Jag vet inte riktigt hur jag ska börja detta inlägg, alla vet ju varför jag skriver här. Problem med alkoholen. Drack första gången när jag var 17 år och älskade det från första stund. Mitt mål just nu är att inte dricka söndag-onsdag. Jag är ledig torsdag-söndag. Oftast så dricker jag inte söndag, måndag, tisdag men sen på onsdag börjar jag känna mig "värdig" eller vad man ska säga, men försöker hålla mig till torsdag och då blir det hus i helvete! Senaste tiden så dricker jag på torsdag, fredag och lördag. Ibland har jag druckit på söndagen också... när jag vaknar full då är det kört. Då fortsätter jag bara dricka för att hålla kvar i någon sorts känsla och inte bli bakis. Men sen blir det ju ännu värre dagen efter. Förra måndagen var hemsk. Då hade jag druckit non-stop torsdag-söndag med kanske några timmar emellan nykter. Jag var typ halvt paralyserad och kunde inte gå till skolan och låg hemma i sängen hela dagen. Mina händer bara skakade. Stackars, stackars kropp.

Varför dricker jag? Jag skulle nog säga att tristess är en del av det. Vana. Och jag blir mer utåtriktad. Har väl en släng av social fobi som ger mig ångest, alkoholen tar bort lite av det i stunden. Men jag märker ju att efter en dag av drickande så ökar ångesten med 10.000%. En av mina föräldrar var alkoholist och även pillermissbrukare så gener är kanske en del av det. Det är lätt att dricka, allting känns lättare. Jag bor i ett land där alkohol är VÄLDIGT tillgängligt, går att köpa nästan 24/7.

Vad vill jag förändra och varför? På senaste tiden (eller har det alltid varit så?) så tänker jag på alkohol nästan hela tiden. Så fort jag vaknar så kommer tankar. Oftast när jag börjar tänka att "nu har jag inte druckit på ett tag, vad bra" då är det nästan 100% att jag kommer dricka den dagen, utan att jag har bestämt det. Jag vill kunna bestämma själv, och hålla mig till att inte dricka en dag även om det finns möjlighet. Och som jag skrev förut så vill jag börja med att inte dricka söndag-onsdag. Jag mår inte bra av detta, och kroppen mår inte bra såklart. Jag har en underbar man och jag vill uppskatta honom utan att vara påverkad hela tiden. Något jag har börjat med är att inte köpa alkohol själv, men jag frågar fortfarande min man om han kan köpa och han köper hem själv också utan att jag har bett om det. Spelar ingen roll vad det är, jag är inte petig. Jag vill sluta be om alkohol i alla fall.

Det är väl en mjukstart för mig... Vi får se hur det går.

AlkoDHyperD

Ja, ärlighet är en bra början! Och att du börjat fundera över hur du dricker. På din beskrivning låter det som du skulle behöva rensa ut alkoholen ur hela systemet under en period. Att hålla upp några dagar med tanken på att det är fritt fram sedan är lite riskabelt. Lätt hänt att förväntningarna byggs upp och att de nyktra dagarna blir ett avstamp till ännu högre konsumtion och en transportsträcka som bara ska genomlidas. Men du behöver prova ditt koncept själv och avgöra hur det funkar för dig. Alla försök i syfte att minska sin konsumtion är ju bra.
Skriv gärna och berätta hur det går för dig!
kram

Tofslan

Jo, jag vet att jag egentligen borde hålla upp ett tag, både för psyket och det kroppsliga men är rädd för att misslyckas. Har redan försökt en vit månad ett par gånger och det har slutat efter en vecka. Ja, det blir alltid "fritt fram" efter att jag har hållit uppe några dagar... Men du har rätt, jag ska börja med att inte dricka nu till onsdag och sen får ta kampen då... kanske blir första vita helgen på länge. Tack för ditt kloka svar :)

Tofslan

Idag var jag nykter i alla fall. Det var inte så svårt. Drack igår, och är väl lite halvt bakis idag. Mår inte dåligt men är supertrött och seg. Det är helt otroligt hur långa de nyktra dagarna är. Känns som att de aldrig tar slut... och när man dricker så bara rinner timmarna iväg. Tiden är verkligen relativ. Funderade på att hoppa på en vit månad som en person började med här idag, men vet inte om jag vågar...

Tofslan

När jag läser andra trådar här så skrivs det om abstinens när man slutar dricka, det har jag aldrig fått(haft?). Vad betyder det? Att jag har klarat mig ifrån det värsta, att jag inte alkoholist men kanske alkoholberoende eller i riskzonen? Svårt att veta. Så fort jag slutar dricka så mår jag bättre pga inga bakisdagar. Jag dricker ju inte varje dag, men 3-4 ggr i veckan den senaste tiden. Inte bra det heller såklart, det är därför jag försöker göra något åt det nu. Alla vita dagar räknas. När jag väl börjat dricka så kan jag inte sluta. Jag tror att jag har ett mer psykiskt än fysiskt beroende.
Tummar verkligen på den där vita månaden men avvaktar till torsdag...

Tofslan

Nu har jag tänkt på detta (typ) hela natten. Jag vill köra en vit månad! Jag är rädd för att misslyckas, som jag har gjort förut. Men denna gång VILL jag verkligen, och det kanske är det som kommer vara skillnaden. Jag skrev i Federer86s tråd att jag var för feg för att försöka igen, men det känns ännu fegare att inte försöka... Vet inte hur bra det kommer gå, men jag ska göra mitt allra bästa. Denna vecka måste bli vit för jag har ett projekt som ska in på fredag, och en tenta på måndag. Känns som ett bra beslut nu. Lite nervöst men dagarna går ju, om än långsamt nyktert.
DAG 3 av 30!

Sannah

Heja dig!! Precis som du skriver, dagarna går ju! En dag läggs till en annan dag!

Tofslan

Tack så jättemycket ❤️ Har blivit lite förkyld också, a blessing in disguise kanske? Inte särskilt sugen med halsont. Blir te med honung! Ska läsa din tråd lite senare.

Tofslan

6 timmars tidsskillnad för mig, bara så ni vet varför jag skriver på konstiga tider etc. Bor inte i Sverige.
Min man kom hem med ett sexpack öl som jag gillar, en starkare typ (såklart!) han tog automatiskt upp 2 stycken och skulle ge en till mig men jag sa snabbt att jag inte ville ha. Det var ett smått sug men det gick över efter ett par minuter när jag hade börjat äta middag. Det konstiga är att jag har inte alls känt sug idag fören detta hände, och ändå har vi sprit och vin hemma. Tror det var för att det var just den ölen, och vanan att alltid dricka det som köps till middagen... Jag vet inte, men det viktiga är att jag sa nej. Hoppas helgen går lika bra. Tentan är på torsdag istället för nästa vecka så det kommer bli lite jobbigt fredag och lördag kväll. Men en dag i taget! Känner mig dock lite nedstämd just nu, ska gå och lägga mig.

Bedrövadsambo

Snacka allvar med din man. Berätta att du har bestämt dig för att inte dricka, och att han inte ska bjuda dig! Och egentligen borde ni INTE ha alkohol hemma. Kan du inte be honom låsa in det någonstans. Värre sug än igår kan komma.

Tofslan

Jo, jag ska säga till honom att jag ska ta en paus med drickandet men jag ska vänta tills jag har några mer vita dagar. Har försökt med detta förut, första gången så gick det en vecka, andra gången gjorde vi det tillsammans och det blev 5 dagar för mig och två veckor för honom... Vill vara säker på att jag klarar detta först, pinsamt annars. Vet inte om alkoholen här hemma är just så riskfylld då jag verkligen har bestämt mig för min vita månad, det var mer när jag blev erbjuden "färsk" öl som jag blev lite ställd. Glad att jag klarade det igår i alla fall. Tack för din och alla andras input (som de säger här i staterna) de betyder mycket

Tofslan

Allt känns helt okej just nu. Svårast är när maken kommer hem då det oftast associeras med alkohol, vilket är tråkigt i sig... min man gav mig min första drink btw när jag var 17, skulle fylla 18. En white russian. Så vi har alltid druckit tillsammans. Men jag har mitt prov imorgon så det blir ingen dricka ikväll! Nervös inför helgen, och även när min sommarklass tar slut... då är jag helt ledig. Men en dag i taget.

Bedrövadsambo

Lycka till med tentan imorgon! Och fortsättningen på den vita månaden. Om du inte berättar för sambon har du en bakdörr öppen, så tänk på att du kanske lurar dig själv. Har ni varit nyktra ihop förut kan ni vara det igen. Hade varit värre om han vägrar, eller i värsta ogillar att du vill vara nykter.

melancholia

Låter så klokt att ta en vit månad. Du kommer att klara av det för att du vill. Dag för dag, och du är ju redan 4 dagar in! Lycka till med tentan :)

Tofslan

Bedrövadsambo: Nej, han har absolut inget emot att jag inte dricker! Snarare föredrar han nog att jag inte dricker så mycket som jag gör nu, fast han har inte sagt något. Han vill inte säga åt mig vad jag ska göra. Men kan se att han ogillar typ när jag fortsätter dricka på morgonen efter en kväll... vem gillar det liksom? Han har inget problem med alkohol. Som igår, han drack tre öl sen var det bra. Jag hade nog druckit ett par och sen gått över till starkare sprit, och sen fortsatt tills jag var fuuuuuull.

Melancholia: Tack så jättemycket! Vi kan kämpa tillsammans.

Sannah

Du börjar se din historia och inte bara lever på! Det är början på att hitta nycklar, se mönster och vad som gjort att du är där du är.
Kan inte varit lätt att mista sin mamma och känslomässigt vill man då fly det skulle jag med gjort!
Att ha en livskamrat som stöttar och hjälps åt är viktigt tror jag.
Jag lever med mottot en dag i taget och den dagen läggs till en annan. Med tiden som nykter i ryggen kanske nya insikter kommer och nya intressen, vi kanske inte måste veta vart livet tar oss utan lita på att det visar sig? Det måste ju finnas mer glädje? Alkoholen gör en inlåst!
Kram till dig!

Tofslan

Sannah, tack för din kommentar. Nej, det var inte lätt när mamma dog men det var inte lätt att leva med henne heller. Ibland får jag dåligt samvete för att det är skönt att inte leva med hennes lögner och missbruk och alltid oroas när återfall ska tas. Vi hade en helt okej relation men hon blev konstig de senaste åren, vet inte om det var permanenta hjärnskador från alkohol och piller eller om hon var mer aktiv i missbruk än vi visste. Antagligen, eftersom hon dog i en överdos. Men jag saknar henne ibland... jag brukade komma hem från skolan och vi bryggde te och skvallrade.
Min man är underbar, tyvärr jobbar han väldigt mycket så vi får inte så mycket tid tillsammans...

Tofslan

Precis som du skriver Sannah, så försöker jag denna gång hitta mönster, triggers och varför jag dricker. Tror det är viktigt. Det känns bättre och tryggare denna gång. Det är bara dag 5 men det känns som en evighet sen jag senast drack, men minnet är färskt ändå. Vill inte ha en helg som förra, eller förrförra. Inatt låg jag och tänkte hur ett nyktert liv skulle vara, och det lät inte så dumt. Men EN DAG I TAGET. Jag vet inte hur jag kommer känna mig imorgon...
Tenta snart, jag skulle ha firat efter med något alcoholic efteråt men det blir inget sådant idag.