Jahopp, avhållsamhet. Vad märker ni för positiva skillnader? Skriv gärna hur länge ni hållit upp också.

Jag har inte druckit något över huvud taget med alkohol på 25 dagar och det var 28 dagar sedan sist jag var onykter.

Tyvärr märker jag noll eller nära noll positiva skillnader ty jag sover lika illa som jag alltid gjort, jag mår lika dåligt i kroppen som jag gjort senaste året, jag orkar lika lite som jag gjort under senaste året.

Enda positiva på rak arm är att det är skönt att inte behöva gå på toa och pinka så ofta. Alltid en vinst...

Jag vet inte hur mycket du druckit eller hur länge. Du har tydligen fått konsekvenser av det eftersom du avhållit dej i 25 dagar. Att du inte märker nån skillnad låter lite konstigt. Fast just de kroppsliga effekterna tar lite längre tid att hela. Har man supit länge blir man så klart inte som ny efter några veckor. Det tar tid att återhämta sej. Jag har varit nykter i fem år ganska exakt. Efter att ha druckit för mycket i många år, med ett ökande missbruk de sista åren. De effekter som märktes tidigt var ju att ångesten över att ha druckit för mycket försvann. Att jag visste varje morgon att jag kunde köra bil utan oro. Baksmälla tyckte jag inte att jag led av de sista åren. Jag kunde dricka 1,5 flaska vin och ändå gå på jobb. Men- som nykter kände jag tidigt skillnaden. Klarare i huvudet, ingen huvudvärk, den hade jag trott hörde till men den försvann med vinet. Nåja ibland förstås. En stor fördel är också att slippa köpa hem en massa vin. Skammen att bli igenkänd på systemet, jag bor på en mindre ort. Att slippa vara rädd att det inte ska räcka. Över storhelger, t.ex. Det blev oftast lite för lite på söndan. Oron för vilken skada man gjorde på kroppen. Rädslan att bli sjuk, självförvållat. Ont i levertrakten. Sömnen blev bättre så småningom. Jag kände mej ofta euforisk av glädje över att jag lyckats ta mej ur missbruket. Känslan satt i länge, stolthet istället för skam. Den känslan kan jag fortfarande få efter fem år, wow, jag klarade det. Jag klarade att stoppa och hela min kropp och själ. Jag har inga svarta hål i minnet, inga black-outs. Jag behöver inte kolla telefonen och med fasa se att jag pratat med min syster kl 23.30 och minns ingenting! Varför? Om vad? Mess till nån annan, felstavat. Jag är alltid redo om det händer nåt. Klar i huvudet, kan rycka ut till gamla föräldrar eller barnbarn om nåt händer. Jag är PÅLITLIG. Jag gillar att jag alltid är klar i huvudet. Tja det finns hur mycket som helst, hur många fördelar som helst.
Ha tålamod och håll ut.

Stefan

Inte druckit så mycket i mina ögon, men ändå tillräckligt för att cdt och b-peth skulle vara förhöjt till 2.1 och 0.4 så läkaren tror att jag är alkis nu och inte utbränd. Kanske är det för att jag druckit så lite som jag inte märker av några skillnader.

Känner inget sug eller behov av att dricka, är mest förbannad på alkoholen för att den har förstört för mig.

Alla dina positiva skillnader låter toppen! Kul att du tog dig ur missbruket. Fortsätt kämpa!

Det fina är att jag behöver inte alls kämpa. Jag har bestämt mej för att aldrig nånsin tro att jag kan dricka ett glas vin eller begränsa mitt drickande. Det är enkelt och bra.
Mina värden var alltid bra medan jag också hört om såna som haft höga värden av andra skäl. Om du är alkoholist eller inte, det sitter nog i ditt huvud. Känner du inte sug eller behov så låter du inte som en alkoholist för mej. Jag visste nog i många år att mitt drickande var fel, att det var ett beroende som jag inte kunde styra.
Jag har hört om nån som hade höga levervärden pga borrelia.

Stefan

Santorini: Alla mina värden var bra och/eller inom referens förutom cdt och b-peth. Mindre än en procent har naturligt högt CDT som ej härrör av alkoholintag. B-peth provet ljuger ej. De två proverna är enbart alkoholmarkörer, visar inget annat förutom att man har druckit eller dricker. Folat, kobolamin och zinkprover låg visserligen i det nedre spannet, men fortf inom ref. Läkaren tror att jag är alkoholist, det framgår klart och tydligt i min journal.

Fler positiva skillnader med avhållsamhet:

Plånboken krymper inte lika mycket eller lika snabbt.
Påsen från ICA väger inte lika mycket.
Påsen med pant under diskbänken växer inte i samma takt.

Piggare
Mer energi
Sexliv bättre
Inget bråk hemma
Kan ta bilen närsom
Ingen huvudvärk
Tänka rationellt och klart

Finns ju inga direkta fördelar med att dricka.

allt blir mycket snabbare städat för att jag har det så himla tråkigt att jag dra mig undan till köket och diskar och plockar :)
Jag tror på mig själv och att jag kan fixa väldigt mycket för att jag kunde sluta dricka. Jag har en himla stark vilja.
Slipper besattheten av alkoholtankar, har tid att tänka på annat.

Resten är inte relevant för mig, dvs är inte gladare, piggare, friskare, precis tvärtom, men det har inte med alkoholen att göra, jag hade bara otur att bli svårt sjuk direkt efter att jag har slutat dricka.

Rose

Är gladare
Vet vad jag gör och därmed sviker jag inte mig själv och kära/nära.
Lugnare för att jag är mer pålitlig
Behöver inte vara bakis och skakis iaf inte skakis av alkohol...jobbar på självkänslan som orsakat en släng av social fobi men sedan jag blivit nykter har jag gått KBT för att hantera fobin, vilket har fungerat till viss del.
Säger saker som jag menar och kan stå för det också.
Allt har sakta men säkert blivit bättre. Jag tog beslutet att fortsätta mitt liv nykter den 1augusti 2016. Har inte återfallit sedan dess, men har haft en lång resa före dess att sluta med alkohol och provat alla möjliga varianter på att dricka måttligt. Det fungerade inte för mig att dricka alls..

skogsfrun

Så starkt av dig att vara nykter ett helt år! Bara fortsätt, det blir bara bättre :)