I dag är första dagen på min väg utan alkohol. Fick tabletter mot sug utskrivna igår och det jag har känt är stress i omgångar och tankar som kommit impulsvis om hur allt började och varför. Det var någon som skrev att om känslor och tankar förblir obearbetade så tar dom sig en annan väg, utan att man vet om det, det stämmer.
Därför tänker jag att det är viktigt med en terapeut som det går att prata med om vad som händer.
Men det verkar som om de vill kolla mig att jag är nykter. Sen blir det samtal, lite konstigt det är ju nu som samtal behövs. Jag har ju inte varit någon storkonsument. Jag är inte säker på den här saken.

Antagligen vill dom att du ska ta en sak i taget, koncentrera dig på att bli av med alkoholen, – vilket är ett stort jobb i sig, för att sedan börja ta tag i "allt det andra", som också kan vara ett stort jobb och som förutsätter nykterhet för att man ska orka med det. Alkoholen kan ligga som ett hinder för att bearbeta känslor och känslorna som rivs upp kan trigga alkoholsug. Ungefär så har jag upplevt det för egen del. Nu, när jag efter många om och men är fri från a-beroende och kan koncentrera mig på att ta upp "allt det andra" i lugn och ro. Får du någon hjälp förutom tabletter för att hantera ditt beroende? Mindfulness (i grupp med medsystrar) var för mig ett viktigt verktyg en period.
Lycka nu till och ta en dag i taget!

Kanelbullen

Ja, ju mer jag dyker i det här desto mer förstår jag vidden av problemet. Det är sm å steg på vägen till att tillfriskna.
Just nu har jag ingen hjälp! Förutom tabletter och att stålsätta mig.Men jag jag tror att det kommer, när tiden och jag är mogen. En känsla bara!

Ellan

Det stämmer så väldigt bra. Nykterheten först, det är viktigast i alla lägen. Att sedan ventilera tankar och känslor du har just nu gör det enklare att stå ut. Nästa steg kan vara att ta hand om ditt inte och vad som egentligen finns där.
Jag reflekterar ofta över mina automatiska tankar. Sådant som bara dyker upp. Händer det något runt mig så dyker ofta en första tanke upp. I början var det att jag ville förtränga, döva etc. Var vaksam på dessa och våga stå kvar och fundera på den första tanken som kommer. Vi behöver inte alltid agera på den första tanken. Tanke, känsla, handling... Ta hand om dig! Och blir det jobbigt, prata med någon, skriv här eller prova ett AA-möte. Du är värd att få må bra!
Kram!?

Kanelbullen

När den första tanken automatisk dyker upp i sinnet, t.ex intensiva tillbakablickar på varför jag började dricka, så blir jag omstörtad men också glad. Men värdera eller analysera gör jag
inte, det blev mest en reflektion.

Automatiska tankar som gäller alkohol, vilket jag förmodar att du tänker på, tanke känsla och handling kan ju vara bra att hålla mer koll på, varje fall så här i början. Senare får jag väl bena ut, varför jag har börjat o.s.v

Mycke tack!