Hej,

Nu börjar mitt nya liv. Jag kommer att ta det sakta och en sak i taget. Målet är att jag ska hitta nya rutiner i vardagen.
Steg ett är att skära ner på alkoholen och den dåliga kost som följer med den. I det första steget ingår även motion. Lätt vardagsmotion som med tiden ska bli en rutin i min vardag.

Tidigare gånger som jag försökt gå ner i vikt eller förbättra min hälsa så har det endast varit tillfälligt. Jag kan ha bestämt mig för en månad eller så och då kört stenhårt på bra kost, noll alkohol och daglig motion. Men jag har hela tiden vetat att det är tillfälligt. Det är inget som håller i längden eftersom att jag kör för hårt med mig själv. Jag måste hitta ett levnadssätt som håller i längden, kost och träning som jag kan baka in i vardagen utan att det tar över allt.
Den största utmaningen kommer såklart att bli alkoholen.

Jag har haft ett riskbruk i ca tio års tid varav de senaste två tre åren har inneburit alkohol dagligen. Alkohol för att det är gott, för att ha roligt, för att glömma, för att minnas, för att sova, för att slippa ångest, för att jag inte har något annat att göra. Anledningarna är många och om det finns någon annan bakomliggande anledning till att jag dricker så mycket kan nog bara en hjärnskrynklare tala om för mig. Jag dricker i sällskap och jag dricker själv. Stora mängder. Ca 30-40 enheter/standardglas i veckan, med korta eller oftast inga uppehåll. Jag hade ett år då jag bara drack öl. För att det var enklare att kontrollera. Allt som oftast gick det åt helvete med sprit och jag klarade inte av ångesten. Sen övergick det till öl och vin. Och den senaste tiden har jag börjat dricka sprit igen då tillfället är rätt. Men jag vågar inte fortsätta.
Varningstecknen är för många och har varit under en lång tid. Är rädd för att jag har förstört mina organ till det oåterkallerliga, även fast jag vet att människokroppen är seg.

Jag sköter mitt jobb till fullo och det är min räddning. Utan mitt jobb hade jag aldrig klarat mig.
Jobbet är min fristad där jag slipper tänka på allt som går runt i huvudet.

Jag ska försöka att inte tänka så mycket på alkohol under den här förvandlingen. Jag vet att jag kan hålla uppe, men oftast så vill jag inte det och efter ett par dagar så tappar jag motivationen helt. Men den här gången ska det bli annorlunda. Det känns rätt den här gången. Viljan finns och vi går mot en ljusare tid, sommaren.
Jag ska börja med dagliga promenader och inte delta i allt för många sociala evenemang som innebär alkohol. Jag ska bara fokusera på mig, min hälsa och mitt jobb nu framöver. Sen får jag ta det därifrån.

Jag kommer att använda detta forum för att skriva av mig. Jag förväntar mig inte att någon ska läsa det här och jag förväntar mig inte några svar. Däremot skulle jag bli glad om någon kikade in i min tråd och sa 'Hej' någon gång ibland.
Jag törs inte lova att jag kommer att skriva här dagligen men jag ska göra mitt bästa för att det inte ska gå för lång tid mellan inläggen.

Min resa börjar på allvar nu och jag ska lära mig att älska mig själv igen.

God natt

Hej Textaren och välkommen till detta forum! Din ansats verkar lovande, men glöm det där med att du inte vill behöva tänka så mycket på alkohol under din önskade förvandling när du är här! Du kommer att få prata, läsa, fokusera mycket på a första tiden! Verkligen påminna dig om ditt problem och hela tiden ha koll på om, när, hur, varför du dricker och det kommer högst troligt att hjälpa både dig och vi andra som får dela din kamp! Välkommen, som sagt!

Tack!
Jag har läst otroligt mycket i detta forum det sista året. Det finns många fantastiska själar här inne. Jag känner igen mig i så mycket som skrivs här.
Jag vet att det kommer att bli en kamp och att jag måste fokusera mycket på A dagligen för att inte börja dricka igen.
En dag i taget och som sagt, den här gången känns det bra. Det är på allvar den här gången och jag ska göra det helhjärtat.

Sinnituss

Ser fram emot att följa din förändring och önskar dej all lycka på vägen!

AL

Ska bli spännande att följa dej och din resa mot bättre val. Jag är inne på dag fyra och så lång allt väl men förväntar mej bakslag då jag känner mej själv ?
Viljan kan försätta berg även om alkoholen är bra på att förstöra även den tuffaste och starkaste. Önskar dej en bra och a-fri dag.

Du verkar ha motivation och insikter om ditt problem. Vilket är bra redskap till förändringen du vill ha i ditt liv. Motion och att inrikta sig på aktiviteter och vänner som inte innefattar alkohol gör livet lättare för dig. I mitt fall förstod jag inte, att den enklaste och minst ångestframkallande vägen, var total nykterhet för resten av livet. Innan har jag dribblat med bara helger, någon gång i månaden, bara fester osv osv med dåliga resultat och stegrande alkoholkonsumtion. Alla har vi vår väg. Jag hade ändå önskat att jag vetat om skillnaden på dessa två förhållningssätt mot alkohol....

Hej, jag sitter i samma sits. Jag behöver en föränring med mitt drickande, min kost, min träning samt mycket annat. Mitt första steg är att kapa alkoholen totalt. Jag har försökt med uppehåll, regler och allt vad man kan tänka sig men jag har kommit till insikt att endast att sluta helt kommer hjälpa. Lycka till!

Hej alla,

Veckan har gått bra. Jag har jobbat otroligt mycket vilket jag trivs väldigt bra med. Det får mig att fokusera på annat än alkoholen.
Har fortfarande ångesten som slingrar sig tätt runt min svaga själ. Tror aldrig att den kommer att gå över.

Jag har gått ner en aning i vikt de gångna dagarna även om det inte är mycket.
Inga problem att hålla mig från alkoholen , även om jag tänkte tanken tidigare idag. Helgerna är alltid svårast.
Med tanke på att mina tidigare uppehåll inburit att jag aldrig varit helt nykter längre än tre veckor i streck under de senaste 10-12 åren så förväntar jag mig ett nederlag framöver.
Men jag ska kämpa på och se vad som händer. Behöver verkligen gå ner i vikt så för den skull så skulle jag kunna tänka mig att vara nykter längre än vanligt.
Den dagen jag börjar dricka igen så ska jag inte ta så hårt på det utan resa mig igen och fortsätta kämpa.

Jag önskar er alla en fantastiskt helg!

Hela veckan har jag vaknat upp och haft känslan av att vara bakis. Helskumt. Har druckit väldigt mycket vatten och käkar bra med vitaminer. Ändå har jag vaknat upp och känt mig tung i huvudet. Någon annan som känt liknande symptom första veckan?

Sover dock ganska bra. Jag har varit med om bra mycket värre gånger. Bra mycket värre.
Känner mig inte sugen på att dricka just nu men jag vet att det kommer. Kanske inte idag, kanske inte imorgon, men nån dag kommer det.
Jag har några tillställningar här framöver innan sommaren och jag vet inte hur jag ska ställa mig till det?
Jag kommer förmodligen att dricka då och jag vet att allt kommer att gå bra. Men det kommer att dra igång ekorrhjulet igen och det kommer att sluta med att jag dricker varje kväll igen.
Hur lär man sig att gå på olika tillställningar nykter? Det kan aldrig bli på samma sätt..
Tråkigt att behöva inse att man kanske måste sluta dricka helt, för alltid.
Det känns som att förlora en vän. En trogen vän som stått så länge vid min sida. Tanken att inte kunna luta mig mot honom igen känns skrämmande.
Hur fortsätter man motivera sig?

Rosen

Finns det en bok som heter. Den är utgiven av AA. Jag är ingen varm anhängare av AA, men den boken innehåller många väldigt bra tips på hur man förhåller sig till olika situationer i livet.
Den är inte behäftad med en massa religiösa inslag såsom den s.k. Stora boken

Dag 8 börjar att lida mot sitt slut. Jag är uttråkad, trött och omotiverad till träning. Står i spegeln och kollar på mig själv i profil. Jag måste ta tag i detta innan det är för sent.
Min hjärna lurar mig till att tro att om jag bara går ner 20 kg först så kan jag dricka och äta precis vad jag vill sen. Tills jag är tillbaka där jag är idag.. då är det bara att börja om.
Jag hör när jag fomulerar detta att det inte är ett alternativ men jag måste hitta något som motiverar mig till att ta tag i min hälsa.
Hur hittar jag det?

Begripligt om du känner leda, saknad, ja, sorg, t.o.m. efter din vassa kompis, herr A! Men du ska förhoppningsvis snart sluta sörja den vännen och hitta andra, riktiga vänner. Sånt är mönstret för de flesta som håller ut. Motivationen till att att ta tag i din hälsa har du ju redan. Du är här, du har börjat inse din situation, att den inte är hållbar, och vet vad du vill och behöver göra. Det är inte helt fel om du hittar fler stöttepelare i ditt liv, som AA, samtalsstöd, medicinering, etc. Något som du känner passar just dig. Rutiner, regelbundenhet, så du slipper ta ställning till allt möjligt varje dag. Total avhållsamhet är en sådan regel som underlättar mycket. Det är jobbigt i onödan att behöva ta sats varje dag på den punkten (kom jag på även för egen del när jag just skrev det..!)
Och fortsätt skriva (här)!!

Janne

Jag tycker det låter som en alldeles utmärkt motivation. Gå ner 20kg så får du börja dricka igen. Men inte förrän efter 20kg.

Jag tror nämligen att när du gjort den bedriften att gå ner 20kg, och då alltså inte med diverse soppor och amfetaminpiller utan med riktig mat och träning, så kommer ditt intresse för att dricka ha förändrats.

Dag 9 börjar gå mot sitt slut.
Tack för era svar och tips!

Jag har märkt hur sent det blir innan man kommer i säng nu när man är nykter om kvällarna. Det är på gott och ont. Får minimal sömn men det är väl ändå bättre än att jag förstör mina organ med alkohol.

Jag börjar fundera över om den lilla sömn jag får när jag väl lagt mig är bra sömn eller inte. Jag snarkar kraftigt och har säkert ganska långa andningsuppehåll. Jag märker av dem precis när jag är i gränslandet mellan vaken och sömn.
Åter en anledning till varför jag måste gå ner i vikt. Men jag kan inte hitta motivationen till att börja motionera.
Sköter kosten riktigt bra och håller mig från alkoholen. Det är väl en början. Motionen kanske kommer med tiden.
Jaja, det som lever får se.,

God natt mina vänner!

Jag känner den arbeta där inne som så många gånger förr. Men den här sensste perioden var rätt extrem, och framförallt långvarig.
Är det någon som vet hur lång tid levern behöver för stt reparera sig?
Käkar Oralovite i tron om att det ska hjälpa kroppen.
Någon som har erfarenhet om det?

Vart vänder man sig för att göra en hälsoundersökning?
Vårdcentralen? Privat? Via företag?
Tar gärna emot tips på hur man går till väga och berätta gärna om era erfarenheter och vad man kan förvänta sig.

Andningsuppehåll -sömnapné- har jag erfarenhet av. Det förstör sömnen, ger fetma (!) på lång sikt, vilket förvärrar symptomen... och höjer blodtrycket. I mitt fall även ångest och oroskänslor vid uppvaknandet som jag till en början feltolkade som om något hemskt drabbat mig (jo, jag hade ju faktiskt hållit på och kvävts i sömnen!) Nedstämdhet, ja, depression kan bli följden. Alkoholen som lugnande medel ligger runt knuten... Jag tror du behöver göra en sömnutredning. Kontakta vårdcentralen så får du en remiss och kan även ta itu med dina andra symptom och funderingar. Så gjorde jag och fick hjälp.
Lycka till och berätta gärna hur det går!

Janne

Jag fick sådan ångest under en natt med kraftig abstinens att jag på förmiddagen dagen efter stack in till Akutmottagningen en fredag och lade alla korten på bordet. De tog mängder med olika blodprov på mig och jag fick ett fantastiskt mottagande, ingen dömnde mig, tvärtom berömde de mig för att jag kom dit.

Akuten skrev en remiss så jag åkte till vårdcentralen direkt på måndagen för nya blodprov. Då hade de flesta levervärden börjat röra sig åt rätt håll. Sedan tog jag ytterligare prov på onsdagen och värdena hade blivit än bättre förutom ALA/ASAT enzymerna som hade ökat en del. Vilket verkar vanligt enligt min googling. Min VC-läkare kollade med en gastro-expert på akuten och jag skall ta nya tester om en vecka.

För mig var detta med blodprov och att kunna följa sina värden på 1177.se en riktig sporre. Om någon är bekant med uttrycket gamification, (i sin enklaste form: hur många likes fick mitt inlägg) så är det lite det som händer hos mig. Jag dricker inte och får feedback i form av siffror och grapher. Mycket tillfredställande.

Lycka till med dina sjukhuskontakter, du kommer med all sannolikhet få mycket bra mottagande!

Idag har jag känt ett kraftigare sug än tidigare. Men har det under kontroll.
Däremot så tror jag att jag har diabetes. Har googlat runt och uppfyller alla kriterier..
Min första tanke var 'vad kan jag dricka (alkohol) som diabetiker?'. Första tanken. Utan att ens veta om jag har det. Skadade jävla hjärna..

Hoppas verkligen att jag inte har det men symtomen är skrämmande lika.
Jävla skit också.

idag. Hur fan orkar man stå emot detta gång på gång på gång. Sitter redan och planerar mitt återfall. Det kommer någon gång så varför inte planera det. Galet. Hur fan kunde jag hamna här?