol? Gör det som känns bäst för dig./Anders

Saga689

Ja det är ett stort bekymmer för mig. Jag har försökt prata om det men han går i försvar och vägrar inse att han dricker för mycket. Igår ställde jag dock ultimatum...

Anders 48

Vad bra att du har uttryck vad du känner! Hoppas att budskapet går fram! Heja dej!

Sanna81

Det är väldigt vanligt att man som anhörig har flera jobb än det man går till för att få lön. Att leva med någon som dricker mycket och är full ofta gör också att man tillslut skaffar sig fler arbeten i hemmet. Ena stunden är man researcher (man letar fakta och lösningar) andra gånger är man städerska (man torkar upp spyor eller städar upp efter personen) andra gånger är man psykolog, polis osv osv. Detta eviga arbete gör att man i sitt undermedvetna blir fruktansvärt stressad får ångest och känner frustration. Det är inte hälsosamt och man mår inte bra innerst inne.